گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو» از ساری، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال ۵۲ هجری شمسی به صورت یک واحد آموزشی غیرانتفاعی به منظور ایجاد دوره های آموزش کشاورزی با نام مدرسه عالی مهندسی کشاورزی تاسیس گردید.
رشته هایی که در بدو تأسیس پذیرای دانشجو شد، رشته های کشاورزی عمومی، جنگل و مرتع و دامپروری بود. در سال ۵۸ این مرکز آموزش عالی به همراه چند مرکز دیگر زمینه ساز ایجاد دانشگاه مازندران به مرکزیت شهر بابلسر شدند. پس از ارتقاء امکانات و قابلیتهای مورد نیاز یک موسسه آموزشی، از اواخر سال ۷۶ دو دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی به طور منفک از هم مجوز تأسیس دریافت نمودند و از سال تحصیلی ۷۹-۷۸ نیز رسماً فعالیت آموزشی خود را آغاز کردند.
با پیگیریهای مستمر و تلاش بی وقفه مدیران و کارشناسان ذیربط در سال ۸۳ موافقت اصولی تاسیس مجتمع آموزش عالی علوم کشاورزی و منابع طبیعی اخذ گردید و در آغازین ماههای سال ۸۴ ، چهار دانشکده علوم زراعی، مهندسی زراعی، علوم دامی و شیلات و منابع طبیعی به طور مستقل آغاز بکار نموده که خود سبب تجهیز و هموار نمودن راه تعالی حوزه های متعدد تخصصی در دانش کشاورزی و منابع طبیعی بوده است.
در همین راستا و با عنایت به اینکه استان مازندران قطب اقتصادی مهمی در مسیر توسعه و ارتقاء کشاورزی و صنایع مملکت محسوب می شود، متولیان در امر آموزش و پژوهش تصمیم به راه اندازی پژوهشکده هایی در سطح مجتمع نمودند که پژوهشکده برنج و مرکبات و پژوهشکده مطالعات اکوسیستمهای خزری از جمله این دستاوردها بوده است.
دانشکده های علوم زراعی، مهندسی زراعی، علوم دامی و شیلات و منابع طبیعی در این دانشگاه با بیش از ۲۵۰۰ دانشجو در مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی، نقش موثری در پرورش دانش آموختگان در حوزه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ایفا نمودند. این دانشگاه با ۱۱۴ عضو هیات علمی هدایت و آموزش این دانشجویان را بر عهده گرفته است.
دانشکده منابع طبیعی
هسته اولیه این دانشکده در سال ۵۳ با نام مدرسه عالی مهندسی کشاورزی تحت پوشش وزارت کشاورزی ومنابع طبیعی شکل گرفت در سال ۶۷ و پس از انقلاب فرهنگی به نام آموزشکده کشاورزی ( رشته های کشاورزی و منابع طبیعی ) و سپس دانشکده کشاورزی تغییر نام داد.
در سال ۷۷ دانشکده منابع طبیعی به عنوان واحد مستقل با مجوز شورای گسترش تشکیل و از سال ۷۸ در زمینی به مساحت ۳۲ هکتار واقع در کیلومتر ۱۰ جاده نکاء - ساری به عنوان یکی از دانشکده های دانشگاه مازندران آغاز به کار نمود.
در حال حاضر در دانشکده در مقطع کارشناسی، رشته های جنگلداری، مرتع و آبخیزداری وصنایع چوب وکاغذ، در مقطع کارشناسی ارشد رشته های مرتعداری، آبخیزداری و جنگلداری و در مقطع دکترای تخصصی، رشته های جنگلداری و آبخیزداری در حال فعالیت می باشند.
در مجموع حدود ۷۰۰ دانشجو در مقطع کارشناسی، ۹۰ دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و ۱۰ دانشجو در مقطع دکترای تخصصی مشغول به تحصیل می باشند.
دانشکده علوم دامی و شیلات
دانشکده علوم دامی و شیلات دانشگاه از تیرماه سال ۸۴ فعالیت خود را آغاز نمود. در حال حاضر این دانشکده دارای دو گروه علوم دامی و شیلات می باشد. گروه علوم دامی با جذب دانشجو در مقطع کارشناس دامپروری در سال ۵۲ شروع به فعالیت نمود.
بعد از انقلاب فرهنگی این گروه در مقطع کاردانی امور دامی به فعالیت خود ادامه داد تا اینکه در سال ۷۰ در مقطع کارشناس دامپروری مجدداً اقدام به پذیرش دانشجو نمود. با توجه به سابقه آموزش و پژوهش گروه با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناس ارشد در دو گرایش تغذیه دام و اصلاح نژاد دام در سال ۷۶ اقدام نمود. گروه علوم دامی در حال حاضر دارای ۹ نفر هیئت علمی ( ۲ نفر دانشیار، ۳ نفر استادیار ، ۳ نفر مربی ماموربه تحصیل در مقطع دکتری ۱ نفر مربی)، و ۳ نفر بوسیله دکتری می باشد.
همچنین ۱۸۶ نفر دانشجو در مقطع کارشناسی، ۳۱ نفر در مقطع کارشناسی ارشد دراین گروه مشغول تحصیل می باشند. برای اولین بار در سال ۸۷ در مقطع دکتری رشته اصلاح نژاد دام تعداد ۳ نفر دانشجو پذیرش گردید که انشاء الله از نیمسال دوم سال تحصیلی ۸۸- ۸۷ تحصیلات خود را آغاز می نمایند.
در مقطع کارشناسی علوم دامی برای نخستین بار در سال جاری جداگانه برای گرایشهای پرورش دام و پرورش طیور دانشجو پذیرفته شده است. گروه شیلات از سال ۷۸ فعالیت خود در آغاز نمود در حال حاضر ۱۵۶ نفر دانشجو در مقطع کارشناس و ۶ نفر در مقطع ارشد دراین گروه مشغول به تحصیل می باشند.
دانشکده مهندسی زراعی
این دانشکده از تیرماه سال ۸۴ فعالیت خود را آغاز نموده است و در حال حاضر دارای چهار گروه آموزشی مهندسی کشاورزی- آب، ماشین های کشاورزی، علوم و صنایع غذایی و اقتصاد کشاورزی می باشد.
براساس گروه های آموزشی موجود در این دانشکده، در مقطع کارشناسی برای رشته های تحصیلی مهندسی کشاورزی - آب، مکانیک ماشین های کشاورزی، ماشین های کشاورزی (ناپیوسته)، علوم و صنایع غذایی و اقتصاد کشاورزی و نیز در مقطع کارشناسی ارشد برای دو رشته ی سازه های آبی و هواشناسی کشاورزی، دانشجویان علاقمند از طریق آزمون های سازمان سنجش پذیرفته شده و مشغول به یادگیری تخصص های مربوطه می گردند.
در مجموع حدود ۷۴۸ دانشجو در مقطع کارشناسی و ۳۰ دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد در این دانشکده مشغول به تحصیل می باشند. تعداد ۱۹ نفر عضو هیأت علمی تمام وقت با درجات استادی (۱ نفر)، دانشیاری (۱ نفر)، استادیاری (۱۵ نفر) و مربی (۲ نفر)، به فعالیتهای آموزشی و پژوهشی مشغول می باشند.
تعداد ۴ آزمایشگاه در گروه آبیاری، ۴ آزمایشگاه در گروه ماشین های کشاورزی، ۲ آزمایشگاه در گروه علوم و صنایع غذایی و ۱ سایت تخصصی رایانه در گروه اقتصاد کشاورزی موجود است. همچنین تعداد ۵ نفر کارشناس در آزمایشگاه های این دانشکده مشغول همکاری هستند.
پژوهشکده برنج و مرکبات
در پژوهشکده برنج و مرکبات، ساماندهی و اجرای طرحهای علمی و پژوهشی برای دو محصول عمده زراعی و باغی استان یعنی برنج و خانواده مرکبات به تحقق پیوست که خود منجر به پیشبرد امر نیل به خودکفایی و دستیابی به استانداردهای کیفیت تولید و تأمین نیازهای غذایی استان، کشور و حتی ارائه تصاویر روشنی از دورنمای صادرات محصولات استراتژیک استان در آینده خواهد بود. این پژوهشکده که در بطن این مرکز آموزشی واقع شده، علاوه بر دارا بودن ساختار مدیریتی و سازمانی مستقل، دارای چند زیرمجموعه و هسته های پژوهشی نظیر به نژادی، ژنتیک و بیوتکنولوژی و مهندسی زراعی میباشد.
پژوهشکده اکوسیستم های خزری
پژوهشکده اکوسیستمهای خزری نیز با مطالعه زیرشاخه هایی چون شناخت اکوسیستمهای جنگلی، اکوسیستمهای آبی، فرآوردههای اکوسیستمها، اکوسیستمهای مرتعی و مسائل زیست محیطی، راه توسعه و احیا منابع طبیعی استان را پیگیری می نماید و با هدایت پایان نامه های کارشناسی ارشد و برگزاری کارگاههای پژوهشی برای کارشناسان دستگاههای اجرایی و ارائه همایشهای علمی داخلی و بین الملی مسیر پویندگی و تعالی علمی را هموار مینماید.