آخرین اخبار:
کد خبر:۵۱۹۹۲۳

«زبان و ادبیات عامه ایران» در کتابفروشی‌ها

کتاب «زبان و ادبیّات عامه ایران» تالیف و تدوین حسن ذوالفقاری از سوی انتشارات سمت منتشر شد.

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ کتاب زبان و ادبیّات عامه ایران برای استفاده در درس و گرایش ادبیات عامه تألیف شده است. در تألیف کتاب ضمن جامعیت و اختصار، از منابع متنوع و جامع استفاده شده تا راهگشای مطالعات و تحقیقات بیشتر باشد.

 

برای تدوین این کتاب، از نمونه‌ها و شاهد مثالهای مختلف تا حد مقدور بهره گرفته شده تا دانشجویان به طور ملموس با انواع و گونه‌های ادب عامه آشنا شوند. مؤلف کوشیده در کنار ارائه اطلاعات و دانش ادب عامه، زمینه‌های لازم را برای تحقیق و مطالعه علمی نیز فراهم کند. روشهای پیشنهادی در کنار روشهای عام پژوهش در حوزه مردم‌شناسی، به طور خاص به کار طبقه‌بندی و تحلیل ادب عامه می‌آید.

 

حسن ذوالفقاری مولف کتاب «زبان و ادبیات عامه ایران» در مقدمه این کتاب آورده است: این کتاب برای استفاده در دروس رشته زبان و ادبیات فارسی و گرایش ادبیّات عامه تألیف شده و شش بخش دارد که هر بخش در برنامه گرایش زبان و ادب عامه، خود واحد درسی مستقلّی است.

 

بخش اوّل به کلّیّات اختصاص یافته است و پنج فصل دارد؛ در این فصل‌ها فرهنگ مردم (فولکلور) و انواع آن، گستره و اهمیّت و ویژگی‌های ادب عامه، رابطه ادب عامه و ادب رسمی و سیر مطالعات و تحقیقات ادب عامه بررسی می‌شود. هدف این بخش، ایجاد زمینه‌هایی برای معرّفی ادبیّات عامه است.

 

در بخش دوم ادبیّات داستانی عامه شامل طبقه‌بندی و انواع قصّه‌هاست و عناصر داستانی و ویژگیها و بن‌مایه‌های قصّه‌های عامه فارسی مورد تحقیق قرار گرفته و در پایان مهم‌ترین آثار ادبیّات داستانی عامه بر اساس سیر تاریخی آن، بررسی و معرّفی شده است.

 

در بخش سوم ادبیّات نمایشی عامه بررسی شده است. در این فصل برای نشان دادن تنوّع نمایش در ایران، انواع نمایشهای آیینی دینی و ملّی را معرّفی کرده‌ایم. بخش چهارم ادبیّات غیرِروایی عامه شامل ضرب‌المثل‌ها، چیستان، ‌یادگارنویسی، ماشین‌نوشته‌ها و گورنوشته‌ها است؛ این بخش را در مقابل ادبیّات روایی و داستانی آورده‌ایم.

 

در بخش پنجم ادب منظوم عامه، ویژگی‌ها، قالب‌ها، جنبه‌های بلاغی و هنری حوزه جغرافیایی و انواع و گونه‌های آن معرّفی شده است. هدف این فصل، معرّفی شعر عامه و تنوع آن نسبت به شعر رسمی و مضمونها و موضوعات اشعار عامه است.

 

بخش ششم به معرّفی زبان عامه، ویژگیها، گونه‌های اجتماعی و جغرافیایی، همچنین اجزا و موادّ زبان عامه چون واژگان، اصطلاحات و زبانزدها و کنایه‌ها اختصاص دارد. آخرین بخش درباره شیوه‌های گردآوری، طبقه‌بندی و مطالعات علمی ادب عامه است که خود همچون راهنمایی برای مطالعات میدانی و عملی دانشجویان و پژوهشگران این حوزه به شمار می‌رود.

 

وی نوشته است: در تألیف این کتاب، از ۵۰۰ منبع بهره گرفته و کوشیده‌ایم تا آنجا که ممکن باشد، منابع مربوط را برای مطالعات و تحقیقات بیشتر معرّفی کنیم. از نمونه‌ها و شاهدمثالهای مختلف تا حدّ مقدور بهره گرفته‌ایم تا دانشجویان به طور ملموس با انواع و گونه‌های ادب عامه آشنا شوند. همچنین کوشیده‌ایم در کنار ارائه اطّلاعات و دانش ادب عامه، زمینه‌ای لازم را برای تحقیق و مطالعه علمی نیز فراهم کنیم؛ روشهایی را پیشنهاد کرده‌ایم که در کنار روشهای عام پژوهش در حوزه مردم‌شناسی، به طور خاص به کار طبقه‌بندی و تحلیل ادب عامه می‌آید. از آنجا که این کتاب اوّلین کتاب درسی در زمینه مطالعات ادب عامه است، کوشیده‌ایم ضمن جامعیّت، اختصار را نیز رعایت کنیم و از میان مطالب انبوه قابل‌ طرح، آنهایی را بیاوریم که ضرورت بیشتری دارد وگرنه عناوین طرح‌شده در کتاب، تمام گفتنیها را شامل نمی‌شود و تنها به اقتضای آموزشی بودن، شامل اَهَمِّ مباحث می‌شود.

 

سازمان مطالعه و تدوین كتب علوم انسانی دانشگاهها (سمت) کتاب «زبان و ادبیات عامه ایران» را که برای دانشجویان رشته‌ زبان و ادبیات فارسی در مقطع کارشناسی به عنوان منبع اصلی درس «ادبیات عامیانه» به ارزش ۲ واحد تدوین شده است، در ۴۴۰ صفحه و مبلغ ۱۵ هزار تومان منتشر کرده است.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار