به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، در ادامه ابراز نگرانیهای واشنگتن درباره تحرکات نظامی مسکو، شاخه اطلاعات نیروی دریایی آمریکا در گزارشی درباره افزایش توانمندی دریایی و موشکی روسیه هشدار داده است.
شاخه اطلاعات نیروی دریایی آمریکا برای اولین بار در 24 سال گذشته گزارشی غیرمحرمانه منتشر کرده و در آن درباره «رفتارهای بیش از پیش تهاجمی روسیه» هشدار داده است.
«دیلی بیست» در این باره نوشت: «در حالی که این گزارش مصرف عمومی دارد و تهیه آن ظرف مدت چند سال بطول انجامیده، اما تحولات اخیر نشان میدهد که یافتههای آن تا چه حد جدی هستند. اکنون مشخصتر شده که با توجه به حمایتهای قوی رئیسجمهور ولادیمیر پوتین، نیروی دریایی روسیه در حال تلاشی جدی برای به چالش کشیدن قدرت دریایی برتر جهان یعنی آمریکا است».
در بخشی از این گزارش میخوانیم: «روسیه طی دهه آینده گامهای بزرگی برای ایجاد یک نیروی دریایی قرن بیست و یکی قادر و قابل اتکا به دفاع ملی برخواهد داشت نیرویی که بسیار خارقالعاده است اما حضور محدودی در مناطقی از جهان که حوزههای مورد علاقه آن نیست خواهد داشت و هدایت آن بر عهده نسل ماموران و پرسنل دوره پساشوروی است».
این گزارش 68 صفحهای درباره نیروی دریایی روسیه را «جورج فدوروف» کارشناس ارشد روسیه در دفتر اطلاعات نیروی دریایی مستقر در مریلند گردآوری کرده و اکنون در فضای اینترنتی منتشر شده است.
گفته شده که دفتر اطلاعات نیروی دریایی آمریکا از سال 1991 انتشار گزارش درباره نیروی دریایی اتحاد جماهیر شوروی و روسیه را متوقف کرده بود. این گزارش قبلا تحت عنوان «فهم تحولات و اتفاقات در حوزه دریایی شوروی» منتشر میشد.
فدوروف در این گزارش اخیر نوشت: « از سال 2000 و در حالی که نظم حکومتی و اقتصاد روسیه به سمت ثبات رفت، تلاشی متمرکز برای احیای ارتش روسیه از جمله نیروی دریایی آن صورت گرفته است. برنامههای ساخت و ساز معلق شده، اکنون دیگر به سمت تکمیل در حال حرکت هستند و برنامههای ساخت و ساز جدید دارند زیردریایی و سیستم عاملهای قرن بیست و یکمی را تامین میکنند».
در گزارش تاکید شده که در اوایل سال 2000 تعداد معدودی کشتی روسی با قابلیت و توانمندی جنگی و رزمی وجود داشت در حالی که امروزه ناوگان دریایی روسیه 186 زیردریایی و کشتی با قابلیت و توان جنگ در اقیانوسهای آتلانتیک و آرام و همچنین دریای بالتیک، سیاه، خزر مدیترانه و حتی قطب شمال دارد.
از نظر کارشناس آمریکایی این تعداد کشتی و زیردریایی با قابلتی توان جنگی و رزمی، روسیه را در جایگاه سومین کشور قدرتمند دریایی جهان قرار میدهد. آمریکا با بیش از 280 کشتی جنگی مدرن در رده اول و چین در جایگاه دوم است.
در این گزارش با اشاره به شلیک موشکهای کروز «کالیبر» توسط نیروی دریای روسیه از دریای خزر در ماه اکتبر و در ماه دسامبر از دریای مدیترانه به اهدافی در سوریه اشاره و این اقدامات را موجبات «شگفتی» بخش اعظمی از کشورهای جهان ارزیابی کرد.
در گزارش درباره موشکهای «کالیبر» روسیه و توانمندی مسکو در استفاده از آنها آمده است :«گسترش این نوع توانمندی در نیروی دریایی جدید روسیه به طرز اساسی در حال تغییر توانایی آن برای بازدارندگی، تهدید یا نابودی اهداف و مواضع دشمن است».