گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، دانشگاه ایلام بزرگترین و معتبرترین مرکز آموزش عالی در استان ایلام است که در سال ۱۳۵۵ با نام آموزشکده دامپروری ایلام به عنوان تنها دانشکده مستقل دامپروری و شاخه ای از دانشگاه رازی کرمانشاه آغاز به فعالیت کرد، پس از انقلاب فرهنگی این آموزشکده به دانشکده کشاورزی تغییر یافت و در سال ۱۳۷۱به برکت سفر مقام معظم رهبری به این استان در راستای توسعه فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مناطق محروم از دانشگاه رازی مستقل شد و به دانشگاه ایلام ارتقا یافت.
این مرکز آموزش عالی دارای ۳۲۰ هکتار مساحت، ۱۳ هزار و ۹۶۷ متر مربع زیربنای در دست احداث با ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی، هفت دانشکده، بزرگترین کتابخانه دانشگاهی کشور، یک مزرعه آموزشی، دبیرستان غیرانتفاعی، ۴ خوابگاه دخترانه، شش خوابگاه پسرانه، زمین چمن و پیست دو و میدانی، یک مجتمع رفاهی، سه سالن سرپوشیده ورزشی، بازارچه، دو مجتمع به عنوان کوی اساتید، آزمایشگاه شبکه های بیسیم و آزمایشگاه میکروسیستم ها و ابزار دقیق پیشرفته می باشد، زیربنای کل ساختمان های احداث شده ۹ هزار و ۷۸۳ متر است.
ادارات این مرکز آموزش عالی شامل اداره کل شاهد و ایثارگر، تربیت بدنی، پایگاه مقاومت اداری، مرکز رایانه، نظارت و ارزیابی، مرکز رشد و مدیریت برنامه، بودجه و توسعه می باشند.
تعداد کل دانشجویان دانشگاه ایلام شش هزار و ۷۷۱ نفر می باشد که بخش قابل توجه این آمار به دانشجويان تحصيلات تکميلی تعلق دارد، این دانشگاه دارای ۱۰۲ رشته در ۴ مقطع تحصیلی است و دارای ۳۱ گروه آموزشی می باشد، تعداد دانشجويان مقاطع تحصيلات تکميلی در دانشگاه ايلام بيش از متوسط کشوری است؛ به گونه ای که ۱۶۸ دانشجو دکتری و یک هزار و ۶۹۶ دانشجو ارشد در ۳۵ رشته پژوهش محور و ۱۹ رشته آموزش محور در دانشگاه ایلام مشغول به تحصيل هستند.
تعداد دانشجویان روزانه دانشگاه ایلام چهار هزار و ۶۵ نفر، میزان دانشجویان شبانه این مرکز آموزش عالی یک هزار و ۷۸۰ نفر و ۳۲۶ دانشجو در بخش پردیس خودگردان می باشد.
دانشکده کشاورزی
دانشکده کشاورزی به عنوان یکی قدیمی ترین دانشکده های دانشگاه ایلام تا سال ۱۳۷۰ زیر نظر دانشگاه رازی کرمانشاه بود در سال ۱۳۷۱ رسماً فعالیت خود را به صورت مستقل زیر نظر دانشگاه ایلام آغاز کرد، این دانشکده در حال حاضر با ۷ گروه آموزشی و ۱۸ رشته تحصیلی، ۹ آزمایشگاه، دو سالن رایانه، سه کتابخانه و یک آمفی تئاتر به فعالیت خود ادامه می دهد، تعداد اعضای هیئت علمی این دانشکده ۴۵ نفر و کل دانشجویان دانشکده کشاورزی ۱۰۷۱ نفر می باشند.
رشته های تحصیلی در مقطع دکترای تخصصی شامل؛ زراعت گرایش فیزیولوژی گیاهی و اصلاح نباتات گرایش ژنتیک مولکولی هستند، مقطع کارشناسی ارشد نیز در دوره های شبانه و روزانه دارای هشت رشته؛ علوم دامی، علوم باغبانی، زراعت، اصلاح نباتات، مکانیک ماشین های کشاورزی، بیابان زدایی، بیماری شناسی گیاهی و جنگلداری است، ۹ رشته در دوره های روزانه و شبانه کارشناسی اعم از علوم دامی، صنایع غذایی، علوم باغبانی، زراعت و اصلاح نباتات، جنگل و مرتع، مهندسی آب، مکانیک ماشینهای کشاورزی، گیاه پزشکی و صنایع غذایی به متقاضیان ارائه می شوند.
کسب مجوز پژوهشکده گیاهان دارویی و معطر دانشگاه ایلام و ثبت سند مالکیت مزرعه مهران ظرفيت مطلوبی برای تحقيقات زراعی- کشاورزی اساتید و دانشجویان فراهم آورده است.
ساختمان کنونی این دانشکده پاسخگو نیاز و تراکم دانشجویان نیست بنابراین ساختمان جدید دانشکده کشاورزی از سال ۱۳۸۸ با ۶۱۴۰ متر زیربنا در حال ساخت و ساز می باشد.
دانشکده های ادبیات و علوم پایه
دانشکده ادبیات دانشگاه ایلام در ابتدا با نام تربیت دبیر اقدام به پذیرش دانشجو در رشته های دبیری شیمی، الهیات، زبان و ادبیات فارسی نمود؛ سپس با نام علوم انسانی و پایه به کار خود ادامه داد، این دانشکده از سال ۱۳۸۵ با تفکیک دانشکده علوم پایه به دانشکده ادبیات و علوم انسانی تغییر نام یافت، با حذف رشته های دبیری از سال ۱۳۷۵ به بعد هدف و چشم انداز دانشگاه پذیرش دانشجو در رشته های مختلف آموزشی به ویژه تحصیلات تکمیلی بود، این دانشکده در سال ۱۳۸۳ در رشته آموزش زبان انگلیسی، در سال ۸۵ با رشته زبان و ادبیات فارسی و علوم قرآن و حدیث، در سال ۸۶ با رشته فلسفه و کلام اسلامی، در سال ۸۸ با رشته های مدیریت و مبانی فقه و حقوق اسلامی، در سال ۹۰ با رشته زبان و ادبیات عرب و در سال ۹۱ در رشته علوم اقتصادی نسبت به پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و در سال تحصیلی ۹۲-۹۱ مجوز پذیرش دانشجو دکتری در رشته های الهیات گرایش فلسفه و کلام اسلامی، الهیات گرایش علوم قرآن و حدیث، زبان و ادبیات فارسی و آموزش زبان انگلیسی اقدام کرد.
دانشکده ادبیات هم اکنون دارای ۱۴۷۹ دانشجو، ۱۹ رشته در سه مقطع تحصیلی، دو آزمایشگاه، چهار سایت اینترنت و چهار سالن مطالعات می باشد، دانشگاه علوم پایه نیز دارای ۱۵ رشته، ۷۶۲ دانشجو و ۱۰ آزمایشگاه است.
دانشکده الهیات و معارف اسلامی
دانشکده مذکور جوانترین دانشکده دانشگاه ایلام است که پس از صدور مجوز آن در سال ۱۳۹۲ از دانشکده علوم پایه جدا شد و هم اینک به صورت مستقل فعالیت می کند، دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه ایلام دارای ۴۹۳ دانشجو، ۹ رشته، دو سایت اینترنت و دو سالن مطالعه است.
دانشکده نفت و گاز
دانشکده نفت و گاز دانشگاه ايلام تنها دانشکده نفت و گاز غرب و جنوب غرب کشور است؛ این دانشکده چهار آزمایشگاه، یک رشته تحصیلی و ۱۳۸ دانشجو دارد، با توجه به بالا بودن ظرفيت استان ايلام در حوزه نفت و گاز انتظار می رود که با کمک مسئولان وزارت نفت و علوم، احداث فاز دوم دانشکده نفت و گاز ایلام در دستور کار قرار گیرد.
دانشکده فنی و مهندسی
دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه ایلام در سال ۱۳۷۵ با دو رشته در مقطع کاردانی شروع به کار کرد، هم اکنون در این دانشکده ۱۰۸۸ دانشجو در ۹ رشته؛ مهندسی برق - قدرت، مهندسی شیمی، مهندسی عمران - عمران، مهندسی فناوری اطلاعات، مهندسی کامپیوتر - نرم افزار و مهندسی معماری در مقطع کارشناسی و در رشته مهندسی معماری در دو گرایش معماری - انرژی و معماری - معماری در مقطع کارشناسی ارشد مشغول به تحصیل هستند.
این دانشکده دارای ۱۰ آزمایشگاه و آتلیه، ۴ سایت رایانه، ۳ سالن مطالعه و یک آمفی تئاتر است.
دانشکده پیرادامپزشکی
دانشکده پیرادامپزشکی یکی از باسابقه ترین دانشکده های دانشگاه ایلام است که در سال ۱۳۷۲ به صورت گروه دامپزشکی فعالیت خود را آغاز کرد، در سال ۱۳۷۸ به آموزشکده دامپزشکی تبدیل شد و در دی ماه ۱۳۹۰ به دانشکده پیرادامپزشکی ارتقا یافت.
این دانشکده در حال حاضر با سه رشته تحصیلی،۳۵۱ دانشجو، ۸ آزمایشگاه، دو سایت رایانه و یک آمفی تئاتر به فعالیت خود ادامه می دهد.
در پیرادامپزشکی ایلام نسبت تعداد دانشجو به استاد ۱۷ به یک است.
دانشگاه ایلام در مسیر توسعه
این مرکز آموزش عالی دارای ۱۸۵ عضو هیئت علمی است که ۳۹ نفر از ایشان مربی، ۱۲۱ نفر استادیار، ۱۴ نفر دانشیار، یک استاد تمام و ۸۵ نفر نیز عضو بورسیه هیئت علمی می باشند، با توجه به اين که پرونده جذب اساتید دیگر و افراد بورس شده در حال بررسی است تعداد اساتید دانشگاه ایلام در آینده نزدیک به بيش از ۲۸۰ نفر افزایش خواهند یافت، شاخص نسبت دانشجو به اعضای هیئت علمی در دانشگاه نامبرده ۳۲ است.
براساس پی گیری های رئیس سابق این مرکز آموزش عالی برای اخذ پذیرش دانشجو خارجی و مذاکرات با استاندار و رئیس دانشگاه واسط عراق، دانشگاه ایلام پذیرای دانشجویان خارجی و تبادل اطلاعات علمی با کشورهای همسایه است، تداوم این روند به بین المللی شدن دانشگاه ایلام و ارتقا رتبه علمی آن منجر خواهد شد.
تعداد کتب موجود در کتابخانه های دانشگاه ایلام بیش از ۱۱۰ هزار عنوان، تعداد نشریات فرهنگی- دانشی تولید شده بیش از ۱۸۲، آمار طرح های پژوهشی درون و برون دانشگاهی ۱۹۴ عدد و تعداد آزمایشگاه های این مرکز آموزش عالی ۶۱ واحد است.
با تلاش های مستمر حوزه های مختلف دانشگاه ایلام در حیطه فرهنگی، این مرکز آموزش عالی با داشتن بیش از ۲۷ تشکل سیاسی و مذهبی در سه سال متوالی حائز رتبه دانشگاه برتر فرهنگی شده است.