به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، غلامحسین کرباسچی امروز در همایش «انقلاب از آرمان تا واقعیت» که به همت انجمن اسلامی دانشجویان نواندیش دانشگاه فردوسی مشهد در دانشکده اقتصاد این دانشگاه برگزار شد، ضمن اشاره به اینکه انقلاب در آستانه چهل سالگی است، گفت: این سن در انسان های معمولی نشان دهنده بلوغ کامل فرد است و در حال حاضر نیز میتوانیم این گونه بگوییم که این انقلاب به دوران بلوغ خود رسیده و به دوران رفع نقایص پا می گذارد.
دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی ایران با بیان اینکه این سوال پیش می آید که آیا توانسته ایم اهداف انقلاب را محقق و خود را تکامل بخشیم؟ افزود: چنانچه به اهداف و آرمان های خود نرسیده ایم و در این مسیر نقدهایی وجود داشته است باید ببینیم که این نقاط کجا بوده و چگونه میتوانیم آنان را بررسی کنیم که البته این امر بحث فکری و اندیشه ای می طلبد.
وی تصریح کرد: برخی جامعه شناسان گفته اند در حرکت های اجتماعی صرف نظر از زمینههای اقتصادی، زمینه های فرهنگی، شعارها و نمایه هایی هستند که افراد جامعه را به خود جذب میکنند و موجب تحریک آنان می شوند.
شهردار سابق تهران خاطر نشان کرد: چنانچه به انقلاب اسلامی بازگردیم و این زمینه ها و نمایه ها را در آن مورد بررسی قرار دهیم و درست بدانیم باید بگوییم شرایطی در 22 بهمن سال 57 ایجاد و شعارهایی داده شد که نمودهای آن شعارها در مقابل وضع موجود آن دوره بود که بخشی از دلایل این خیزش تبعیض های اجتماعی، مسائل فکری و مذهبی و اندیشه ای بودند.
کرباسچی افزود: چنانچه مقایسه کنیم بین آنچه که امام(ره) آورد با آنچه که بود باید بگوییم قبل از 57 رژیمی در این کشور حاکم بود که از لحاظ اندیشه ای حرفی برای مردم نداشت؛ اما در مقابل این اندیشه یک اندیشه ای آمد که امام(ره) سمبل آن تفکر بود البته پیش از این نیز این اندیشه در کشور ریشه داشت.
دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی ایران تاکید کرد: در آن دوره نمایه مذهبی در مقابل نمایه باستان پرستی قرار گرفت که این باستان پرستی توهمی موهون بود که هیچ پایه ای نداشت و نهایتش در گرفتن جشن های 2500 ساله در دوران ستم شاهی بود، هم چنین در بعد اقتصادی هزینه ها و اشرافی گری ها رژیم ستم شاهی در مقابل سادگی و زهد روحانیون و خاصه شخص امام قرار گرفت و در نهایت همین زهد و سادگی امام(ره) بود که منجر به جذب مردم به انقلاب شد آنچه که مردم می دیدند این بود که رهبران مذهبی آنان درمیان آنان و بدون در نظر گرفتن خدم و حشم در جامعه حضور داشتند و همین امر موجب شد که نمایه مذهبی در جامعه جایگاهی یابد.
وی با بیان اینکه زمانی که یک انقلاب شکل می گیرد در مسیر زمان ممکن است بسیاری از نمایه ها تغییر کنند، تصریح کرد: یکی از بحث های اساسی انقلاب انتخاب است، همه می گویند که انقلاب کردیم تا سلطنت حاکم نباشد، انقلاب کردیم تا در هر دوره رئیس جمهور و مجلسی با سلیقه های متفاوت روی کار باشد؛ بنابراین در حرکات اجتماعی آن چه مهم است این است که روحیه انقلابی مردم از دست نرود و حال سوال اینجاست برای اینکه این روحیه حفظ شود چه نمایه هایی باید در جامعه ایجاد شوند؟
شهردار سابق تهران ضمن اشاره به این نکته که یافتن این نمادها یک اقدام پویشی می خواهد، گفت: از اردشیر زاهدی خاطره ای نقل شده و بسیار مهم است که چنین فردی با روحیه استکباری بفهمد و اعتراف کند که ما مردم را نفهمیدیم، گور خودمان را گم کردیم و رفتیم.
کرباسچی بر ایجاد نشدن شکاف نسلی بین نسل گذشته انقلاب و نسل فعلی تاکید و تصریح کرد: امروز برخی به ما تهمت میزنند و یا اینکه ما را به زندان می اندازند و با توجه به اینکه ما در دوران ستم شاهی بوده و حتی سه سال زندان را تحمل کردیم باز هم میگوییم شرایط فعلی بهتر است؛ اما این نکته مطرح می شود که نسل جوان شرایط گذشته را درک نکرده و ندیده است؛ بنابراین باید بدانیم چگونه شرایطی را باید فراهم کنیم که انگیزه تداوم انقلاب در نسل جوان کم رنگ نشود، کسانی که درصددند در دانشگاه نواندیشی کند، باید بدانند چه نمایه هایی را می خواهند برای نسل جوان مطرح کنند.
دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی ایران در ادامه سخنان خود ضمن بیان این نکته که ما باید اصلاحات را برای نسل جدید معنا کنیم نه این که تنها شعار دهیم، بیان داشت: در سال 53 حدود 83 درصد مردم به صورت مرتب نماز میخواندند و 86 درصد جمعیت روستایی و 60 درصد جمعیت شهری معتقد به حفظ حجاب اسلامی بودند، امروز نمی توانیم ادعا کنیم که در اثر انقلاب اسلامی توانسته ایم در نسل جوان انگیزه های اسلامی را نهادینه کنیم.
وی با طرح این پرسش که چگونه می توان از تضعیف شدن اندیشه اسلامی در جوانان جلوگیری کنیم؟ خاطرنشان کرد: امروز شعارهای اسلامی برای کسانی که منتقد هستند جاذبه ندارد؛ اما نباید کاری کنیم که این جاذبه نداشتن منجر به از دست رفتن سنت در نسل جوان شود.
در این حین یکی از دانشجویان گفت: دیروز 25 بهمن بود، پنج سال از حصر گذشته لطفا درخصوص رفع حصر نیز صحبت کنید، پنج سال گذشته و موسوی برنگشته است که این سخن دانشجو با کف زدن حضار روبه رو شد.
کرباسچی در ادامه گفت: حوادث سال 88 می تواند مفهومی داشته باشد حصر کسانی که روزی مسئول کشور بودند چه معنایی دارد، پاسخ شهدای 88 را چه کسی باید بدهد؟
دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی ایران در ادامه و در پاسخ به این دانشجو، بیان کرد: من حصر نکردم که امروز بخواهم جوابگوی آن باشم این جا دانشگاه است و بهتر است چنین مسائلی مطرح نشود و بیشتر به مسائل اندیشه ای بپردازیم این مسائل نباید با داد و فریاد و شعار مطرح شود؛ بلکه باید در یک گفت و شنود منطقی به مطرح کردن آن بپردازیم تا آن جا که ما شنیده ایم مسئولین دولتی تلاش می کنند معضلات کشور را حل کنند منتهی هر بحثی باید در زمان و مکان خودش باشد.
وی در پاسخ به این پرسش که جایگاه اسلام در این انقلاب کجا رفته و چه میزان دغدغه ارزش های دینی و مذهبی وجود دارد؟ خاطر نشان کرد: این بحث یک کار علمی و تحقیقاتی می خواهد، پیش از انقلاب عوامل گوناگونی جامعه را در مبانی اسلام مستحکم می کرد که یکی از آن عوامل روشنفکران دینی بودند ما امروز باید به این پرسش پاسخ دهیم که در یک حکومتی که شعار اصلیش حکومت دینی است چگونه باید عمل کنیم که نه تنها انگیزه های دینی مان تضعیف نشود بلکه آنان را تقویت کنیم.
شهردار سابق تهران در ادامه تصریح کرد: امروز سطح درآمد ملی، وضعیت اقتصادی کشور، وضعیت سیاست داخلی و خارجی با مشکلاتی مواجه است که بخشی از این ها به استقلال خواهی ما باز می گردد البته نباید همه آن را برگردن استقلال خواهی بیندازیم بلکه نوع مدیریت ما نیز دارای ایراداتی بوده که باید آن را اصلاح کنیم به خصوص در دولت های نهم و دهم این ایرادات مشهودتر بودند؛ اما در حال حاضر در دولت روحانی روابط با دنیا رو به اصلاح شدن می رود و در حال حاضر در حال فاصله گرفتن از شرایط بحرانی هستیم.
در ادامه خندان دل، یکی از دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد: درست است که شما در دولت نیستید؛ اما دبیر کل حزب کارگزارانید به نظر من چنانچه خود را وامدار بدنه اصلاحات می دانید باید هم در خصوص رفع حصر موضع گیری و هم با توجه به اینکه دو هفته به انتخابات مانده در خصوص این رویداد مهم سخنرانی کنید.
وی با بیان اینکه من معتقدم کارگزاران یک حزب راستی است و اصلاحاتی نیست، گفت: هاشمی بزرگ ماست ما کمک های وی را به اصلاحات فراموش نخواهیم کرد؛ اما باد ببینید که راستی ها آن زمان چه کردند.
این دانشجو در ادامه خاطر نشان کرد: مگر ابتدای انقلاب نمی گفتید ایرادی ندارد که حتی مارکسیست ها نیز وارد دانشگاه شوند و سخنرانی کنند، پس چگونه است امروز از بیان اندیشههای مخالف می هراسید؟
در ادامه کرباسچی درپاسخ به سخنان این دانشجو بیان کرد: ما پیش از شما ادعای اصلاح طلبی نداریم؛ اما باید بدانید که مفهوم اصلاح طلبی و این که اصلاح طلبی چه زمانی شروع شد و با چه هدفی پیش میرود چیست؟ اصلاح طلبی یعنی همین شعارهای تند یا اینکه اصلاح طلبی به معنای رفع نقاط منفی در جامعه است؟
دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی ایران تاکید کرد: ما جزو اصلاح طلبین بوده و هستیم و خواهیم بود. هاشمی از ابتدای کار خود بر اصلاحات تاثیرگذار بوده و دولت اصلاحات نیز حداقل به اعتراف روزنامه کیهان که شما آن را قبول ندارید، ادامه دهنده دولت سازندگی بوده است.
وی با بیان اینکه ما باید بررسی کنیم چه مشکلاتی داریم و چگونه میتوانیم این مشکلات را حل کنیم، گفت: به من گفتند موضوع بحث شما انقلاب از آرمان تا واقعیت است؛ بنابراین طبیعی است که در همین راستا سخنرانی کنم.
شهردار سابق تهران با تاکید براینکه شعار اصلاحات برانگیختگی در جامعه نیست، گفت: دعوا و خشونت در اصلاحات جایگاهی ندارد ممکن است افرادی با اصلاحات خشن باشند؛ اما قرار نیست آنان نیز خشن رفتار کنند.
کرباسچی تاکید کرد: چنانچه امروز چهره هایی از اصلاحات را میبینید که سمبل اخلاق هستند، باید آن ویژگی را در خود نیز ایجاد کنید ما در جامعه ای زندگی میکنیم که مشکلات بسیار اقتصادی و سیاسی دارد که نیاز است به آنان توجه داشته باشیم.
دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی ایران تصریح کرد: دولت نهم و دهم باعث ایجاد مشکلات شدند و حال مشاهده می کنیم مجلسی که تعداد قابل توجه آن از طرفداران دولت سابق بودند امروز این مشکلات را به گردن نمیگیرند. چنانچه به عنوان یک اصلاح طلب معتقدید که دولت باید تغییرات ایجاد کند باید بتوانیم مجلس را به سمت همراهی با دولت سوق دهیم.
وی قبول نداشتن هیچ یک از مبانی، عدم شرکت در انتخابات و شرکت در انتخابات و به روی کار آوردن نمایندگانی بهتر از نمایندگان گذشته را سه راهکار جلوی پای دانشجویان خواند و در خصوص رد صلاحیت ها، گفت: رد صلاحیت همیشه بوده؛ اما این امر یک ساز و کار قانونی است که نمی توانیم در حال حاضر آن را تغییر دهیم معتقدیم در این شرایط و با گزینه های موجود گزینه ای را برگزینیم که بتواند اصلاحات را پیش ببرد.
شهردار سابق تهران در خصوص حضور تفکرهای مختلف در دانشگاه ها و علت عدم توجه در این رابطه، خاطرنشان کرد: این مسئله را نمیتوان در یک جمله بررسی کرد بلکه نیازمند بررسی های بسیار است.
کرباسچی ادامه داد: چنانچه به مابقی انقلاب ها در جهان نگاهی بیندازیم آنگاه متوجه میشویم که انقلابیون در ابتدای انقلاب شعارهایی رامطرح کردند که ممکن است با گذشت زمان به برخی از آن شعارها نرسیده و یا اینکه بسیاری از آن شعارها تغییرکرده باشد؛ بنابراین این نکات باید به دقت مورد بحث و بررسی قرار گیرد هر چند که بسیاری از شعارهایی که در ابتدای انقلاب ما عنوان شد محقق و البته برخی از آنان محقق نشد.
دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی ایران در پاسخ به این پرسش که لیست اصلاح طلبان مشهد را چگونه ارزیابی می کنید و آیا مورد حمایت شما خواهند بود یا خیر؟ تصریح کرد: تمام تلاش گروه های اصلاحات این است که با حفظ وحدت بتوانند افرادی را وارد مجلس کنند که تاثیر گذار باشند هم چنین در استان ها شورای اصلاح طلبان جهت حفظ وحدت و یکپارچگی شکل گرفته اند.
وی در خصوص ایجاد تمدن نوین اسلامی، بیان داشت: ما هم این را قبول داریم که این انقلاب باید به تمدن اسلامی برسد؛ اما چگونه می توانیم به این تمدن برسیم آیا با خوب اداره کردن کشور میتوانیم به این تمدن نایل آییم؟
شهردار اسبق تهران در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به این پرسش که آیا آرمان انقلاب ما گفتگو با آمریکا بود و اینکه آیا شعار نه غربی نه شرقی محقق شده است؟ تصریح کرد: دلیل مبارزه ما با آمریکا، خوی سلطه طلبی او بود و چنانچه روزی این خوی را کنار بگذارد می توانیم با آنان ارتباط داشته باشیم ولی این که بگوییم آرمان ما این است که تا ابد با یک کشور رابطه نداشته باشیم نادرست است.
کرباسچی ادامه داد: نه شرقی و نه غربی جزو آرمان های انقلاب بوده و می توانیم ادعا کنیم در عرصه سیاست این امر محقق شده است.
در ادامه سپه دوست یکی از دانشجویان بیان داشت: در شرایط فعلی نخست وزیر امام در حصر و رئیس جمهور دوره اصلاحات ممنوع التصویر است آیا مسیر انقلاب ما این بود؟
وی خاطر نشان کرد: متاسفانه در دوره فعلی شاهد رد صلاحیت گسترده بودیم انقلاب به کدام سمت می رود؟
دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی ایران در پاسخ به وی خاطر نشان کرد: حزب کارگزاران فردی را در حصر نکرده امیدواریم گرفتاری های کشور حل شود.
وی بیان داشت: کشور ما حزبی اداره نمی شود کسانی که از احزاب در دولت قرار میگیرند این گونه نیست که تحت تاثیر حزب خود در دولت باشند بنابراین درکشور ما نقش احزاب تربیت نیروهاست.
شهردار اسبق تهران در پایان به اصلاح قانون احزاب تاکید کرد و گفت: چنانچه احزاب قدرت یابند آن گاه مدام مشکلات را بر سر این و آن نخواهیم انداخت.
لازم به ذکر است پیش از شروع مراسم آهنگ «تفنگت را زمین بگذار» با صدای محمدرضا شجریان پخش شد و در طول مراسم دانشجویان پلاکاردهایی نظیر«پیام ما روشن است، حصر باید بکشند»، «خاتمی حصر شدنی نیست» و «هم چنین عکس های میرحسین موسوی و رئیس دولت اصلاحات را در دست داشتند.