به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو به نقل از پايگاه خبري پليس، سرهنگ مصطفايي گفت : فقدان اشخاص و بي اطلاعي از سرنوشت آنها يکي از تلخ ترين وقايعي است که احتمال وقوع آن براي افراد جامعه متصور است و خانواده هاي بي خبر از عزيز گمشده به هر وسيله اي متوسل مي شوند تا نشانه اي از مفقودي خود بيابند.
وي افزود: بخشي از پرونده هايي که به پليس آگاهي ارجاع و در حوزه جرايم جنايي مورد رسيدگي قرار مي گيرد، پرونده هاي فقدان افراد است.
معاون مبارزه با جرایم جنایی پليس آگاهي ناجا ادامه داد : در خصوص فقدان افراد "جرم انگاري" نشده است و ماده قانوني مشخصي که تعريف صريحي از اين موضوع ارائه و نوع برخورد با آن را مشخص نمايد، وجود ندارد.
وي بيان کرد : پليس ضمن تعامل با مراجع قضائي نسبت به پرونده هاي فقدان افراد نگاه ويژه اي دارد و با توجه به تجارب بدست آمده، لازم مي داند اين پرونده ها را با حساسيت، پيگيري و سرنوشت افراد را مشخص نمايد.
سرهنگ مصطفايي با بيان اينکه از ديدگاه تخصصي پليس، پرونده هاي فقدان افراد داراي دو جنبه است، گفت: يک دسته از مفقود شدگان افرادي هستند که با ميل و اراده محل زندگي، اقامت، کار و ... خود را ترک کرده و جهت دستيابي به موقعيت بهتر و زندگي مطلوب تر با "فرار" از شرايط سخت گذشته، حاضر به بازگشت نيستند و عنوان "فرار از منزل" به آنها اطلاق مي شود.
معاون مبارزه با جرایم جنایی پليس آگاهي ناجا ادامه داد : دسته ديگر از مفقود شدگان، افرادي هستند که بدون ميل و اراده از منزل و محل کار خارج و قادر به بازگشت نيستند.
آموزش مستمر کارآگاهان، استفاده از تجهيزات نوين
اين مقام مسئول اضافه کرد : در واقع دسته دوم؛ که کمتر از 20 درصد کل پرونده هاي فقدان مي باشد، مورد توجه پليس بوده و مصداق واقعي پرونده هاي فقدان هستند.
وي خاطر نشان کرد : در پروندهاي دسته دوم فرد به دليل صغر سن، کهولت سن و اختلالات رواني قادر به بازگشت نبوده و يا به دليل وقوع حادثه يا وقوع جنايت ( قتل و آدم ربايي) امکان بازگشت ندارد.
سرهنگ مصطفايي ادامه داد : پليس آگاهي با آموزش مستمر کارآگاهان، استفاده از تجهيزات ، امکانات نوين و به روز نمودن دانش خود سعي دارد کيفيت رسيدگي به اين پرونده ها را بالا برده و پرونده هاي بلاتکليف را به حداقل برساند .
وي افزود : در راستاي رسيدگي به اين پرونده ها، پليس آگاهي با تعامل و همکاري ساير ارگان هاي ذيربط از جمله سازمان بهزيستي، سازمان زندان ها و .... در صدد "راه اندازي مرکز رسيدگي به امور مفقودشدگان" است.
معاون مبارزه با جرایم جنایی پليس آگاهي ناجا با بيان اينکه سوابق موجود بيانگر افزايش حدود 5 درصدي تعداد پرونده هاي فقدان افراد در سالهاي اخير است ، اشاره کرد : در اين ميان ترک منزل افراد به دليل اختلافات خانوادگي سهم بيشتري به خود اختصاص مي دهد.
پيامدهاي فرار از خانه
اين مقام مسئول در تشريح پيامدهاي اين معضل اجتماعي تاکيد کرد : آسيب هاي خانوادگي و اجتماعي از اولين پيامدهاي مخرب اين معضل است ،آسيبي که مي تواند بهداشت رواني فرد و جامعه را تحت تأثير قرار دهد.
سرهنگ مصطفايي با بيان اينکه در اين ميان، پديده خانه گريزي زنان و دختران نمود و تأثير منفي بيشتري در جامعه خواهد داشت، گفت : اين افراد به عنوان سوژه هاي سهل و آسان، طعمه افراد سودجو شده، در ابتدا قرباني جرم مي شوند و در ادامه به عنوان "مجرم" در جامعه فعاليت خواهند کرد.
معاون مبارزه با جرایم جنایی پليس آگاهي ناجا با بيان اينکه کودکان به دليل وضعيت جسماني،نداشتن قوه تشخيص و تمييز کافي، ممکن است توسط افراد فرصت طلب، "طعمه" قرار گيرند و به مراقبت بيشتري نياز دارند ، يادآور شد : لازم است به افراد مسن و داراي اختلال حواس نيز توجه بيشتري شود و در صورت امکان تجهيزاتي که قابل رديابي مي باشد، در اختيار آنها قرار گيرد.
وي با اشاره به اينکه بايد به موضوع اغفال دختران و زنان نيز توجه بيشتري شود،گفت : اين افراد گاهي فريب خورده و با وعده واهي کار، ازدواج و ... خانواده خود را ترک مي کنند و بدون داشتن هدف يا مکان مشخص در شهرها رها مي شوند که متأسفانه در همان ساعات اوليه طعمه افراد سودجو شده و پيامدهاي جبران ناپذيري پيش روي آنهاست که لازم است در اين زمينه "آگاهي بخشي" صورت گيرد.