به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از اصفهان، نشست بررسی ابعاد حقوقی فاجعه منا با حضور حسن پوربافرانی، عضو هیات علمی حقوق جزا دانشگاه اصفهان و محمود جلالی، عضو هیات علمی حقوق بینالملل دانشگاه اصفهان در تالار صدر دانشکده علوم اداری و اقتصاد این دانشگاه برگزار شد.
محمود جلالی در این نشست با اشاره به ویژگی فاجعه منا که آن را از کشتار حجاج در سال ۶۶ متمایز می کند، گفت: فاجعه منا با آن حادثه قابل قیاس نیست؛ چراکه فاجعه امسال در بخشی از اعمال عبادی حج رخ داد.
وی تصریح کرد: متاسفانه رسانهها از واژههای زشتی در تحلیل این حادثه استفاده کردند و آن دلیل این حادثه را ازدحام عدهای که فاقد شعورند و با بینظمی باعث کشته شدن تعدادی میشوند، بیان کردند.
عضو هیات علمی حقوق بینالملل دانشگاه اصفهان با طرح این سوال که چه زمانی یک دولت در این موارد مسئول شناخته میشود؟، بیان داشت: برای پاسخ به این سؤالها باید واقعیتهای حادثه منا را مورد بررسی قرار دهیم، اما تا کنون اطلاعات جامع و روشنی در اختیارمان قرار نگرفته است.
جلالی با تاکید بر اینکه فاجعه منا با جبران خسارت قابل ترمیم نیست، افزود: این حادثه باید از لحاظ معنوی جبران شود، که حداقلترین کار که عربستان باید انجام می داد، که تا کنون چنین اقدامی صورت نگرفته است.
در ادامه حسن پوربافرانی، عضو هیات علمی حقوق جزا دانشگاه اصفهان با تاکید بر اینکه جامعه حقوقی باید تمام تلاش خود را برای رسیدن به هدف محاکمه عربستان دنبال کنند، بیان داشت: در ابتدا باید بررسی شود که جرمی اتفاق افتاده است یا خیر؟، که در فاجعه منا قطعاً جرمی به وقوع پیوسته است و دولت عربستان وظیفه داشته امکانات مناسب و لازم را فراهم کند.
وی در خصوص راههای پیگیری این فاجعه توسط دولت ایران، تصریح کرد: می توان طبق ماده ۵ کنوانسیون سازمان ملل، کنسولگری کشور طرح شکایت کند و همچنین بر اساس ظرفیتی که ماده ۸ مجازات اسلامی داده است، اگر جرمی در قلمرو و حاکمیت یک کشور واقع شد، دادگاه آن کشور باید پیگیری کند.