به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، دومین کنگره بینالمللی و چهاردهمین کنگره ملی ژنتیک ایران با حضور محمدحسن کریمی نژاد، رئیس انجمن علمی نوروژنتیک ایران، علیاکبر ولایتی مشاور عالیمقام معظم رهبری و رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، مسئولان و کارشناسان داخلی و خارجی و جمع کثیری از اساتید و دانشجویان در مرکز همایشهای بینالمللی دانشگاه شهید بهشتی افتتاح شد.
علیاکبر ولایتی، مشاور عالیمقام معظم رهبری و رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام طی سخنانی با اشاره به اینکه ایران مهد تنوع ژنتیک و زادگاه و مرکز پیدایش بسیاری از گونههای مهم در حوزه کشاورزی و غذا است، اظهار کرد: در این زمینه تاکنون بیش از 7500 گونه آن شناساییشده است که منابع اصلی پایه تولید و بهعنوان منشأ تأمین غذا، دارو و مواد مهم صنعتی و نساجی شناخته میشود.
حفاظت و بهرهبرداری منابع ژنتیک در کشور بهعنوان انفال، وظیفه و بلکه تکلیفی ملی است
ولایتی بابیان اینکه حفاظت و بهرهبرداری از این منابع بهعنوان انفال، وظیفه و بلکه تکلیفی ملی است، عنوان کرد: این منابع بین نسلی بهحساب میآید و به فرزندان و نسلهای بعدی نیز تعلق دارد و با توجه به رویکرد بهرهبرداری ما باید از منابع حفاظت و حراست کنیم اما این به معنای ممانعت از دسترسی بهویژه دسترسی دانشمندان و پژوهشگران نیست.
در ادامه محمود تولائی، رئیس کنگره و عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله ضمن اشاره به اینکه این کنگره هر 2 سال یکبار برگزار میشود، گفت: این کنگره یک نشست هماندیشی بین دانشمندان و پژوهشگران حوزه ژنتیک در کشور است که در طی دو دوره گذشته بهصورت بینالمللی برگزار میشود.
رئیس دومین کنگره بینالمللی و چهاردهمین کنگره ملی ژنتیک ایران افزود: امروز مهمانان خارجی از 11 کشور جهان برای تبادل آخرین دستاوردهای خود با محققین ایرانی در این کنگره حضور دارند، علاوه بر آن تعداد زیادی از دانشمندان ایرانی که فعالیت علمی در خارج از کشور دارند نیز در این محفل علمی حاضر هستند.
تولائی، تصریح کرد: در این کنگره قرار است قریب به هزار مقاله علمی طی سه روز در گرایشهای ژنتیک انسانی، گیاهی، حوزه دام و آبزیان، ریزسازوارهها، ذخایر و تنوع زیستی و حوزه مربوط به محیطزیست مطرح شود و درمجموع نشستهای علمی 6 کارگاه آموزشی و 5 هماندیشی با موضوعات مهم بهروز ژنتیک موردبررسی اندیشمندان قرار خواهد گرفت.
ایران از نظر ذخایر ژنتیکی شاید معادل کل اروپا دارای گونههای زیستی است
عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله در بیان اینکه کشور ما ازنظر ظرفیت منابع انسانی دارای پتانسیل قوی است، ادامه داد: ازنظر ذخایر ژنتیکی شاید معادل کل اروپا دارای گونههای زیستی هستیم و این سرمایههای علمی و منابع عظیم خدادادی ایجاب میکند که در حوزه ژنتیک پیشتاز باشیم، همانطور که اطلاعات و اسناد تاریخی موجود نشاندهنده این است که دانشمندان ما در حدود 8-7 قرن پیش به این دانش آگاهی داشتند.
وی با توضیح اینکه قریب به 700 مقاله بهصورت پوستر در جوار این کنگره ارائهشده است، اظهار کرد: همچنین تقدیر از پیشکسوتان، دانشمندان، محققین برتر و محققین جوان این عرصه از دیگر برنامههای این کنگره خواهد بود و آرزو میکنیم محفل مناسبی برای مشارکت دانش و تجربههای اندیشمندان دنیا و کشورمان باشد تا در حوزههای کاربردی و بهرهبرداری در این حوزه پیشتاز باشیم.
امروز متخصصین ژنتیک نویددهنده تولد فرزندان سالم برای جامعه ما هستند
این مقام مسئول بابیان اینکه ما در دنیا در حوزه ژنتیک بهخصوص ژنتیک گیاهی صاحب مقالههای زیادی هستیم تصریح کرد: اما برای بهرهبرداری عملی نیز شاهد توقفهای زیادی بودیم و در مقابل در حوزه ژنتیک انسانی دارای ظرفیت و مقالههای خوبی هستیم و امروز متخصصین ژنتیک نویددهنده فرزندان سالم برای جامعه ما هستند.
رئیس دومین کنگره بینالمللی و چهاردهمین کنگره ملی ژنتیک ایران عنوان کرد: مسئله مهم این است که ما چگونه باید از این داشتهها استفاده کنیم، بر این اساس رویکردهای مختلفی به تحقیقات در حوزه ژنتیک در دنیا وجود دارد، یک نگاه، نگاه محتاطانه است که بر اساس آن هر علم و فنآوری که پیش آمد ما توقف کنیم و منتظر بمانیم تا ابتدا در دنیا مورد آزمون قرارگرفته و سپس ما از آن استفاده کنیم.
متأسفانه امروزه ما مصرفکننده محصولات اصلاحشده خارجی هستیم
عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله (عج) ادامه داد: در نتیجه رویکرد محتاطانه میتوان به رخدادی که امروز بر سر غذاهای اصلاحشده ژنتیکی شاهد آن هستیم و حکایت از ان دارد که مصرفکننده محصولات اصلاحشده خارجی هستیم اما مسیر را برای تولید اصلاحشده تحت کنترل و نظارت در کشور خودمان سد کردهایم.
تولائی، گفت: رویکرد دیگر این است که ما میتوانیم شجاعانه با توجه به پایبندی به اصول قانون و اخلاق علمی و زیستی در همین مسیر نیازمندیهای خود را تأمین کنیم، خوشبختانه امروز در حوزه داروهای نسل جدید پیشتاز و داروهای مبتنی بر دانش ژنتیک و بیوتکنولوژی در رتبه دوم یا سوم هستیم.
هر فرزندی حق دارد سالم به دنیا بیاید و تولد نوزاد معیوب هزینه روحی و روانی بسیار زیادی را برای کشور خواهد داشت
وی با اشاره به بحث افزایش جمعیت که یکی از اصول راهبردی در کشور ما است اضافه کرد: امیدواریم بتوانیم با گسترش خدمات و مشاورههای ژنتیک این مسئله را گسترش دهیم چراکه معتقد هستیم هر فرزندی حق دارد سالم به دنیا بیاید و تولد نوزاد معیوب هزینه روحی و روانی بسیار زیادی را برای کشور خواهد داشت.
این مقام مسئول در پایان متذکر شد: حاصل اینچنین نشستهایی که قریب به دو هزار عضو انجمن ژنتیک در ایران در شکلگیری آن مؤثر بودند این است که بگویند ما آماده هستیم در دوره اقتدار و دهه پیشرفت و عدالت هستیم علم خود را در خدمت توسعه و پیشرفت جامعه قرار دهیم.