به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، دکتر سهیلا صادقی در نشست تخصصی خانواده با انتقاد از سیاه نماییهایی که در مورد وضعیت خانواده انجام می شود، گفت: چند سالی هست که سعی می شود در سطوح مختلف خانواده، بحران زده نمایش داده شود، اما این در حالی است که بسیاری از ما هنوز در خانواده های خود زندگی کرده و به آنها متکی هستیم.
عضو هیات علمی جامعه شناسی دانشگاه تهران با تقسیمبندی موضوعات پیرامون خانواده به سه محور اصلی اظهار داشت: در بخش اول عدهای در حوزه تکوین خانواده صحبت کرده و پیرامون مسائل شکل گیری آن با نگاه های تاریخی تئوری هایی را ارائه دادند. در دسته دوم، عده ای پیرامون تغییر الگوها صحبت کرده و در دسته سوم ما شاهد ارائه تئوری و مباحث و مطالعات پیرامون آسیبهای اجتماعی خانواده هستیم.
وی با بیان اینکه در دسته ای از مباحث بزرگنمایی بیش از حدی پیرامون مشکلات خانواده انجام شده است، توضیح داد: در بخشی از آسیب های اجتماعی مطرح شده پیرامون خانواده، شاهد یک غلو و بزرگنمایی هستیم که در قالب آن مسائل مربوط به خانواده بسیار بزرگ مطرح شده و در نهایت خانواده به یک نهاد وحشتناک و سیاه تبدیل می شود.
صادقی تصریح کرد: گاهی هم سعی می شود که مسائل خانواده نادیده گرفته شده و به نوعی قدسی بودن خانواده مطرح شود که طی آن خانواده به یک نهاد مقدس تقسیم شده و هیچ تخلف و مشکلی در آن پیش نمی آید.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه نگاه واقع گرایانه به خانواده باید دور از ایدئولوژی های سیاسی باشد، اظهار کرد: نگاه ما به مسائل خانواده باید یک نگاه واقع گرایانه و نه تنها خلاصه شده در دو دسته مذکور باشد. به همین مذکور باید به دور از ایدئولوژیهای سیاسی، خانواده و مسائل آن را بررسی کرد.
هیچ دوران طلایی در مورد خانواده نداریم
صادقی با اشاره به اینکه هیچ عصر طلایی در مورد خانواده وجود ندارد، عنوان کرد: در برخی از دوره ها نرخ طلاق پایین بوده است، اما این به معنای رضایت داشتن شرایط خانواده از زندگی نیست. علاوه بر این، نرخ طلاق به لحاظ تحلیلی هم قابل بررسی است که بین ۶ تا ۱۲ درصد در حال نوسان است.
ازدواجهای خودخواسته علت عمده طلاقها
عضو هیات علمی جامعهشناسی دانشگاه تهران در خصوص علت عمده طلاق ها نیز تصریح کرد: ازدواج های خودخواسته و خودسرانه، علت عمده طلاق ها محسوب می شود به طوری که در این ازدواج ها هیجانات آنی، تصمیم گیری ها را رقم می زند که متاسفانه در پایان جدایی را در پی دارد.
وی با تاکید بر اینکه آمارها را نمی توان خارج از متن اجتماعی تفسیر کرد، گفت: در حالی ما شاهد ۰.۶ درصد، به عنوان کمترین نرخ طلاق در ژاپن هستیم که نرخ خودکشی از سوی دیگر در این کشور بالا است بنابراین نمی توانیم به آمارها یک نگاه ایزوله داشته باشیم.
صادقی با انتقاد از رواج تئوری های افسانه ای در مورد مشکلات خانواده و بنیان آن بر افسانه زدایی آنها تاکید کرد و افزود: یکی از این افسانه ها مربوط به تئوری است که ثبات داشتن خانواده در دوران گذشته را مطرح می کند. علاوه بر این، خصوصی خواندن حوزه خانواده نیز یکی دیگر از این افسانه هایی است که باید از بین برود.
این استاد دانشگاه در ادامه و با انتقاد از فیلم های ساخته شده پیرامون مسائل خانواده ادامه داد: فیلمسازان به نکات مختلفی توجه میکنند، اما در باب مسائل اجتماعی به ندرت می بینیم که فیلمساز با کارشناس اجتماعی صحبت کرده تا به دنبال آن فیلمی را بسازد. در چند دهه اخیر فیلم های سخیفی در حوزه خانواده ساخته شده است و این در حالی است که باید گفت فیلم های ایرانی با مسائل خانوادگی هیچ قرابتی ندارند.
وی در خصوص ازدواج سپید نیز افزود: بر اساس اعلام سازمان جوانان، ۳۰ درصد از جوانان در قالب ازدواج سپید زندگی می کنند که در صورت صحت داشتن این آمار، مسئله ازدواج سپید بسیار قابل تامل است.
این جامعهشناس با اشاره به اینکه خشونت خانگی نیز امری جدی به شمار می رود، خاطرنشان کرد: ۳۰ درصد قتل ها در حوزه خانواده رقم می خورد که ۱۱ درصد آن ولیکشی است. به همین منظور خشونت علیه والدین یک امر جدی باید محسوب شود.
صادقی در خصوص خشونت علیه مردان نیز گفت: وقتی صحبت از خشونت خانگی می شود، نباید تنها به خشونت علیه زنان و کودکان توجه کرد؛ چراکه خشونت علیه والدین و همچنین خشونت علیه مردان نیز زیرمجموعه آن به شمار می رود. در رابطه با خشونت علیه مردان نکته ای مطرح است پیرامون این مسئله که ایدئولوژی مردسالاری باعث می شود که مردان خیلی در مورد خشونت علیه خودشان صحبتی نکنند.
منبع: مهر