به گزارش خبرنگار«خبرگزاری دانشجو» از مشهد، روند مذکرات هستهای ایران در طول دو سال گذشته و همزمان با روی کارآمدن دولت یازدهم دارای تحلیلها و نقطه نظرات متفاوتی از سوی صاحب نظران، نخبگان، اساتید و دانشجویان کشور بوده است.
مسیر متفاوت مذاکرات هستهای در دولت یازدهم موجب شد که مسیر این مذاکرات در پیچ و خم ژنو و یا لوزان مورد تفاسیر متفاوت از سوی صاحبان عقیده و نظر در این خصوص شود و موجبات برخی نگرانیها و دلواپسیها را در کشور ایجاد کند.
دیپلماسی لبخند در برابر گرگ درندهای که در انتظار غفلت شما برای نابودیتان است قشر انقلابی و نخبگانی جامعه را در انتظار سرانجام این مذاکرات با چاشنی نگرانی گذاشته است.
در این میان 1+5 به خصوص همان یک کشوری که جهانی را در زیر چکمههای زور و ظلمش له کره است یعنی آمریکا هر آنچه توانستند کردند تا میان ملت و رهبر امت فاصله انداخته و یا ایجاد شکاف میان مردم و مسئولان راه را برای ایجاد تغییرات دلخواه خود در ایران باز کنند.
اکنون هجدهمین روز از تیر ماه سال 1394 است و هشت روز از ضرب العجل آمریکاییها در قالب توافق در مذاکرات 1+5 گذشته است و هنوز توافقی که ایران را راضی کند و دشمنش را نیز خوشنود سازد شکل نگرفته است.
در این بین دلواپسان معتقدند دشمن همیشه دشمن است زیرا راهش با حق در یک جوی نمیرود و این موضوع مانند روز روشن است که با گرگ پیشگان تنها توافقی شکل خواد گرفت که حقوق ظالمانه آنان را بیش از حقوق مظلوم تامین کند.
در این خصوص سخن صاحب نظران و اساتید مراکز علمی و دانشگاهی در خصوص مذاکرات هستهای بسیار خوشتر است، در این راستا گفتوگویی تفضیلی انجام دادهایم با مصطفی باقر زاده؛ استاد دانشگاه پیام نور مشهد تا نظر وی را در خصوص روند مذاکرات هستهای جویا شویم.
خبرگزاری دانشجو: تحلیل شما از روند مذاکرات هستهای در دولت یازدهم چیست؟
باید برای رسیدن به پاسخ این سئوال و تحلیل مذاکرات هستهای به سخنان رهبری انقلاب توجه کرده و بر این اساس به این موضوع نگاه کنیم و این سئوال را مد نظر قرار دهیم که چرا ایشان نسبت به روند مذاکرات در این دولت خوشبین نبودهاند؟؛ اما در عین حال حامی تیم مذاکره کننده از ابتدا تا به امروز هستند؟.
اگر بخواهیم دقیقتر به این موضوع بنگریم باید بگوییم در سناریوی طی شده در خصوص مذاکرات هستهای در طول دو سال مدیریت تیم جدید موضع انقلاب اسلامی و در راس آن خواسته رهبری معظم انقلاب رسیدن به یک توافق خوب است و این در حالی است که برخی به دنبال رقم زدن توافقی هستند که بتوانند به برد برد با نظام دست پیدا کنند.
برای تفسیر برد برد با نظام باید گفت برخی در داخل کشور به دنبال رسیدن به برد مورد نظر خود هستند و این در حالی است که این برد را در هر شرایطی و به هر شکلی دنبال میکنند.
برد برد با نظام به معنای مقصر جلوه دادن نظام در صوت شکست مذاکرات است
معنای برد برد با نظام متفاوت از برد برد در مذاکرات هستهای با 1+5 است به نحوی که اگر شما به توافق در مذاکرات هستهای با شش کشور جهان دست پیدا کنید به یک شکل برنده شدهاید و اگر در این مسیر با شکست مواجهه شوید باید به نحوی مقصران این شکت را معرفی کنید که باز هم برنده این شکست شما باشید.
به دیگر کلام یعنی رسیدن به توافق خود یک برد است و در صورت نرسیدن به توافق این عدم موفقیت را اگر بشود به نوعی از چشم دخالتها و یا ارشادات رهبری به ملت معرفی کرد، برد دوم حاصل میشود.
البته ما این نکته را نیز میدانیم که زیاده خواهیهای آمریکا مانع از رسیدن به توافق مورد نظر ایران اسلامی است و با توجه به زیاده خواهیهای طرف مذاکره با ایران توافق خوب و مورد نظر ایران حاصل نخواهد شد در نتیجه توافق بد را نیز نخواهیم پذیرفت و توافقی در کل حاصل نخواهد شد.
در شرایط کنونی تلاش جهت ممانعت از توافق بد، مد نظر رهبر معظم انقلاب است و این نکته امروز در مذاکرات هستهای ایران دارای اهمیت است که هنگامی که برای شما امکان رسیدن به توافق خوب ممکن نیست تمام تلاش خود را برای جلوگیری از توافق بد به کار ببرید.
آیا در شرایط کنونی رسیدن به توافق خوب برای ایران امکان پذیر است؟
جهت پاسخ دادن به این سئوال باید گفت حقیقتا مذاکرات در سایه رسیدن به توافق خوب سنگین است، اساسا باید این سئوال را از خود پرسید که طرف مقابل در فرایند مذاکرات به دنبال چیست؟ و چرا بر تداوم مذاکرات اصرار دارد؟ مشخصا توافق خوب تلاشی است که غرب نیز به دنبال آن میباشد؟.
بنده اعتقاد دارم شکسته شدن قطع کامل ارتباط ایران با آمریکا یکی از دلایل انجام مذاکرات و اصرار بر آن از سوی آمریکا است و تلاش دولت مردان این کشور بر این است که این مذاکرات ادامه پیدا کند.
قدم زدنهای تیم دیپلماسی ایران با مقامات آمریکایی تا اندازهای موجب شکسته شدن تابوی اقتدار ایران بدون حضور کدخدا و اتکای به خدا در اذهان عمومی جهان شده و این اتفاق در سایه تیم مذاکرات جدید رخ داده است.
البته از نگاه ما کدخداها هیچ نیستند و ما اثبات کردهایم میشود بدون حضور آنان با عزت زندگی کرد، متاسفانه عدهای در این مدت با تحریف سخنان امام (ره) تلاش کردند این نکته را برای مردم و قشر نخبگانی کشور جا بیندازند که خط امام (ره) در برخی مواقع ختم به ارتباط با آمریکا میشود و این نکته شدنی است.
گرچه این افراد این را نمیدانند که ملت ایران بصیر بوده و خط امام(ره) را خطی تعریف شده از سوی امام، مقام معظم رهبری و ملت شهید پرور میدانند که در هیچ صورتی ختم به ارتباط با استکبار نخواهد شد.
سخنان اخیر رئیس جمهور کشورمان در خصوص شباهت شرایط کنونی ایران با صلح امام حسن مجتبی(ع) را چگونه تحلیل میکنید و اساسا آیا این سخنان دکتر روحانی را با واقعیت کنونی ایران اسلامی در داخل، منطقه و جهان یکی میدانید؟
سخنان اخیر رئیس جمهور در جمع استانداران جای تامل دارد گویا برخی متاسفانه با به میان کشیدن صلح حدیبیه و صلح امام حسن(ع) با معاویه در تلاش هستند تا تاریخ اسلام را به شکل دیگری تعریف کنند.
باید با تعجب گفت در صورتی که این اصرار نا صواب در خصوص برخی منویات شخصی ادامه پیدا کند تاریخ اسلام با تعریف نا به جا و ناخواسته با تحریف روبه رو خواهد شد.
البته مردم بیدار و آماده در میدان ایران اسلامی پیروز تمام خدعههای آمریکایی خواهند شد و در صورتی که ملت ایران بیدار و در میدان حاضر باشند نخواهند گذاشت این خدعه آمریکایی که نهایت تلاش خود را انجام میدهد که مردم ایران را نسبت به اوضاع درونی و امور کشور، منطقه و جهان خواب رفته، جاهل و غافل نشان دهد تحقق یابد.
باید گفت این بیداری و بصیرت مردم در نهایت به نفع تیم مذاکره کننده خواهد بود و ملت ایران با هوشیاری خود میتوانند دست توطئه گر داخلی را به راحتی باز کرده و در نهایت این دست را که در دست استکبار جهانی است افشا و از دل ملت بیرون بکشند و این بیداری در نهایت تیم مذاکره کننده ایران در مذاکرات را یاری خواهد کرد.
مقام معظم رهبری در تمام طول مذاکرات هستهای در دولت یازدهم به حمایت از این تیم پرداختهاند و اجازه ندادند برخی شبهات در خصوص روند حرکت تیم هستهای دولت یازدهم در اذهان مردم نسبت به این تیم شک و تردید ایجاد کند این موضع گیری را چگونه میبینید؟
بله در پاسخ به این سئوال میتوان به حمایت اخیر رهبر معظم انقلاب از تیم مذاکره کننده هستهای اشاره کرد. رهبر عظیم و شان انقلاب در سخنرانی اخیر خود به زیبایی از تیم مذاکره کننده حمایت و شرایط را برای بازگشت تیم بدون هیچ توافقی باز کردند.
رهبر مسلمین جهان با احتمال به زیاده خواهی غرب در این مذاکرات به نحوی از تیم هستهای ایران حمایت کردند که این تیم بتواند در صورت ادامه زیاده خواهی 1+5 با پاسخی قاطع میز مذاکرات را ترک کنند و در حقیقیت این تیم محبوب آماده نه گفتن به آمریکا را داشته باشد.
البته در شرایط کنونی حمایت ملت ایران و خواص انقلابی از تیم مذاکره کننده ایران نسبت به گذشته دو چندان شده است و بر اساس بیانات رهبری معظم انقلاب ما میدانیم آمریکا بد عهد است و به چشم خود و با همه وجود نیرنگ این دولت را حس کردهایم و به همین دلیل از تیم مذاکره کننده خود در برابر این دشمن خدعه گر بیش از گذشته حمایت میکنیم.
این موضوع کاملا قابل لمس است که وظیفه تیم مذاکره کننده ایران در مذاکرات هستهای بسیار حساس است و میطلبد سرداران دیپلماسی هستهای محکم تر از قبل در برابر آمریکا در مذاکرات هستهای ایستادگی کنند و اجازه ندهند سناریوی این دولت طمع کار تحقق پیدا کند.
استراتژی کنونی نظام و به تبع آن خواص و مردم را در مذاکرات هستهای در شرایط کنونی و نزدیکی به روز قدس چگونه میبینید؟
خواص همیشه و در همه مراحل انقلاب مورد توجه هستند. در شرایط کنونی انتظار ما این است که خواص کشور در گوش استکبار و خدعه آمریکاییها بزنند و همه در کنار سرداران دیپلماسی ایران تلاش کنند تا در کنار نائب بر حق امام زمان(عج) ایستاده و ایشان را یاری کنند زیرا این وظیفه اصلی همه ما در قبال انقلاب است.
برای رسیدن به پاسخ این سئوال باید گفت استراتژی کنونی نظام حمایت از تیم دیپلماسی ایران در ترک میز مذاکرات در صورت زیاده خواهی غرب است. رهبر معظم انقلاب اکنون شرایط را به نحوی برنامه ریزی میکنند که امکان بازگشتن تیم مذاکره کننده بدون انجام هیچ توافقی حاصل آید و این تیم سربلند تر از همیشه در میان ملت ایران شناخته شوند.
در مورد مردم فهیم ایران اسلامی باید گفت تعیین کننده نهایی مباحث هستهای بلا شک مردم ایران اسلامی هستند و در شرایط فعلی باید تصمیم نهایی را همین مردم بگیرند و با بیداری خود اجازه ندهند برخی این تصور را داشته باشند که شرایط ایران اسلامی شرایط صلح امام حسن(ع) است.
حقیقت این است که صلح امام حسن(ع) در شرایطی رخ داد که امام زمان وقت این احتمال را دادند که جامعه با ادامه ایستادگی ایشان به جنگ کشیده خواهد شد و در این جنگ حقیقت پنهان خواهد ماند.
روحانی رئیس جمهور یک ملت شهید پرور است، مشخصا کسی که اینگونه در مورد صلح امام حسن(ع) در شرایط امروز حکومت اسلامی ایران حرف می زند قیام عاشورا را درک نکرده است.
اگر بنا باشد حرف روحانی را درست بدانیم پس باید بگوییم که قیام امام حسین(ع) اشتباه بود زیرا ایشان تنها با 72 نفر از بهترین مردان خدا در برابر هزاران سیاهه شیطان ایستادگی کردند و به مسلخ رفتند.
صلح امام حسن (ع) با معاویه در چه شرایطی رخ داد؟
پر واضح است که دلیل صلح امام حسن(ع) خیانت خواص و مردم دنیا طلب به ایشان بود، امام حسن مجتبی(ع) خطاب به خواص خیانتکار و اهل باطل می فرمایند«دلیل این که ما در بدر و خیبر پیروز شدیم این بود که آن زمان شما به امامت دین زندگی میکردید؛ اما امروز دنیا در پیشاپیش شما است، من و دین که تغییر نکردیم؛ اما شما خواص عوض شدهاید».
اما اکنون شباهتی میان این ملت آزاده و آن مردم دنیا طلب وجود ندارد، مردم بصیر ایران اسلامی در راهپیمایی 9 دی به جهان و خائنان داخلی اثبات کردند که راه آنها راه سید الشهدا(ع) و ایستادگی و شهامت همراه با شهادت است و نمیتوان حقوق این ملت را با چنین مثالهای نادرستی نادیده گرفت.
در هر زمانی و هر انقلابی در صورتی که مردم بدانند چه باید بکنند پیروزی برای اسلام حاصل میآید، نیاز امروز جامعه ایران اسلامی بالا رفتن بصیرت مردم است، امروز ملت ایران باید با صدای بلند بگویند که حاضر نیستند بار گناهی را بردوش بگیرند که در آن موضعی به جزء موضع انقلاب، امام (ره) و رهبری معظم انقلاب باشد.
با توجه به نزدیکی انجام و یا رد توافق در مذاکرات هستهای باید گفت مردم تعیین کننده روند مذکرات خواهند بود، گام نهایی باید توسط مردم برداشته شود و این همان گامی است که رهبر انقلاب اسلامی ایران در 14 خرداد ماه 94 تبیین کردند.
ملت ایران بداند هر ملتی در تاریخ اسلام از راه امام زمان خود دور شد سیلی سختی دریافت کرد و امروز بر طبق بیانات رهبر معظم انقلاب اگر ما از خط امام (ره) منحرف شویم و یا اجازه تحریف این خط روشن را بدهیم حتما سیلی خواهیم خورد.
دیپلماسی عمومی امام (ره) دفاع از مظلوم، ایستادگی در برابر ظالم و صدور اسلام و انقلاب اسلامی به جهان بود و این دیپلماسی عمومی امام (ره) بود که توانست جمهوری اسلامی ایران را در جهان پیروز کند.
البته باید گفت مردم نسبت به سناریوی انقلاب اگاه هستند، ملت ایران میدانند سناریوی انقلاب چیست و جمعه آخر هر ماه مبارک رمضان در داخل کوچههای داغ و آفتاب زده با دهان خشک از روزه داری و تصفیه نفس نام قدس و فلسطین را برای نشان دادند راه حقیقی اسلام فریاد میزنند.
اسرائیل، آمریکا، آل سعود و تمامی مستکبران جهان مورد تنفر ملت ایران اسلامی هستند و این را ملت ایران به خوبی میداند ظلم چیست و ظالم کیست و همیشه در همه شرایط تصمیم گیرنده نهایی شرایط دشوار این ملت فهیم و بصیر بوده و هستند زیرا سالهای سال است که با تفکر حسینی و عاشورایی کودکی تا میانسالی خود را گذراندهاند.
ملت ایران میدانند که صلح امام حسن(ع) در شرایط اجبار شکل گرفت و بهترین تصمیمی بود که در آن شرایط خیانت بار و دنیا طلبی مردم و خواص میتوان گرفت و این نکته را نیز میدانند که باید برای عزت انقلاب خود در حد توان ایستاد حتی اگر تنها 72 نفر باشی و صحنه عاشورا برایت رقم بخورد.
نقش رهبری انقلاب را در اتفاقات مهم انقلاب از جمله مذاکرات هستهای چگونه میبینید؟
وجود رهبر معظم انقلاب محل نگرانی اول آمریکا و استکبار جهانی است. آمریکا از بصیرت، آگاهی، دانایی و بینش بلند رهبر معظم انقلاب اسلامی ترس دارد زیرا میداند امام خامنهای شرایط را به خوبی رصد کرده و بر اساس نگرش خداخواهانه و خدعه شناسانه خود برای ملت تصمیم گرفته و رفتار میکنند.
در این بین مردم و ارتباط تنگاتنگ آنان با رهبر انقلاب نیز نگرانی دوم غرب، استکبارجهانی و آمریکا است، آمریکا این نکته را نیز میداند که ملت ایران اسلامی ارتباطی بسیار قوی و تنگاتنگ با رهبری خود دارند و با هر تیپ و سلیقهای از رهبر خود دفاع و از ایشان حمایت میکنند و این ترس دوم استکبار است.
فتنه سال 88 نمود عینی قدرت مثال زدنی ملت ایران و همراهی این ملت با رهبری خود بود، در این فتنه به فرموده رهبر معظم انقلاب دست سیدالشهدا (ع) از گوشه گوشه راهپیمایی 9 دی بیرون آمد و نقشه دشمن را نقش بر آب کرد.
امروز نیز به حول قوه الهی دست امام حسین(ع) در کنار امام حسن(ع) از آستین ملت در راهپیمایی روز قدس بیرون میآید و خدعههای استکبار علیه ملت ایران را نقش بر آب خواهد کرد.