به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، محمدمهدی توکلی امروز در همایش «چتری برای زمین» که به مناسبت هفته درخت کاری به همت سازمان دانشجویان خراسان رضوی در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، با یادآوری این مطلب که سازمان محیط زیست در سال ۳۵ با نام کانون شکار ایران راه اندازی شد، گفت: در سال ۴۹ و در پی تصویب قانون شکار و صید این کانون تبدیل یه «سازمان شکاربانی و نظارت بر صید» شد.
وی افزود: در سال ۵۰ این سازمان مباحث مربوط آلودگی محیط زیست را عهده دار شد و با پیوستن به کنوانسیونهای بین المللی فعالیتهای بین المللی خود را آغاز کرد.
مسئول اداراه محیط زیست طبیعی خراسان رضوی با اشاره به این نکته که در اصل ۵۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به حفاظت محیط زیست پرداخته شده است، بیان داشت: ایران جزو معدود کشورهایی است که یکی از اصول قانون اساسی خود را به محیط زیست اختصاص داده است.
توکلی به روایات و احادیث مربوط به محیط زیست اشاره و تصریح کرد: در روایات آمده است که ائمه به محیط زیست و نگه داری و پاکیزگی آن بسیار تاکید کردهاند، همچنین رهبری معظم انقلاب نیز بر این امر صحه گذاشته؛ به طوری که اسفند ماه سال گذشته طی دیداری که با مسئولان و دستاندرکاران محیط زیست داشتند از زمین خواری و کوه خواری سخن گفتند.
وی خاطرنشان کرد: همچنین ایشان آبان ماه سال جاری سیاستهای محیط زیست را ابلاغ کردند که این تاکیدات نشان از این دارد که مقوله محیط زیست بسیار مهم است که باید مورد توجه و تاکید نه تنها مسئولان که تمامی مردم قرار گیرد.
مسئول اداراه محیط زیست طبیعی خراسان رضوی با بیان این موضوع که در بسیاری از کشورها وزارتخانه محیط زیست داریم؛ اما در ایران محیط زیست به عنوان یک نهاد زیر مجموعه ریاست جمهوری تعریف شده است، گفت: محیط زیست طبیعی، محیط زیست انسانی و روابط عمومی، آموزش و فرهنگ سازی سه بخش از وظایفی است که سازمان حفاظت از محیط زیست عهدهدار آنان است.
توکلی تاکید کرد: همچنین سازمان محیط زیست یک سازمان حاکمیتی است که برآلودگیهای زیست محیطی و شکار و صیر نیز نظارت دارد.
وی در ادامه سخنان خود با بیان این مطبی که ایران کشوری چهار فصل و هفت اقلیم است، تصریح کرد: به گفته پرویز کردوانی «پدر کویر شناسی ایران» ایران با وسعت فعلی بعد از آمریکا دارای مقام دوم دنیا در جاذبههای زیست محیطی و تنوع طبیعی است و اینکه میگویند رتبه پنجم دنیا در این عرصه را داراست، نادرست است.
مسئول اداراه محیط زیست طبیعی خراسان رضوی ادامه داد: ایران با مساحت یک میلیون ۶۴۸ کیلومتر هجدهمین کشور پهناور دنیا است و حدود ۷۹ میلیون جمعیت دارد.
وجود ۸۲۰۰ گونه گیاهی در ایران
توکلی در ادامه به گونههای گیاهی موجود در ایران اشاره کرد و گفت: در ایران ۸۲۰۰ گونه گیاهی موجود است که این تنوع حتی از تنوع گیاهی در قاره سبز «اروپا» هم بیشتر است، همچنین دارای ۱۱۴۰ گونه مهردار، ۵۲۰ گونه پرنده است.
وی وجود اقلیمهای متفاوت و متضاد در کنار هم، اختلاف ارتفاع حدود ۶۰۰۰ متر، اختلاف دمای ۱۰۰ درجه، وجود دریاچه مازنداران در شما و خلیج فارس و دریای عمان در جنوب، وجود رشته کوههای البرز زاگرس و تفاوت بارش حدود ۲۴۰۰ میلی متر را از جمله دلایل این تنوع اقلیمی در ایران برشمرد.
مسئول اداراه محیط زیست طبیعی خراسان رضوی در بخش دیگری از سخنان خود به یک تفکر نادرست در میان مسئولان و مردم اشاره کرد و افزود: بسیاری تصور میکنند چنانچه فضای سبز و یا جنگلی نابود شود، همان فضای سبز است که از بین رفته است در حالی که موجودات زنده، حشرات و حیواناتی که از این فضای سبز ارتزاق میکردند و یا در آن لانه میساختند نیز از بین میروند.
سرانه فضای سبز در دنیا ۲۰ تا ۲۵ متر مربع و در ایران ۱۱.۸ متر مربع برای هر نفر
توکلی پایین بودن سرانه فضای سبز در کشور را یکی از معضلات دانست و بیان داشت: استاندار فضای سبز در جهان ۲۰ تا ۲۵ متر برای هر نفر است که این آمار در ایران ۱۱.۸ متر میباشد.
وی گفت: اصفهان با دارتا بودن ۲۱.۳ متر فضای سبز برای هر نفر دارای بالاترین میزان و سیستان و بلوچستان با دارا بودن ۵.۱ متر فضای سبز برای هر نفر کمترین میزان فضای سبز در کشور را دارا میباشند، هچنین مشهد دارای ۲۱.۱ متر مربع فضای سبز به ازای هر نفر میباشد که رقم خوبی است.
مسئول اداراه محیط زیست طبیعی خراسان رضوی با تاکید بر این مطلب که زباله بلای جان طبیعت و مخرب زیستگاه جانداران است، خاطرنشان کرد: سرانه تولید زباله دردنیا برای ۲۹۲ کیلو گرم در سال به ازای هر یک نفر و در شهر تهران ۸۰۰ کیلو گرم به ازای هر نفر در سال میباشد.
توکلی تصریح کرد: به دلیل افزایش شهرنشینی و زندگی آپارتمان نشینی نیاز بشر امروز به فضای سبز افزایش یافته است که این افزایش نیاز هم تهدید و هم فرصت محسوب میشود به همین دلیل باید کنترل شده رفتار کنیم تا به تخریب منجر نشود.
لازم به ذکر است، در پایان مراسم دانشجویان و محمد مهدی توکلی ۶۰ اصله نهال را در محوطه دانشگاه فردوسی مشهد کاشتند.