به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مجید تخت روانچی، معاون وزیر خارجه در نشست هم اندیشی مدیران و معاونان بین المللی دانشگاه ها که در دانشگاه شهید بهشتی در حال برگزاری است گفت: پس از برجام در خیلی از زمینه ها باید جبران گذشته ها کرد و برداشتی که می شود این است که تحلیل ها فقط تحلیل های اقتصادی بوده است در حالی که چنین نیست واقعیت این است که در بعد اقتصادی فشار زیادی به کشور وارد شد اما این دلیل مذاکرات نبود. زمانی که از تحریم یاد می شود در ذهن افراد مباحث اقتصادی تداعی می شود ولی واقعیت این بود که ما از نظر علمی هم تحت فشار بودیم و کشور به ناحق در طول سال های گذشته تحت یک نوع تحریم علمی بوده است.
وی افزود: ما در قطعنامه 1737 شورای امنیت که در تاریخ 3/2/85 علیه ایران تصویب شد بندی را داریم که در آن گفته شده از تمامی دولت ها می خواهیم که هوشیاری به خرج دهند و از تدریس به اتباع ایرانی چه در قلمرویشان و چه در کشورهای خود یا قرار دادن علمی که کمک به ساخت سلاح هسته ای می کند جلوگیری کنند.
معاون وزیر خارجه درباره بند 17 قطعنامه 1737 توضیح داد: ادبیات در این قطعنامه خیلی حالت تاکیدی و دستوری و صریح نیست ولی همین پاراگراف سال ها منجر به این شد که ما در فعالیت های علمی با مشکل مواجه شویم وقتی صحبت از تحریم به میان می آید فضایی در سطح بین المللی ایجاد می شود که حتی کشورهایی که سوء نیت هم ندارند ولی به دلیل آنکه از گرفتاری های همکاری با ایران به دلیل وجود قطعنامه می ترسند رابطه خود را در این خصوص کم می کنند البته کشورهایی که سوء نیت دارند از این قطعنامه ها به نحو احسن استفاده می کنند مشکلی که برای دانشجویان ما در نروژ به وجود آمد برای ادامه تحصیل در مقاطع دکتری و ارشد از همین دست مشکلات برای همین پاراگراف 17 قطعنامه بود که البته آنها از این قطعنامه به نفع خود استفاده کردند.
وی در ادامه بیان داشت: دقیقا همین مسئله در بحث اقتصادی کشور اتفاق افتاد سوئیست براساس تحریم های اتحادیه اروپا تعدادی از بانک های ما را تحریم کرد اما براساس همین تحریم ها حتی بانک های خصوصی ما نیز تحریم شده اند در حالی که در تحریم های اتحادیه اروپا تنها بانک های دولتی مدنظر بودند.
تخت روانچی با اشاره به اینکه وجود تحریم ها اختلال در همکاری های دانشگاهی به وجود آورده بود تصریح کرد: مسلما یک استاد دانشگاه که برای استفاده از سمینار و همایش به کشورهای خارجی سفر می کند نباید دغدغه این مسئله را داشته باشد که پول ثبت نام و خرد و خوراک خود را چگونه بدهد و آیا به وی به خاطر تحریم های ظالمانه تهمتی زده می شود یا نه و در این استرس در سمینار و همایش علمی شرکت کند.
وی به عوارض ناشی از تحریم های علمی اشاره کرد و افزود: وقتی محدودیت علمی در داخل کشور وجود داشته باشد که همه آنها به دلیل تحریم های ظالمانه بوده است تمایل به خروج از کشور بیشتر می شود که خوشبختانه این مسئله در پسا برجام در حال حل شدن است در شرایط جدید در دوره پسا برجام فضای جدیدی هم از بعد علمی هم از نوع ارتباطی که ما می توانیم با دنیا داشته باشیم به وجود آمده است اولین دستاورد پسا برجام شکستن فضای تحریمی است و الان خوشبختانه کسی راجع به این مسئله صحبت نمی کند که تبادل اطلاعات و تبادل علمی با ایران مشکلاتی برای کشورها در سطح جهانی ایجاد می کند.
معاون وزیر خارجه در ادامه بیان داشت: در فرانسه و ایتالیا که بودیم فضای کاری جدید را احساس کردیم و متوجه شدیم که چه در بحث اقتصادی و تجاری و چه در بحث تفاهم نامه و تبادل اطلاعات و محصول آمادگی وجود دارد. تغییر فضا هم در ایتالیا و هم در فرانسه مشهود بود و آنها می خواستند همکاری علمی با ایران داشته باشند.
وی در ادامه تصریح کرد: مسلما نکته مثبتی در سطح علمی ایران دیده شده که می خواهند کشورهایی مانند فرانسه و ایتالیا با آن همکاری کنند و فهمیدند ایران در تعدادی از رشته ها حرف اول را در سطح جهان می زند فرانسه و ایتالیا که از نظر علمی جزو کشورهای برتر هستند خواهان رابطه علمی با ایران می باشند.
تخت روانچی به تشریح بندهایی از تفاهم نامه منعقد شده میان وزیر علوم و فرانسه پرداخت و گفت: در بندهایی از این تفاهم نامه به تسهیل ارتباط بین روسای منتخب ایران و فرانسه، برگزاری دوره های علمی در دو کشور، ارتباط بین پارک های علم و فناوری و مراکز رشد دو کشور، برگزاری همایش مشترک در دور کشور و اعزام دانشجویان برای فرصت مطالعاتی اشاره شده است.
وی از شروع گفتگوهای سیاسی با اتحادیه اروپا در هفته آینده خبر داد و گفت: اولین دور گفتگوهای سیاسی در تهران با اتحادیه اروپا برگزار می شود که این دوره ها شش ماهه و محل برگزاری آن بین تهران و بروکسل خواهد بود و هفته آینده اولین دور آن در تهران آغاز می شود البته گفتگوهای سیاسی فقط بحث سیاسی نیست و بحث های محیط زیستی هم قرار دارد همچنین بحث همکاری های علمی هم در این گفتگوها گنجانده شده است.
معاون وزیر خارجه با اشاره به اینکه همکاری ما با اتحادیه اروپا وارد فاز جدیدی شده است گفت: نوع همکاری ما با اتحادیه اروپا وارد یک فاز جدید شده و ما می خواهیم حداکثر استفاده را از فاز جدید همکاری ها ببریم.
وی در پایان با اشاره به کانال خرید خاطرنشان کرد: در برجام یک مبحثی به عنوان کانال خرید وجود دارد به این ترتیب که برخی پارک های علم و فناوری و دانشگاه ها که برای خرید تجهیزات مورد نیاز خود مشکل داشتند می توانند از طریق این کانال خرید و طی یک پروسه پس از تایید تجهیزات لازم را خریداری کنند که تمامی این موارد برای تسهیل در کار دانشمندان و اعضای علمی کشور است ما می خواهیم سطح علمی کشور را به سطح بالاتری برسانیم و این سطح علمی بالای ایران بود که در مذاکرات از آن به عنوان یک اهرم استفاده کردیم.