به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از شیراز، بسیج دانشجویی به عنوان یکی از مهمترین و بزرگترین تشکل های دانشجویی، همیشه نقشی اثرگزار در مسائل و رویدادهای مختلف داشته است. بسیج دانشجویی تنها تشکلی است که به دستور مسقیم امام خمینی (ره) تشکیل شده است و این گواه اهمیت این تشکل عظیم است.
در متن پیام امام خمینی (ره) در تشکیل بسیج دانشجویی چنین آمده است: اگر بر کشوری نوای دلنشین تفکر بسیجی طنین انداز شد، چشم طمع دشمنان و جهانخواران از ان دور خواهد شد؛ در غیر این صورت هر لحظه باید منتظر حادثه ماند.
امروز دانشگاه و حوزه از هر محلی بیشتر به اتحاد و یگانگی احتیاج دارند، فرزندان انقلاب به هیچ وجه نگذارند ایادی امریکا و شوروی در آن دو محل حساس نفوذ کنند،تنها با بسیج است که این مهم انجام می پذیرد.
بسیج دانشجویی در راستای رسالت خود فعالیت های گسترده ای دارد، یکی از این فعالیت ها اردوهای جهادی است که با حضور دانشجویان مخلص در مناطق محروم برگزار می شود.
برای آگاهی بیشتر از همه فعالیت های این تشکل به سراغ اسماعیل قزل سفلی، فرمانده بسیج دانشجویی فارس می رویم و توضیحات بیشتر را در این خصوص از وی جویا می شویم:
آقای قزل سفلی رویکرد بسیج دانشجویی استان فارس در سال ۹۴ چیست؟
بسیج دانشجویی در سال ۹۴ شش رویکرد اساسی دارد در حوزه های جهادی، علمی، ورزشی، تربیتی،فرهنگی و سیاسی دارد که در حوزه جهادی قصد گسترش حرکت های جهادی و مطالبه گری از مسئولان را داشته باشیم در همین راستا طرح حرکت المحرومین را از امسال شروع کردیم و به صورت عملیاتی درآوریم.
در زمینه علمی امسال بودجه خوبی را برای فعالیت های علمی در نظر گرفته ایم و طرح هایی در این زمینه انجام خواهد شد که در ادامه خواهم گفت.
در زمینه ورزشی نیز به گفته مقام معظم رهبری که تاکید بر تحصیل، تهذیب و ورزش برای قشر جوان امری اساسی است و همچنین کمک به نهادینه کردن ورزش جذب کمی و کیفی ما را افزایش میدهد.
همچنین در بحث تربیتی نیز در قالب دوره خط امام و اردوی بصیرت و طرح های تداوم انجام می شود.
همچنین در بحث فرهنگی ارزش های انقلاب اسلامی را در سطح دانشگاه دنبال میکنیم و طبق فرموده مقام معظم رهبری به مسئله امر به معروف و نهی از منکر با رویکرد مطالبه گرانه بپردازیم.
و در بحث سیاسی بسیج دانشجویی باید بتواند در افزایش بصیرت، دشمن شناسی، نقش آفرین های موثر در عرصه های داخلی، استانی، کشوری، منطقه ای و بین المللی داشته باشد.
برنامه های بسیج دانشجویی در راستای به تحقق پیوستن شعار سال(دولت ،ملت همدلی و همزبانی ) چیست؟
امسال بصورت هماهنگ در دانشگاه های استان طرح همدلی را برگزار خواهیم کرد که این طرح در سه مرحله انجام می شود؛ مرحله اول ملاقات با مسئولین، معاونین، حراست ها، کانون ها، انجمن ها و تشکل های مختلف دانشگاه ها است که این مرحله تا قبل از ماه مبارک رمضان انجام خواهد شد.
مرحله دوم این طرح در ماه مبارک رمضان دیدار دانشجویان و مسئولان تشکل ها با خانواده های شهدای دانشجو است که همچنین برنامه دیدار دانشجویان و تشکل ها با نماینده ولی فقیه در استان فارس حجت الاسلام ایمانی در نظر داریم که در این دیدار دانشجویان به بیان مسائل و دغدغه های خود خواهند پرداخت.
مرحله سوم این طرح بعد از سه ماه مبارک رمضان شروع می شود مجددا ملاقات و هم نشینی با مسئولینی که در مرحله اول بودند و دانشجویان در این دیدار پیگیر مطالبات خود خواهند شد.
همچنین بسیج متعلق به گروه و جریان خاصی نیست و همیشه در عرصه های مختلف به کمک دانشگاه ها، دانشجویان و مسئولان می رود، بسیج دانشجویی ظرفیتی برای نظام و چتری برای سایر تشکل ها است.
این تشکل باید به گونه ای عمل کند که در زمینه های مختلف علمی، سیاسی، فرهنگی و غیره اسوه باشد که در واقع این خواسته مقام معظم رهبری است.
طرح تحول تعالی بسیج دانشجویی استان فارس
همچنین طرح تحول تعالی بسیج دانشجویی پنج ساله را در نظر گرفته ایم این طرح دارای یک چشم اندازی است که در پایان این پنج سال به نقطه مورد نظر خود خواهیم رسید.
چرا ما به فکر طرح تحول افتاده ایم؟ ما از سال ۷۲ تا الآن نقاط ضعف بسیج دانشجویی استان را آسیب شناسی کردیم که با رفع آن و انجام طرح تحول تعالی، تشکلی پویا داشته باشیم. چهار نظام معرفتی، بصیرتی، مهارتی، تشکیلاتی در برنامه هایمان مدنظر داریم که امسال نقش تشکیلاتی و تربیتی از اهمیت ویژه تری برخوردار است ما به جای استفاده از واژه «واحد» از واژه «کانون» برای حوزه هایمان استفاده کرده ایم؛ چرا که کانون محل نقش آفرینی عده ای است که در آن جمع شده اند. ما در طول سال یک دوره راهبردی خط امام ۱۰ روزه و دو بارطرح تداوم آن را داریم.
با توجه به انتخابات در پیش رو آیا بسیج دانشجویی از طیف خاصی حمایت می کند؟ نقش قشر دانشجویی در انتخابات چیست؟
بسیج دانشجویی اجازه حمایت از طیف خاصی ندارد و در له و علیه هیچ جریانی کار نخواهد کرد برنامه بسیج دانشجویی برای انتخابات چنین است که تبیین یک مجلس آرمانی در نظام اسلامی،تبیین معیارها و آرمانهای یک نماینده اّصلح، تبیین معیارهای گفتمان انقلاب و ایجاد بستری مناسب برای مشارکت حداکثری با برگزاری میزگردها و مراسم هایی که ما میزبان آن خواهیم شد که کاندیداهایی از جریان های مختلف بیایند و نظرات خود را مطرح کنند.
بسیج دانشجویی در زمینه اقتصاد مقاومتی چه برنامه عملیاتی دارد؟
گفتمان سازی و پیگیری مطالبات رهبری یکی از مهمترین برنامه بسیج دانشجویی در زمینه اقتصاد مقاومتی است و همچنین مطالبات مهم رهبری در این پنج مورد نیز در اولیت است: استحکام ساخت درونی نظام ، مسئله جمعیت و ازدیاد نسل، سبک زندگی، اقتصاد مقاومتی و شعار سال که هرسال به تناسب آن انتخاب می شود.
باورمان این است که بسیج دانشجویی باید به دنبال تبدیل کلید واژه های رهبری به یک گفتمان رایج، پیش برود. چرا مسئولین در این حوزه ها یا وارد نمی شوند یا سطحی وارد می شوند و این دلیل چون باور نداشتن آن ها به این مسئله نیست.
افتتاح قرارگاه علمی در بسیج دانشجویی استان فارس
قرارگاه علمی به نام یک شهید دانشجو، در سال جاری افتتاح خواهد شد. در این قرارگاه ۹ کارگروه به دنبال مطالبه گری در زمینه های کشاورزی ،امنیت قضایی،نظام بانکی، انرژی و آب خواهند بود و غالب این بحث ها کمک به اقتصاد مقاومتی است.
یکی دیگر از فعالیت ها حرکت های جهادی در زمینه های فرهنگ سازی، گفتمان سازی، آموزشی و مطالبه گری است. در زمینه اردو جهادی ما ابتدا وظیفه شناخت ظرفیت های منطقه مورد نظر را داریم و پس از آن کارشناسان را با خود به منطقه اعزام میکنیم. بعد از شناسایی آموزش های لازم به مردم را خواهیم داد؛ در غیر این صورت اگر مردم توانایی انجام آن فعالیت مورد نظر را نداشتند آنگاه به سراغ مسئولین می رویم و مطالبه گری می کنیم.
از دیگر کارهایی که در اردوی جهادی انجام می شود فرهنگ سازی در زمینه های مختلف است؛ فرهنگ سازی مصرف آب ، تبیین رزق حلال ، کارگروهی، الگوی مصرف، همه اینها به اقتصاد مقاومتی کمک می کند در اردوی جهادی به دنبال تولید نیستیم بلکه هدف فقط شناسایی ظرفیت های اقتصادی است.
شروع طرح ولایت از تیرماه ۹۴
طرح ولایت یا همان دوره راهبردی خط امام که از تیرماه شروع می شود باید یک سری خروجی هایی از جمله ۲۴۵ مسئول علمی، ۲۴۵ مسئول اردو جهادی، ۲۴۵ مسئول فرهنگی، ۲۴۵ مسئول بررسی و تحلیل هستیم که به واسطه آنها چند قرارگاه ایجاد خواهد شد و افتخار فارس این است که این طرح تحول نظام تربیتی از این استان ایجاد شده و در کل کشور به صورت اجرایی درخواهد آمد.
ایجاد قرارگاه دانشجویی عمار در فارس
همچنین قرارگاه دانشجویی عمار با هدف کمک به بعد جنبشی بسیج دانشجویی ایجاد خواهد شد؛ مثلا یکی از فعالیت های این قرارگاه چاپ کتابچههایی در زمینه های مختلف بسیج دانشجویی است.
در صدد راه اندازی رادیو اینترنتی، تلویزیون اینترنتی و نظام سلامت موبایلی نیز خواهیم بود قبلا کارهای پرزحمت کم اثر انجام دادیم الان رویکرد خود را تغییر داده ایم و به دنبال کارهای کم زحمت پر اثری هستیم. ما همایش برای نمایش نمی خواهیم؛ بلکه می خواهیم فعالیت هایمان خوابگاه محوری و پایگاه محوری باشد. حال در این راه چقدر موفق شویم بستگی به همکارانی دارد که در این زمینه انجام وظیفه می کنند. در این امر کار ما حمایت، نظارت و پشتیبانی است.
با توجه به اهمیت کرسی های آزاد اندیشی چرا تعداد کرسی ها کم است؟
چون مسئولین دانشگاه فهم درستی از کرسی های آزاد اندیشی ندارند ناخواسته از برگزاری آن جلوگیری می کنند به نظر بنده مسئولین وزارتخانه های مختلف اجرای کرسی های آزاد اندیشی را از دانشجویان مطالبه کنند.
کرسی آزاداندیشی بستری است برای رشد و پویایی دانشگاه، یک هم افزایی در جریان های سیاسی به وجود می آورد این اصحکاک هایی که در جریانهای سیاسی ایجاد می شود به خاطر آن است که فضایی برای ایجاد اظهارنظر نبوده است.
بسیج دانشجویی چقدر بر خوابگاههای دانشجویی دولتی و خودگردان نظارت دارد؟
در استان فارس ۳۹ خوابگاه دانشجویی وجود دارد که طرح کانون های طلیعه مهر را در ۲۰ خوابگاه اجرا کردیم که شش خوابگاه دولتی و چهارده خوابگاه خودگردان را پوشش داد. نتیجه این طرح قابل قبول بود و افراد زیادی را تحت تاثیر خود قرار داد؛ اما باید بیش از این تلاش کنیم. از سال آینده ۱۰ خوابگاه برادران هم به این طرح اضافه خواهیم کرد.
با توجه به اینکه بیشترین فعالیت خواهران بسیجی در زمینه نیروی انسانی و پشتیبانی است بسیج دانشجویی در زمینه های علمی و پژوهشی و سبک زندگی و حجاب و عفاف چه برنامه های ویژه ای برای آنها در نظر دارد؟
توجه به جمعیت دختران جوان ما نکته مهمی است متاسفانه ما هنوز نتوانسته ایم ساز و کاری را ترتیب دهیم که از دخترانمان در حوزه های مطالعات زنان و خانواده استفاده کنیم؛ چرا که این قشر بسیار پرظرفیت است.
ما اعتراف می کنیم که از همه ظرفیت ها و توانمندی های خواهران استفاده نکرده ایم؛ اما هم اکنون کانون های برادران، کانون های خواهران راه اندازی کردیم که آنها خودشان وارد عمل شوند. مقام معظم رهبری هم ازخواهران انتظارات ویژه ای دارد از جمله مقابله با رشد فمنیسم، ایجاد کانون زنان و خانواده و روشن شدن نقش زن در خانواده و جامعه اسلامی. به زودی نهضتی با عنوان ما زنده ایم و کارگاه گفتمان جمعیت را برگزار خواهیم کرد.
طرح ولایت چقدر بر دانشجویان تاثیر گذار بوده و چه بازخوردی داشته است؟
سال گذشته ۵۰۰ نفر به هفتمین دوره طرح ولایت استانی اعزام شدند، از سال گذشته اسم این طرح به دوره راهبردی خط امام تغییر پیدا کرد. ما کیفیت خروجی این طرح را از ۲۰ درصد به ۶۰ درصد رسانده ایم. این طرح به ارکان شوراهای بسیج ما کمک کرد، دید بصیرتی و معرفتی دانشجویان را افزایش داد و سطح تشکیلاتی آنان را ارتقا بخشید ما به این راضی نیستیم و می خواهیم که دانشجویان از نظر اخلاقی و تربیتی نیز رشد بیشتری کنند.
اردوهای جهادی در زمینه های سازندگی و رفع محرومیت استان چقدر تاثیرگذار بوده است؟
سال گذشته بیش از ۳۰۰۰ نفر در این اردو در قالب ۶۰ گروه فعال جهادی در عرصه های آموزشی، بهداشتی، ترویجی، تبلیغی، فرهنگی و عمرانی شرکت کردند. خوشیختانه در هر مکان های محروم دانشجویان مورد استقبال مردم و مسئولان قرار میگیرند؛ زیرا این حرکت برای هر دوی آنها سودآور است.
از نتایج اردوی جهادی می توان به کادرسازی بسیج دانشجویی، خوش بینی مردم به نظام، امیدواری به زندگی و غنی سازی اوقات فراغت دانشجویان نام برد هر دانشجویی در طول دوران دانشجویی اش، حداقل یک بار اردوی راهیان نور و جهادی برود که دستاوردی متفاوت برای این دوران از زندگی اش داشته باشد.
چرا طرح طلیعه حکت لغو شد؟ آیا جایگزینی برایش دارید؟
پرداختن به کتب شهید مطهری نباید محدود به یک دوره خاص باشد ما اگر بتوانیم در همین دوره های خط امام و طرح بصیرت به یکی دوتا از کتاب های شهید مطهری بپردازیم بهترین ثمردهی را خواهد داشت. پرداختن به کتب شهید مطهری و شهید بهشتی باید به صورت برنامه مستمر بسیج دانشجویی باشد در قالب حلقه های صالحین و مسابقاتی که برگزار می شود.
هدفتان از راه اندازی اردوهای راهیان نور چیست؟ چقدر به اهداف مورد نظر خود در این طرح رسیده اید؟
هرکس باید به گذشته خود نگاه کند برای اینکه کسب تجربه کند، گذشته این انقلاب پرافتخار است و اردوی راهیان نور دانشجویان را به انقلاب پیوند میدهد؛ چرا که جنگ ما هم درس اخلاق بود، هم معرفت افزایی و هم دشمن شناسی،جنگ ما گنجینه ای از همه این مسائل بود.
ما می خواهیم این اردوها را درقالب طرحی به نام راهیان بهشت تداوم دهیم، مثلا بعد از مدتی دانشجویان بر سر مزار یک شهید گمنام جمع شوند، در فضای مجازی گروه تشکیل دهند، مسابقات مرتبط برگزار کنند و همه اینها در امتداد نوری است که از سفر راهیان ایجاد می شود.
فعالیت های بسیج دانشجویی در شهرستان ها را چگونه ارزیابی می کنید؟
در ۳۱ شهرستان استان دفاتر بسیج دانشجویی در دانشگاه ها وجود دارد که هر کدام از آنها نیز برای خودشان برنامه هایی دارند مابه دنبال این هستیم که رشد بسیج از بالا به پایین و آبشاری نباشد بلکه باید مثل چشمه از درون بجوشد.
ارتباط بسیج دانشجویی با سایر تشکل ها چگونه است؟
ما هیچ تشکلی را رقیب خودمان نمی دانیم و با همه آنها رابطه خوبی داریم. بسیج دانشجویی چتری برای سایر تشکل ها است. ما آمادگی این را داریم که به همه تشکل ها کمک فکری،معنوی و پشتیبانی کنیم.
با توجه به اینکه اکثر موضع گیری های بسیج سیاسی بوده آیا در سایر زمینه ها مثل فعالیت های علمی برنامه ویژه ای دارد؟
بله، ما امسال توجه ویژه ای به برنامه علمی داریم. بودجه علمی بعد از ۲.۵ سال تعطیلی امسال رشد خوبی به خود گرفته است.
برنامه های علمی امسال شامل برگزاری جشنواره مبتکرین، مخترعین، جشنواره هنرهای ادبی، ارتباط با سایر مراکز علمی، کمک به مبتکرین و مخترعین در جهت خدمت نظام وظیفه آنها، همکاری با کارخانجات و مراکز تولیدی، امضای تفاهم نامه با پارک های علم و فناوری، بازدیدهای علمی، برگزاری مسابقات علمی، کرسی های نظریه پردازی، جشنواره علمی و اعتکاف علمی است که بیشتر این برنامه ها در نیمه دوم سال یعنی از مهرماه آغاز میشود.