میزان، انقلابیگری است!
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، رهبر معظم انقلاب اسلامی، طبق سنوات گذشته، گوشهای از آثار و برکات اقدام انقلابی و شخصیت امام خمینیرحمهاللهعلیه را در حرم مطهر بیان میکنند که امسال بنا به اقتضای موجود، راجع به شاخصههای مهمّ انقلابیگری ایراداتی فرمودند که نکات مهمی بهعنوان تبیین بیشترِ بحث ایشان به نگارش درمیآید:
اولاً این 5 شاخصه «پایبندی به مبانی و ارزشهای اساسی انقلاب اسلامی، هدفگیری مستمر آرمانها و همت بلند برای رسیدن به آنها، پایبندی به استقلال همهجانبهی کشور، حساسیت در برابر دشمن و تبعیت نکردن از او و تقوای دینی و سیاسی»، بههیچعنوان حصری نیستند، بلکه تمثیلیاند؛ بدین معنی که میتوان مواردی چون خدمتگزارِ خدوم و بیمنّت مردمی، دارابودن جهانبینی الهی و... را به آنها افزود و همچنین هرگز نباید دایره انقلابیگری را به طیف خاصّی محدود کرد، یعنی نباید فقط قشر دانشجو یا طلبه را انقلابی فرض کنیم و مابقی اصناف مردمی و سازمانی را در زمره انقلابیون قرار ندهیم.
ثانیاً اگر بخواهیم در شناختِ افرادِ موافقِ شاخصههای انقلابیگری دقیقتر باشیم، ناچار باید تقسیمبندی منطقی نسبت به وجود یا عدم وجود چنین شاخصههایی، مخصوصاً در میان افراد نزدیک به حضرت امام خمینیرحمهاللهعلیه در زمان حیات ایشان و بعد از رحلت ایشان صورت بگیرد.
- افرادی بودند که چه در زمان حیات ایشان و چه پس از ممات، مطیع امرِ امام بودند و به انقلابیگری مشهور؛ بهگونهای که صرفاً با چهارتا نشست و برخاست به این ویژگی نرسیدند، بلکه با دریافت پیام پیر جماران، سعی نمودند خود را نادیده گرفته و تنها مروج تفکرات و نظریههای خمینی بزرگوار باشند. این گروه را میتوان «صدیقینِ» امام بزرگوار نام نهاد.
- افرادی بودند که در زمان حیات امام، آدمِ انقلابیِ پیشکسوتِ مبارزِ شکنجهدیدهی زندانرفته شناخته میشدند، اما پس از رحلت ایشان، کمکم با مرور زمان و تحولات شخصیتی، در نطقهای خودشان، با زیرپانهادن اصول محکم و متقنی که خود حضرت امام بارها تا آخرین لحظه عمرشان بدان معتقد بودند، فاصله خود تا انقلابیگری را افزایش دادند؛ مانندِ این گروه: «بعضیها با امام از پاریس تو هواپیما بودند و آمدند ایران؛ اما در زمان امام به خاطر خیانت اعدام شدند! بعضیها از دورانی که امام در نجف بود و بعد که به پاریس رفت، با ایشان ارتباط داشتند، در اول انقلاب هم مورد توجه امام قرار گرفتند؛ اما بعدِ رفتارِ اینها، موضعگیریهای اینها موجب شد که امام اینها را طرد کرد، از خودش دور کرد.» (بیانات امام خامنهای 14/3/1389) نکته قابل تأمل اینکه اینگونه اشخاص (در هر لباس و مقامی) میتوانند مهره مفید و ارزشمندی برای پیادهکردن نقشههای دشمن در کشور باشند.
- افرادی هم هستند که نه تنها در حیات امام حضور نداشتند، بلکه طی سالیان متمادی، با قرائتهای مختلف برخی از یاران همراه همیشگی امام مواجه میشوند. این افراد با مطالعه و با شناختِ مواضعِ صریح و بدون روتوشِ حضرت امام، توانستند با الگوپذیری شخصیت برجسته ایشان، قدم در جاده روحاللهی نهند و با اینکه از نفس مسیحایی امام بهرهای نبردند، ولی با دریافت حقائق از طریق یاران راستین، مخصوصاً خلفِ صالحِ ایشان، حضرت امام خامنهایدامظلهالعالی توانستند در مسیر انقلابیگری بمانند و امیدواریم تا برپایی عدالت کامل، ثابت قدم بمانند.
اما درجات انقلابیگری در تمامی افراد متغیر است، بهگونهای که برخی کمانقلابیاند، برخی در مقابل، بسیارانقلابیاند.
- کمانقلابی: این ویژگی برای آنانکه نانِ انقلاب را خوردهاند، شایسته نیست؛ به قولی، زمانی که پلو سر سفره بیاید، آنها هم پیدایشان میشود! تا زمانی که حساسیت جمعی صورت نگیرد، سکوت میکنند یا حتی به یک نوشته اکتفا میکنند. رفاهطلبی، ثروتاندوزی و... از جمله ویژگیهای چنین افرادی است که اگر رجعت واقعی به انقلابیبودن صورت نگیرد، دیگر اثری از انقلابیگری هم در آنها نخواهد بود.
- بسیارانقلابی: حساسیت بالا نسبت به کمشدن یا بیتفاوتشدن امور مربوط به انقلاب و امام و رهبری. اینها تندرو نیستند، بلکه چون گروه کمانقلابی حوصله ندارد یا نمیخواهد در عرصهها فعال باشد یا اینکه منفعت شخصی یا گروهیاش اجازه نمیدهد تا حساسیت خود را بروز دهد، به انقلابیون، «تندرو» میگویند و اگر بخواهیم معادل قرآنی و صحیح آن را بیان کنیم، این افراد، در زمره «سابقون» قرار میگیرند.
اما پیشنهادی که میتواند برای آینده نظام جمهوری اسلامی ایران مفید باشد، این است که چنین شاخصههایی برای انتخابشوندگانِ در هر انتخاباتی مورد ملاحظه جدی قرار بگیرد؛ مقنن ابتدا موارد قانونی را بازنگری نماید و در صورتی که معادل واقعی 5 شاخصه فعلی وجود نداشت، آنها را مطابق با الفاظ حقوقی در چهارچوب قانونِ (انتخابات مجلس خبرگان رهبری، ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و شهر و روستا) ذکر نماید. البته باید متذکر شد که با توجه به نزدیکشدن انتخابات ریاست جمهوری در سال 96، باید نسبت به میزان و درجه انقلابیگری نامزدهای انتخابات حساسیت خرج داد.