به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، جغتایی امروز در جمع خبرنگاران در حاشیه سمپوزیوم اختلالات تکامل کودکان در دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در بیان اهمیت شناخت اختلالات کودکان و رشد تکامل و توانا فرزندان جهت داشتن نسلی با کیفیت در آینده، گفت: شناخت سیستم عصبی بدن به عوان یکی از اصلی ترین سیستمهای بدن دارای اهمیت بسیاری است.
این پزشک متخصص، با بیان این نکته که که سیستم عصبی اولین ارگانی در بدن است که رشدش را آغاز و آخرین ارگانی است که رشدش به پایان میرسد، گفت: مهمترین زمانهای مربوط به رشد کودکان یا به سالهای قبل تولد و یا پس از تولد باز میگردد.
وی ادامه داد: قبل از تولد بیشترین رشد عصبی را نوزاد در دوران جنینی دنبال میکند به شکلی که کودک دو سه روزه حدود 400 گرم وزن مغزش است در حالی که فرد بالغ بدنش نسبت به مغزش رشد بیشتری دارد و به یک پنجاهم میرسد.
مشاور وزیر بهداشت در امور توان بخشی ادامه داد: بر این اساس هر کاری که برای رشد مغز باید صورت بگیرد بین سالهای قبل از تولد یعنی دوران جنینی و حاملگی و یا دوران پس از تولد تا سه سالگی است و از این زمان به بعد نمیشود کاری به آن شکل برای رفع اختلالت تکاملی نوزادان انجام داد.
جغتایی چند عامل را در رشد مغز دارای اهمیت دانست و افزود: تغذیه در رشد و تکامل مغز نوزاد بسیار مهم است و باید ریز مغذیهه در زمان خود به فرزند داده شود، معده کوچک نوزاد نباید توسط مواد غذایی نا مناسب مانند پفک و غیره پر شود بلکه ریز مغذیها در رشد فرزند ما بسیار تعیین کننده میباشد.
وی حجم غذای دریافتی کودک را خیلی مهم ندانست و افزود: مهم نیست حجم غذای دریافتی کودک کم یا زیاد باشد بلکه کیفیت غذایی که به کودک داده میشود در رشد تکاملی وی دارای اهمیت است.
مشاور وزیر بهداشت در امور توان بخشی، محیط را نیز در ارتقای تکامل کودک بسیار مهم دانست و افزود: مغز دستگاهی است که رشدش بستگی به محیطی دارد که کودک در آن رشد و بالندگی میکند به شکلی که بازی کردن، خواندن تلویزیون نگاه کردن و گوش کردن و غیره بتواند ظرفیتهای مغز کودک را افزایش دهد.
جغتایی عامل محیط اجتماعی را در رشد تکاملی کودک بسیار دارای اهمیت دانست و خاطر نشان کرد: نوع رفتار پدر و مادر و اقوام و فضایی که نوزاد در آن رشد میکند بر مغز و شخصیت فرد بسیار تاثیر گذار است و بر اساس تحقیقات فرزندانی که در محیطهای دارای مشکل اجتماعی و تنش، رشد میکنند در آینده نیز مشکلات بسیاری را خواهند داشت.
وی شکل گیری سنین نوجوانی و بزرگسالی کودک را ناشی از اطلاعات دریافتی مغز انسان دانست و متذکر شد: اتفاقاتی که در دوران نوجوانی و جوانی و حتی برگسال فرد تجربه میکند در حقیقت همان تجربه دوران کودکی است که ذهن و جسم کودک در آن فضا رشد کرده است.
مشاور وزیر بهداشت در امور توان بخشی اهمیت رشد مغز را دارای اهمیت دانست و تصریح کرد: امروزه در جهان بهداشت مغز مطرح شده است و افزایش تواناییهای مغز به این معنا که چه بکنیم این تواناییها را در زندگی کودک خود افزایش دهیم در حال بررسی میباشد تا با آموختن یک سری تواناییها در کودکی فرزندانمان این توانایی را ایجاد و رشد دهیم.
جغتایی داشتن مغز خلاق و فعال را نیازمند تمرین والدین و کودکان همزمان در کنار هم دانست و تصریح کرد: برای داشتن بزرگسالی خلاقانه و رشد در مسیر شکوفایی استعدادها باید در کودکی برای خلق ذهنی خلاق بر روی محیط رشد کودک خود کار کنیم که این مهم میتواند آینده فرزند ما را تحت تاثیر خود قرار دهد.
وی دانشگاه علوم پزشکی مشهد را در حوزه علوم اعصاب در میان دیگر دانشگاههای کشور پیشرو دانست و افزود: در این دانشگاه متخصصان به نام کشور در حوزه اعصاب به خصوص اساتید نورولوژی اطفال و روانپزشکی اطفال حضور منسجمی در این دانشگاه دارند که در کنار این مهم، ایجاد مرکز رشد کودک در مشهد نیز میتواند در غربالگیری کودکان دارای اختلالات تکاملی به ما کمک کند.
مشاور وزیر بهداشت در امور توان بخشی، پیشنها ایجاد فلوشیپ مربوط به رشد و تکامل عصبی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد را خواستار شد و افزود: این توانایی در این دانشگاه وجود دارد که بتواند به توسعه علوم اعصاب و روان در کشور بپردازد.
جغتایی عدم تشخیص اختلالات تکاملی در گذشته را امری مهم در رشد این بیماریها عنوان کرد و گفت: در حال حاضر این بیماریها به سرعت تشخیص داده میشود؛ اما نوع اشتباه سبک زندگی موجب شده تا تغییر بار بیماریها از واگیردار به غیر واگیر را داشته باشیم که این بیماریها موجب افزایش اختلالات تکاملی در ایران و دنیا شده است.
وی سبک اشتباه زندگی را موجب افزایش بیماری اختلالت تکاملی در کودکان دانست و افزود: در همه جای جهان قبلا از هر هزار کودک یک کودک به بیماری اوتیسم مبتلا بود؛ اما امروز از هر 60 کودک یک کودک این بیماری را تجربه میکند که نشان از همه گیر بودن این مشکل دارد.
استاد علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی ایران به تاثیر زایمان طبیعی در رشد تکامل کودکان اشاره داشت و گفت: مراقبتهای زایمانی از قبل در کشور بهتر شده است؛ اما در نوع زایمان نکته مهمی وجود دارد و آن این که در زایمان طبیعی از مادر به فرزند هورومنی آرامش بخش ساطع میشود، که میزان استرس کودک را پس از زایمان بسیار کم میکند.
وی ادامه داد: اما در زایمان سزارین هورمون فوق ترشح نمیشود که استرس در هنگام تولد کودک را افزایش میدهد که بر این اساس فایده زایمان طبیعی بسیار بیشتر است.
مشاور وزیر بهداشت در امور توان بخشی در خصوص اختلالت ذهنی پشه زیکا در آفریقا، گفت: در حال حاضر برای این اختلال صورت گرفته واکسنی در حال ساخت است و متاسفانه نوع این ویروس عوارضش در دستگاه عصبی اثر گذار است.