گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، دانشگاه ملایر در سال 1370 با عنوان دانشکده تربیت دبیر ملایر با پذیرش 30 دانشجو در رشته علوم تربیتی کار خود را آغاز کرد و در سال 1379 به مجتمع آموزش عالی ملایر تبدیل شد. در طی این سالها به عنوان دانشگاه اغماری دانشگاه بوعلی سینا همدان فعالیت می کرد و در نهایت این مجتمع در سال 1384 به دانشگاه ملایر ارتقا پیدا کرد.
تعداد رشته های موجود در این مجموعه از بدو تاسیس تا سال 1385 تنها هفت رشته شامل چهار رشته در مقطع کاردانی و سه رشته در مقطع کارشناسی بود که با اهتمام مسئولان به توسعه همه جانبه این مجموعه تلاش های فراوانی برای اخذ مجوز تاسیس رشته های جدید آغاز شد که نتیجه این تلاش ها به اخذ مجوز تاسیس 60 رشته تحصیلی جدید شامل 13 رشته در مقطع دکتری ، 22 رشته در مقطع کارشناسی ارشد و 25 رشته در مقطع کارشناسی شد.
هم اکنون حدود 6000 دانشجو در 67 رشته در قالب شش دانشکده عمران و معماری، فنی و مهندسی، منابع طبیعی و محیط زیست، علوم پایه، ادبیات و علوم انسانی و دانشکده کشاورزی مشغول به تحصیل هستند که رشته های این دانشگاه به شرح ذیل است:
شیمی، فیزیک، زیست، محیط زیست، مرتع و آبخیزداری، شیلات، مهندسی عمران، مهندسی معماری، مهندسی مکانیک، مهندسی مواد، مهندسی کامپیوتر، مهندسی برق، علوم تربیتی، روانشناسی، زبان و ادبیات انگلیسی، معارف و دروس عمومی، فلسفه و کلام اسلامی، مدیریت بازرگانی، فضای سبز، زراعت، علوم دامی، خاکشناسی، آمار، ریاضی.
از لحاظ فرهنگی این دانشگاه جزو برترین دانشگاه های فرهنگی در سطح کشور به شمار می رود. به طوری که در سال 90 از نظر شاخصه های فرهنگی حائز رتبه اول در بین سایر دانشگاه های کشور شد. کانون های فرهنگی و دو تشکل جامعه اسلامی دانشجویان و بسیج دانشجویی به خوبی توانسته اند فضای فرهنگی دانشگاه را به دست گرفته و تعداد زیادی از دانشجویان این دانشگاه را با خود همراه کنند.
از لحاظ عمرانی نیز این دانشگاه توانسته با مدیریت صحیح و حمایت مسئولان شهر روند بسیار سریعی را در بخش های عمرانی دانشگاه طی کند و با وجود قدمت کمی که این دانشگاه دارد؛ اما امروز شاهد این هستیم که نقشه جامع این دانشگاه به سرعت درحال تکمیل شدن است.
با توجه به اینکه شهرستان ملایر در کشور به عنوان مهد انگور معروف و زبانزد است این دانشگاه اقدام به تاسیس و راه اندازی پژوهشکده انگور و کشمش و همچنین پژوهشکده نانو کرده است و دانشجویان و اساتید مجربی نیز در این مراکز درحال فعالیت می باشند و همچنین پژوهشکده انگور و کشمش دانشگاه ملایر توانسته کمک شایانی به کشاورزان و باغداران این شهرستان به منظور کیفیت بخشی بیشتر به محصولات انجام دهد.
به علت محدودیت خوابگاه های دولتی دانشگاه ملایر، مسئولان دانشگاه به منظور رفاه بیشتر دانشجویانی که از شهرهای دیگر در این مرکز مشغول به تحصیل هستند با تعدادی خوابگاه خودگردان در سطح شهر قرارداد منعقد نموده و همچنین سرویس های منظمی نیز از دانشگاه به تمامی خوابگاه ها و بالعکس برای دانشجویان فراهم کرده است.
درباره شهر ملایر
ملایر بزرگترین شهرستان استان پس از همدان می باشد و از نظر آب و هوایی در مرز آب و هوای معتدل کوهستانی و آب و هوای نیمه بیابانی ایران قرارگرفته و زبان اهالی این شهرستان نیز آمیزه ای از لری، کردی، فارسی با لهجه لری و لک می باشد. دین و مذهب این شهرستان اسلام و شیعه 12 امامی است و جمعیت آن بر اساس آخرین سر شماری صورت گرفته درسال 1385، تعداد 290197 نفر است. سوغات و صادرات ملایر شامل قالی، صنایع منبت و نیز خشکبار، شیره انگور، عسل، بادام ، گردو و بخصوص کشمش است.