به گزارش گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، نخستین نشست کارگروه تفاهمنامه جامع همکاری در حوزه فرهنگسلامت با حضور مسئولان و مدیران دو وزارتخانه بهداشت،درمان و آموزش پزشکی و فرهنگ و ارشاد اسلامی، نمایندگان سازمان انتقال خون ایران، سازمان انستیتوپاستور، مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال، ستاد عالی کانون های فرهنگی و هنری مساجد، خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران(ایرنا) 10 تیرماه به میزبانی وزارت بهداشت برگزار شد.
بر اساس این گزارش این نشست با هدف شناخت توانمندیها و ظرفیتهای هر یک از وزارتخانهها و سازمانها جهت همکاری و همافزایی در راستای فرهنگسازی حوزه سلامت، ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی با هدف اشاعه سبک زندگی اسلامی ایرانی و فرهنگ سلامت با رویکرد حمایت از طرح تحول نظام سلامت، حمایت از پدید آورندگان و ناشران حوزه سلامت و کتابهای برتر این حوزه و برخی تعاملات و همکاریهای دوجانبه دیگر برگزار شد.
محمدرضا فراهانی معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت در نخستین نشست کارگروه تفاهمنامه جامع همکاری در حوزه فرهنگسلامت که صبح امروز به میزبانی وزارت بهداشت برگزار شد، گفت: در نگاه دولت به مقوله سلامت، سلامت جامعه تنها به حوزه فعالیت وزارت بهداشت تعریف و محدود نمیشود.
کارگروه مشترک تفاهم نامه جامع حلقه وصل حوزه سلامت و فرهنگ است
محمد رضا فراهانی در اولین نشست مشترک تفاهمنامه جامع همکاری وزارتخانههای بهداشت و ارشاد گفت: وزارت بهداشت دانش تخصص لازم در حوزه رسانه و فرهنگ ندارد، از طرفی حوزه فرهنگی هم دانش تخصصی لازم در حوزه پزشکی را ندارد که اطلاعات پزشکی را تبدیل به فرآورده های فرهنگی کند.
سلامت، فرهنگ و اقتصاد سه مؤلفه مهم در کشور
فراهانی با اشاره به اینکه سلامت، فرهنگ و اقتصاد سه مؤلفه خیلی مهم در کشور هستند که بر یکدیگر تاثیر متقابل دارند و سرنوشت آنها به هم پیوند خورده است، خاطر نشان کرد: بایدها و نبایدها، ارزشها و هنجارهای حوزه سلامت اگر به باور مردم رسوخ پیدا نکرده و در رفتار آنها متجلی نشود، قطعاً دارای تاثیرات منفی روی حوزههای دیگر جامعه خصوصا اقتصاد خواهند بود.
وی افزود: در آغاز فعالیت تیم جدید مستقر در وزارت بهداشت به این نتیجه رسیدیم که در تحقق اهدافمان یعنی جامعهای ایدآل با آدمهای سالم نیازمند یاری و کمک حوزههای دیگر مثل حوزههای مرتبط با مقوله فرهنگ هستیم و به تنهایی قادر نخواهیم بود سلامت جامعه را تأمین کنیم.
دانش- بینش - رفتار ، سه ضلع مثلث فرهنگ
معاون وزیر بهداشت در ادامه «دانش به معنای دانایی مردم»، «بینش به معنای اعتقاد قلبی مردم» و «رفتار به معنای تجلی در اعمال مردم» را سه ضلع مثلث فرهنگ خواند و تصریح کرد: زمانی میتوان ادعا کرد فرهنگسازی محقق شده است که مردم اطلاعات و دانش داشته باشند، نسبت به این اطلاعات باور داشته باشند و نگرش آنها نیز تغییر پیدا کرده و در رفتارشان متجلی شده باشد.
دبیر کارگروه مشترک تفاهمنامه جامع همکاری در حوزه فرهنگ خاطرنشان کرد: سیاستهای کلانی که در این تفاهم نامه ذکر شده است در راستای سیاستهای کلان ابلاغی مقام معظم رهبری در حوزه سلامت است.
ضرورت بهرهگیری از ظرفیت محیطی مراکز بهداشتی و درمانی برای رشد معنویت و اخلاق
فراهانی در ادامه توضیح داد: در عین حال که کشور ما در حیطه تخصصی پزشکی و درمانی در سطح کشورهای پیشرفته خدمات پزشکی ارائه میدهد اما در بحث حفظ شأن، منزلت و کرامت انسانی بیمار و همراهان او به جهت کمبود منابع انسانی و مالی و حتی عدم فرهنگسازی، متأسفانه موفق نبودهایم؛ لذا لازم است از ظرفیت محیطی مراکز بهداشتی و درمانی برای رشد معنویت و اخلاق اسلامی مراجعین بهره بگیریم.
کارگروه مشترک تفاهم نامه جامع حلقه وصل حوزه سلامت و فرهنگ
دبیر کارگروه مشترک تفاهم نامه جامع همکاری در حوزه فرهنگ افزود: در یک مقطعی فکر میکردیم بایدها و نبایدها به وسیله آموزشهای مستقیم تبدیل به فرهنگ میشود که در واقع یک بینش غلط بود. با همان بینش غلط مجدد به این نتیجه رسیدیم که آموزش مستقیم کافی نیست و سراغ رسانههای جمعی و رسانههای هنری رفتیم. در واقع به دنبال این بودیم که خودمان علاوه بر کار تخصصی پزشکی، کار حوزه رسانه و فرهنگ را هم انجام دهیم.
فراهانی ادامه داد: وزارت بهداشت دانش تخصص لازم در حوزه رسانه و فرهنگ ندارد، از طرفی حوزه فرهنگی هم دانش تخصصی لازم در حوزه پزشکی را ندارد که اطلاعات پزشکی را تبدیل به فرآورده های فرهنگی کند. در نتیجه ضرورت دارد یک حلقه وصلی بین دو وزارتخانه بهوجود آید که این حلقه وصل همان دبیرخانه کارگروه مشترک تفاهم نامه جامع همکاری در حوزه فرهنگ است.
وی اضافه کرد: در معاونتهای بهداشت و درمان وزارت بهداشت اطلاعات بسیار فراوانی در حوزه سلامت تولید و تبدیل به گزارههای خبری شده است. با وجود اینکه این اطلاعات را حتی با حجم کم تبدیل به فرآورده فرهنگی کردهایم اما هنوز نتوانسته فرهنگساز شود و موج فرهنگی ایجاد کند.
فراهانی ادامه داد: هدف مجموعه ما این است که با همکاری و مساعدت شما این ارزشها را با استفاده از ابزارهای هنری و رسانهای تبدیل به فرهنگ کنیم و از رسانههایی که بیشترین تاثیر را روی مردم دارند و میتوانند فرهنگساز باشند بیشترین بهره را ببریم. نوع رسانه برای ما اصالت ندارد آنچه مهم است خروجی و نتیجه کار است که همان ترویج فرهنگ سلامت در اقشار جامعه است.
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متولی اصلی بحث فرهنگ در جامعه
معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت با اشاره به اینکه در کشور نهادهای مختلفی کار فرهنگی میکنند لیکن وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تولیت فرهنگ کشور را به عهده دارد و فرهنگ سلامت هم بخشی از فرهنگ جامعه است؛ تصریح کرد: ما با تشکیل اداره فرهنگ سلامت در وزارت بهداشت و به دنبال اینکه خودمان تولیدات فرهنگی داشته باشیم نیستیم بلکه نقش این اداره حلقه وصل فرهنگ و سلامت است.
فراهانی در پایان اظهار داشت: به نظر میرسد برای نیل به اهداف ذکر شده در تفاهم نامه لازم است اولا دبیرخانه دایمی در وزارت ارشاد شبیه همین دبیرخانهای که در وزارت بهداشت شکل گرفته تشکیل شود و دوماً کارگروههای تخصصی تشکیل شده و اعضای هر کارگروه مباحث کارشناسی را به صورت غیر تئوریک و کاملاً عملیاتی مطرح و اجرا نمایند. امیدوارم با تشکیل دبیرخانه کارگروه مشترک تفاهم نامه جامع همکاری در حوزه فرهنگ در وزارت بهداشت و ارشاد، به سمت تولید بستههای اجرایی گام برداریم به نحوی که آثار به کار گیری اینگونه فرهنگسازیها در رفتار مردم متجلی شود.
در این نشست هر یک از اعضای کارگروه به معرفی برنامهها و فعالیتهای حوزه کاری خود در حوزه فرهنگی، هنری، آموزشی، علمی، ترویجی و سلامت پرداختند و پیشنهاداتی جهت همکاریهای مشترک فیمابین دو وزارتخانه بهداشت و ارشاد مطرح کردند.
در این جلسه مقرر شده تا زمان برگزاری جلسه آتی هر یک از اعضای مطالعه دقیق و جزئیتری روی زمینههای همکاری مشترک داشته و جهت بررسی دقیقتر و کارشناسیتر موضوع، کارگروههای مشترک تخصصیتری دیگری نظیر کارگروه «سلامت و رسانه» ، «سلامت و هنر» و ... تشکیل شود.
شایان ذکر است این نشست در راستای عملیاتی و اجرایی شدن مفاد تفاهمنامه همکاری فیمابین دو وزارتخانه بهداشت و ارشاد که در آبانماه سال گذشته منعقد شده بود، برگزار شد.