به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، نشست «قلب آسیا پروسه استانبول» قرار است در آیندهای نزدیک برگزار شود و مسایل مرتبط به افغانستان یکی از موضوعات اساسی مطرح در این نشست میباشد.
دیپلمات نوشت: هدف این نشست تشویق کشورها و موسسات منطقهای و بسیج کشورها و موسسات مختلف برای همکاری بیشتر در مورد افغانستان است.
انتظار میرود نتیجه این نشست، سبب همکاریها برای صلح و ثبات در افغانستان و شکوفایی منطقهای شود.
بنابر این گزارش، در این کنفرانس 14 کشور ازجمله چین، روسیه، ترکیه، هند و پاکستان حضور دارند و همچنین 17 کشور از آن حمایت میکنند که شامل آمریکا، کانادا و بریتانیا میشود.
همچنین 11 سازمان بینالمللی و منطقهای مثل ناتو، سارک، سازمان ملل متحد، سازمان همکاریهای اسلامی و سازمان همکاریهای شانگهای نیز از این نشست حمایت میکنند.
نشست قلب آسیا فرصتی طلایی برای همه کشورها
این گزارش میافزاید: نشست گفته شده، یک بار دیگر فرصت طلایی را برای همگان میسر میسازد، تا برای مشکلات پیچیده کشورهای منطقه چون افزایش تروریسم، بیامنیتی و افراطگرایی، در کل برای منطقه و بهطور خاص افغانستان راه حلی پیدا کنند.
از سوی دیگر این دیدار یک چارچوب با اعتبار سیاسی است که درباره افغانستان را اندازی میشود و شامل تمام موضوعاتی میشود که در برگیرنده چالشها در افغانستان است.
افغانستان باثبات؛ سرچشمه امنیت تمامی کشورها
دیپلمات نوشت: ایننشست برای کشورهای منطقه نیز مهم است زیرا یک افغانستان باثبات و صلحآمیز میتواند سرچشمه ثبات و امنیت برای تمام کشورهای آسیایی بهطور عموم و بهطور خاص کشورهای آسیای مرکزی و جنوبی باشد.
صلح در افغانستان سبب بهوجود آمدن امنیت و آسودگی در تمام آسیا میشود، اما جنگ و ناامنی در کشور میتواند سبب ادامه جنجالها در تمام قاره آسیا شود.
بنابر این گزارش، افغانستان دارای موقعیت استراتژیک است. این موقعیت میتواند به عنوان پل ارتباطی در «قلب آسیا» چون آسیای مرکزی را با آسیای جنوبی، اروپا را با آسیا و خاورمیانه وصل سازد؛ از سوی دیگر صلح و امنیت در افغانستان میتواند سبب همکاریهای وسیع اقتصادی شود.
افغانستان؛ نقطه وصل در مرکز جاده ابریشم
نقش افغانستان بهعنوان یک محور تجارتی که قارههای مهم جهان را به هم وصل میکند به قرنها قبل بازمیگردد؛ بهخصوص قرنهایی که افغانستان آسیای جنوبی و آسیای مرکزی را از طریق جاده ابریشم وصل میکرد و سبب گسترش شبکه تجارت، از طریق راه ابریشم میشد و در مرکز این شبکه قرار داشت.
بنا یک بار دیگر، افغانستان میتواند به معنی واقعی بهعنوان نقطه وصل در مرکز جاده ابریشم جدید باقی بماند و افتخار تاریخی تجارتی و فرهنگی خود را حفظ کند.
برای کشورهای آسیای مرکزی، ترانزیت به افغانستان مهم است و میتواند بهعنوان راه نجات محسوب شود زیر این امر وصل شدن جغرافیای اقتصادی این کشور ها به بازارهای جهانی را به همراه دارد.
افغانستان؛ مسیر مناسب برای انتقال انرژی آسیای مرکزی
دیپلمات نوشت: آنچه ذکر شد افغانستان تنها محدود به محور و کانون تجارتی نیست، این کشور میتواند مسیر مناسب برای انتقال انرژی آسیای مرکزی به کشورهای شدیداً نیازمند آسیای جنوبی باشد.
کشورهای آسیای مرکزی نیز علاقهمند دست یافتن به بازارهای بالقوه و جدید آسیای جنوبی میباشند؛ به عنوان مثال پروژه «پایپ لاین» گاز افغانستان، ترکمنستان، پاکستان و هند یا تاپی و پروژه برقی کاسا 1000 است که سبب گسترش و توسعه درازمدت اقتصادی در افغانستان میشود.
وضعیت آشفته افغانستان، لانه امنی برای ترویستها
«اشرفغنی» رییسجمهور افغانستان با اشاره به اینکه افغانستان نام آشنایی برای فعالیت شبکههای تروریستی بوده است، گفت: آنها از نابهسامانی اوضاع در بعضی موارد استفاده میکنند و در صورت مهار نشدن تروریستها، کشورهای همسایه چون چین، هند و روسیه نیز در معرض خطر قرار دارند.
این گزارش میافزاید: وضعیت آشفته افغانستان همیشه لانه امنی برای تروریستان بوده و راه جلوگیری از چنین تهدیداتی، تلاشهای همگانی و نشان دادن آن در کنفرانس قلب آسیای استانبول میباشد.
در انتهای این گزارش آمده است: گزینش یک استراتژی جامع در نشست «قلب آسیا پروسه استانبول» که در هشتم ماه دسامبر سال 2015 در اسلامآباد پاکستان برگزار میشود، فرصت مناسب برای افغانستان است تا صدایش را برضد بنیادگرایی، تروریسم و بیامنیتی بلند کند.
همچنان کشورهای منطقه نیز با درک وضعیت حساس موجود گرد هم آیند و بهصورت عملی تصمیم بگیرند.