به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ اگر روسیه در زمان استالین، به تعبیر چرچیل، یک معمای رازگونه بود، کره شمالی نیز سیاه چالهای است غیر قابل نفوذ؛ به طوری که به گفته بسیاری از کارشناسان، خبری از داخل این کشور چنان که باید منتشر نمیشود. کره شمالی در نظر بسیاری از مردم دنیا، یک دالان تو در توی ناشناخته است که تنها شناخت آدمهای پیرامونش به مجموعهای از تصاویری که از صفحه تلویزیون پخش میشود، با آدمهای عصا قورت دادهای که رژه میروند محدود میشود. هرچند توریستها میتوانند به این کشور بروند و از داخل این معما سری درآورند، اما مدت محدود و قوانین وضع شده مانع از شناخت اساسی از کره شمالی میشود و ارتباط با مردم عادی این کشور میشود.
«افسوس نمیخوریم» عنوان یکی از کتابهای منتشر شده درباره زندگی مردم کره شمالی است که توسط باربارا دمیک، روزنامهنگار و نویسنده، نوشته شده است؛ از این جهت میتوان این کتاب را یکی از منابع درباره زندگی شهروندی در کره شمالی به شمار آورد که میتواند پاسخگوی بسیاری از پرسشها درباره کره شمالی باشد. شالوده کتاب براساس سخنان و خاطرات چند تن از شهروندان کره شمالی شکل گرفته است که نویسنده به سراغشان رفته و با آنها به بحث و گفتوگو پرداخته است.
«افسوس نمیخوریم» در واقع نگاهی است به درون کره شمالی از زبان مردمی که سالها تجربه زندگی در آن را داشتند. اینکه این مردم چه فیلمی میدیدند، چه میخورند، زندگی آنها به چه صورت است و ... از جمله موضوعاتی است که در این کتاب به آن پرداخته میشود. روزنامه گاردین در مطلبی که درباره این کتاب نوشته است، در وصف آن میگوید: «این کتاب، روایتی است از حرکت و در عین حال پریشانی مردم در کره شمالی. این اثر تلاش دارد تا تصویری واقعیتر از آنچه که در رسانهها از این کشور به نمایش میگذارد، به نمایش بگذارد».
نویسنده درباره این کتاب میگوید: «در عکسها و تلویزیون، مردم کره ی شمالی مردمی ماشینی به نظر میرسند که همیشه در حال ژره رفتن با یونیفرم یا اجرای حرکات گروهی ژیمناستیک برای اعلام وفاداری به پیشوای کره ی شمالیاند. با نگاهی دقیق به تصاویری از این دست، سعی دارم از واقعیت ورای آن چهرههای تهی خبر دهم...» .
دمیک برای نگارش این کتاب به سراغ شش تن از شهروندان کره شمالی رفته است که بیش از 15 سال از زندگی خود را در این کشور صرف کردهاند و تجربیات مختلفی از این کشور در ذهن دارند که بخشی از آن، به انتقال قدرت از کیم ایل سونگ به پسرش و قحطی در این کشور مربوط میشود. در این کتاب مبارزه برای بقا، رشد جاهطلبی به جای عشق و محبت و ... به خوبی از زبان شهروندان این کشور به تصویر کشیده میشود.
«افسوس نمیخوریم» در سال 2010 منتشر شد و برنده جوایز متعددی شد.هرچند نمیتوان این کتاب را به معنای واقعی گزارشی کامل و بیعیب و نقص از زندگی مردم عادی در کره شمالی دانست، اما این اثر میتواند بخشی از ناشنیدهها و پرسشهای ما را پاسخ دهد. تجربه ثابت کرده که نگارش کتاب و تولید فیلمهای اینچنینی آن هم درباره مردم و ملتی که تلاش کردهاند مقابل امپریالیسم بایستند، همواره با اغراقهایی همراه بوده است، اما به نظر میرسد که خواندن این اثر خالی از لطف نباشد و این برعهده مخاطب است که سره را از ناسره در کتاب تشخیص دهد.
کتابسرای تندیس به تازگی ترجمه این کتاب را روانه بازار کتاب کرده و قرار است در بیست و نهمین دوره نمایشگاه کتاب تهران توزیع شود.