به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، پرفسور محمداسماعیل اکبری در حاشیه نشست خبری به مناسبت هفته سرطان درباره معضلات بیماری سرطان اظهار داشت: مردم جایگاه خاصی برای پیشگیری سرطان ندارند و بیشتر این کارها برعهده حاکمیت است و اگر مسئولان کاری نکنند کاری نیز در این بخش پیش نخواهد رفت.
وی ادامه داد: سرطان ارثی نیست و فقط 10 درصد ابتلای آن به دلیل عوامل ژنتیکی است و 90 درصد ابتلا به این بیماری محیطی است ولی تغییر عوامل ژنتیکی در بروز سرطان بسیار اهمیت دارد.
معاون اسبق وزارت بهداشت در توضیح این مسئله عنوان کرد: مثلاً میتوانیم عنوان کنیم در آن 10 درصد عوامل ژنتیکی چه کسانی مبتلا به سرطان میشوند ولی در 90 درصد عوامل دیگر این پیش بینیها امکان ندارد و این درحالی است که بدن انسان سرطان را درست میکند ولی هیچ سرطانی ایجاد نمیشود مگر اینکه تغییر ژنتیکی رخ دهد. کما اینکه ارثی نیز نباشد و این تغییر ژنتیک به دلیل عواملی از جمله استعمال سیگار، نداشتن بهداشت دهان و موارد بسیار دیگری رخ میدهد.
اکبری در توضیحات تکمیلی بیان داشت: امروزه مشاهده میشود فردی دچار سرطان میشود درحالیکه نه خودش سیگار کشیده و نه پدر و مادرش ولی وقتی بررسی میشود متوجه میشویم اجداد وی در مناطقی مثلاً در شمال به ماهی و برنج دود کردن مشغول بودند و این کار باعث تغییر ژنتیک در نسل آنها شده است که امروزه باعث میشود آنها دچار سرطان شوند.
وی در ادامه به مضرات آلودگی هوا که یکی از عوامل سرطان زا است اشاره کرد و گفت: امروز اگر ما آلودگی هوا داریم همین امروز افراد دچار سرطان نمیشوند بلکه 15تا 20 سال آینده این آلودگی هوا مضراتش را با سرطان نشان میدهد. یعنی نسل بعدی دچار گرفتاری این آلودگی هوا خواهند شد. بنابراین وقتی عنوان میشود بنزین بهتر شده است به معنای آن نیست که دیگر کسی سرطان نمیگیرد.
رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تأکید بر مراقبتهای بهداشتی و پیشگیری توسط افراد تصریح کرد: بسیاری از عوامل پیشگیری از سرطان دست مردم نیست و مربوط به حاکمیت میشود و مهمترین آن نیز مقولات آب، غذا و هوا است و این حاکمیت است که باید خودرو و سوخت سالم تولید کند.
تصفیه آب یک شوخی است
اکبری درباره مشکلات آب تهران نیز در وهله نخست با بیان اینکه دستگاه تصفیه آب یک شوخی بیش نیست، گفت: یک زمانی آب تهران پاکترین آب دنیا بود. کما اینکه امروزه هم از نظر عدم وجود میکروب آب بسیار خوبی است. ولی مشکل آب تهران در فلزات سنگین و نیترات آن است و به هیچ عنوان نمیتوان این مشکل را در خانهها برطرف کرد و این وظیفه وزارت نیرو است کما اینکه این وزارتخانه در مبحث رفع آلودگی میکروبی آب تلاشهای بسیاری کرده است.
وی در ادامه با اشاره به مضرات آلودگی هوا و وجود نیترات در آب که آخرین ضرر آن سرطان است این مشکلات باعث عصبی شدن مردم میشود گفت: بنابراین مواد آلی ماندگار و یونها و فلزات سنگین در آب میتواند این مشکلات را دربر داشته باشد.
تغییر ژنها براثر 300 روز هوای ناپاک
معاون اسبق وزارت بهداشت با اشاره به اینکه در سال گذشته 300 روز هوای پاک نداشتیم و این به معنای تغییر ژنها در بدنمان است گفت: عرضه ژنها یعنی هر روز مردم عصبیتر میشوند، دچار تنگی نفس خواهند شد و بیماریهای ریوی و قلبی پیدا میکنند و متأسفانه این مشکلات و بیماریها برای نسلهای آینده باقی خواهد ماند.
نان استاندارد نداریم
اکبری همچنین به عدم وجود حتی یک نان استاندارد در کشور اشاره کرد و افزود: نانهایی که مصرف میکنیم باید ترکیب نمکش متعادل باشد زیرا مردم روزانه باید سه تا 5 گرم نمک استفاده شود درحالیکه 15 گرم به صورت مستقیم و غیرمستقیم در روز مصرف میشود و این جدا از گرفتاری جوش شیرین در نانها است. بنابراین این وظیفه حاکمیت است نان، آب و هوا را اصلاح کند.
تعطیلی مدارس بدترین استراتژی برای آلودگی هوا
وی با اشاره به اینکه تعطیلی مدارس بدترین استراتژی مقابله با آلودگی هوا است، خاطرنشان کرد: مهمترین عامل توسعه هر کشوری بالا رفتن سواد کلاسیک است و وقتی یک ساعت مدارس تعطیل میشود به توسعه عمومی لطمه وارد میشود یعنی این تعطیلیها باید باعث احساس گناه میشود.