به گزارش خبرگزاری دانشجو به نقل از روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، وزیر جهاد کشاورزی در پیامی به نهمین کنگره علوم باغبانی در دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: در حوزه کشاورزی با توجه به بحران خشکسالی در کشور، اساسیترین و اصلی ترین راهبرد ما «بهرهبرداری بهینه از منابع آبی با رویکرد تعادلبخش» است.
متن کامل پیام محمود حجتی که توسط عبدالمهدی بخشنده معاون برنامهریزی و اقتصادی وزیر جهاد کشاورزی قرائت شد، بدین شرح است:
ابتدا بر خود فرض میدانم که، فرجام نیک برجام را که ثمر شیرین آن دستاورد سالها تلاش، صبر و مقاومت ملتی بزرگ و نستوه در برابر دسیسهها و تحریمهای ظالمانه یکسویه است را به شما و کشاورزان و تولیدکنندگان کشاورزی تبریک عرض نمایم.
همگان به نیکی واقفیم که برای گذر و رهایی از چنبره تنگناهای پیشآمده، فراز و نشیبهای فراوانی در پیش است که بایستی باتدبیر و امید این راه را باهم زبانی و همدلی و با تکیه بر دانش و تجربه، و عزمی راسخ به پشتوانه ملت و بهویژه جوانان توانمند طی نماییم.
فرصت را مغتنم شمرده، رئوس کلی راهبردهای اساسی زیر بخش باغبانی را در برنامههای اقتصاد مقاومتی توسعه پیشرو با شما عزیزان در میان میگذارم باشد که در کانونهای علمی و کارشناسی موردبحث و بررسی قرارگرفته و منتج به ارائه طریقهای کارآمدتر گردد تا راهنمای عمل مجریان و تولیدکنندگان باشد.
همانطور که مستحضرید، به دلیل استقرار کشورمان دریکی از ایستگاههای خشک و کم باران جهان، موضوع آب و آبیاری، همواره چالش جدی بوده و خواهد بود، در اینجا الزاماً بایستی نقبی به گذشته بزنم، گذشتههای دور تاکنون و خاطرنشان سازم که پیشینیانمان اندیشمندانه توانستهاند در چنین شرایط زیستگاهی، پایهگذار و بنیانگذار بزرگترین تمدن مشرق زمین گردند که یکی از وجوه بارز آن "بنای تمدن کاریزی" در نظام و سامانه آب و آبیاری است. درحالیکه امروزه با توجه به پیشرفتهای علوم و فنون، باور داریم که با تکیهبر توانمندهای فعالان بخشبر مشکلات فائق خواهیم آمد.
امیدواریم که با اجرای دقیق برنامههایی که تدوین شده است و رئوس برخی از آنها را بیان مینمایم بتوانیم تهدید فعلی را به فرصتی پیشرانه تبدیل دهیم.
بنابراین اساسیترین و اصلی ترین راهبرد ما: «بهرهبرداری بهینه از منابع آبی با رویکرد تعادلبخش» است.
بدون شک علاوه بر تأسیسات و تجهیزات زیربنایی که بخش سختافزاری در زمینه آب و آبیاری هستند سایر فعالیتها مانند: شیوههای مناسب مدیریتی، بهکارگیری صحیح و اصولی نهادهها، دستیابی تولیدکنندگان به بذور، ارقام و پایههای مناسب، تأمین هوشمندانه نیاز آبی گیاهان بر اساس تعیین نیاز آبی گیاهان بر اساس تعیین نیاز آبی کشور در زمان و فصول مختلف رشد و بسیاری از موضوعات که جنبههای مدیریتی و نرمافزاری داشته بیشترین تأثیر را در ارتقای کار آیی آب دارند که بر گسترش بهکارگیری آنها در قالب برنامههای توسعهای، اقتصاد مقاومتی و برنامه ششم پیش رو اشاره میکنیم.
توجه به تولید و تأمین بذور هیبرید و استاندارد، با رویکرد ورود بخش خصوصی به فعالیتهای تحقیقاتی و گسترش روابط با نهادها و مراکز علمی بینالمللی.
دستیابی بر منابع ژرم پلاسم گیاهی جدید با تأکید بر بهرهبرداری بهینه از ذخایر عظیم ژنتیکی گیاهی کشور و دستاوردهای جهانی...
گسترش کشت و افزایش تولید گیاهان دارویی با رویکرد بهرهگیری از ظرفیتهای سرزمینی بهویژه اراضی شیبدار و دیمزارهای کم بازده برای تأمین نیازهای جامعه و بازار صادرات با تأکید بر حفظ محیطزیست و جلوگیری از فرسایش خاک و ماندگاری جمعیت در کانونهای تولید و روستاها...
گسترش مراکز تولید و تکثیر نشاء با رویکرد جایگزینی کشت نشاء بهجای کشت مستقیم بذر در مزرعه و تدارک تأمین عرضه ناوگان ماشینی موردنیاز.
توسعه کشتهای گلخانهای با رویکرد بهرهبرداری و افزایش کارایی ماده حیاتی آب از طریق انتقال کشت سبزی و صیفی از فضای باز به محیطهای کنترلشده، افزایش کمی و کیفی محصولات تولیدی، تولید محصول سالم و تأمین بخشی از نیازهای همسایگان و کشورهای متقاضی سبزی و صیفی... و ورود به بازارهای جهانی.
-اصلاح نوسازی باغهای قدیمی با بهرهگیری از ارقام و پایههای سازگار با شرایط اقلیمی و ایجاد اشتغال پایدار و تولید مستمر و پایدار با توجه به اینکه حدود 1 میلیون هکتار از باغهای کشور علیرغم دارا بودن آبوخاک و بهرهبردار جزو باغهای مسن و قدیمیاند که بهتدریج در برنامه نوسازی قرار دارند...
دوستان و عزیزان، هماکنون فصلی نو در پیش روی اقتصاد کشور گشوده شده است. مجال اندک است، عرصههای فعالیت بیشمار و رسیدن به رشد قابلقبول میسور نیست مگر با کار جمعی و گروهی و فعال و بازیگر اصلی این صحنه نیز بایستی بخش خصوصی باشد.
بنابراین برای تحقق راهبردهای اصلی در زیر بخش باغبانی، تأمین امنیت غذایی کشور، تولید غذای سالم و مستمر و همچنین مثبت نمودن تراز تجاری بخش کشاورزی که در قالب برنامههای متعدد تهیه و تدوین گردیده است، دستهای شما را به گرمی میفشارم و امیدوارم برنامههای آموزشی و پژوهشی در راستای نیازهای واقعی بخش کشاورزی ساماندهی شود و از مزیتهای بیشمار سرزمینمان بهویژه محصولات باغبانی بتوانیم در حد شایسته بهرهبرداری کنیم.
در خاتمه ضمن آرزوی توفیق برای شما عزیزان از تلاشهای آنانی که پایهگذار و برگزارکننده این کنگرهاند تشکر و قدردانی میکنم و امیدوارم که شهد دستاوردهای علمی و فنی، کام تولیدکنندگان بخش کشاورزی را شیرین کند.