کد خبر:۵۰۱۷۷۲
در نشست پرسش و پاسخ دانشجویی با ضیا هاشمی مطرح شد

از بحث در مورد تشکل‌های بی ریشه تا خبر خوش وزارت علوم برای دانشگاه‌های کوچک

سید ضیا هاشمی، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، روز گذشته در نشست صمیمی با دانشجویان چند دانشگاه مطرح استان گلستان، به پرسش‌های آنان پاسخ داد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از گرگان، سید ضیا هاشمی، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، روز گذشته در نشست صمیمی با دانشجویان چند دانشگاه مطرح استان گلستان، با حضور در سالن رشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، به پرسش‌های آنان پاسخ داد.

 

جای زور گفتن و زور شنیدن در دانشگاه نیست

 

در قسمتی از مراسم پرسش و پاسخ، سجاد فرهمند پارسا، دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه گلستان از توزیع قدرت نابرابر و غیرمنصفانه بین تشکل‌های دانشجویی از سوی دانشگاه گلایه کرده بود و گفت: برخی تشکل‌ها برای اجرای یک برنامه بودجه‌های کلان دارند و در مقابل برخی برای برگزاری یک مراسم کوچک با کمبود هزینه مواجه می‌شوند.

 

فرهمند پارسا افزود: مشکل دیگر ما روابط خشونت آمیزی است که باعث زده شدن دانشجویان از جامعه مدنی می شود، خواهشمندیم برای رفع این معضلات اقدامی کرده و اگر شما نیز تسلیم قدرتی هستید این وضعیت را اصلاح کنید.

 

معاون فرهنگی وزارت علوم در پاسخ خاطرنشان کرد: طبق اطلاعاتی که به من دادند بزرگترین برنامه‌ای که با بودجه ۴۳ میلیون تومانی در دانشگاه شما برگزار شد، مربوط به اردوهای راهیان نور بود که با وجود اینکه بسیج دانشجویی میزبان آن است آن را مختص به یک تشکل نمی‌دانیم و همه با سلایق متفاوت می‌توانند در آن شرکت کنند.

 

هاشمی افزود: ریاست ستاد راهیان نور در دانشگاه بر عهده رئیس دانشگاه است و بسیج دانشجویی در میزبانی از منابعی که می‌تواند برای بهتر برگزار شدن این اردو وآشنایی دانشجویان با دلاورمردی‌های رزمندگان دفاع مقدس بهره می گیرد بنابراین این برنامه خاص بسیج نیست و هیچگونه تمایزی بین قشرهای مختلف برای شرکت در آن وجود ندارد و خوشحالیم برای هزینه‌ای که برای این کار ارزشمند صورت می‌گیرد.

 

وی در خصوص تبعیض بین تشکل‌ها نیز تصریح کرد: هیچ تبعیضی نداریم ضمن اینکه ما سعی می‌کنیم تسلیم قدرتی نشویم، ما تنها زیر بار منطق می‌رویم، جای زور گفتن و شنیدن در دانشگاه نیست، ما تسلیم جو هم نمی‌شویم؛ چرا که جو دائما در حال تغییر است پس ما تابع قانون و منطق خودمان هستیم، البته بلاشک تفسیرهای از قانون ممکن است متفاوت باشد که در این صورت گفتگو را کارساز می‌دانیم.

 

در آیندهای نزدیک؛ نگاه ویژه وزارت علوم به دانشگاههای کم بهره

 

در قسمتی از برنامه نیز، وریج کاظمی، نماینده بسیج دانشجویی دانشگاه گلستان در رابطه با مجوز دادن به کانون‌های فرهنگی سخن گفت و پرسید: چرا وقتی منابع مالی ندارید به کانون‌های فرهنگی دانشگاه مجوز می‌دهید؟

 

هاشمی پاسخ داد: مجوز دادن منوط به مکان و بودجه نیست و این را قانون نگفته است، این مجوز در مراجع ذیربط پیگیری می‌شود و ما نیز در حد امکانات حمایت می‌کنیم، گاها دانشجوها با ظرفیت بالای فرهنگی بدون امکانات هم فعالیت می‌کنند پس ما حق نداریم به جمعی که خواهان مجوز است مجوز ندهیم؛ چرا که بالندگی دانشگاه به فعالیت دانشجویان آن است.

 

در ادامه، صالح، دبیر شورای دبیران انجمن علمی دانشگاه گلستان نیز از نحوه برگزاری جشنواره حرکت در مشهد مقدس گله کرد و گفت: سال گذشته سال شکوفایی انجمن های علمی دانشگاه بود و برخی بخش‌ها با پیشرفت ۴۰۰درصدی نیز روبرو شد؛ اما در جشنواره مذکور هیچ نگاهی به این توانایی‌ها نشد که این امر موجبات دلسردی دانشجویان را بوجود آورد.

 

صالح خواستار حمایت نخبه گونه از دبیران انجمن‌ها و تشکل‌ها شد و همچنین از عدم توجه به دانشگاه‌های کم بهره و دور از صنایع نیز گلایه کرد.

 

معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم در پاسخ تصریح کرد: جشنواره ملی حرکت عرصه رقابت و مسابقه است، در مسابقه هم همه نمی‌توانند به مقام اولی دست پیدا کنند، در اینگونه مسابقات اشتباهات داوری نیز امری محتمل است لذا سعی خواهیم کرد آئین نامه را دقیق‌تر کنیم تا خطاهای داوری به حداقل برسد ضمن اینکه تا کنون مواجه نشدیم در این فرآیند تعصب باشد.

 

وی در رابطه با عدم توجه به دانشگاه‌های کم بهره نیز عنوان کرد: بودجه‌های حمایتی اگرچه باز محدود است؛ اما به تازگی سعی کردیم تبعیض مثبتی برای دانشگاه‌های کوچک داشته باشیم؛ اما دانشگاه شما در مکان جغرافیایی بسیار مناسبی قرار دارد و مسئولین استانی شما نیز نگاه خوبی به دانشجو و دانشگاه دارند.

 

در ادامه این نشست، سید محمد حسینی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه گلستان پرسش‌های خود را به سه بخش «نقد به سیاست گذاری کلی وزارت علوم»، «مشکلات کلی دانشگاه‌ها» و «مشکلات درون دانشگاهی» تقسیم کرد و گفت: کرسی‌های آزاداندیشی، تریبون آزاد و مناظرات دانشجویی آیا فقط در دانشگاه گلستان تبدیل به کرسی آزاداندیشی می‌شوند و یا دستورالعمل‌های اجرایی متفاوتی دارند؟!

 

وی در رابطه با هدف گذاری جریانات فرهنگی دانشگاه‌ها در وزارت علوم پرسید و متذکر شد: آیا برنامه‌ای وجود دارد که جریانات فرهنگی دانشگاه‌ها ختم به یک خروجی مطلوب شود؟ درست است که سند اسلامی دانشگاه‌ها این خروجی را تعریف می‌کند؛ اما آیا همه دانشگاه‌ها بر اساس این نقشه راه قدم بر می‌دارند؟ آیا تمامی ریاست جمهورها این هدف گذاری را داشته‌اند و یا خیر؟

 

حسینی در بخش دیگر سخنانش بیان داشت: آقای هاشمی ما فرمایشات شما را دال بر سیاست گذاری وزارت علوم می‌دانیم، شما در تاریخ هجدهم اسفند ۹۴ فرمودید که موسیقی در دانشگاه مطرود نیست و موسیقی فاخر و علمی داریم؛ توضیح بفرمایید این علمی بودن چگونه در اسلام تعریف شده است با توجه به اینکه مقام معظم رهبری با برگزاری کنسرت موسیقی در دانشگاه‌ها مخالف هستند.

 

مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه گلستان همچنین گفت: مسئله بعدی مربوط به تشکل‌های یکبار مصرف است که برای حمایت از گروهی خاص در دانشگاه شکل می‌گیرند، سئوال ما اینجاست که چرا دانشگاه و وزارت علوم با شکل گیری این تشکل‌ها موافقت می‌کند؟

 

وی در بخش پایانی پرسش‌های خود به نبودن فضای فیزیکی لازم در دانشگاه گلستان اشاره کرد و گفت: تشکل‌های دانشگاه به خصوص انجمن اسلامی و جامعه اسلامی دانشجویان وضعیت خوبی ندارند و تنها از یک میز و صندلی برخوردار هستند.

 

کرسیهای آزاداندیشی نجات بخش جامعه و دانشگاه ماست

 

هاشمی در پاسخ به این پرسش‌ها متذکر شد: کرسی‌های آزاداندیشی یکی از اولویت‌های ماست و ما به توسعه کمی و کیفی آن تأکید داریم، ما به تنوع برنامه‌ها معتقدیم اما کرسی برای ما اولویت دارد، کرسی‌های آزاداندیشی به نظر بنده نجات بخش جامعه و دانشگاه ماست، حقیقت این است که ما قدرت گفتگو، تفاهم و نقدپذیری را نه تنها در دانشگاه بلکه در عرصه سیاسی و اجتماعی و حتی در کف خیابان را هم نداریم و این کرسی‌ها در دانشگاه راهی برای تمرین این است که با وجود اختلاف نظر گفتگو داشته باشیم.

 

وی با بیان اینکه نقد، به معلومات یک مسئول اضافه می‌کند، افزود: جامعه ما نیاز به گفتگوی سازنده و همدلانه و تبادل اندیشه دارد، اگرچه مجموعه فعالیتهای ما منحصر در کرسی نیست؛ اما این قالب برای ما اولویت دارد.

 

معاون فرهنگی وزارت علوم در رابطه با سیاست‌گذاری برای نیل به تمدن نوین اسلامی نیز گفت: تمدن نوین اسلامی تمدنی است که در چارچوب آموزه‌های دینی امکان مشارکت همگانی در حد اعلی در آن وجود دارد، در این تمدن علم، دانشگاه و استاد حرمت دارند.

 

هاشمی با بیان اینکه تمدن نوین اسلامی چیزی متافیزیکی نیست، خاطرنشان کرد: تمدن نوین اسلامی جامعه عرب جاهلی را به جامعه بالنده اخلاقی و با رشد آرمان‌های متعالی متحول کرد، برنامه‌های ما نیز در دانشگاه در این راستا و علم محور خواهد بود.

 

وی در رابطه با موسیقی در دانشگاه‌ها نیز به سخنان حجت الاسلام محمدیان، نماینده مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها استناد کرد و گفت: تمام موسیقی حرام نیست و برخی از آن حرام است، تائید این گفتار در تعابیر مقام معظم رهبری در چند مجموعه کتاب وجود دارد که فوق العاده است و من به عنوان یک مدیر خود را ملزم به اجرای فتاوای امام و مقام معظم رهبری می‌دانم و کسی حق ندارد رای فقهی خودش را ملاک قرار بدهد.

 

وی افزود: طبق فتاوای مقام معظم رهبری موسیقی حلال است و برخی جاها حرام است که البته برگزاری موسیقی حلال نیز در دانشگاه‌ها طبق آئین نامه صورت می‌گیرد همانند کنسرت که حرام نیست؛ اما طبق آئین نامه‌ای که در شورای اسلامی شدن دانشگاه‌ها تصویب شده برگزاری آن در دانشگاه به صورت مستقل اجرایی نمی‌شود و توسط متولیان دیگر در سطح شهر و در مکانی غیر از دانشگاه برگزار خواهد شد.

 

تشکلهای یکبار مصرف ریشه در دانشگاه نداشته و از جای دیگری خط میگیرند/ حتی یک تشکل بی ریشه هم زیاد است

 

هاشمی در خصوص تشکل‌های یکبار مصرف نیز تصریح کرد: تشکل یکبار مصرف ریشه در دانشگاه ندارد و برای اهداف خاصی ایجاد شده است؛ البته تشکلی که شرایط قانونی دارد یکبار مصرف نیست؛ بلکه ما تشکلی را یکبار مصرف می‌دانیم که ریشه در دانشگاه نداشته و از جایی خط می‌گیرد.

 

معاون فرهنگی وزارت علوم ادامه داد: ما خوشحالیم که تعداد تشکل‌ها زیاد شده است؛ چرا که تک زبانی را قبول نداریم اما حتی یک تشکل بی ریشه یکبار مصرف هم برای ما زیاد و سنگین است همانطور که یک جشن مبتذل هم برای ما زیاد و سنگین است.

 

همگی باید در مقابل قانون خاضع باشیم

 

در بخشی از این نشست نیز مهدی معتمدی، به نمایندگی از انجمن اسلامی دانشگاه گلستان خطاب به ضیا هاشمی گفت: شما دبیر هیات نظارت در وزارت علوم هستید، می‌خواهیم بدانیم مکانیزم مجوز دادن به یک برنامه در این هیات چگونه است؟ واقعیت این است که مشخصه‌ای وجود ندارد که بر اساس آن برنامه‌ای از سوی هیات نظارت تائید و یا رد شود، دست کم باید بعد از رد برنامه دلایل آن برای تشکل متقاضی ذکر شود لذا خواهان آنیم که آئین نامه‌ای مصوب شده و در آن تائید و رد برنامه ای بر اساس قانون مشخص شود.

 

معتمدی ادامه داد: از زمان انتخابات هفتم اسفند تا کنون که انتخابات در گرگان دو مرحله‌ای شده ما نتوانستیم برنامه‌ای برگزار کنیم، در این کشور هر دو سال یک انتخابات برگزار می‌شود و تمامی ندارد بنابراین تا کی باید منتظر تائید اجرای یک برنامه بمانیم؟!

 

یونس ملکی، دبیر انجمن اسلامی دانشگاه گلستان نیز در سخنانی ابراز کرد: باید به هر نحوی از کسانی که در دانشگاه برنامه‌ای اجرا می‌کنند حمایت شود تا از برگزاری مراسمات خود نترسند تا مبادا کسی به هر دلیلی حرفی بزند و اجرای مراسم را مختل کند.

 

ملکی ضمن گلایه از به فراموشی سپرده شدن سنت و اقوام در دانشگاه‌ها، به برگزاری مراسمات مذهبی اشاره کرد و گفت: گاها دیده می‌شود کیفیت مراسمات مذهبی به گونه ایست که به جای جلب دانشجو، دانشجویان را طرد می‌کند.

 

معاون فرهنگی وزارت علوم در پاسخ به این پرسش‌ها خاطرنشان کرد: کسی حق دخالت در برنامه دیگری را ندارد و حق اعتراض با نهادهای نظارتی است، کسی هم که برنامه‌ای را به هم می‌زند قانون شکن است و با وی برخورد خواهد شد اما علی ایحال هیچ کس نباید بی تفاوت باشد؛ اما باید بداند که چگونه اعتراض کند و اگر نقدی هم وجود دارد باید مودبانه و همدلانه ایراد شود؛ چرا که هیچ کس تحمل توهین ندارد.

 

هاشمی افزود: همگی باید در مقابل قانون خاضع باشیم در غیر این صورت سنگ روی سنگ بند نمی‌شود.

 

وی در رابطه با انتخابات و منع برنامه‌های دانشگاهی در زمان آن گفت: نظام ما نظامی مردم سالار است که انتخابات در آن تمامی ندارد، انتخابات هم تمام شود بحث کمبود بودجه تمام نمی‌شود؛ اما اینها مانعی بر برگزاری مراسمات نیست؛ چرا که ظرفیت‌های دانشجویی بالاتر از اینهاست.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار