به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، جواد بهادرخان، روان شناس و استاد دانشگاه، دیروز در جشن جاودانه های فرهنگ که به مناسبت گرامیداشت هفته معلم در پردیس شهید هاشمی نژاد مشهد برگزار شد به اهمیت آموزش و کسب مهارت های زندگی پرداخت.
وی افزود: از دیدگاه یکی از روان شناسان انسان موجودی است، جسمی، روان شناختی، اجتماعی و معنوی. اگر به ماهیت انسان توجه کنیم خوب است که خود را در چهار بعد جسمی، روان شناختی، اجتماعی و معنوی رشد دهیم.
این روان شناس و مشاور خانواده گفت: بنابراین باید به جسم خود توجه کنیم و به تفکر و اندیشه بها بدهیم و به روحیه و توان روحی که پشت این جسم در حرکت است ارزش قائل باشیم.
وی افزود: ما موجودی اجتماعی هستیم و باید به معنویت هم اهمیت بدهیم و بعد معنوی خود را رشد دهیم.
بهادرخان افزود: روان شناس دیگری می گوید انسان موجودی است هیجانی و عقلانی. باید شاد باشیم و شاد زندگی کنیم؛ چرا که شادی در دین ما از جایگاه ویژه ای برخوردار است. اگر فردی را شاد کردید ابتدا از خدا تشکر کنید و سپس از او تشکر کنید.
این استاد دانشگاه گفت: تنها با هیجانات نمی توان زندگی کرد؛ چرا که انسان در زندگی با ناملایمات و وقایع تلخ نیز روبرو می شود.
بهادرخان افزود: نمره یک انسان سالم به خودمان چند می دهیم؟ 120 ویژگی برای انسان سالم داریم. یکی از مؤلفه های رشد شخصیتی، مسؤولیت پذیری است، در جامعه افراد تا چه اندازه مسؤولیت پذیر هستند؟ هر کس سراغ خودش برود و ببیند نمره مسئولیت پذیری او چند است؟
تفکر انتقادی یکی از مهارت اصلی در زندگی است
این روان شناس و مشاور خانواده بیان کرد: مهارت های زندگی برای رشد شخصی و اجتماعی ماست و تفکر انتقادی یکی از ده ها مهارت اصلی در زندگی است بر این اساس لازم است مرتب خودمان را وارسی کنیم و تفکر خود را کنترل کنیم و ببینیم از سال قبل تا کنون چه تغییری در من ایجاد شده تا من را بالا ببرد.
وی با اشاره به این که تربیت یک امر مهم است، خاطرنشان کرد: کیفیت زندگی را باید ارزیابی کنیم و ارتقا بدهیم. کیفیت زندگی به این است که هر فرد، ذهن و بدنش را در بالاترین سطح نگه دارد. آیا تأسف ندارد که خودمان را گم کردیم و به دنبال خودمان نمی گردیم.
حقیقت ناب زندگی را یاد بگیریم و یاد بدهیم
این روان شناس و مشاور خانواده گفت: آمار بیماری های روانی رو به افزایش است و به 25 درصد افزایش پیدا کرده است و حال باید پرسید اثر عملکردی خانواده و معلمان کجاست؟ معلم باید زمینه ارتقا دانش آموز را فراهم کند.
این استاد دانشگاه گفت: شهید مطهری جمله ای دارد که می گوید:« من ستایشگر معلمی هستم که به من اندیشیدن را به من آموخت.». ما باید یاد بگیریم که اندیشه کنیم. من سعی کردم به دانشجویانم علاوه بر دروس علمی و آکادمیک، زندگی یاد بدهم.
بهادرخان افزود: باید جایگاه خودمان را بشناسیم. عارفان علم، عاشق می شوند، فرق است بین علم و دانش. علم حقیقت است. ما به بسیاری مسائل دانش داریم، اما علم نداریم. ما باید حقیقت ناب زندگی را یاد بگیریم و یاد بدهیم.
خداوند ما را برای خود تربیت کرده است
وی با بیان این که مربی گری، شغل خداوند است، بیان کرد: در دعای کمیل می خوانیم که «یا رب یا رب یا رب»، یعنی ای معلم من؛ ای رب من؛ ای تربیت کننده من. خداوند ما را برای خودش تربیت کرده است.
این استاد دانشگاه خطاب به دانشجویان گفت: تربیت رسالت شماست. شما فرهنگیان عظمت دارید. فرهنگ یعنی آهنگ عظمت و شکوه کردن. فرهنگی همیشه قصد به عظمت رسیدن و به عظمت رساندن را دارد. شهید مطهری در این مسیر قدم برداشت و به انسان ها عظمت بخشید.
معلمی، علم و هنر است
بهادرخان افزود: معلمی، علم و هنر است. معنی هنر، صاحب نیک سرشتی است. معلم دانش آموز را رشد می دهد.
این استاد دانشگاه به دانشجویان توصیه کرد که بدون مشاوره ازدواج نکنند و افزود: تقریبا 80 درصد افراد جامعه برای طلاق مشاوره می آیند؛ اما تنها سه درصد افراد برای ازدواج مشاوره می روند.
بهادرخان خاظر نشان کرد حضرت علی(ع) می فرمایند: «ايمان بر چهار پايه استوار است؛ صبر، يقين، عدل و جهاد.».
سعی کنیم آن چه را نمی دانیم، صادقانه بگوییم نمی دانم
وی عنوان کرد: بیاییم یک قراری با هم بگذاریم که آن چه را که یاد نداریم، صادقانه بگوییم یاد نداریم. حتی اگر مسأله ای را یاد نداریم، صادقانه به دانش آموزمان بگوییم یاد نداریم.
این روان شناس و مشاور خانواده بیان کرد: آیا تا کنون فکر کردیم که ما عمر خود را چگونه سپری می کنیم، آیا واقعا از عمر خود استفاده می کنیم یا تنها صفحات عمر خود را خط خطی می کنیم. هر روز که می گذرد، یکی از صفحات عمر است که بر آن می نگاریم و خط خطی می کنیم.
بهادرخان افزود: سعی کنیم چهار عمل را انجام دهیم، اول این که از ابتدای صفحه زندگی بنویسیم، دوم، ریز بنویسم و کار خوب و عمل صالح انجام دهیم و تمام کارها را خالص برای خداوند متعال انجام دهیم.
این استاد دانشگاه گفت: قدر خود را ندانستن، یکی از مصادیق خسران است؛ از این رو توجه کنیم که به گونه ای زندگی کنیم که خسران نبینیم. قدر خود را بدانید و فرصت های عمر خود را استفاده کنید.