گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو استان کرمان، چندی پیش آیین نامه ای که بر تقویت و توسعه بسیج دانشجویی در دانشگاه ها تاکید داشت، توسط وزارت علوم وتو شد ؛ موضوع این آیین نامه جنجالی توسط دانشجویان بسیجی دانشگاه شهید باهنر کرمان به شدت پیگیری شد.
آخرین سند مصوب متعلق به بسیج دانشجویی، آیین نامه قانون تشکیل، تقویت و توسعه بسیج دانشجویی مصوب جلسه 179 مورخ 88/3/5 شورای اسلامی شدن دانشگاه ها و مراکز آموزشی است.
این آیین نامه در 8 ماده مورد تصویب شورای اسلامی شدن دانشگاه ها و مراکز آموزشی قرار گرفته است و مهمترین تفاوتش با آیین نامه مصوب سال 79 شورای عالی انقلاب فرهنگی ماده 8 این آیین نامه است.یعنی تنها موردی که بسیج دانشجویی نیاز به اخذ مجوز از هیأت نظارت دانشگاه دارد، برگزاری تجمع و راهپیمایی در دانشگاه است.
پس برگزاری جلساتی اعم از دعوت از سخنرانان مختلف سیاسی، مناظره، کرسی آزاد اندیشی، جلسات علمی و فرهنگی، نمایشگاه ها، تریبون آزاد، همایش برد، مناظره مکتوب، جلسات داخلی، نشریه دانشجویی و غیره طبق آیین نامه فوق، نیازی به اخذ مجوز از دانشگاه را ندارد و دانشگاه موظف است طبق قانون مصوب مجلس شورای اسلامی و اصلاحیه آیین نامه قانون تشکیل، تقویت و توسعه این مجموعه، هزینه های بسیج دانشجویی را تامین کند و تمام امکانات لازم، اعم از سالن های اجماعات و غیره را در اختیار بسیج دانشجویی قرار دهد.
در همین راستا محمد علی عسکری، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه شهید باهنر کرمان در گفتگویی در رابطه با پیشینه این آیین نامه گفت: پیش از شروع سال تحصیلی برخی افراد در معاونت فرهنگی دانشگاه اولین شائبه را در خصوص آیین نامه مصوب خرداد ۸۸ مطرح کردند با مطرح شدن این شائبه بر آن شدیم که واقعیت موضوع را مشخص کنیم؛ زیرا آنچه که توسط سازمان بسیج دانشجویی ملاک عمل قرار داده شده بود همان آیین نامه سال ۸۸ بود.
وی ادامه داد: طبیعتا هرکس که کمترین اطلاعی از حوزه قانون و قانون گذاری داشته باشد می داند که اگر قانون گذار در موضوعی واحد که قبلا قانون گذاری کرده است قانون جدیدی وضع کند در واقع نظر قبلی خود را نسخ کرده است.
عسکری افزود: با توجه به اینکه آیین نامه ای که از طریق سازمان بسیج دانشجویی ابلاغ شده است مربوط به خرداد سال ۸۸ می باشد و آیین نامه ای که دانشگاه مدعی قانونی بودن آن بود متعلق به سال ۷۹ می شد قاعدتا همان آیین نامه ۸۸ وجاهت قانونی داشت.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه شهید باهنر کرمان در رابطه با چگونگی پیگیری این موضوع در بسیج دانشجویی دانشگاه شهید باهنر کرمان، بیان داشت: در ابتدا این مسئله برای ما چندان به صورت جدی مطرح نبود تا اینکه در اولین جلسه هیئت نظارت بر تشکل های دانشگاه که قرار بود به برخی از درخواست مجوزهای بسیج دانشجویی دانشگاه رسیدگی کند از اینجانب خواسته شد تا در جلسه حضور یابم و در آن جا همان افرادی که ظاهرا قصد ندارند از در دوستی و همکاری در آیند با غیر قانونی خواندن انتخاب اینجانب به عنوان مسئول بسیج مستند به آیین نامه سال ۷۹ به دنبال اهداف احتمالا سیاسی خود بودند.
وی ادامه داد: آن جا بود که با ارائه آیین نامه مصوب سال ۸۸ جو جلسه تغییر کرد و آن جریان خاص در انفعال کامل قرار گرفت؛ به هر حال در همان جلسه بود که ریاست دانشگاه جناب آقای دکتر فدایی دستور استعلام از وزارتخانه در خصوص این اختلاف را صادر کردند.
عسکری در رابطه با پیگیری های حقوقی بسیج دانشجویی دانشگاه باهنر کرمان نیز گفت: بسیج دانشجویی فارغ از جریان استعلام از وزارت علوم،تحقیقات و فناوری از بعد از این اتفاق بود که پیگیری حقوقی خود را در خصوص اجرایی شدن این آیین نامه که تا کنون در دانشگاه شهید باهنر به هر دلیلی اجرایی نشده بود آغاز کرد.
وی افزود: پس از پیگیری های مختلف موفق شدیم آیین نامه را با سربرگ شورای عالی انقلاب فرهنگی بیابیم و پس از مشورت با اساتید مختلف حقوق و درخواست اعلام نظر کارشناسی از گروه آموزشی حقوق دانشگاه که باالتفاق نظر به قانونی بودن آیین نامه سال ۸۸ دادند قصد داشتیم ضمن جمع آوری مستندات حقوقی و قانونی خود در یک جلسه رسمی آن را به اطلاع دانشگاه برسانیم و موضوع را بدون هرگونه حاشیه ای حل کنیم.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه شهید باهنر کرمان تصریح کرد: اما دقیقا در روزی که جهت هماهنگی وقت ملاقات حضوری با جناب دکتر فدایی به ایشان مراجعه شد،ایشان این مسئله را مطرح کردند که چندی است وزارتخانه به استعلام ما پاسخ داده و رسما آیین نامه سال ۷۹ را به رسمیت شناخته فارغ از اینکه با گذشت حدود دو هفته از پاسخ استعلام از وزارتخانه بسیج دانشجویی در جریان پاسخ قرار نگرفته بود جواب معاونت فرهنگی وزارتخانه،سید ضیا هاشمی،بیش از هرچیز دیگری تعجب برانگیز بود،به هر حال ایشان به عنوان یک مقام رسمی اعلام نظر کرده و ملاک عمل مسئولین دانشگاه هرچند به غلط آیین نامه سال ۷۹ اعلام شده بود.
وی در رابطه با چرایی ملاک قرار گرفتن آیین نامه ی سال 79، خاطر نشان کرد: بلافاصله پس از اطلاع از وجود نامه آقای هاشمی در صدد بررسی دلایل ایشان برای این اعلام نظر برآمدیم؛ به تصریح نامه خود ایشان از آن جایی که آیین نامه مصوب سال ۸۸ در شورای تخصصی اسلامی شدن دانشگاه ها به تصویب رسیده و توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تایید نشده است وجاهت قانونی ندارد؛ اما این استدلال به سرعت مورد خدشه قرار گرفت زیرا در اولین بررسی های حقوقی مشخص شد که طبق آیین نامه داخلی شورای عالی انقلاب فرهنگی چنانچه آیین نامه ای به تصویب یکی از شوراهای تخصصی برسد و در مدت ۱۵ روز توسط اعضا شورای عالی انقلاب فرهنگی مورد اعتراض قرار نگیرد به منزله مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی خواهد بود.
وی با تاکید بر اینکه گویا این مشکلل بدون طی شدن مراحل قضایی حل نخواهد شد، بیان داشت: متاسفانه مسئله ای که می شد به راحتی در سطح دانشگاه بررسی و رفع گردد پس از این اعلام نظر معاونت وزیر علوم تبدیل به موضوعی شده است که ظاهرا بدون طی شدن مراحل قضایی حل نخواهد شد و ما علی رغم میل قلبی خود پس از جمع آوری مستندات و تکمیل مدارک به زودی طی داد خواستی ضمن طرح شکایت از دانشگاه اعلام نظر در خصوص این اختلاف را از دیوان عدالت اداری پیگیری خواهیم کرد.
این فعال دانشجویی بیان داشت: اما مسئله مهم آن است که شاید اگر معاونت فرهنگی علوم که از قضا بیشتر هشدار های مقام معظم رهبری در دیدار اخیرشان با روسای دانشگاه در خصوص حوزه تحت امر ایشان در وزارت علوم است کار را به متخصصین آن در واحد های حقوقی وزارتخانه می سپردند و بدون عجله و شتاب زدگی به استعلام دانشگاه جواب می دادند هرگز حل این اختلاف چنین پیش نمی رفت.
وی افزود: البته اشکال قانونی دیگری که در خصوص بسیج دانشجویی در دانشگاه شهید باهنر به صورت وسیع وجود دارد موضوع الزام بسیج دانشجویی به اخذ مجوز از شورای نظارت برای همه برنامه های خود است در حالی که بر اساس آیین نامه سال ۸۸ و حتی بر اساس آیین نامه سال ۷۹ بسیج دانشجویی صرفا در خصوص تجمعات و راهپیمایی ها از هیئت نظارت مجوز اخذ خواهد کرد که فارغ از پیگیری اجرایی شدن آیین نامه سال ۸۸ ما مجدانه به دنبال اجرایی شدن این بخش از مقررات که اتفاقا در هر دو آیین نامه به یک شکل وجود دارد هستیم.
عسکری خاطرنشان کرد: امیدواریم که این بار بیش از گذشته با نگاه کارشناسی و فارغ از نگاه های سیاسی با موضوع برخورد شود تا بیش از این هزینه و وقت بیت المال که باید صرف خدمت به مردم گردد در خصوص اختلافات خود ساخته به هدر نرود.
دانشجویان دانشگاه شهید باهنر کرمان در دیدارهایی با محمد مهدی زاهدی که رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی است؛ این موضوع را با وی در میان گذاشتند و خواستار پیگیری این آیین نامه ی جنجالی شدند.
این پیگیری ها ادامه پیدا کرد تا اینکه قرار شد محمد مهدی زاهدی رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی و سید ضیاء هاشمی معاون فرهنگی وزارت علوم با حضور در برنامه ی "نگاه یک" در شبکه ی یک سیما در رابطه با فضای علمی و فرهنگی حاکم بر دانشگاه ها به گفتگو کنند.
عسکری در رابطه با طرح این مشکل با محمد مهدی زاهدی نماینده مردم کرمان در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: ما پس از تماس با جناب زاهدی، رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی که در زمان تصویب آیین نامه وزیر علوم و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده است مطلع شدیم که ایشان در کرمان حضور دارند و پس از ملاقات زاهدی نیز با اعلام تعجب از نظر هاشمی به همین ماده از آیین نامه داخلی شورای عالی انقلاب فرهنگی اشاره کردند.
وی افزود: ازقضا در همان شب ملاقات ایشان ساعت ۱۱ شب در برنامه نگاه یک مناظره ای با آقای هاشمی داشتند که ضمن پرداختن به نامه از ایشان در خصوص اعلام چنین نظری سوال کردند؛آقای هاشمی در پاسخ صرفا موضوع استعلام از هیئت مرکزی نظارت بر تشکل ها و پرسش از حجت الاسلام و المسلمین محمدیان مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه های کل کشور را مطرح کردند!
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه شهید باهنر کرمان ادامه داد: جدای از آن که در خصوص صلاحیت این دو مرجع برای اعلام نظر در خصوص آیین نامه سوالات اساسی مطرح است به فرض آن که چنین نظری از جانب این دو مرجع اعلام شده باشد همچنان از لحاظ حقوقی آیین نامه سال ۸۸ ملاک اجراست زیرا این استدلال غلط از هر مرجعی که صادر شده باشد به راحتی به همانگونه که گذشت قابل رد است، در واقع این فرآیندی بود که باعث شد موضوع آیین نامه به برنامه زنده تلویزیونی کشیده شود.
و اما زاهدی در برنامه نگاه یک در قسمتی از سخنان خود به وتو آییننامه اجرایی قانون تشکیل، تقویت و توسعه بسیج دانشجویی توسط وزارت علوم اشاره کرد و گفت: آیین نامه دوران من را وتو کردند، آییننامه اجرایی قانون تشکیل، تقویت و توسعه بسیج دانشجویی در شورای اسلامی شدن دانشگاهها مصوب شد، چیزی که آنجا مصوب شود اگر تا ۲ هفته مورد اعتراض اعضای شورا نباشد، مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی محسوب می شود.
وی افزود: یکی از دانشگاهها(دانشگاه شهید باهنر کرمان) نظر دکتر هاشمی را برای تقویت دانشجویان بسیجی را خواسته اند، اینکه ما بخواهیم با بخشنامهای اینها را کم رنگ کنیم جفا کرده ایم؛ این درحالی است که مقام معظم رهبری خواسته اند به این نیروهای ارزشی در دانشگاهها میدان داده شود.
ضیا هاشمی نیز در برابر استدلال حقوقی و قانونی رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با فرافکنی عنوان کرد که نامه من بر اساس استعلام از هیات مرکزی نظارت بر تشکل ها و سوال از آقای محمدیان، مسئول نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها بوده است؛ در حالی که برابر قانون هیچ یک از این دو مرجع صلاحیت اظهار نظر در مورد این موضوع را ندارند.
حال باید دید سرنوشت این آیین نامه و نامه ها در دانشگاه شهید باهنر کرمان چگونه خواهد شد.