نتایج نظرسنجی برنامه پایش در خصوص موانع ازدواج که با رای مردم انجام شد نشان داد که مردم 76 درصد موانع اقتصادی و 24 درصد موانع فرهنگی اجتماعی را عامل کاهش ازدواج می دانند.
این در حالیست که نظرات مسئولین کاملا با نظر مردم متفاوت بوده و این ناشی از عدم درک صحیح مسئولین از مشکلات و موانع ازدواج جوانان است.
در این برنامه همچنین به لیست اقدامات صورت گرفته در خصوص ازدواج اشاره شده که تنها اقدام صورت گرفته در این میان وام ازدواج بوده که آن هم مبلغ بسیار کمی دارد و راهگشای جوانان برای ازدواج نیست:
همچنین در این گزارش آمده بود: عدم تمایل جوانان برای ازدواج دلایل متقاوتی می تواند داشته باشد. مشکلات اجتماعی، فرهنگی، قومیتی، اقتصادی و ... از جمله مشکلاتی هستند که ازدواج جوانان را به تاخیر انداخته است؛ با اين حال عوامل فرهنگي اجتماعي عمدتا روي مايل بودن جوانان براي ازدواج اثرگذار است و سبب مي گردد تمايل جوانان به ازدواج حتي با وجود شرايط ازدواج، کاهش يابد. در مقابل وقتی پای صحبت جوانان می نشینیم، یکی از مهمترین دلایل بر تاخیر در ازدواج جوانانی که مایل به ازدواج هستند را مشکلات و موانع اقتصادی می بینیم.
در این گزارش ضمن بررسی وضعیت منابع قرض الحسنه در بانک ها آمده است: میزان و نحوه تخصیص این منابع، مشکلاتی از حیث قانونی و نظارتی دارد که حل آن می تواند سبب افزایش منابع قابل تخصیص قرض الحسنه و تغییر در اولویت بندی تخصیص این منابع شود. در حال حاضر بانک ها حدود 100 هزار میلیارد تومان منابع قرض الحسنه با نرخ صفر از مردم در قالب 70 هزار میلیارد تومان سپرده قرض الحسنه جاری و 30 هزار میلیارد تومان سپرده قرض الحسنه پس انداز دریافت کرده اند. بانک ها می توانند بخشی از 70 هزار میلیارد تومان منابع سپرده های قرض الحسنه جاری خود را که با نرخ صفر از مردم جذب کرده اما همه آن را با نرخ های بالای 25 درصد وام می دهند، به تسهیلات قرض الحسنه تخصیص دهند؛ همچنین اولویت بندی اعطای تسهیلات قرض الحسنه در نظام بانکی وضعیت مناسبی ندارد و بانک ها از 30 هزار میلیارد تومان منابع قرض الحسنه ای که به وام قرض الحسنه تخصیص می دهند، بیشتر تسهیلات قرض الحسنه شان را به سایر مصارف اصلی قرض الحسنه از جمله کارمندان خود تخصیص داده و تنها 6 هزار میلیارد تومان را صرف ازدواج کرده اند که ضروری است این روند نیز با تهیه قانون و نظارت بانک مرکزی بر اجرای آن اصلاح شود.با این اوصاف، جهت رفع بخشی از موانع اقتصادی جوانان برای ازدواج، تسهیل در اعطای وام ازدواج و افزایش مبلغ آن به 10 میلیون تومان از منابع موجود بانکها در این زمینه، پیشنهاد می شود.
این گزارش به صورت ضمیمه آمده است.
نتایج این نظر سنجی هم نشان از موانع فکری بینشی مردم دارد