به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، برخی نمایندگان در نشست علنی امروز (دوشنبه، 5 بهمنماه) مجلس شورای اسلامی با لایحه ایجاد مناطق آزاد تجاری- صنعتی مخالفت کردند.
سید سعید حیدری طیب در مخالفت با لایحه ایجاد مناطق آزاد تجاری- صنعتی گفت: در بحث مناطق آزاد باید با صراحت بگوییم که اهداف ایجاد آنها محقق نشده است.
نماینده مردم کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی گفت: قرار بود که در مناطق آزاد تراز تجاری صادرات و واردات مثبت باشد اما میزان واردات موجب منفی شدن تراز مالی شده است. طبق برنامهریزیها قرار بود سرمایهگذاری خارجی در مناطق آزاد صورت گیرد اما این اتفاق بسیار ناچیز بوده است.
وی در ادامه گفت: برای ایجاد مناطق آزاد زیرساختهایی لازم بود که تاکنون فراهم نشده است، به این ترتیب نتیجه معکوس گرفتهایم. شهرهایی که در لایحه ارائه شده قرار است در آنها مناطق آزاد ایجاد شود موجب مهاجرت خواهد شد. دولت باید تدبیری داشته باشد تا در مناطق کمتر توسعه یافته، رشد اقتصادی محلی محقق شود.
مناطق آزاد به اقتصاد ایران ضربه میزنند
الیاس نادران در مخالفت با لایحه ایجاد مناطق آزاد تجاری- صنعتی گفت: استدلالها در مورد لایحه ارائه شده باید در جهت خیر امور کشور باشد. بسیاری در مورد مزیتهای مناطق آزاد در زمینههای جذب سرمایههای سرگردان، جذب سرمایهگذاری خارجی، اشتغال زایی و افزایش صادرات صحبت کردهاند اما هیچ کدام از این مسائل محقق نشده است.
نماینده مردم تهران، ری، اسلامشهر، شمیرانات و پردیس در مجلس شورای اسلامی گفت: متاسفانه همکاران محترم در کمیسیون اقتصادی در مورد لایحه ارائه شده به دقت عمل نکردند و صحن علنی مجلس امروز عوارض آن را میپردازد.
وی در ادامه گفت: تاکنون چندین منطقه آزاد در کشور ایجاد شده است اما کدام یک از این مناطق توانستهاند به اهداف تعیین شده دست پیدا کنند. سخنگوی کمیسیون اقتصادی باید بیان کند که تاکنون در مناطق آزاد به چه میزان جذب سرمایه و جذب نقدینگی یا حتی اشتغال زایی داشتهایم؟
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفت: متاسفانه در دولت و کمیسیون در مورد مناطقی که نیازمند امتیازاتی جهت توسعه هستند مصوباتی صورت گرفته است که برای اقتصاد ملی ایران مخرب هستند. قرار بود در سه منطقه آزاد تجاری که حدود یک دهه پیش در ابتدا تشکیل گردید بیش از 500 هزار شغل ایجاد شود اما تاکنون بیش از 50 هزار نفر جذب نشدهاند.
وی تصریح کرد: در مناطق آزاد تجاری چندین برابر میزان صادرات، واردات صورت میگیرد که این موضوع برای اقتصاد ملی ایران ویران کننده است. آقای ترکان زمانی که مسئولیت مناطق آزاد را نداشتند اعتراض میکردند که این مناطق به سکوی واردات به کشور تبدیل شدهاند. میزان واردات از مناطق آزاد بسیار حجیم است.
نادران گفت: با واردات کالاهای خارجی به اقتصاد ملی ایران و کل کشور مصیبت وارد میکنیم. در مجلس هشتم به جهت همکاری و همراهی با دولت تعداد زیادی مناطق آزاد مصوب گردید که اقدام درستی نبود.
وی در ادامه افزود: رفع محرومیت مناطق محروم با ایجاد مناطق آزاد تجاری محقق نمیشود. مناطق آزاد نمیتواند منجر به رفع تبعیض شود، اگر اینگونه است باید کل کشور منطقه آزاد تجاری شود.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفت: مناطق آزاد ویژه بیانضباطترین حوزههای اقتصادی در کشور هستند. از دولت خواستهایم که گزارش گردش مالی در مناطق آزاد را مشخص کند اما تاکنون گزارش آن ارائه نشده است.
نادران گفت: مناطق آزاد به قلکی برای گردش مالی سیاستمداران در کارهای اقتصادی تبدیل شده است.
وی تصریح کرد: چندین برابر آنچه که تاکنون در مناطق آزاد جذب سرمایه صورت گرفته است باید سرمایهگذاری در این مناطق صورت گیرد. رویکرد موجود در مناطق آزاد برای منافع ملی و مصالح کشور مفید نیست.
ارزش نمایندگان پیگیر لایحه ایجاد مناطق آزاد تجاری- صنعتی با رد این لایحه تضعیف نخواهد شد
علیرضا خسروی در مخالفت با لایحه ایجاد مناطق آزاد تجاری- صنعتی گفت: این لایحه چه تصویب شود و چه تصویب نشود چیزی از ارزشهای نمایندگان پیگیر آن کم نخواهد شد.
نماینده مردم سمنان در مجلس شورای اسلامی گفت: با توجه به مسائلی که توسط مسئولین بیان شده و آنها اذعان میدارند تاکنون اهداف مدنظر مناطق آزاد تجاری محقق نشده است؛ با این اوصاف ایجاد مناطق جدید آزاد تجاری چه توجیهی میتواند داشته باشد؟
وی در ادامه گفت: با روند در پیش گرفته شده کل کشور به زودی به منطقه آزاد تجاری تبدیل خواهد شد. برخی مناطق هم منطقه ویژه است و هم منطقه آزاد که رخداد درستی نیست. ایجاد مناطق آزاد راهکار مناسبی برای توانمندسازی مناطق کمتر توسعه یافته نیست.
خسروی تصریح کرد: مناطق آزاد تجاری به بستر گستردهای برای قاچاق کالا تبدیل شده است. ورود کالا به مناطق آزاد تنها در جهت قاچاق کالا به دور از چشم بروکراسی اداری صورت میگیرد.
این نماینده مجلس نهم گفت: مناطق آزاد محل شکلگیری رانت و فسادهای کلان میباشد. هر چند وقت یکبار فسادهای بزرگ و کوچک در مناطق آزاد رخ میدهد که نخستین آن فساد بزرگ 3 هزار میلیارد تومانی بود.