آخرین اخبار:
کد خبر:۴۳۳۹۸۸
یادداشت/

عواقب «نه» به خودرو داخلی

امیرحسین کاکایی، عضو هیات علمی دانشکده خودرو دانشکده علم و صنعت ایران به جو منفی ایجاد شده علیه صنعت خودرو کشور واکنش نشان داد و عواقب تعطیلی صنعت خودرو کشور را مورد بررسی قرار داد.

به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»؛ کاکایی در یادداشتی با عنوان «خودروسازان چه كرده اند كه چنين مجازات مي شوند» هشدار داد که اگر صنعت خودرو کشور لطمه ببیند، بلایی که بر سر صنعت نساجی کشور آمد و عواید این تعطیلی به جیب سرمایه داران ترک رفت، بر سر خودرو هم خواهد آمد.

 

این عضو هیات علمی دانشکده خودرو دانشگاه علم و صنعت ایران یادداشت خود را در اختیار اقتصادنیوز قرار داده که متن کامل آن در پی می آید:

 

اگه قرار باشد كشوري كه در شوراي حق رای امنيت دارد و گمنام است، از ما حمايت كند، خودروسازان باید سرمايه گذاري کنند تا از خجالت آنها درآییم. 

 

بحران بيكاري اگر در نيشابور، كاشان، تبريز ، شيراز و..... وجود داشت بايد خودروسازان بدون صرفه اقتصادي سايت تولیدی احداث کنند تا برای جوانان آن منطقه اشتغال ايجاد شود.

 

اگر مسوولی نياز داشت خبرشدر صدا سيما پخش شود تنها انتقاد جذاب از خودروسازان روا است و مورد استقبال قرار گيرد.

 

خودروسازان باید به هر برنامه علمي و  جشنواره اي كه نياز به حمايت دارد، كمك كنند و به تامین هزینه های جشنواره فیلم فجر و خوارزمی بپردازند.

 

هرچند صداسيما طي سه سال هشتاد برابر تبليغات را گران كرده ولي در برنامه هايش خودرو را که دو نيم برابر گران شده را سيبل مي كند تا برای پخش يك تيزر در بين سريالی، ششصد ميليون تومان دریافت کند.

 

پليس اگر يادش رفته از تهران تا قم يك دوربين كنترل سرعت و نیرو بگذارد و گارد ريل و آسفالت استاندارد نبوده، تصادف بشود حتما خودروساز مقصر است و يكسال شركت را تعطيل مي كنند تا مقصرين بتوانند نفس راحت بكشند.

 

اگه دم در تعميرگاه خودرو صف باشد خودرو ساز بي كفايت است و اورژانس، بيمارستان ها، مترو و خدمات شهري اگر باصف همراه بود هيچ ايرادي ندارد.

 

واقعا این قضاوت ها درست نيست چون: خودرو سازي ٢٠٪ صنعت كشور است و اگر قرار بود همين خودروها وارد شود قیمت دلار هفت هزار تومان می بود.

 

و اگر يك ميليون اشتغال خودرو سازي نبود چهار ميليون نفر زندگي سختي در كشور داشتند.

 

كساني كه آگاهانه اين موضوع را حمايت مي كنند تا خودرو داخلی نخریم، قطعا دنبال منفعت خودرو وارداتي شان هستند و الا براي رضاي خدا،  متخصص شبكه هاي اجتماعي را براي نشر اين موضوع استخدام نمي كردند.

 

و كساني كه ناآگاهانه نشر ميدهند كاش وقت بگذارند وكمي فكر كنند که خودروسازان هم با اين بي عدالتي ها مانند نساجي ها تعطيل مي شوند و تا موقعي كه محكوم در شهر ما سفره دار است سفره مان رنگين نمي شود.

 

پیشنهاد می شود براي حمايت از كارگران چيني، مهندسان كره اي و سهامداران شركتهاي اروپايي و خوشحالي صنعت تركيه، خودرو داخلي نخريم.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۰۹
به نظر من خودرو سازان اعتماد مردم را ارزان فروخته اند.سود جويي بسيار بزرگي كرده اند.ودر مقابل مردم درشتي كرده اند وآنها را تهديد مي كنند وحتي در شرايط ركود شديد سخن از افزايش قيمتها مي زنند.آنها قطعات چيني را با يك سوم قيمت محصولات فرانسوي تهيه كردند ومي بايست قيمت خودرو يك سوم ميشد ولي سه برابر شد.يعني شش برابر سود كردند.
40
3
ناشناس
۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۳:۰۸
خرید محصولات داخلی باید در اولویت قرار گیرد تا پولی که می دهیم به جیب خودمان برود ولی به هرحال نظر خودروسازان داخلی مبنی براینکه
اگر قیمتها را پایین بیاوریم ضررکرده و صنعت خودرو سازی تعطیل می شود دروغی بیش نیست . مگر می شود خودرو سازی پول نداشته باشد
بعد میلیاردها تومان تقاضای خرید باشگاه های پایتخت را داشته باشد.
ناشناس
۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۷:۴۸
خیانتی که خودروسازان در حق ملت ایران کردن خیلی بزرگتر از آن است که بشه توجیهش کرد امید دارم فکری برای این نیاز بزرگ ملت کرد یعنی خودرو که بطور مستقیم و غیر مستقیم با زندگی فلاکت بار اکثر ایرانی ها رابطه دارد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۱۷
كارشناس عزيز چرا بي كفايتي خودروسازان نمبگيد ميتوانند خودرو خوب بسازند هم درداخل كشور وهمدر خارج كشور بفروشند چقدر بايد مردم تاوان خودروسازان بپردازنند هم مالشان وهم جونشان را به خطر بياندازنند
29
5
استاد
Iran (Islamic Republic of)
۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۱۸
پس چرا نمیگیدکه میلون نفر در 30سال تو جاده های کشور کشته شدند و زنده زنده سوختند ...
29
3
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۳
جناب اقای کاکایی شما یک جای تحلیلتون ایراد داشت و اون اینکه خریدار خودرو تو ایران مثل همه خریداران خودرو در دنیا حق و حقوقی دارند که شما ازش صحبتی نکردی.کجای دنیا به اسم راه اندازی صنعت و ایجاد شغل به جان و امنیت مردم بی توجهی میکنند.و کجای دنیا به مشتری تا این حد بی احترامی میکنند
40
2
پیمان
Iran (Islamic Republic of)
۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۸
نمی خریم
39
3
حمید
Iran (Islamic Republic of)
۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۳:۱۰
خودروسازان متاسفانه عملکرد نادرستی داشتند وازجیب مردم هزینه بی کفایتیهای خود را پرداخت میکردند.وفقط رفتاری سودجویانه داشتند.شما درنظربگیرید وقتی مردم خودرو میخواستند خودروسازان فروش فوری نمیگداشتند تا دلال بازی قیمت خودرو را بالا ببره وخودرو را بصورت قطره چکانی به بازار عرضه میکردند تا روز بروز قیمت بالاتر بره الان برین تو سایت ایرانخودرو علاوه بر فروش فوری فروش اقساطی هم گذاشته!خلاصه هیچ کسی دل خوشی از این خودروسازی نداره چون خون ملتو کرده بودن تو شیشه.
37
41
م.د
۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۶:۰۴
این ...... که منفی میدن مثل انسان بیان نظرشون رو بنویسند .
احسان
Iran (Islamic Republic of)
۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۳:۱۶
شما میگید 4میلیون نفر بیکار میشه!!
من میگم سالی27000کشته داریم که با احتساب 10نفر خانواده درجه یک میشه 270هزار در سال داغدار!
30سال خودروسازها فرصت داشتند هیچ غلطی نکردند جز گستاخی خودرو
30
38
18
رضا
۳۰ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۰۹
خب همش که خودرو نیست مشکل جاده ها و رانندگی مزخرف ملت هم هست. یکم منصف باشید.
نمیشه که فقط آمار کشته ها رو بدیم باید آمار تصادفات و تصادفت سنگین رو به نسبت گیری کنیم با کشته ها بعد مقایسه کنیم با کشورای دیگه. شمام وقتی پای منافعتون مطرحه ماشاءالله همه بی منطق میشید!!!
محمود
Iran (Islamic Republic of)
۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۹
آقااااااای استاد ببخشید توی این سی سال چکار برای خودرو ساز میشد کرد و از جیب و جان مردم مایه نگذاشتن و نکردن ؟ مدیریت بی لیاقت صنعت خودرو با این همه پشتیبانی بجای جلب رضایت مردم و خریداران به راضی کردن این شخص و آن شخص و گرفتن امتیاز بیشتر اقدام کرد . شما میگویید چند هزار نفری بیکار می شوند پس چرا چند هزار خانوادهای که هر سال بی سرپرست و دارای معلول می شوند را در نظر نمی گیرید .آیا درد بیکاری از درد فوت یک هموطن بیشتر است؟ شما همک یه جای کارتون میلنگه
32
3
ملت فهیم
Iran (Islamic Republic of)
۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۳۱
با سلام...... درود بر ملت شریف کشور عزیزمان ایران.......تا شرمندگی کامل سایپا و ایرانخودرو به این کمپین ادامه خواهیم داد ..... نخواهیم خرید...
43
5
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۵:۵۹
دولت با بی کیفیت کردن محصولات داخلی و فشار آوردن به صنعت گران و واردات محصولات ارزان تر از قیمت تمام شده کاری را که در دوره خاتمی نتوانست انجام دهد کامل میکند آگاه باشید که اگر تولید داخلی از بین برود بلایی که در فرودگاه عربستان سرمان آوردند به لطف این دولت ذر کشور خودمان هم میاورند این وسط دلالان و واردکننده ذی نفع هستند که آنهاهم از سیاسیون یا آقازاده های آنها هستن همانطور که فتنه88 نیروهای امنیتی وارد شدند امروز نیز سپاه خاتم النبیا و دانشگاه امام حسین باید در این زمینه وارد شود و همانند هسته ای با دانشمندان و متخصصان برای از بین بردن این فتنه فکری اقدام نموده و برای ارتقای علمی کشور ناشی از ضعف دانشگاهها به وجود آمده از فضای مساجد استفاده نموده و نیروهای متخصص ایجاد نماید
17
18
حسن
۲۹ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۴۷
آقای کاکایی به جان خودت و سایر عزیزان خودرو مونتاژ کن قسم می خورم ، 9 ماه پیش پژو 206 صفر خریدم تا الان 6 بار تسمه دینام را پاره کرده و هر دفعه تسمه ی بهتر خریدم و دادم تعمیر کار محترم و براش عوض کرده که آخرین بار بتاریخ 28 /5 بوده که علاوه بر تسمه یه چیزای دیگه هم عوض می کنند ولی تا هنوز مشکل حل نشده البته از دیروز تا حالا که عوض کردم هنوز خراب نشده. پس کاکایی! تنها دل نازکت برای خودرو ساز نسوزه یه نیم نگاهی هم به ما پول حرام کن ها یعنی مصرف کننده ها هم داشته باش.
mina
Iran (Islamic Republic of)
۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۷:۵۶
دولت باید دست از سهمش در خودرو بکشه به فکر راه درامد دیگه ای باشه مالیات بر خودرو معنایی جز ظلم نیست
1
0
محمد جمالی
Iran (Islamic Republic of)
۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۸:۱۳
من کاری با راست یا دروغ بودن این صحبت کارشناس ندارم....فقط این اقای کارشناس اگه خیلی به حرف های خودش اعتقاد داره مرد باشه یه سفر از تهران تا شیراز با پراید بره....اگه جرات کرد بره اونوقت حرفاش درسته...!!!!
1
0
آرین پ
Iran (Islamic Republic of)
۲۹ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۳
برو بابا هیچ عواقبی نداره فوقش بیکارا جای دیگه مشغول میشن مگه روزیشون رو تو میدی. یه مشت آشغال تحویل ملت میدید و پول یا مفت میگیرید. حالا اگر میتونید رقابت کنید مثل کشورهای پیشرفته. یارو توی اروپا با 10000 دلار چی سوار میشه ما چی سوار میشم؟ پرایدو!!!!! بس نیست از ملت بیاری بیرون دیگه...
2
0
ناصری
Iran (Islamic Republic of)
۲۹ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۵:۳۰
شما جزو جیره خورهای صنعت خودرو هستید و به جای ماشین ایرانی سانتافه سوار می شوید. لطفا به فکر مردم بیچاره باشید آقااااااااای کارسناس!
1
0
پربازدیدترین آخرین اخبار