به گزارش خبرنگار«خبرگزاری دانشجو» از مشهد، ساعت 8:30 دقیقه صبح شده و خبرنگاران در ساختمان قریشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در انتظار حرکت به سوی مرکز فرماندهی اورژانس و ستاد هدایت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد هستند.
انتظارها به سر میآید و تمامی خبرنگاران و عکاسان استان در این مرکز گرد هم آمده و تور خبری آغاز میشود.
علی صمدی؛ مدیر اورژانس مشهد در مرکز فرماندهی اورژانس و ستاد هدایت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد وظیفه همراهی خبرنگان و معرفی قسمتهای مختلف مرکز را بر عهده دارد.
در ابتدای کار وارد حوزه پاسخگویی مرکز شده و اپراتورهای مرکز را در حال پاسخگویی به مردم مشاهده میکنیم.
اپراتورهای پاسخگو، کارشناسان مرتبط با پزشکی هستند
این مرکز وظیفه پاسخگویی به تماس تلفنی مردم مشهد و شهرستانهای طرقبه و شاندیز را بر عهده دارد.
اغلب اپراتورها کارشناسان مرتبط با پزشکی هستند و از میان مامایان، پرستاران، کارشناسان اتاق عمل و هوشبری برگزیده شدهاند.
با تماس مردم به این اتاق کار در مرکز فرماندهی اورژانس و ستاد هدایت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد آغاز میشود و بر اساس اولویت بندی و فوریت تماس گرفته شده کار به دیگر بخشهای اورژانس محول میشود.
استیشن پاسخگویی در این اتاق هشت نفر در هر شیفت میباشد که در هر لحظه پاسخگوی تماسهای مردم میباشند.
در هر شیفت کاری یک یا دو پزشک نیز در اتاق مجاور استیشن پاسخگویی حضور دارند که در صورت دیر رسیدن اورژانس به محل و یا تماس اضطراری مردم مشاورههای لازم را به مردم میدهند.
پزشک اورژانس وظیفه مشاوره تلفنی را دارد نه ویزیت تلفنی!
پورعلی، یکی از پزشکان مستقر در اتاق پزشکان اورژانس از تماسهای غیر ضروری مردم به پزشک اورژانس گلایه دارد و با بیان اینکه مردم تفاوت ویزیت تلفنی و مشاوره تلفنی را نمیدانند، بیان داشت: متاسفانه برخی از مردم در تماس با پزشک مشاوره اورژانس توقع ویزیت شدن دارند.
وی ادامه داد: ما در این مکان به صورت 24 ساعته پاسخگوی مردم هستیم و تلاش داریم مشاوره لازم را به کارشناسان اورژانس در هنگام رسیدن بر بالین بیمار و به همراهان سانحه دیده تا هنگام رسیدن اورژانس بدهیم.
یکی از پزشکان مستقر با بیان این نکته که در زمانهای کمفشاری کار نیز مشاوره تلفنی به مردم میدهیم، متذکر شد: برخی از مردم در تماسهای خود سئوالات ضروری دارند که ما پاسخگوی آنان هستیم؛ اما متاسفانه برخی از مردم توقع دارند از طریق تلفن ویزیت شوند که رفع این مشکل تنها با فرهنگ سازی امکان پذیر است.
صمدی، مدیر اورژانس مشهد در ادامه در خصوص اتاق پاسخگویی به مردم مرکز فرماندهی اورژانس و ستاد هدایت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان داشت: استیشن پاسخگویی مرکز فرماندهی اورژانس و ستاد هدایت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد دارای هشت نیرو در ساعات اوج کار است و از این تعداد تنها شش نفر در هر شیفت کاری به صورت ثابت مشغول میباشند.
حادثه تصادف در رباط سفید مشهد و تماس با اتاق پاسخگویی اورژانس در هنگام حضور خبرنگاران
ساعت 9:30 دقیقه صبح را نشان میدهد و خبرنگاران در اتاق پاسخگویی اورژانس هستند که تماس تلفنی یک شهروند اطلاع از برخورد دو خودوری پژو پارس و پراید در محل رباط سفید مشهد میدهد.
متاسفانه شدت سانحه بسیار بالا است و نیاز به پرواز بالگرد و هماهنگی با اورژانس هوایی میرود که در این حین آمبولانس رباط سفید ظرف یک دقیقه بر بالین مجروحان حاضر میشود.
در این حادثه که در حین تور خبری بازدید از مرکز فرماندهی اورژانس و ستاد هدایت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد رخ میدهد، 9 نفر مصدوم میشوند که شش نفر آنها توسط آمبولانس و سه نفر از طریق بالگرد و اورژانس هوایی به بیمارستان طالقانی مشهد اعزام میشوند.
اتاق بیسیم، قلب مرکز است
در ادامه خبرنگاران وارد اتاق دوم یا اتاق بی سیم(دیس پیچ) میشوند. اتاقی که به گفته صمدی قلب مرکز به شمار میرود.
در این مرکز سیستمی وجود دارد که به محض ارجاع تلفنهای فوریت دار ثابت، اطلاعات مکانی نرم افزار 118 را دریافت و آدرس را قبل از اعلام تماس گیرنده مشخص میکند.
صمدی با بیان این نکته که تقاضای ما از اپراتورهای همراه در کشور این است که این توانایی را در خصوص تلفنهای همراه نیز ایجاد کنند، بیان داشت: امیدواریم رسانهها بتوانند این نیاز مهم را به گوش مسئولان مخابراتی کشور برسانند.
وی به پرواز تنها بالگرد اورژانس مشهد در کمک رسانی به سانحه رخ داده در رباط سفید مشهد اشاره کرده و گفت: رباط سفید در 100 کیلومتری مشهد قرار دارد و علاوم بر دو آمبولانسی که در صحنه تصادف حاضر شدند، بالگرد اورژانس هوایی نیز خود را به سانحه رسانده است.
تحریمهای ابتدای انقلاب مانع از دریافت چهار مینی کوپتر درخواستی ما شده است
وی ادامه داد: متاسفانه به دلیل تحریمهای ایران از ابتدای انقلاب، چهار مینی کوپتر امدادی که غرب بنا بود به ایران بدهد و هزینه آن را نیز دریافت کرده است، هنوز در اختیار ما قرار نگرفته و اورژانس مشهد و دانشگاه علوم پزشکی مشهد تنها یک بالگرد در اختیار دارند.
مدیر اورژانس مشهد، از باز کردن مسیر سبز در اورژانس مشهد برای اولین بار در کشور خبر داد و گفت: در اتاق بیسیم ما توانستهایم برای اولین بار از طریق مسیر سبز، راه را جهت انتقال بیماران به بیمارستان باز کرده و این مورد تنها در مشهد با موقیت در حال اجرا است.
صمدی با اشاره به بسته بودن تقاطعها در هنگام عبور اورژانس، گفت: با توجه به اینکه متاسفانه به دلیل فرهنگ غلط رانندگی در میان مردم تقاطع خیابانها در اکثر اوقات بسته است و زمان در خصوص بیماران دارای شرایط حاد برای اورژانس حیاتی است، مسیر سبز توانسته بسیار کمک کننده باشد.
طرح مسیر سبز برای اولین بار در کشور ایجاد شده است
وی افزود: در طرح مسیر سبز با همکاری مرکز کنترل ترافیک مشهد چراغهای زرد و قرمز راهنمایی و رانندگی را در هنگام عبور اورژانس از تقاطع فوق سبز کرده و مسیر را برای اورژانس خود باز میکنیم.
مدیر اورژانس مشهد با بیان این نکته که این طرح در تهران نیز در حال انجام میباشد؛ اما در مشهد موفق تر بوده است، تصریح کرد: تفاوت اجرای طرح مسیر سبز در مشهد با تهران، در خصوص حضور نماینده اورژانس مشهد در مرکز کنترل ترافیک است.
در ادامه خبرنگاران وارد اتاق سرور و کارشناس رایانه مرکز فرماندهی اورژانس و ستاد هدایت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد می شوند.
سمانه سلیمیان، مسئول آی تی در خصوص این اتاق، بیان داشت: در این مکان خط ایوان را داریم که با این خط توانایی ما در دریافت 30خط و 30 تماس به صورت همزمان است.
وی ادامه داد: خط ایوان یک سیستم مخابراتی است که پشتیبانی مرکز در خصوص تماسها را بر عهده دارد.
زیرساختهای اورژانس به سمت ثبت سیستمی میرود
سلیمیان از ثبت تمامی اطلاعات تماس در این اتاق خبر داد و در پایان گفت: زیرساختها در حال حاضر در اورژانس به سمتی میرود که میتوان تمامی مکالمات را ضبط، ثبت و جمع آوری کرد و در اورژانس آن چه دارای اهمیت است سرعت در برقراری تماس و تشخیص به هنگام است.
در ادامه تیم خبرنگاران استان وارد محوطه مرکز فرماندهی اورژانس و ستاد هدایت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد شده و از دکل خود ایستای دارای طول 60 متر دیدن میکنند.
صمدی این دکل را یکی از طرحهای بهینه سازی ارتباطات اورژانس دانست و بیان داشت: برای اولین بار در استان خراسان رضوی دکل خود ایستا به ارتفاع 60 متر احداث شده است که جهت ارتقای ارتباط با دیگر مراکز 115 این مهم را به انجام رساندهایم.
در پایان بازدید میدانی از مرکز فرماندهی اورژانس و ستاد هدایت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد از تنها اتوبوس سیار، واحد ارتباطات سیار، آمبولانس فوری 4WD و پایگاه اورژانس مستقر در مرکز دیدن کردیم.
دانشگاه علوم پزشکی مشهد دارای 106 پایگاه فعال است
در بخش پایانی تور بازدید از مرکز فرماندهی اورژانس و ستاد هدایت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد نشست خبری و پرسش و پاسخ میان خبرنگاران و مسئولان دانشگاه علوم پزشکی مشهد در یکی از بخش اورژانس ترتیب داده شد.
در ابتدا رضا وفایی نژاد؛ مدیر بخش حوادث و فوریتهای پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان این نکته که تمامی خدمات ما در اورژانس 115 رایگان است، گفت: دانشگاه علوم پزشکی مشهد دارای 106 پایگاه فعال است.
وی ادامه داد: محدوده تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد در بخش اورژانس علاوه بر مشهد 15 شهرستان را نیز شامل می شود که این دانشگاه تنها در سال 1393 چیزی بالغ بر 190 هزار ماموریت را انجام داده است.
23 درصد تماسها در سال گذشته مزاحمی بوده است
مدیر بخش حوادث و فوریتهای پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: متاسفانه باید گفت بالغ بر 57 درصد تماسهای تلفنی اورژانس در مشهد در سالهای گذشته مزاحمت تلفنی بوده است که به لطف تلاش رسانهها و فرهنگ سازی این رقم به 23 درصد کاهش پیدا کرده است.
وفایی نژاد با بیان این نکته که بین سالهای 88 تا 93 فرهنگ سازی لازم در خصوص تماس تلفنی به 115 ارتقاء پیدا کرد، متذکر شد: زمانی در این اورژانس 718 هزار تماس تلفنی مزاحمی ثبت شده است که این رقم در حال حاضر به 190 هزار تماس مزاحمی کاهش پیدا کرده است.
وی افزود: در حال حاضر مزاحمین تلفنی را از طریق دادگستری مورد پیگرد قرار داده و با قطع کامل و یا مقطعی تلفن این افراد مانع از ادامه دادن این رفتار نادرست در برخی شهروندان خود میشویم.
مدیر بخش حوادث و فوریتهای پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ادامه داد: در حال حاضر در حال پیگرد مزاحمت تلفنی فردی هستیم که از طریق تلفن همراه خود 190 بار با اورژانس تماس داشته و تمامی این تماسها به صورت مزاحمی بوده است.
دانشگاه علوم پزشکی مشهد 36 پایگاه اورژانس نیاز دارد
وفایی نژاد اغلب تماسهای مزاحمان اورژانس 115 را در دادن آدرس غلط، فوت کردن در گوشی همراه و یا فحاشی و ناسزاگویی دانست و افزود: امیدواریم مردم با فرهنگ سازی درست اجازه ندهند شماره گیری سریع 115 در میان فرزندانشان به انجام یک سرگرمی تبدیل شود.
وی زمان رسیدن اورژانس بر سر سانحه تصادف در مشهد در سال 93 در داخل شهر را 11 دقیقه دانست و گفت: این زمان برای تصادفات جادهای 16 دقیقه بوده است.
مدیر بخش حوادث و فوریتهای پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ادامه داد: در حال حاضر دانشگاه علوم پزشکی مشهد دارای کمبود 36 پایگاهی است و تلاش دارد تا پایان برنامه ششم توسعه این کمبود را رفع کند.
وفایی نژاد تعداد حوادث منجر به فوت در خراسان رضوی را 910 حادثه دانست و تصریح کرد: این تعداد حادثه در خصوص تصادفات جادهای خطرناک منجر به فوت چهار نفر سرنشین، انفجار، خودکشی، طناب دار و غیره بوده است.
تا پایان سال جاری 50 نیروی شرکتی خواهیم گرفت
وی افزود: یکی از موفقیتهای بخش حوادث و فوریتهای پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد استخدام 50 نیروی شرکتی بوده است که از ابتدای مرداد ماه امسال کار خود را آغاز کردهاند و تا پایان سال برنامه ریزی خود را جهت استخدام 50 نیروی دیگر انجام خواهیم داد.
مدیر بخش حوادث و فوریتهای پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در بحث نوسازی و بازسازی اورژانس مشهد، گفت: در سال گذشته تعداد 11 آمبولانس اهدایی از بانک رفاه و بیمه مرکزی داشتهایم و همزمان ۹ آمبولانس نیز در اختیار شهرستانها قرار گرفته است.
وفایی نژاد در ادامه تعداد آمبولانسهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد را 186 دستگاه دانست و افزود: این آمار مربوط به آمبولانسهای فعال، یدک و ذخیره دانشگاه است که در مشهد از این تعداد آمبولانس 108 دستگاه در حال خدمت رسانی بوده و مابقی در 15 شهرستان تحت پوشش دانشگاه فعال میباشند.
در پایان صمدی با گلایه از گرانی زمین در مشهد جهت خرید و ساخت پایگاههای اورژانس، گفت: متاسفانه تفاوت اورژانس مشهد با دیگر استانها در گرانی زمین است.
تفاوت اورژانس مشهد با دیگر استانها در گرانی زمین است
وی ادامه داد: ما در مشهد نیازمند توجه خیرین حوزه سلامت در امر ساختمان سازی برای پایگاههای اورژانس هستیم، خصوصا در اطراف حرم مطهر این امر بسیار ضرورت دارد.
صمدی در پایان با تشکر از روستاییان به دلیل در اختیار گذاشتن زمین جهت ساخت پایگاه به اورژانس 115 مشهد، یادآور شد: نباید پایگاههای اورژانس مشهد در داخل کانکس بنا باشد، زیرا خدمت رسانی در شهر مشهد با حجم زائرانی که دارد دارای اهمیت است که امیدواریم خیرین استان و مسئولان به این امر توجه داشته باشند.