مرضیه علیشاهی، کارشناس مشارکت مردمی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی گناباد در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو در مشهد، گفت: با توجه به ارتقای کمی و کیفی برنامه داوطلبان سلامت، هم اکنون تعداد ۴۰ نفر داوطلب متخصص در ادارات و ۴۲۰ نفر داوطلب سلامت در ۱۱مرکز بهداشتی درمانی شهری و روستایی این دانشگاه فعالیت می کنند.
وی با بیان اینکه جلسات آموزشی هفتگی در مراکز بهداشتی درمانی ویژه داوطلبان سلامت برگزار میشود، افزود: داوطلبان سلامت، آموزشهای ارائه شده را به خانوارهای تحت پوشش انتقال و ضمن شناسایی مشکلات بهداشتی محله، برای رفع آنها، پیگیریهای لازم را انجام میدهند.
کارشناس مشارکت مردمی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی گناباد بیان داشت: همکاری و مشارکت داوطلبان سلامت در بیماریابی سل در محلات و خانوارها و گزارش موارد یافت شده به مراکز، از جمله فعالیتهای بارز داوطلبان سلامت است.
وی نقش و مشارکت مردم در ارائه خدمات سلامت و تقویت شاخصهای بهداشتی را مهم و ضروری عنوان و خاطرنشان کرد: برنامه داوطلبان سلامت در سال ۱۳۷۱ به صورت برنامه کشوری اجرایی شد و از سال ۱۳۷۴با جذب۴۰ نفر رابط بهداشتی در یک مرکز بهداشتی درمان در دانشگاه علوم پزشکی گناباد آغاز شد.
علیشاهی با بیان اینکه برنامه داوطلبان سلامت یک رویکرد سازمانیافته جهت جلب مشارکت مردم در تحقق اهداف نظام سلامت است که نهایتاً منجر به تغییر رفتار آگاهانه و مسئولانه مردم، جامعه و رعایت سبک زندگی سالم در خانواده ها می شود، تصریح کرد: تجربه ثابت کرده است که برای رسیدن به توسعه اجتماعی پایدار به همکاری همه افراد نیازمندیم و تامین و ارتقای سطح سلامت افراد جامعه بیشتر از جنبههای دیگر توسعه، نیازمند همکاری عمومی است و از آنجا که یکی از اصول PHC اصل مشارکت مردمی است، این اصل در قالب برنامه ملی «توسعه مشارکت های مردمی و هماهنگی بین بخشی» به اجرا در امده است.
وی ادامه داد: در راستای برنامه تامین و ارتقاء مراقبتهای اولیه و تشویق جامعه به مشارکت در برنامههای سلامت و اجرای برنامه تحول سلامت در حوزه بهداشت، کلیه مراکز و پایگاههای سلامت نسبت به جذب یک داوطلب به ازای هر ۴۰ خانوار، بر اساس دستورالعمل اقدام خواهند کرد و این خود می تواند بستر مناسبی در جهت تحقق خود مراقبتی و توانمند سازی مردم باشد.
کارشناس مشارکت مردمی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی گناباد با بیان اینکه برنامه داوطلبان سلامت در چارچوبی گسترده از یک برنامه بهداشتی، زمینه ساز رسیدن به توسعه پایدار است، اظهار کرد: این برنامه به عنوان یک عملیات فرآگیر برای دستیابی به اهداف سلامت با بهره برداری از استعدادها و مشارکت جامعه از طریق ترویج مفاهیم سلامت، توسعه رفتارهای سالم، توانمند سازی و حساس نمودن جامعه برای حفظ سلامت خود و خانواده، قبول مسئولیتهای فردی و اجتماعی در برابر محیط زیست و اجتماع و افزایش مشارکت سازمانهای دولتی و غیر دولتی، به همکاری مطلوب بین بخشی در راستای توسعه زندگی سالم و مولد اجرا میشود.
علیشاهی افزود: با توجه به اینکه سلامتی محور توسعه است و مشکلات بهداشتی میتواند منجر به اخلال در روند توسعه شود و این مسئله فقط در بخش بهداشت قابل حل نیست؛ بنابراین جلب مشارکت تمام افراد جامعه برای رفع این مشکلات از مسائل ضروری است.
وی تاکید کرد: خوشبختانه شبکه عظیم و موفق مردمی داوطلبان سلامت که بالاترین مشارکت زنان را در سطح جامعه داراست، در اختیار نظام سلامت است که باید با تقویت ساختار و حمایت مسئولان از این ظرفیت عظیم، در جهت بهبود و ارتقای سبک زندگی و سلامت جامعه و در نتیجه تحقق توسعه پایدار گام برداشت.