گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ تحقق دانشگاه اسلامی همواره یکی از دغدغه های نظام اسلامی بوده است و برای نیل به این آرمان، اقدامات، لوازمات و بخشهایی، پیش بینی و ایجاد شده است که یکی از بخش ها، دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها است. برای آشنایی با اهداف و کارکردهای این نهاد مقدس، گفت و گوی را با مسئول دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی خوزستان جناب حجت الاسلام عبدالباری جوانمردزاده انجام دادیم.
درخصوص فعالیت های این نهاد در دانشگاه ها توضیح دهید
این دفتر برای تحقق اهداف مهم پایه گزاری شده است که توسعه و تعمیق آگاهی و علایق اسلامی دانشجویان و دانشگاهیان و تبیین ارزش های اسلامی یکی از اهداف این نهاد مقدس است و یکی دیگر از اهدافی که این دفتر در بستر دانشگاه ها پیگیری می کند، ایجاد و گسترش فضای معنوی و اسلامی و رشد فضایل اخلاقی در دانشگاه ها است.
در زمینه فضای سیاسی در دانشگاه ها این نهاد چه وظایفی بر عهده دارد؟
در این زمینه هم، رشد بینش سیاسی در محیط دانشگاه و حمایت و هدایت فکری تشکل های دانشجویی و حاکمیت بخشیدن به ارزش های اسلامی و انقلابی در سطوح اجرایی و علمی و همچنین مقابله با ترویج عقاید و افکار انحرافی و هجمه فرهنگی و تقویت روح خودباوری و استقلال فکری در کنار پیوند حوزه و دانشگاه از سایر اهدافی است که دفتر نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه پیگیری می کند.
نوع کنش های این نهاد برای پیگری های این وظایف از چه سنخی است؟
کنش های این نهاد یک کنش از نوع همدلی و همفکری و همکاری است و در حقیقیت ما معتقدیم که ظرفیت هایی قانونی برای فعالیت بخش های مختلف فرهنگی - سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی خوزستان بسیار فراهم است و ما هیچ مشکلی نداریم و لذا همفکری، همدلی و همکاری موجبات هم افزایی را فراهم خواهد ساخت.
برای پیگیری این اهداف در دانشگاه، دفتر نهاد مقام معظم رهبری سه رویکرد اساسی برای خود تعریف کرده است:
1- رویکرد حمایتی: اکثر اهدافی که گفته شد، جنبه حمایتی دارند یعنی ما در حد توان و وسع خود از مجموعه مدیریت فرهنگی و تشکل ها در پیشبرد این اهداف حمایت می کنیم.
2- رویکرد هدایتی: رویکرد هدایتی بدین معناست که بالاخره در دانشگاه گروه هایی هستند که دغدغه ای دارند و در جهت این دغدغه ها فعالیت می کنند و نهاد با این گروه ها همدلی می کند تا در حوزه دین کمک رسان آنان باشد و به عنوان راهبر و معین با این گروه ها همکاری کند و این را بدانید درب دفاتر به روی همه گروه های دغدغه مند نظام اسلامی باز است و از هر گونه کمک دریغ نمی کند.
3- رویکرد مشارکت: این رویکرد که در دفتر نهاد مورد توجه است، رویکرد مشارکت و تعاون است و در حقیقت نهاد از روح جمعی در بخش های مختلف حمایت و در ساماندهی آنان مشارکت می کند؛ از این رو ما آمادگی هر نوع مشارکت برای پیشبرد اهداف نظام را داریم.
حوزه فعالیتی این نهاد مقدس شامل چه قسمت های می شود؟
در حوزه عملیاتی و در رصدگاه نهاد مرکز ، ما برای دفتر در دانشگاه سه حوزه دانشجو، استاد و کارمند تعریف شده است و برای هر یک برنامه های متناسب فرهنگی تدارک و طراحی می کنیم. عمده تمرکز ما بدلیل اهمیت بالایی که اساتید در تربیت دانشجو و جهت دهی دانشگاه ها دارند خواهد بود، در توضیح بیشتر عرض می کنم که استاد به عنوان یک الگو برای دانشجو تلقی می شود و یک استاد با این درجه اثرگزاری، باید مجهز به یک سری لوازماتی برای پاسخگویی به دانشجویان باشد و برای اثر بخشی بیشتر باید از یک سطح آگاهی و معرفتی برخوردار باشد و نهاد خود را موظف می داند این مسیر تعالی و پیشرفت را برای اساتید فراهم کند.
به اساتید که رهبر فرزانه انقلاب نیز از آنان به عنوان فرماندهان جنگ نرم یاد می کنند، اشاره کردید برای این قشر چه فعالیت هایی را انجام دادید؟
برای اساتید در سال 93 و 94 بیش از 16 دوره کارگاه معرفت افزایی را برگزار کردیم که با استقبال آگاهانه و پرشور اساتید همراه بود؛ به طوری که بیش از 540 استاد شرکت داشتند. این دوره های معرفت افزایی با توجه به اهمیت بنیان خانواده، به صورت خانوادگی برگزار شد و در این دوره ها دفتر نهاد با همکاری معاونت آموزشی و دفتر هم اندیشی کارگاه هایی ویژه ای برای خانواده اساتید برگزار کرد و ارزیابی از اساتید نشان داد بیش از 90 درصد آنان از محتوای ارائه شده رضایت داشتند و به دنبال این هستیم که این دوره ها را در آینده در واحد های دانشگاهی توسعه و برگزار کنیم و امروز هم بسیاری از واحدها و اساتید داوطلبانه درخواست برگزاری دوره ها را دارند که پیگیر اجرای آن هستیم و امیدواریم در بین دو ترم مهر و بهمن 94 در استان و به میزبانی واحد شوشتر اجرا خواهیم کرد.
موضوعات این دوره ها که بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است عبارتنداز: 16 ساعت اخلاق حرفه ای، 16 ساعت معرفت شناسی اسلامی، 16 ساعت اندیشه سیاسی، 16 ساعت تعلیم و تربیت اسلامی و 16 ساعت تاریخ و تمدن اسلامی.
به محتوای این دوره ها اشاره می کنید؟
درباره این دوره ها باید بگویم دوره ها متناسب با فضای فکری دانشگاه هاست و مدرسین دوره ها افراد مبرز و توانمند و با مدارج علمی بالای هستند و قابل ذکر است استقبال مناسب اساتید بیانگر درست بودن مسیر است و با این که هیچ اجباری به شرکت در این دوره ها نیست؛ اما امسال به حدی اساتید استقبال کردند که در ماه رمضان 94 ، 10 دوره معرفت افزایی برگزار کردیم.
مقام معظم رهبری یکی از تاکیدهای که در فضای دانشگاه ها دارند بحث راه اندازی کرسی های آزاداندیشی است در این زمینه دفتر نهاد چه قدمهای را برداشته است؟
درباره کرسی های آزاد اندیشی دانشگاه آزاد اسلامی خورستان باید عرض کنم که از سال های پیش تا کنون بالاترین تعداد کرسی ها را در بین دانشگاه های خوزستان داشت و بدون هیچ مبالغه بیش از 200 کرسی با کمک تشکل ها و دفاتر فرهنگ اسلامی برگزار کردیم که به لحاظ کیفیت و حضور دانشجو بسیار مناسب بودند.
در زمینه نشریات دانشجویی چه کارهای را انجام دادید؟
برای گسترش روحیه کار دانشجویی هر ساله برای اهل قلم و نشریه کارگاه های خبرنگاری، روزنامه نگاری و حتی عکاسی برگزار می کنیم و امیدواریم این گونه جلسات در ارتقای کیفیت کارهای دانشجویی مفید واقع شود، هر چند چنین فعالیت هایی نیاز جدی به همدلی و حمایت مالی و معنوی دانشگاه ها دارد.
فضای فرهنگی دانشگاه آزاد چگونه است چون برخی تصور می کنند در دانشگاه آزاد فضای فرهنگی خیلی مطلوب نیست نظر شما چیست؟
این که برخی می گویند فضای فرهنگی در دانشگاه آزاد اسلامی مناسب نیست را قبول ندارم و با توجه به اینکه هم در محیط دانشگاه آزاد اسلامی و هم دولتی بودم این تصور را صحیح نمی دانم و در هر واحد دانشگاه آزاد اسلامی شورای فرهنگی است و سیاست های کلان فرهنگی را تدوین می کند و بنظرم نباید بین دانشجوی دولتی و آزاد تفاوت قائل شد و این نگاه اشتباه است، اگر وجود داشته باشد و همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند: جوان ایرانی جوان فرهیخته، متدین و با ذکاوتی است و اساساً آینده انقلاب و نظام متعلق به همین جوانان است؛ بنابراین یکی از وظایف امروز همه بخش های فرهنگی، از جمله دفاتر نهاد نمایندگی در دانشگاه ها تربیت جوانان و نسل تراز انقلاب اسلامی ایران است.
برخی دانشجویان از برخی کمبودها در دانشگاه گله دارند آیا مسئولان به گله مندی های دانشجویان توجه دارند؟
همه مسئولان در تلاش هستند تا یک محیط مطلوب و امن را برای تحصیل دانشجویان آماده کنند و اگر مسئولان به این قشر عظیم به عنوان فرزند خود نگاه کنند بسیاری از مشکلات حل می شود طبع دانشجو تحرک و جنب و جوشی است و اگر به چیزی هم اعتراض دارد از روی دلسوزی است و می خواهد کشورش پیشرفت کند و برای حل این مشکلات باید از خرد جمعی استفاده کرد و باید مسئولان، دانشجویان و تشکل ها و اساتید با هم به حل مشکلات بپردازند. دفتر نهاد هم به نوبه خود همواره در دسترس دانشجویان است و پذیرایی انتقادات و پیشنهادات دانشجویان است.
فضای سیاسی در دانشگاه آزاد اسلامی خوزستان به چه شکلی است؟
به لحاظ فضای سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی خوزستان فعال سرزنده است و تشکل ها و فعالین فرهنگی و سیاسی در راستای منویات مقام معظم رهبری جهد و تلاش می کنند که نشان از بلوغ سیاسی در تشکل هاست و دفتر نهاد هم در رشد و بلوغ سیاسی کمک و هدایت می کند و از طرفی مواظبت می کند در دام سیاست بازی گرفتار نشوند.