پرویز جلیلی، دانشآموخته اقتصاد دانشگاه اصفهان در گفتگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در اصفهان، در باره آسیبهای واردات بی رویه کالا در اقتصاد کشور گفت: واردات بی رویه کالا باعث بوجود آوردن عوامل مختلفی از جمله تراز تجاری منفی، از بین رفتن تولید ملی، کاهش اشتغال و افزایش بیکاری، افزایش نرخ ارز و همچنین احتمالا با افزایش نرخ ارز تورم وارداتی بوجود خواهد آمد که این باعث وابستگی به دنیای خارجی و کاهش قدرت چانه زنی سیاسی و افزایش تاثیر پذیری تحریمها خواهد شد.
وی درباره تاثیر واردات و پیامدهای آن در مذاکرات افزود: شک نکنید که این موضوع تاثیر مستقیم و صد درصدی دارد و یکی از مشکلاتی که گروه مذاکره کنندهی ما دارد این است که ما هیچ سهمی از تجارت بین الملل کالاهای غیر نفتی نداریم و ما فقط نفت داریم که یک کالای خام است و کشش جانشینی آن بسیار زیاد است و به همین دلیل برای ما قدرت چانه زنی ایجاد نمیکند؛اما برای مثال تولید هواپیما یا کشتیها غول پیکر و یا کامپیوتر و ابر رایانهها کشش شان بسیار پایین است و قدرت چانه زنی برای کشور ایجاد میکند.
دانش آموخته اقتصاد دانشگاه اصفهان همچنین ادامه داد: صنایع سنگین و صنایع با تکنولوژی بالا چیزهایی است که باید سهم صادراتش بیشتر از مواد خام نفتی شود درحالیکه سهم صادرات صنایع با تکنولوژی بالا از سهم کل صادرات کشور تنها چهار درصد در سال ۲۰۱۱ است و این یعنی تنها ۴% کالاهای صادراتی ما دارای تکنولوژی بالاست.
جلیلی درباره چرایی و چگونگی حمایت از کالای داخلی تصریح کرد: چگونگی و چرایی آن که یک مبحث طولانی است و مفصل اما در جواب چرایی آن همین قدر کفایت میکند که کمک به اشتغال زایی در داخل و به ایجاد ارزش افزوده درآمد برای کشور و همچنین بهبود همهی مشکلاتی که قبلا پیش میآمد بصورتی که اگر ما بتوانیم تولید بیشتری داشته باشیم، میتوانیم قدرت پول بیشتری هم دارا باشیم و نرخ ارز در سطح پایین میماند و تورم و بیکاری را کاهش میدهد.
وی افزود: همچنین شکاف طبقاتی کمتر میشود چون مردم وابسته به درامد نفت و درآمدهای انتقالی دولت نمیشوند و چرخهی ارزش افزودهای بوجود میآید بنام تولید ملی که کمک میکند مردم ثروتمندتر شوند و فقر را کاهش میدهد و قدرت چانه زنی بین الملل ما کاهش پیدا نمیکند تا تاثیر تحریمها کمتر شود.
دانشآموخته اقتصاد دانشگاه اصفهان همچنین در باره عکس العمل مردم نسبت به کالای بی کیفیت داخلی برای مثال خودوروسازی افزود: بنده با توجه به تحقیقاتی فراوانی که در این حوزه داشتهام در اینباره صحبت میکنم و برای مثال در آئین شینتویی در ژاپن افتخار یک ژاپنی خرید یک کالای بی کیفیت و گران قیمت ژاپنی است ولی در مقابل آن هم تولید کنندهای وجود دارد که افتخارش مردن در خط تولید است و همچنین در آئین شینتویی یک کارگر زمانی این دنیا را بخوبی ترک میکند که در کارخانه جان دهد که این یک رابطهی دوسوی است و متقابل.
جلیلی افزود: مثل آن را در فرانسه هم مشاهده میکنیم جایی که مردم این کشور از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰ تمایل به خرید کالاهای فرانسوی داشتند، در حالیکه کالاهای با کیفیت آلمانی در بازار موجود بود و همچنین این حالت در کشور آمریکا و تقریبا در همهی کشورها این موضوع هست و هم از طرف تولیدکننده و هم از طرف مصرف کننده اما در کشور ما ۴۰ سال از تولید کننده خودرو حمایت میشود اما نهایت امر چی شده است؟ باعث بی اعتمادی مردم نسبت به کالای داخلی شده است که حالا اگر یک شرکت هم کالای با کیفیت تولید کند مردم اعتماد خود را نسبت به کالای ایرانی از دست داده اند.
وی ادامه داد: تولیدکننده باید همه تلاش خود را انجام دهد تا بهترین کالا را تولید کند و مصرف کننده هم با خرید کالای داخلی به حمایت از آن بپردازد. تا بتوانیم مثل ژاپن موفق باشیم اما متاسفانه در کشور ما اول مصرف کننده اعتماد کرده است نتیجه نداده است و حالا که تولید کننده اعتماد میکند بارهم نتیجه نمیدهد.
جلیلی در مورد واردات در یکی دوسال اخیر و آمار و ارقامی که حاکی از افزایش واردات در این دوره دارد بیان کرد: حقیقتا واردات ما افزایش پیدا نکرده است و تقریبا ثابت بوده است و در مرز ۵۰ میلیار دلار مانده و رشد خیلی کمی داشته است اما مشکل دادههایی است که تطابق با وضیعیت اقتصاد ما ندارد و درحال انتشار است یعنی شاید روی کاغذ واردات گستردهای نداریم اما از لحاظ کیفی ما قبلا ۶۰، ۷۰ هزار خودرو واردات داشتیم اما اکنون حدود ۱۲۰ هزار خودرو که واردات ثابت بوده است اما سبد واردات تغییر کرده است و به سمت واردات کالاهای مصرفی لوکس رفته ایم.
دانش آموخته اقتصاد دانشگاه اصفهان در پایان گفت: واردات کالاهای سرمایهای بد نیست و اصلا ای کاش ما واردات تکنولوژی داشتیم اما به سمت واردات کالاهای مصرفی لوکس رفتهایم بطوریکه در سال ۱۳۹۳ تعداد ۱۱۵ هزار خودرو واردات داشتهایم که عمدتا خودروهای لوکس بودهاند.