به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از شیراز، طرح ولایت یکی از طرح های بزرگی است که در زمینه بصیرت افزایی سیاسی و فرهنگی دانشجویان برگزار می شود و در مسیر تربیت نیروی هم تراز انقلاب اسلامی گام های رو به جلویی را برداشته است.
به مناسبت نزدیک شدن به زمان برگزاری دوره طرح ولایت استانی به سراغ حجت الاسلام مجتبی ایوب زاده، مسئول تعلیم و تربیت ناحیه بسیج دانشجویی فارس رفته ایم تا از جزئیات این دوره مطلع شویم.
لطفا بفرمایید امسال دوره طرح ولایت استانی چه زمانی، کجا و با چه تعداد دانشجو برگزار می شود؟
دوره طرح ولایت امسال از ۳۱ تیر تا ۸ مرداد ماه در مجتمع یاوران مهدی قم با ۴۰۰ نفر دانشجوی خواهر و برادر برگزار می شود.
طبق برنامه نظام تربیتی صالحین دانشجویی، باید تا سال آینده هزار حلقه صالحین داشته باشد. هم اکنون موجودیت ما ۶۵۰ تا ۷۰۰ حلقه است که قطعا این تعداد تا اول مهر نیز ریزش هایی خواهد داشت.
در ابتدا تقاضای ما برای تعداد دانشجویان شرکت کننده در طرح ولایت استانی هزار نفر بود اما برنامه ابلاغی امسال با ۲۸۵ دانشجو بسته شده بود، ولی با تعاملی که بین بسیج دانشجویی و سپاه استانی برقرار شد این تعداد به ۴۰۰ نفر افزایش پیدا کرد؛ چرا که با این تعداد امکان دسترسی به اهداف نهفته در برنامه نظام تربیتی صالحین هموارتر می شد.
حال با این تعداد، گزینش دانشجویان برای طرح ولایت چگونه بوده است؟
در سال های قبل فراخوان شرکت در طرح زده می شد و تعدادی از دانشجویان علاقمند ثبت نام می کردند و در حالی که شرط خاصی برای شرکت در دوره نداشتند به این طرح فرستاده می شدند.
اما امسال دانشجویان شرکت کننده در طرح باید شامل دو شرط می شدند اول اینکه یا در حوزه بسیج دانشجویی دانشگاهشان مسئولیت داشته باشند و یا در آینده مسئولیتی بپذیرند و دوم اینکه حداکثر ترم چهار باشد.
امسال ۱۰۲۰ پرونده خواهر و برادر بررسی شد، هزار نفر در آزمون کتبی شرکت کردند و از این تعداد ۸۰۰ نفر وارد مصاحبه حضوری شدند و در نهایت ۴۰۰ نفر برای شرکت در دوره راه پیدا کردند که بیشترشان ورودی ۹۳ دانشگاه و صد درصد اعضای شورای بسیج دانشجویی هستند.
در مورد اساتید دوره بفرمایید که طبق چه معیارهای انتخاب می شوند؟
در دوره مباحث به سه شیوه کلاسی، همایشی و کارگاهی برگزار می شود که مباحث کلاسی شامل مبانی اندیشه اسلامی، انسان شناسی و معرفت شناسی است ضمن اینکه کارگاه های تربیتی هم شب ها در خوابگاه دایر می شود که روش های تربیتی به صورت تخصصی پیگیری می شود.
عنوان یکی دیگر از کارگاه ها، تدبر در قران است که هر دانشجوی بسیجی شرکت کننده در دوره باید یک بار در آن حضور پیدا کند.
در پنج روز آخر هم یک سری کارگاه های تخصصی تشکیلاتی داریم که خواهر و برادر به صورت مشترک در آن شرکت می کنند.
حال با توجه به این برنامه ها نوع اساتید را انتخاب می کنیم مثلا حسن عباسی که بحث های فرهنگی و سیاسی را به صورت همایشی ارائه می دهد.
همه اساتید از کسانی انتخاب شده اند که در حوزه خودشان تخصص لازم را دارند ضمن اینکه کارگاه های تخصصی تشکیلاتی را خود مدیران ناحیه بسیج دانشجویی برگزار می کنند.
به هر حال ملاک ما برای انتخاب استاتید این است که دانشجویان بتوانند پس از به پایان رساندن دوره در چهار زمینه معرفتی، تشکیلاتی ،بصیرتی و تربیتی به رشد لازم برسند.
چرا دوره به صورت مختلط خواهر و برادر برگزار می شود؟
ببینید با اینکه زمان و مکان دوره یکی است؛ اما همه برنامه های خواهران و برادران از جمله ورودی و خروجی،سلف غذاخوری، خوابگاه ها و کلاسهایشان از هم جداست، فقط سه همایش به صورت مشترک خواهر و برادر برگزار می شود که یکی از همین همایش ها با سردار نقدی، روح الله امینی و دیگری با حسن عباسی است.
در سال های قبل که دوره به صورت مجزا برگزار می شد یک سری مشکلات وجود داشت اول اینکه اساتید دوبار دعوت می شدند که هزینه های زیادی را به همراه داشت دوم اینکه خادم های برادر باید دو مرتبه به قم می رفتند یک بار برای خواهران یک بار هم برای برادران اما امسال اساتید فقط یک بار دعوت و در کلاس ها ساماندهی می شوند که باعث کاهش هزینه ها و افزایش خروجی دوره می شود چرا که اساتید بزرگتری را می توانیم دعوت کنیم.
در کلاس هایی که دانشجویان شرکت می کنند آیا به این نکته توجه شده است که آنها چه پیش زمینه هایی در آن بحث ها دارند تا آنطور که مد نظرتان است کلاس ها بازخورد خودش را داشته باشد؟
بله برای این منظور امسال آزمون کتبی برگزار کردیم تا سطح اطلاعات دانشجویان را بسنجیم دوم اینکه مصاحبه حضوری گرفتیم.
البته استان فارس تنها استانی است که واحد تعلیم و تربیت ناحیه دانشجویی مصاحبه حضوری می گیرد سال های گذشته مصاحبه دانشجویان توسط حوزه های شهرستان ها گرفته می شد.
از طرفی دیگر امسال سرفصل ها را تغییر دادیم انسان شناسی ای که سال های قبل ارائه می شد مربوط به مبانی اندیشه اسلامی موسسه امام خمینی بود؛ اما امسال انسان شناسی شهید مطهری ارائه می شود.
همین طور بحث های معرفت شناسی و اسلام و نیازهای زمان شهید مطهری نیز ارائه می شود چرا که درک کتاب های شهید مطهری برای جوانان راحت تر است به همین دلیل هم جوان ها بیشتر با شهید مطهری آشنایی دارند.
در مورد بازخورد دوره در دانشگاه ها برایمان بفرمایید که آیا این دوره در پر رونق تر شدن تشکل های دانشجویی تاثیری داشته است در بصیرت افزایی سیاسی و دینی شان چقدر موثر بوده است؟
دانشجویانی که در این دوره موفق عمل می کنند مرحله بعد وارد طرح ولایت کشوری می شوند که برای این دوره هم باید آزمون و مصاحبه بدهند.
در طرح ولایت کشوری بیشترین سهمیه را اول استان تهران و بعد استان فارس داراست.
ظرفیت ما در طرح ولایت کشوری ۶۰ نفر بود؛ اما ۸۰ نفر از دانشجویان ما را پذیرفتند، یعنی ۲۰ نفر بالاتر از ظرفیت.
برای اولین بار بود که پرونده ۵۰ نفر از برادران را برای طرح ولایت کشوری به تهران فرستادیم که از این تعداد ۴۲ نفرشان پذیرفته شدند و این نشان دهنده موفقیت دانشجویان در طرح ولایت استانی بوده است.
از سویی دیگر مسئولان حوزه ها موظف اند که مسئولیت دانشجویان (شرکت کننده در طرح ولایت) در شورای بسیج دانشگاه را به اطلاع تعلیم و تربیت ناحیه برسانند.
در طرح تداوم که چند ماه پس از طرح ولایت استانی برگزار می شود از دانشجویان خواسته شد که مسئولیت شان را در حوزه بسیج دانشجویی بگویند و از این طریق یک راستی آزمایی انجام شد که از هر ۲۰ نفری که سوال شد ۱۸ نفرشان مسولیت شان در شورای بسیج دانشگاه مشخص بود.
حلقه های صالحین دانشجویی با محلات متفاوت است نگاه ما در صالحین دانشجویی حلقه های دوستی است و اینکه چه مباحثی مطرح می شود اهمیتی ندارد بلکه آنچه ارزشمند است ارتباط و حفظ دوستی و همدلی است که بین دانشجویان به وجود می اید.
از سویی دیگر گزارش هایی که از مسولین حوزه ها گرفتیم خبر از حضور به موقع و آگاهانه دانشجویان در جریانات دانشگاه ها می دهند.
آقای ایوب زاده بحث تشکیلات چگونه به دانشجویان ارائه می شود؟
کلیات اصول مدیریت تشکیلات به صورت همایشی توسط روح الله امینی برگزار می شود علاوه بر این در هفتمین روز از دوره قرارگاه شهید باقری سازمان بسیج دانشجویی، دو کارگاه تشکیلاتی را به صورت تخصصی برگزار می کند همچنین در روز آخر دوره کارگاه تخصصی تشکیلاتی مدیران ناحیه با حضور مدیریت های علمی ،فرهنگی،جهادی و بررسی و تحلیل برگزار می شود.
دانشجویان طبق علاقه مندی شان در این کارگاه ها شرکت می کنند که مدیریت های ناحیه آنها را اداره می کنند دانشجویان هم می توانند علاوه بر بهره مندی از اصل کارگاه بحث ها، مشکلات و دغدغه های خودشان را با مدیران ناحیه مطرح کنند.
کمی هم در مورد کانون خط امام بفرماییید چه زمان تشکیل شده و با چه هدفی به فعالیت های خود ادامه می دهد؟
این کانون از طرح ولایت پارسال تشکیل شده و تلفیقی از دانشجویان شرکت کننده درطرح ولایت و طلیعه حکمت (که این طرح لغو شد)است که امورات آموزشی دوره را پیگیری می کنند این کانون به دنبال اهداف نظام تربیتی ای است که قبلا گفته شد.
همچنین قرارگاهی با عنوان شهید محمدرضا عقیقی راه اندازی کردیم وظیفه این قرارگاه اجرای نظام تربیتی صالحین دانشجویی است کانون خط امام هم جزئی از این قرارگاه محسوب می شود و محمد سمیعی مسئول این قرارگاه است.
نگاه ما به این قرارگاه تربیت سرحلقه صالحین است اعضای این قرارگاه باید شان تشکیلاتی و تربیتی را حفظ کنند.
اعضای کانون باید حتما دانشجو باشند؛ چرا که دانشجو دغدغه های دانشجو را درک می کند البته در بین اعضای کانون فارغ التحصیل هم به وجود دارد که علت حضور آنها بار تجربیاتشان است که می تواند در بهبود کار کانون و دانشجویان تازه کار بسیار موثر باشد.
بنابراین فارغ التحصیلان فعال پس از همراهی و انتقال تجربیاتشان به دانشجویان جدید به تدریج از کانون جدا خواهند شد و اعضای کانون به صورت یک دست دانشجو خواهند شد؛ چرا که در بسیج دانشجویی زمانی می توانیم موفق باشیم که نگاه مان دانشجویی باشد دانشجو باید محور باشد؛ چرا که دانشجو درد دانشجو را می فهمد.
واقعا این چه تنظیم آماتوریه؟
دانشجو از تو بعیده
لطفا!!
بفرمائید؟؟؟