گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو، یادداشت دانشجویی* شاید اگر بخواهیم استراتژی جدید جناح تجدید نظر طلب خصوصا اصلاح طلبان برای انتخابات دهمین دوره ی مجلس شورای اسلامی و پنجمین دوره ی خبرگان رهبری را قبل و پس از بررسی پرونده های کاندیداها در شورای نگهبان تحلیل کنیم بتوان فشار به شورای نگهبان که پروژه ای قدیمی است را در کنار ماندن در انتخابات در این دو دوره هم ریاست جمهوری ۹۲ و هم انتخابات هفتم اسفند امسال برای مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری با دادن یک لیست به هر قیمتی را برنامه ی جدیدتر این جناح با تمامی اختلافات بین خود در نظر داشته باشیم. بر این مبنا لازم است که اظهارات تنی چند از افراد این جناح را که به نوعی سردمدار حرکتهای سیاسی اصلاح طلبان هستند با یکدیگر مرور کرده تا با روشنی پی به اهداف آنان ببریم .
علی صوفی رییس ستاد ائتلاف اصلاح طلبان استان تهران و وزیر تعاون دولت اصلاحات در مصاحبه با ایلنا در تاریخ ۵/۱۰/۹۴،با اشاره به وضعیت کنونی اصلاحطلبان اظهار داشت: اصلاحطلبان رویکردی که در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ اتخاذ کردهاند و به آن اجماع تاریخی دست یافتند را همچنان ادامه میدهند و در همان استراتژی حرکت می کنند.
وی با بیان اینکه هماکنون وحدت و انسجام خوبی میان میان اصلاحطلبان وجود دارد، اظهار داشت: تجلی این وحدت و همدلی را میتوان تشکیل شورای عالی سیاستگذاری مشاهده کرد که در آن همه طیفهای مختلف اصلاحات حضور دارند و همگی همدلانه درصدد آن هستند تا به وحدت حداکثری دست یابند.
این فعال سیاسی اصلاحطلب ادامه داد: به عبارت دیگر، میتوان گفت که هماکنون اصلاحطلبان در بهترین وضعیت از نظر انسجام و وحدت هستند و تفرقه و اختلافی در میان آنها وجود ندارد.
صوفی با بیان اینکه اصلاحطلبان در شرایط کنونی به دنبال دستیابی به یک لیست واحد در سراسر کشور هستند گفت: در ذیل شورای عالی سیاستگذاری، شوراهای استانی و مجمعهایی در حوزههای انتخابیه تشکیل شده است تا خود راساً دست به انتخاب بزنند.
از طرفی،رسول منتجبنیا، قائممقام حزب اعتماد ملی و عضو شورای سیاستگذاری انتخابات اصلاحطلبان مانند دیگر چهرههای این جریان امیدوار است تجدید نظری در بررسی صلاحیت کاندیداها انجام شود و عده بیشتری بتوانند نامزد انتخابات شوند تا همه گروههای سیاسی و فکری در جامعه نامزد خود را در تابلوی انتخابات ببینند. او البته معتقد است هدف اول جریان اصلاحات عدم ورود چهرههای تندرو به مجلس است و پس از آن به حضور نمایندههای اصلاحطلب و معتدل فکر میکنند. منتجبنیا در گفتوگویی که با روزنامه ی «اعتماد» در تاریخ ۱۳/۱۱/۹۴ انجام داد گفت:اصلاح طلبان بر پیمانی که با مردم بستهاند استوار هستند و به همین دلیل صحنه انتخابات را خالی نمیکنند هرچند دستشان بسته باشد.
همچنین عباس عبدی عضو سابق شورای مرکزی جبهه مشارکت و فعال سیاسی اصلاح طلب در نوشتاری انتقادی نسبت به سخنان چند روز گذشته ی آقای هاشمی رفسنجانی که حملاتی را متوجه شورای نگهبان کردند،در کانال تلگرام خود که بنظر در روز دوشنبه ۱۲/۱۱/۹۴ منتشر کرده بود نوشت: بنده با توجه به مجموعه اطلاعاتی که دارم و با توجه به نظرات آقایان علمای قم و با توجه به قراین گوناگون از جمله تایید نکردن صلاحیت آقای بجنوردی معتقدم که عدم احراز صلاحیت علمی حسن آقای خمینی برای انتخابات خبرگان حتی در چارچوب قانون فعلی نیز قابل دفاع نیست و به لحاظ سیاسی هم اثرات مطلوبی ندارد و شرایط سیاسی و علمی ایشان برای حضور در خبرگان بمراتب بالاتر از بسیاری از افراد حاضر در انتخابات خبرگان اول است. ولی دفاع از این ادعا هیج ربطی به انتساب به ریشه خانوادگی ایشان و یا بدهی به امام و خانواده امام ندارد، و این استدلال نه تنها ضعیف و بی ربط ؛بلکه نادرست نیز است، و خواسته و ناخواسته در جهت موجه جلوه دادن رد صلاحیت ایشان است و جز به تنش سیاسی کمک نمی کند. این منطق قبیلگی و خلاف آرمانهای شناخته شده است. به نظر میرسد که آقای هاشمی در موارد دیگر هم با همین منطق انتساب خانوادگی و یا بدهکار و طلبکاربودن، از افراد دفاع یا به آنها حمله می کنند.
هر کس نسبت به مرجع یا منطق این رد صلاحیتها ایرادی داشته باشد قابل فهم است و حق دارد جز آقای هاشمی. بنابر این ایشان حتما متوجه این نکات هستند، ولی چرا چنین می گویند؟ به نظرم عدم تایید و حضور حسن آقا در انتخابات را ترجیح می دهند، و یا میخواهند اگر احتمالا ایشان تایید شدند آن را به حساب حرفهای خود بگذارند و دیگران را مدیون خویش بدانند و با توجه به منطق سخنان ایشان انتظارشان از تبعات این مدیونی هم روشن است. همانطور که سعی کردند آمدن حسن آقا را بر خلاف واقعیت به حساب خود بگذارند.
با توجه با اظهار نظرات فوق و صحبتهای مختلفی که از سوی این افراد در این چند روز اخیر و در هفته های گذشته منتشر شده است که هرکدام در قالبهای مختلفی نسبت به مسائل سیاسی و حتی نقد یکدیگر انجام شده است بنظر می رسد پروژه ی تقلبی که در سال ۸۸ جناح اصلاح طلب هیچگاه از آن برائت نجست و افراد آن همگی یا طراح بودند و یا حامی دیگر مانند گذشته نمی تواند روی افکار عمومی اثر بخش باشد چرا که اولا ادعای آنها در آن سال هیچگاه ثابت نشد و در محفلهای خصوصی خود هم به سلامت انتخابات اذعان کردند،در ثانی پس از انتخاب آقای روحانی به ریاست جمهوری که گزینه ی مورد حمایت جریان کارگزاران و اصلاحات بود این ادعا بیش از پیش رنگ باخت که در انتخابات سال ۸۸ تقلب شده است لکن بهترین سناریویی که برای آنها متصور بوده است ماندن در انتخابات اما به شکلی انتقادی یعنی به نوعی نپذیرفتن سازوکارهای حقوقی شورای نگهبان است که بتوانند از این طریق تحت هر شرایطی لیست خود را ارائه داده تا به قول خود مانند سال ۹۰ که انتخابات را تحریم کردند و افراد تندرو وارد مجلس شدند اینبار با ماندن و شرکت گسترده در انتخابات بتوانند اعلام موجودیت بیشتر کنند و حتی اثرگذار باشند.از طرفی اصلاح طلبان امیدوارند در بررسی مجدد نظرات شورای نگهبان گشایشی اتفاق بیفتد که مطلوب نظر آنهاست.
محمد جواد حق شناس روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با توجه به توصیه های رهبر معظم انقلاب اسلامی مبنی بر ایجاد زمینه برای مشارکت حداکثری مردم و هشدارهای نخبگان و رئیس جمهوری در باره روند احراز صلاحیتها، انتظار داریم زمینه برای حضور نامزدهای تمامی سلایق سیاسی و حضور حداکثری مردم در پای صندوق های رای مهیا شود.هرچند رد صلاحیتها در دوره ی کنونی گسترده بوده و بسیاری از اصلاح طلبان،نامزدهای حامی دولت و حتی اصولگرایان معتدل هم نتوانستند از فیلتر هیئتهای نظارت شورای نگهبان عبور کنند اما در این دوره هم می توان اتفاقی مشابه سالهای ۷۶و۹۲ را رقم زد.
اگرچه مظلومنمایی یکی از سناریوهای همیشگی این جناح بوده است و در عمل ثابت شده که بسیاری از اصلاح طلبان فعلی به غیر از چهره هایی که پرونده های ضد امنیتی و مجرمانه ای داشته اند در این دوره از فرآیند انتخابات همگی تایید شدند که اصطلاحا به آنها یقه سفید گفته می شود و از نظر آبشخور فکری به سردمداران اصلاح طلب نزدیک هستند اما به نظر می رسد که جریان اصلاحات چه بخواهد و چه نخواهد چاره ای برای مدارا با شورای نگهبان ندارد چرا که در دوره ی قبلی ریاست جمهوری در سال ۸۸ با پروژه ی تقلب راه به جایی نبردند و نتوانستند براندازی را انجام دهند لکن برای تغییرات بنیادین در سیستم حاکمیت لازم است پس از نفوذ در بدنه ی اجرایی دولت یازدهم که به آن دست پیدا کردند در مجلس دهم هم نفوذ کنند که اولین گام رد شدن از فیلتر شورای نگهبان است که با این اقدامات سعی در بهم زدن بازی دارند.
نعیم کیانی انبوه-فعال دانشجویی