به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در کرمان ؛ عصر دیروز مناظره «ویژگی های یک توافق خوب » با حضور مهدی فضائلی، عضو شورای فرهنگ عمومی کشور و مسئول سابق خبرگزاری فارس و صادق زیبا کلام، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در تالار خیام دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان برگزار شد.
در این مناظره ، مهدی فضائلی در تبیین یک توافق خوب گفت: فناوری هسته ای اهمیت فراوانی دارد و پیوند مردم با موضوع استقلال کشور در دیگر مسائلی که ایجاد می شود ،دو بخش بسیار مهم از این فناوری هستند.
عضو شورای فرهنگ عمومی کشور ادامه داد: یک بخش از فن آوری هسته ای ما مربوط به قبل از انقلاب اسلامی است و بخش دیگر آن مربوط به تاسیسات و دستآورد های هسته ای است که امروز در کشور وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه بعد از انقلاب تمامی دولت ها پذیرفته اند که فناوری هسته ای برای کشور نیاز است، بیان داشت : فن آوری هسته ای یک موضوع استراتژیک و راهبری برای کشور است، از آغاز فعالیت ها و پرونده هسته ای ایران آمریکایی ها در مقابل ایران ایستادند و هدفشان تغییر رفتار اسلامی و مقاومت ملت ایران بوده است.
فضائلی با تاکید بر اینکه ایران امروز در دنیا به عنوان سمبل و نماد اقتدار و مقاومت شناخته می شود، بیان داشت: اگر اقتدار و مقاومت ایران در دنیا شکسته شود در مرزهایمان با دشمن روبه رو خواهیم شد.
وی در بیان یک توافق خوب نیز گفت: یک توافق خوب باید شامل عدم آسیب حیثیتی و آسیب به اقتدار و استقلال سیاسی، داشتن دانش هسته ای، اغنای افکار عمومی و انعطاف پذیری برای نشان دادن حسن نیت باید.
صادق زیبا کلام نیز در ابتدای سخنان خود در رابطه با موضوعات مطرح شده از سوی فضائلی و بیان ویژگی های یک توافق خوب گفت: در رابطه با مسائل کلان کشور همواره نظر کلی نظر نظام و حکومت بوده است.
استاد دانشگاه تهران با اشاره به اشغال سفارت آمریکا به دست دانشجویان ایرانی گفت: بعد از اشغال سفارت آمریکا در تهران توافق الجزیره صورت گرفت که طی ان 444 گروگان آمریکایی آزاد شدند؛ پس چرا در تقویم 94 روزی به عنوان توافق الجزایر که امریکایی ها تصمیم گرفتند در امور ایران دخالت نکنند، وجود ندارد.
وی با اشاره به خدمات هاشمی رفسنجانی نیز گفت: در آن زمان هاشمی رفسنجانی باعث شد که جنگ ادامه نداشته باشد و این بزرگترین خدمت بود.
توافق خوب بزرگترین تحولی بوده است که تا کنون رخ داده است
وی با اشاره به اینکه با آغاز به کار دولت یازدهم مذاکرات به صورت جدی آغاز شدT بیان کرد : آغاز جدی مذاکرات باعث توافق ژنو شد و در زمانی که مسئولین با آمریکایی ها توافق ژنو را تنظیم کردند، در درون کشور یک جریان سیاسی ای شکل گرفت که باعث شد سیاست نظام مورد چالش قرار بگیرد.
زیبا کلام ادامه داد: چرا سیاست هسته ای دولت های نهم و دهم را زیر سوال نمی برید و تنها سیاست های هسته ای دولت یازدهم مورد سوال است؛ اگر قرار است مذاکرات ظریف مورد نقد باشد، چرا مذاکرات جلیلی مورد نقد قرار نگیرد.
وی با تاکید بر اینکه توافق خوب بزرگترین تحولی بوده است که تا کنون رخ داده، بیان داشت : باید برای مذاکرات فضای بازتری در کشور وجود داشته باشد.
مهدی فضائلی در واکنش به سخنان زیبا کلام گفت: روش این مناظره پاسخ دادن به سوالات است نه چیز دیگر ؛ و در پایان سوالات مورد ارزیابی دانشجویان قرار گیرد.
وی ادامه داد : البته با بازتر و بهتر بودن فضای جامعه در موضوعات کشور موافقم.
تا ندانیم در مذاکرات چه می گذرد، چگونه می توانیم در مورد یک توافق خوب نظر بدهیم
زیبا کلام در پاسخ به فضائلی گفت: زمانی که ما ندانیم در مذاکرات 5+1 چه رخ میدهد چگونه می توانیم در مورد یک توافق خوب نظر بدهیم.
وی با اشاره به اینکه بعد از سال 82 مسئله هسته ای مخدوش شد، تصریح کرد: مسئله هسته ای در دیدگاه فضائلی و دوستانش عدم پیشرفت ایران از نگاه غربی ها و آمریکایی هاست، ولی دلیل اصلی مخالفت غربی ها و آمریکا به مسئله هسته ای ایران هیچ ارتباطی به پیشرفت ایران ندارند، چون در مسئله هسته ای هیچ کدام از این مسائل وجود ندارد.
زیبا کلام افزود: احمدی نژاد در سال 84 تیم مذاکره کننده قبلی را متهم به خیانت کرد و برنامه هسته ای را با وقفه مواجه کرد ؛ ولی ما برنامه هسته ای را با تمام توان جلو بردیم.
وی با تاکید بر اینکه کشوری که بتواند 3 درصد غنی سازی کند، هر زمان که اراده کند می تواند 90 درصد را نیز غنی سازی کند، بیان داشت: از سال 82 به بعد از مسئله هسته ای برای استکبار ستیزی استفاده شد.
استاد دانشگاه تهران با اشاره به اینکه مذاکره و توافق خوب، توافقی است که به دور از بهره برداری سیاسی و جناحی باشد ، خاطر نشان کرد: توافقی خوب است که در جهت رشد و توسعه اقتصادی مملکت باشد.
مهدی فضائلی دیگر طرف این مناظره نیز در این رابطه گفت: با توجه به صحبت های زیبا کلام فناوری هسته ای مهم نیست و در مقابل هر آنچه به دست می آید، کار مهمی صورت نمی گیرد؛ چون دیگران در گذشته انجام داده اند.
وی گفت : ما به تیم مذاکره کننده اعتماد داریم ، اما من یه سوال دارم که جمهوری اسلامی ایران از چه زمانی وارد بحث غنی سازی شد که باعث نگرانی غربی ها گشت؟
زیبا کلام در پاسخ به این سؤال گفت: از زمانی که تصمیم گرفته شد نیروگاه نطنز ایجاد گردد و بعد از جنگ در دوره اول ریاست جمهوری، هاشمی رفسنجانی ایران وارد بحث غنی سازی هسته ای شد.
فضائلی به دو مذاکره آژانس بین المللی و سازمان ملل اشاره کرد و بیان داشت : در این مذاکرات ایجاد ضمانت بین المللی در کشورهای فاقد سوخت هسته ای که نیروگاه تأسیس کنند، مورد بحث بود ؛ اما هر دو مذاکره با شکست روبرو شد، چون قدرت ها به هیچ وجه حاضر نشدند سوخت آنان را تأمین کنند.
وی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران در حالی ساخت نیروگاه اتمی را آغاز کرد که هیچ ضمانتی برای تأمین سوخت آن نداشت، بیان کرد : چون قدرت ها نگذاشتند این کار صورت گیرد و جمهوری اسلامی ایران برای ساخت نیروگاه از برنامه سرمایه گذاری استفاده کرد.
صادق زیبا کلام نیز در این رابطه گفت : ایران اولین کشوری نیست که وارد قدرت هسته ای می شود بلکه کشورهای قزاقزستان، پاکستان، برزیل، آرژانتین و … نیز فناوری هسته ای دارند.
با یکسری شعار هسته ای درهای تمام دنیا را به روی خود بسته ایم
وی با اشاره به اینکه با یکسری شعار انرژی هسته ای حق مسلم ماست و آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند درهای تمام دنیا را به روی خود بسته ایم؛ تصریح کرد : فناوری هسته ای علاوه بر منافعی که دارد دارای آلودگی های زیست محیطی هسته ای نیز می باشد.
مهدی فضائلی در پاسخ به زیبا کلام گفت: ۱۶ سال مدیریت کشور به دست هاشمی رفسنجانی بود که از نظر شما یک اسطوره است و ۸ سال در دست احمدی نژاد؛ شما باید جواب دهید که انرژی خورشیدی را چه کردند نه ما؟
وی یادآور شد: مزیت های انرژی هسته ای، بادی و خورشیدی را مطالعه کنید و بعد در مورد بهتر بودن آنان نظر دهید و مسلم است هزینه سرمایه گذاری ها بیشتر از انرژی هسته ای نیست.
فضائلی ادامه داد : صحبت شما این است که ما نباید دنیا را نگران کنیم و صنعت موشک، نانو تکنولوژی و … نداشته باشیم و با این تفکر باید صنایع را محدود کنیم؛ با این وضع اگر پیش رویم کشورهای دیگر به جمهوری اسلامی ایران دست اندازی می کنند.
زیبا کلام در پاسخ گفت: اگر کشور ما برای دیگر کشورها الگو و سرمشق است، چرا برای جوانان خودش الگو نشده است؟ متفکرین کدام کشور به جمهوری اسلامی ایران به عنوان الگو نگاه می کنند و اگر جمهوری اسلامی ایران از حزب الله و دیگر کشورها حمایت مالی نکند، با شما کاری ندارند.
فضائلی : اگر جمهوری اسلامی ایران ارزشی ندارد چرا ۱+۵ مقابل ما مذاکره و چانه زنی می کند؟
فضائلی در واکنش به صحبت زیبا کلام گفت: تحلیل های آمریکایی ها را مطالعه کنید و ببینید آمریکایی ها در مورد ایران چه می گویند؟ چرا آمریکا باید درخواست ملاقات با سردار سلیمانی را بدهد؟ چرا لبنان خار چشم رژیم صهیونیست شده و نمی توانند قدم بردارند ؛ چون حزب اللهی دارد که نسبت به رهبری و نظام انقلاب باور و به ارزش های انقلاب اعتقاد دارند؛ اگر جمهوری اسلامی ایران ارزشی ندارد چرا ۱+۵ مقابل ما مذاکره و چانه زنی می کند؟