به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، ضیاء هاشمی در نشست مشترک معاونت فرهنگی و انجمن های علوم انسانی با موضوع کرسی آزاداندیشی که امروز در ساختمان وزارت علوم برگزار شد گفت: کرسی آزاداندیشی و کرسی نظریه پردازی وجود دارند که هر دو از یکدیگر تفکیک شدهاند. آزاداندیشی نیازمند به کرسی نیست ولی ما میدانیم که به اندازه کافی در جامعه وجود ندارد و این به معنای آن نیست که کسی مانع آزاداندیشی شده ولی اندیشه به حد کفایت وجود ندارد.
وی به فرمایش مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: ایشان فرمودهاند نباید از آزادی ترسید و این معنی این را دارد که ما از آزادی میترسیم و در مناظرههای محدودیتهایی در جامعه وجود دارد و نخبگان آن گونه که جامعه نیازمند است وارد این بحث نمیشوند ولی خوشبختانه رسانه ملی اخیرا در این بحث ورود پیدا کرده و صدا و سیما خط شکن شده است.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در ادامه تاکید کرد: بالاترین مقام سیاسی کشور تذکر میدهد که ما نیاز به آزاداندیشی داریم ولی بعضی افراد فکر میکنند که این تهدیدی برای سیاست به شمار میآید در صورتی که رهبری تاکید میکنند که باید انجام شود نباید مناظره به جدال تبدیل شود و دو طرف به هتاکی روی آورند تا گفتگو آغاز می شود عده ای فکر می کنند آزادی بیان یعنی هتاکی کردن.
وی به تشریح اهداف جلسه پرداخت و گفت: هدف جلسه این است که نیازی را که احساس می کنیم باید پیش برود پیشرفت کند هیچ انجمنی نیست که مشکل مالی نداشته باشد یا محدودیت مختلف برای آن وجود نداشته باشد ما باید انجمن های علمی را تقویت کنیم ولی این فقط به تخصیص بودجه برنمی گردد چون بودجه کمی داریم ما به فکر نیاز مشترک هستیم که آن هم نیاز جامعه مخاطب است و نیاز به ترویج گفتگو داریم و همچنین نیاز به ترویج نقد و نقادی و نقدپذیری داریم.
هاشمی با بیان اینکه هیچ قشری از جامعه نقدپذیر نیست گفت: ما هیچ کدام مان نقدپذیر نیستیم و صفر و صدی برخورد می کنیم ما می خواهیم در فضای دانشجویی و محافل علمی فضای گفتگو تقویت شود و جریان نقدپذیری سکه رایج شود که در این مسیر انجمن های علمی هم تقویت می شوند.
وی افزود: ما امیدواریم اندکی حمایت کنیم و شاهد نتیجه های زیادی باشیم که انجمن ها خودشان در پیشبرد آن به ما کمک کنند همچنین موافقت و مخالفت واقعی باید در انجمن ها وجود داشته باشد بحث های ما باید پیرامون مسائلی چون حجاب و پوشش به عنوان مسئله اجتماعی باشد و بالاخره این مسئله که سیاسی امنیتی و سازمانی شده است باید در آن ورود کنیم و ببینیم حجاب به عنوان یک مسئله اجتماعی و آموزه دینی چه جایگاهی دارد.
وی در ادامه دیگر موضوعات کرسی های آزاداندیشی را برشمرد و گفت: خانواده، ازدواج، طلاق، تحولات اجتماعی، خشونت، جنبش های اجتماعی، روشنفکران، جامعه مدنی، بحث هسته ای، تعاملات ایران در سطح منطقه ای، فرهنگ کار نمونه هایی از موضوعات است موضوعات کرسی های آزاداندیشی وسیع است و باید آداب گفتگو را آن گونه که باید انجام دهیم ما واقعیت های خیالی در فراروی آزاداندیشی داریم و نیاز داریم این موانع را هموار کنیم و این موانع موانع اجتماعی است که همه در آن دخیلیم و راه حل های آن مشارکتی است.
وی در ادامه با طرح این سوال که چگونه اعتمادسازی کنیم سخنان خود را ادامه داد و افزود: سرمایه های اجتماعی ما باید رشد کند اعتمادسازی این گونه است که جریان آزادسازی را رشد دهیم نظامات فکری سیاسی ما قوی تر از آن هستند که اگر کسی آنها را نقد کرد خدشه دار شوند و ما باید به سخنان بزرگان خود اکتفا کنیم. اساتید و دانشجویان در این حوزه نقش آفرین هستند.
وی با بیان اینکه فرآیند نظارتی را حداقلی کردیم گفت: کرسی های آزاداندیشی توسط هیئت مرکزی نظارت بر دانشگاه انجام می شود و ما این هیئت را موظف کردیم در یک بازه زمانی خاص نظر خود را اعلام کند در هر دانشگاهی یک هیئت سه نفره شامل رئیس دانشگاه، نماینده وزارت علوم و نماینده ولی فقیه در دانشگاه وجود دارد که باید آنها کرسی ها را تایید کنند و از وضعیت کرسی ها مطلع باشند.
ضیاء هاشمی در ادامه تاکید کرد: هیئت نظارتی نقش حمایتی دارد و این نظارت از جنس سلبی و محدودسازی نیست و اگر هیئت نظارت کرسی آزاداندیشی را تایید کرد باید از آن حمایت داشته باشد. در شورای اسلامی شدن دانشگاه ها تصویب شده که همان طور که مصونیت پارلمانی برای نمایندگان مجلس تعریف شده مصونیتی هم برای اساتید و دانشجویانی که در کرسی ها صحبت می کنند تعریف شود.
وی در ادامه به حمایت از طرح های پژوهشی اشاره کرد و گفت: کرسی های نظریه پردازی فرآیند دیگری دارند و ما نگاه ترویجی به آنها داریم و برای چاپ و انتشار این کرسی ها تلاش می کنیم و از آنها حمایت می کنیم.
وی در پایان خاطر نشان کرد: دانشگاه بدون آزاداندیشی دانشگاه نیست و آزاداندیشی باید با آئین نامه و حمایت افزایش یابد وزارت علوم هم به نیازهای خود هم به نیازهای انجمن ها و هم به نیازهای اعضای انجمن ها می پردازد و امیدواریم این بند جدید مربوط به مصونیت اعضای کرسی ها به زودی تایید نهایی شود.