به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمود سریع القلم،مشاور رئیس جمهور در سمینار تخصصی دانشگاه بین المللی در ایران و سیاستهای پیش رو که در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در حال برگزاری است، گفت اینکه ما بین المللی نیستیم از نظر علمی و منطقی کاملا طبیعی است؛ چرا که در شهر تهران نزدیک 13 میلیون نفر جمعیت وجود دارد که بیشتر جنبه فیزیکی دارند و بخشهای مهمی از نظام فکری حکمرانان ما در این چارچوب طراحی نشده است در حالی که متون توسعه میگوید که نظام فکری حکمرانان بسیار تعیین کننده است.
وی افزود: در فرانسه در ابتدا جامعه متحول شد و بعد حکمرانان متحول شدند در حالی که در چین برعکس آن اتفاق افتاد و این تجربه کشورهای در حال توسعه بعد از جنگ جهانی دوم است. کشورهایی که دارای سرانه بالایی هستند عمدتا یک تغییر و اتفاق مهم در میان حکمرانان پیش آمده چرا که فرآیند اجماع سازی در بین مردم نیازمند زمان طولانی است ما کشوری را در دنیا سراغ نداریم که توسعه پیدا کرده ولی بین المللی نبوده است.
مشاور رئیس جمهور در ادامه تاکید کرد: کشورهایی مثل هند نیز صنعت داخلی خود را به صنعت کشورهای مهم جهان منتقل می کند و کشوری مثل چین که به تاریخ و هویت خود افتخار میکند با جامعه جهانی به صورت بنیادی در حال تعامل و تجارت است.
وی به یک مقایسه پیرامون توانمندی چین و روسیه پرداخت و گفت: اگر روسیه در اقتصاد بین المللی دخیل بود و به جامعه جهانی قفل شده بود حتما رفتار متفاوتی را در اوکراین داشت و به همین دلیل است که با توان نظامی خود در جهان شناخته میشود.
سریع القلم در ادامه اظهار داشت: کشور ما انتخاب های زیادی ندارد و در 10 سال آینده محدودتر هم خواهد شد اگر قرار است ثروت تولید کنیم یا باید تولید داشته باشیم یا در صنعت نفت و گاز سرمایه گذاری کلان داشته باشیم که هر دو نیاز به کار بین المللی دارد این ارتباطات گسترده بین المللی در منطقه ما وجود ندارد.
مشاور رئیس جمهور تصریح کرد: اگر بخواهیم به کارایی اهمیت بدهیم باید به هسته دنیا وصل شویم والا ارتباطات گسترده با لبنان برای ما استفادهای نخواهد داشت مدتی است که ما بومی شده ایم و حالت محلی پیدا کردهایم اما باید برای بین المللی شدن حالت شهری داشت افکار ما ریشه در مدنیت شهری ندارد کسانی که مدنی هستند حداقل یک زبان را مثل زبان فارسی کامل مسلط هستند.
وی تاکید کرد: بسیار از مسائل بین المللی صرفا در حد جلسات، آئین نامه و جلسات میان وزارتخانه ای است در حالی که باید اول فکر تغییر کند و اگر این تغییر انجام شود یک سوم این جلسات هم نیاز نیست.
سریع القلم در ادامه گفت: افراد در جامعه میترسند که فعالیت خود را در سطح بین المللی کنند چون نمیتوانند در دنیا رقابت داشته باشند وقتی طیف وسیعی از کسانی که تصمیم گیری را بر عهده دارند توانمندی زیر سطح متوسط دارند و اصلا جهان را ندیده اند این وضعیت کنونی ما یک وضعیت طبیعی به شمار میآید.
مشاور رئیس جمهور با اشاره به فضای پسا برجام در کشور گفت: فضای پسا برجام در ایران دچار هیجان است و ما موانع زیادی برای حرکت داریم و حرکت ما در فضای پسا برجام کند و لاک پشتی خواهد بود ما باید با خودمان این مسئله را حل کنیم که آیا واقعا میخواهیم تغییر کنیم.
وی با تاکید بر اینکه اصول پیشرفت قابل جست و جوست ولی ما باید بپذیریم تغییر کنیم گفت: برخلاف تحلیلهای رایج درباره مسئله هستهای و اینکه آمریکا به ایران امتیاز هستهای داده است باید تاکید کنم که مهمترین امتیاز آمریکا به ایران جلوگیری از تداوم اقتصاد ناکارآمد ایران بود چرا که این بی ثباتی ایران به ضرر آمریکاست.
سریع القلم در پایان خاطرنشان کرد: ما بین المللی خواهیم شد و نهایتا منافع خود را در منطقه تعریف می کنیم و فرهنگ ایرانی را که بستر اصلی آن در دنیای صنعت است در بستر خود قرار میدهیم و در آنجا مشتریانی جدی برای این امر وجود دارد اما این در یک دوره و فرآیند بسیار سخت تحقق پیدا میکند.