به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، جان کربی سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در نشست خبری خود گفت:« شما احتمالاً بیانیه جان کری وزیر امور خارجه آمریکا را که به تازگی منتشر شد، خوانده اید؛ اما اگر مرا تحمل کنید، قصد دارم این بیانیه را که اخیراً فرستاده شد، دوباره بخوانم. در این بیانیه آمده است:«ما از نتیجه مثبت گردهمایی امروز (پنجشنبه) مخالفان دولت سوریه در ریاض، از جمله دستیابی به اجماع بر سر اصولی برای سوریه دموکراتیک و تکثرگرا و نحوه پیشبرد راهکار سیاسی برای پایان دادن به جنگ سوریه، استقبال میکنیم.
همان طور که به الجبیر وزیر امور خارجه عربستان نیز گفتم، ما از راهبری عربستان در گردهم آوردن چنین گروه گسترده ای متشکل از صد و شانزده شرکت کننده، استقبال میکنیم؛ شرکت کنندگان امروز درباره ساختار نهاد مذاکره کننده ای که نماینده آنها در روند سیاسی خواهد بود، به توافق رسیدند. ما قدردان این هستیم که این گروه از سوری ها، اختلافات خود را برای ساختن سوریه جدید، کنار گذاشتهاند.
با پیشرفت هایی که ابتدا در وین و اکنون در ریاض حاصل شد، گروه بین المللی حمایت سوریه به ایجاد مبنای لازم برای مذاکرات سازنده در خصوص انتقال قدرت سیاسی مطابق با اعلامیه سال ۲۰۱۲ ژنو، ادامه میدهد؛ این مذاکرات با حمایت سازمان ملل در ماه ژانویه برگزار خواهد شد. گرچه این گام مهم رو به جلو، ما را به آغاز مذاکرات بین جناح ها در سوریه نزدیک میکند، می دانیم کار دشواری پیش رو داریم؛ ما همچنین مصمم هستیم کار را برای حل و فصل سیاسی که به درگیری ها پایان خواهد داد، ادامه دهیم».
کربی افزود: جان کری وزیر امور خارجه آمریکا همچنین قصد دارد طبق برنامه روز سیزدهم دسامبر به شهر رم ایتالیا سفر کند و آنجا به همراه «پائولو جنتیلیونی» وزیر امور خارجه ایتالیا، به طور مشترک ریاست نشست وزرا را درباره لیبی بر عهده خواهد داشت. این نشست که در سطح وزرا برگزار میشود، تعهد جامعه بین المللی را برای کمک به مردم لیبی نشان می دهد، تا آنها هرچه سریعتر به سوی تشکیل دولت واحد در لیبی که بر سر آن توافق ملی وجود دارد، پیش بروند. این نشست در شرایطی برگزار می شود که گروهها در لیبی بیش از یکسال است درباره رقم زدن آینده بهتر برای کشورشان از طریق گفتگوهایی سیاسی که سازمان ملل زمینه آن را فراهم خواهد کرد، بحث و گفتگو می کنند.
وزیر امور خارجه آمریکا منتظر است در این نشست مهم در سطح وزرا شرکت کند و این هفته نیز هنگام شرکت در کنفرانس جهانی آب و هوایی در پاریس، در فراهم کردن مقدمات نشست ایتالیا، مشارکت داشت. وی در چند روز اخیر با «جنتیلونی» وزیر امور خارجه ایتالیا، «کوبلر» فرستاده ویژه سازمان ملل، «جاناتان وینر» فرستاده ویژه ما به لیبی و دیگر همتایان خود از جمله وزرای امور خارجه قطر و الجزایر، گفتگو کرده است. بنابراین، جان کری تا حد زیادی در فراهم کردن مقدمات و برنامه ریزی نشست وزرا در رم شرکت داشته است و منتظر است در این نشست شرکت کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در پایان بخش مقدماتی اظهارات خود گفت نهایتاً باید به نمایندگی از همه کارکنان وزارت امور خارجه آمریکا، نه فقط دفتر سخنگوی وزارت امور خارجه، بلکه همه، بگویم شنیدن خبر فوت «بری شوئید» Barry Schweid خبرنگار دیپلماتیک سابق آسوشیتد پرس، امروز ما را اندوهگین کرد. اکنون به سؤالات شما خبرنگاران پاسخ خواهم داد.
در ادامه این جلسه خبرنگاری پرسید: شما اشاره کردید نشست مخالفان دولت سوریه در عربستان، صد و شانزده شرکت کننده داشت که بر سر مجموعه ای از اصول توافق کردند. آیا میگویید همه کسانی که در این نشست حضور داشتند بر سر اصول توافق کردند؟ این را میپرسم چون طبق گزارش ها، نمایندگان یکی از گروههای اصلی مخالفان دولت سوریه به نام احرارالشام، نشست را ترک کرده و کاملاً با اصول مخالفند. بنابراین اگر گروهی که حمایت های بسیاری از خود عربستان دریافت کرده است، در این نشست شرکت نداشته باشد، این چه معنایی دارد؟
کربی پاسخ داد:« بله آنطور که میدانم شرکت کنندگان در نشست بر سر این اصول به توافق و اجماع نظر رسیدند. به همین علت بود که جان کری در بیانیه خود مطلب را اینگونه عنوان کرد. البته من در انتهای سخنان خود اشاره کردم که می دانیم هنوز کارهای دشوار پیش رو داریم و اینگونه نیست که همه مسائل پیش رو کاملاً حل و فصل شده باشد. فرضاً یکی از کارهایی که آنها اکنون باید انجام دهند، این است که تیم مذاکره کننده را انتخاب کنند که پشت میز مذاکره بنشیند و با رژیم بشار اسد مذاکره کند. بنابراین، کارهای بسیاری باقی مانده است. در خصوص احرار الشام نیز آنها در نشست حضور داشتند و در بحث ها شرکت کردند. این خود آنها هستند که در پایان نشست باید دیدگاهشان را ابراز کنند.
خبرنگار دیگری پرسید گفته میشود تیم مذاکره کننده و اجماعی که حاصل شد، بیانگر نظر آن دسته از مخالفان دولت سوریه است که اهل سازش با بشار اسد هستند. آیا قرار است مذاکره بشار اسد را با مخالفانی که نوعی روابط دوستانه با او دارند، شاهد باشیم؟
جان کربی پاسخ داد من نمیتوانم به نمایندگی از گروه ها (در نشست ریاض) سخن بگویم و دیدگاه آنها را درباره نتایج این نشست و همچنین ادامه مسیر، تشریح کنم. همچنین قطعاً به نمایندگی از مقامات عربستان که حکومت آنها این کنفرانس را برگزار کرده است، صحبت نخواهم کرد. تنها میتوانم آنچه را قبلاً گفتم، تکرار کنم و بگویم ما قدردان این هستیم که این نشست برگزار شد و گروهها در پایان روز بر سر دیدگاهی به اجماع رسیدند. این اهمیت دارد؛ البته در ادامه راه ممکن است اختلافاتی بین گروه ها ایجاد شود که این با توجه به تنوع گروه های مخالف دولت در سوریه، غیرمنتظره نیست. اما این نباید باعث شود ما جنبه های مثبت را نادیده بگیریم. این بسیار مهم و شایان ذکر است که صد و شانزده نماینده توانستند گردهم آیند و بر سر برخی اصول توافق کنند. به نظرم زود است که با قطعیت بگوییم گروهی که پشت میز مذاکره میآید، دیدگاه خاصی دارد یا برخورد دوستانه ای با بشار اسد خواهد داشت.
خبرنگاری پرسید: در گام های بعدی، آیا می توانید تأیید کنید که نشست روز هجدهم دسامبر قطعاً برگزار خواهد شد و روسیه در آن شرکت خواهد کرد؟
جان کربی پاسخ داد: نمی توانم درباره نشست نیویورک که اواخر هفته آینده برگزار میشود، جزئیات بیشتری اعلام کنم. باید بگویم جان کری هنوز هم بسیار علاقهمند است که این نشست برگزار شود، اما هنوز برخی کارهای مقدماتی باید انجام شود. بنابراین نمیتوانم در این باره خبر نهایی یا قطعی اعلام کنم.
خبرنگاری پرسید ظاهراً مخالفان دولت سوریه در نشست ریاض اعلام کردند بشار اسد باید در همان ابتدای روند انتقال قدرت سیاسی، کناره گیری کند. آیا آمریکا نیز با این موضوع، موافق است؟
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا پاسخ داد:« من تک تک اصولی که بر سر آنها توافق شد، را ندیده ام. باید اجازه دهیم مقامات عربستان که این گردهمایی را برگزار کردند، نتایج آن را با جزئیات بیشتر اعلام کنند. دیدگاه ما درباره اینکه بشار اسد نمیتواند آینده سوریه باشد، تغییر نکرده است. او نمیتواند در ادامه حرکت به جلو در آینده، حاکم سوریه باشد.
بنابراین قدرت باید به دولتی منتقل شود که با بشار اسد فاصله داشته باشد؛ دولتی فراگیر و پاسخگو که بیشتر نماینده مردم سوریه باشد. ما به دنبال چنین چیزی هستیم. همان طور که ماه ها است گفته ایم، نقش بشار اسد در روند انتقال قدرت، موضوعی است که هنوز باید بحث و بررسی شود. گروه های مخالف دولت سوریه و رژیم این کشور باید در این باره به نتیجه برسند و البته بحث ها در این خصوص در چارچوب گروه بین المللی حمایت سوریه ISSG نیز ادامه خواهد داشت.
خبرنگار دیگری گفت سالها است گفته می شود که بشار اسد باید برود، اما دیگر چنین چیزی گفته نمیشود. ظاهراً این موضع و راهبرد، تغییر اساسی کرده است.
جان کربی پاسخ داد: نه، کاملاً با آنچه گفتید، مخالفم. ما مدت هاست میگوییم او نمیتواند بخشی از آینده سوریه باشد. او هنوز هم باید برود؛ آنچه ما در گروه بین المللی حمایت از سوریه به شکل بین المللی باید درباره آن به تفاهم برسیم، نحوه رسیدن به این هدف است. اما این دیدگاه مشترک وجود دارد و کاملاً روشن است که بشار اسد نمیتواند در بلند مدت، بخشی از آینده سوریه باشد. حالا اینکه چگونه این طور خواهد شد، مسئله ای است که باید منتظر بود و دید.
خبرنگار دیگری در ادامه جلسه پرسید چین و روسیه در جلسه شورای امنیت سازمان ملل با بحث درباره مسائل حقوق بشر کره شمالی مخالفت کردند. موضع آمریکا چیست و آیا آمریکا از بحث درباره مسائل حقوق بشر در شورای امنیت سازمان ملل حمایت میکند؟
جان کربی پاسخ داد موضع ما درباره حقوق بشر در کره شمالی، ذرهای تغییر نکرده است. حکومت کره شمالی باید اقدامات مناسب را برای کاستن از تنش ها بردارد و ما را در ایجاد ثبات و امنیت بیشتر در شبه جزیره کره یاری کند. آنها میتوانند این کار را با فراهم کردن غذا برای مردم کشورشان و خودداری از شعارها و اقدامات تحریک آمیز، آغاز کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا درباره ادعای کره شمالی در خصوص داشتن بمب هیدروژنی گفت ما نیز گزارش رسانه های کره شمالی را درباره این ادعا دیده ایم. من نمیتوانم درباره مسائل اطلاعاتی اظهار نظر کنم و چنین کاری نخواهم کرد. ما هنوز هم از کره شمالی میخواهیم که به تعهدات و وظایف بین المللی خود عمل کند. کره شمالی باید همه تسلیحات هستهای و برنامه هسته ای کنونی خود را به شکل کامل، قابل راستی آزمایی و غیرقابل بازگشت، کنار بگذارد و همه فعالیت های مرتبط با آن را فوراً متوقف کند. ما به از سرگیری مذاکرات شش جانبه علاقه مندیم و این بر عهده کره شمالی است که تمایل خود را برای گفتگو نشان دهد، اما تاکنون چنین کاری نکرده است.
خبرنگار دیگری پرسید آیا اقدام ترکیه در فرستادن نیرو به عراق، بدون اجازه دولت این کشور، مورد تأیید آمریکا است؟
کربی پاسخ داد: به طور خلاصه باید بگویم که ما خواستار آن هستیم که همه تلاش ها علیه داعش در عراق، با اجازه و هماهنگی کامل دولت عراق صورت گیرد؛ همان طور که عملیات نظامی ما در عراق اینگونه است. میدانیم که ترکیه و عراق سرگرم گفتگو درباره این مسئله هستند و این مایه دلگرمی ما است. راه درست آن است که آنها مسئله را به شکل دو جانبه حل و فصل کنند.