به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مطبوع در پنجمین نیمروز آموزشی مرکز گام با اشاره به تاریخچه تولید در کشور افزود : ما در صنعت سه مرحله را طی کرده ایم در ابتدا بسیاری از پروژه ها، از مدیریت کلان تا اجرا بدست خارجی ها بود و در مرحله بعد امور پیمان کاری با ارزش افزوده پایین توسط افراد ایرانی انجام میگرفت که این امر آموزش این نیرو ها را نیز بدنبال داشت .و مرحله سوم حضور در مناقصه های جهت دار می باشد.
این کارشناس صنعت در ادامه بحث خود وضعیت صنعت نفت را به عنوان مثالی از وضعیت صنعت تشریح نمود .در دولت اصلاحات وزارت نفت با دلایلی چون وجود میادین مشترک و بستن قراردادهای بیع متقابل، عدم وجود شرکت های ایرانی یا کوچک بودن آنها، نبود بنگاه های بزرگ در وزارت نفت به عنوان متولی و باور مدیران نفتی بر اینکه متولی صنعت در کشور وزارت دیگریست به امر صنعت در این حوزه بی توجه بودند . علاوه بر این وزارت نفت وابسته بودن بودجه کشور به نفت و لزوم تمرکز بر استخراج و عدم معطل گذاشتن استخراج به بهانه تولید و گسترش صنعت را دلایل بی توجهی این وزارت خانه به صنعت عنوان می دارد.
وی افزود : در دولت دکتر احمدی نژاد با اعمال تحریم ها ، ایران با محدودیت هایی در بازار نفت، در حمل و نقل دریایی و در بیمه مواجه شد. وجود تحریم ها موجب شد تا به ظرفیت داخل و تولیدکنندگان توجه ای شود. بی توجهی تولید کننده به نیاز جامعه و تمرکز بر عرضه محصول به جای توجه به تقاضا، در شرایط تحریم کشور و عدم امکان ورود پول به کشور زمینه ورود کشور چین با توجه به توانایی تولید متناسب با تقاضا و تنوع کیفیت به بازار ایران را فراهم نمود
در ادامه برنامه پروین پور کارشناس صنعت در دومین کلاس نیمروز صنعت با اشاره به «بازار رقیب تولید» گفت: اقتصادمقاومتی را ، حفظ کننده روند روبه رشد در اقتصاد، کاهش دهنده آسیب پذیری از تلاطمات خارجی و دشمنی ها و اقتصادی غیر ریاضتی است. اقتصاد مقاومتی در اصل برندی برای اقتصادی است که میبایست از ابتدای انقلاب شکل می گرفت. اقتصاد مقاومتی، اقتصادی است که لازمه حضور انقلابی ایران در عرصه بین المللی می باشد .
این کارشناس صنعت اضافه کرد : اقتصاد بدلیل تاثیرگذاری مستقیم بر جامعه ، حساسیت بالایی را داراست و رهبر انقلاب نیز با توجه به حساسیت اقتصاد تاکید داشتند که ما از تحریم های هدفمند عبور کرده ایم و الان در جنگ اقتصادی هستیم . لذا در شرایط جنگ اقتصادی اقتصاد مقاومتی مطرح می شود ، که معنای ساده آن نیز اقتصاد درون گرای برون نگر است . اقتصاد سالم اقتصادی است که پیشرفت کشور در هر شرایطی آسیب نبیند .لازمه حفظ مسیر پیشرفت این است که اقتصاد کشور مبتنی بر فعالیت های مولد باشد لذا بر همین اساس حضرت امام در ابتدای انقلاب تاکید بر توجه به کشاورزی و مسکن دارند . اگر ما از ابتدای انقلاب به کشاورزی و مسکن توجه می کردیم اکنون مشکل بیکاری، رکود و دیگر مشکلات را شاهد نبودیم .
پروین پور افزود: عده ای اقتصاد مقاومتی را به غلط به اقتصاد ریاضتی ترجمه میکنند .در حالی که اقتصاد ریاضتی اقتصادی کوچک شده با افزایش مالیات و فشار بر مردم هست این در حالی است که اقتصاد مقاومتی بسیار متفاوت از چنین اقتصادی می باشد و متکی بر توان تولید داخلی است .و ثروت از تولید ایجاد میشود . متکی بودن بر توان تولید داخل و توزیع عادلانه ثروت دو الزام یک اقتصاد سالم است . و عدالت نقطه تمایز ما با بسیاری از مدل های اقتصادی کشورهای جنوب شرق اسیاه و برزیل است که بعضا به عنوان الگوی اقتصادی برای کشور ما مطرح می گردند الگو هایی که بدلیل بی توجهی به عدالت به شکاف طبقاتی دامن زده اند .مولفه دیگر اقتصاد سالم تولید محور بودن آن است . آنچه مانع تحقق اقتصاد مقاومتی است محور قرار گرفتن فعالیت های غیر مولد در شرایط کنونی است. لذا قدم اول باید بستن مسیر فعالیت های غیر تولیدی باشد.
وی ادامه داد: در شرایط کنونی کشور همواره شنیده میشود مسولین صحبت از باز شدن مسیر تولید و رفع موانع تولید می نمایند این در حالی است که بزرگترین مانع تولید باز بودن فعالیت غیر مولد اقتصادی است . بدلیل راحت تر بودن و ریسک کمتر، قدرت های مالی بجای رفتن به سمت تولید و چرخیدن چرخ تولید کشور و بدنبال آن چرخیدن چرخ اقتصاد، منابع مالی به سمت فعالیت های غیر مولد تمایل خواهند داشت .لازمه ممانعت از فعالیت های غیر مولد نیز وجود سامانه های اطلاعاتی برای رصد مداوم جریان ثروت و جریان کالا است . خب زمانی که شما نتوانی فعالیت های غیر مولد را رصد و سپس مانع شوید، انتظار چرخیدن چرخ تولید اقتصاد کشور، انتظاری خلاف واقع است .چرا که اقتصاد سالم و مقاوم با حرف و شعار محقق نخواهد شد.
آجرلو درسومین کلاس این نیمروز سیاست صنعتی را تدریس کرد.وی در ابتدا با بیان وضعیت فعلی صنعت کشور و مقایسه با کشور های دیگر بیان داشت لازمه توسعه کشور تولید هست وتوسعه با تجارت محوری محقق نخواهد شد.
تمرکز بر خام فروشی و بی توجهی به صنایع پایین دستی که ارزش افزوده بالاتری دارد اقتصاد سالمی را برای کشور محقق نخواهد کرد . به طور مثال ما سنگ آهن را ۵۰ دلار به چین میفروشیم و آهن را از چین ۶۰۰ دلار وارد میکنیم. مهمترین مشکل صنعت کشور نبود یک سیاست راهبردی در صنعت می باشد، البته تدوین این سیاست نیز همواره دچار معضلات و مشکلاتی بوده است، سیاست های تدوینی یا با اهداف انقلاب هم خوانی نداشتند یا توسط دولت بعدی مورد اعتناء قرار نگرفته است.
این کارشناس صنعت بیان داشت : اقتصاد خوب، اقتصاد تولید محور است. جهان صنعتی نیز جهانی خنثی نیست و عرصه رقابت و ممانعت از ورود رقیب جدید صنعتی است. لذا باید برنامه ریزی داشت و منابع باید بین بخش های صنعتی با هدف بهبود عملکرد رفاهی اقتصاد ملی در بلند مدت تخصیص یابد. اعمال سیاست صنعتی نیز نیازمند یک سازوکار برای مبادله و هماهنگی و اشاعه اطلاعات است که از طریق آن اهداف، بخش خصوصی و دولت که در موارد بسیاری در ظاهر متضاد هستند با هم سازگار گردد.لازمه این کار این است که از عواملی چون: نبود اطلاعات دقیق، نبود توانایی درک علل و عواقب شکست بازار، فقدان وفاق عمومی و رانت و فساد عوامل خطاکار که سیاست های صنعتی را به شکست می انجامد باید همواره مراقبت به عمل آید .
دوره پاییزه اقتصاد مقاومتی سطح عمومی توسط مرکز آموزشی گام برگزار میشود. علاقهمندان برای اطلاعات بیشتر و ثبت نام در این دوره به وب سایت مرکز آموزشی گام به آدرس gamcenter.ir مراجعه نمایید.