گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ در سالروز تشكيل ارتش جمهوري اسلامي ايران، يادي از شهيدي می کنیم كه به عنوان نخستين فرمانده شهيد ارتش، امام راحل در قم بر پيكر مطهرش نماز اقامه كردند.
شهيد سرلشكر محمد فراشاهي در ۲۸ مهرماه ۱۳۱۶، در خانوادهاي مؤمن و با اصالت يزدي، در شهر مقدس قم به دنيا آمد و در بحبوحه انقلاب به عنوان يكي از فرماندهان نيروي زميني ارتش انجام وظيفه مي كرد، كه در جريان نبرد با عناصر ضد انقلاب در ۳۱مرداد ماه سال ۵۸ به شهادت رسيد.
*نگاهي به زندگي سرلشكر شهيد محمد فراشاهي
'عليرضا صداقت' از پژوهشگران حوزه و دانشگاه درگفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: شهيد فراشاهي بعد از انقلاب اسلامي، پيرو فرمان امام خميني(ره) براي خاتمه دادن به شورشهاي كردستان و ايجاد نظم و آرامش در منطقه، داوطلبانه از مركز آموزش '۰۱' نيروي زميني ارتش در تهران به تيپ دوم لشكر ۲۸ پياده كردستان منتقل و به سمت فرماندهي گردان ۱۰۷ پياده منصوب شد.
صداقت خاطرنشان كرد: آن شهيد بزرگوار در اين مدت، به سبب خلاقيتها و شايستگيهايي كه از خود نشان داد، مورد تشويق فرماندهان وقت قرار گرفت.
وي ادامه داد: در آن زمان، كردستان بسيار ناامن و پرآشوب شده بود، گروهي زمزمه تجزيهطلبي و خودمختاري را سر داده و در منطقه تشنج و بحران ايجاد ميكردند .
صداقت با اشاره به نقش شهيد فراشاهي در آن دوران حساس گفت: شهيد محمد فراشاهي با هوش و درايت خود تلاش كرد تا آرامش و امنيت را بدون خشونت در منطقه برقرار كند و جان و مال مردم را از تعرض مصون دارد.
*حمله منافقان به سقز و نقش آفريني شهيد فراشاهي
وي ادامه داد: حمله مهاجمان به سقز در هفته پاياني مرداد ۱۳۵۸، روزبهروز افزايش مييافت و پادگان در خطر سقوط قرار گرفت.
صداقت بيان داشت: براي تقويت پادگان سقز و پاكسازي شهر، نيروي كمكي از سنندج، همدان و شيراز اعزام شدند و گروه هاي ضدانقلاب نيز طرفداران خود را تحريك كردند تا با تجمع در پنج كيلومتري شهر، از ورود نيروهاي كمكي به سقز جلوگيري كنند.
وي گفت: شهيد فراشاهي در اين دوره حساس نقش بسيار مهم و تعيين كننده اي را ايفا كردند.
*چگونگي شهادت
صداقت ادامه داد: نيروهاي كمكي ۳۱ مرداد ۱۳۵۸، به نزديكي سقز رسيدند و ضدانقلاب به روي سربازان تيراندازي كردند.
اين محقق حوزوي و دفاع مقدس خاطرنشان كرد: شهيد محمد فراشاهي براي جلوگيري از بروز درگيري و ريختهشدن خون مردم بيگناه شهر، با دو نفر از معتمدين محل و چند تن از افراد تحت فرماندهياش، بدون اسلحه و با پرچم سفيد به نشانه صلح و دوستي، به اردوگاه ضد انقلاب نزديك شد.
صداقت گفت: شهيد رفته بودند تا دوستانه با سران آنها گفت و گو كند و از آنها بخواهد كه از سر راه ستون اعزامي كنار رفته و درگيري را قطع كنند.
وي يادآورشد: متاسفانه هنگام گفت و گوي صلحآميز، ناگهان در نهايت ناجوانمردي، گلولهاي به قلبش شليك شد و او را كه روزهدار بود، به شهادت رساندند.
*اوضاع سقز پس از شهادت
صداقت با اشاره به وضعيت سقز بعد از شهادت شهيد فراشاهي نيز گفت:پس از شهادتش، اوضاع منطقه بحرانيتر شد، افسران و درجهداران بومي پادگان را ترك كردند و ترس و اضطراب، كارآيي افراد موجود را كاهش داده بود.
وي افزود: عوامل ضدانقلاب با تمام نيرو به پادگان سقز حمله كردند و بسياري از نظاميان را به شهادت رساندند ولي با فداكاري پرسنل نظامي و پشتيباني خلبانان هوانيروز، مهاجمان موفق به تسخير پادگان نشدند.
وي تصريح كرد: پس از چند روز پيكر شهيد محمد فراشاهي، به كرمانشاه و از آنجا به تهران انتقال يافت.
صداقت خاطرنشان كرد: در چهارم شهريور ۱۳۵۸، طي تشييع باشكوهي با حضور قواي سهگانه زميني، دريايي، هوايي و فرماندهان ارتش، اقشار مختلف مردم و خانوادهاش، تشييع و آيتالله سيدمحمود طالقاني در بهشت زهرا(س) بر پيكر وي نماز خواندند و پيكر پاك ايشان براي خاكسپاري به قم منتقل شد.
** حضور امام راحل در تشييع شهيد
وي ادامه داد: امام خميني(ره) در مراسم تشييع پيكر شهيد محمد فراشاهي از مسجد امامحسن عسكري(ع) تا حرم حضرت معصومه(س) شركت كردند و در صحن حرم نماز اقامه كردند.
صداقت بيان داشت: پس از نماز، وقتي پيكر مطهر شهيد را بلند كردند، از پدر شهيد پرسيدند: 'كجا دفن ميكنيد؟' پدر شهيد پاسخ دادند 'در باغ بهشت'. امام فرمودند: ايشان اولين افسر شهيد ارتش است، در شيخان دفن كنيد.
وي اظهار داشت: به فرمان امام راحل ، پيكر شهيد محمد فراشاهي در گلزار شهداي شيخان و در جوار مرقد مطهر حضرت معصومه(س)، به خاك سپرده شد.