به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، «فیلیپ هاموند» وزیر خارجه بریتانیا با حضور در کمیته امور خارجی پارلمان این کشور به سوالات قانونگذاران درباره «برگزیت» و خروج انگلستان از اتحادیه اروپا و نیز گزارش اخیر کمیته حقیقتیاب «چیلکات» درباره نقش انگلیس در جنگ عراق پاسخ گفت.
بنا بر گزارش منابع انگلیسی، هاموند در این جلسه تأکید کرد: بریتانیا در حال حاضر در جایگاهی نیست که بتواند مذاکرات درباره خروج از اتحادیه اروپا را آغاز کند.
بر اساس این گزارش، به دنبال همهپرسی 23 ژوئن در بریتانیا درباره خروج از اتحادیه اروپا، لندن به شدت تحت فشار قرار گرفته تا روند مذاکرات برای خروج را تحت ماده 50 پیمان لیسبون آغاز کند.
وزیر امورخارجه انگلیس در ادامه اظهاراتش در کمیته امور خارجی مجلس عوام این کشور تصریح کرد: به جریان انداختن ماده 50 معاهده لیسبون برعهده دولت است نه پارلمان. به اعتقاد من به جریان انداختن فوری ماده 50 در جهت منافع انگلستان نیست.
هاموند همچنین تأکید کرد: اتحادیه اروپا بدون برتیانیا، توانایی کمتری خواهد داشت که در مقابل روسیه با تداوم بیشتر دست به اقدامات ضدروسی بزند.
وی ادامه داد: این بر عهده نخستوزیر جدید انگلستان خواهد بود تا در خصوص چگونگی تعامل بهتر با اتحادیه اروپا تصمیمگیری کرده و دیدگاههای ما را به عنوان یک دولت در خصوص چگونگی اقدامات بعدی کشور، به اتحادیه اروپا منتقل کند. این یک فرایند جدید است که تا کنون کسی آن را انجام نداده است.
وزیر خارجه انگلیس در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: من آمادهام تا گفتوگوهایی رسمی را با اتحادیه اروپا درباره وضعیت خروج از این اتحادیه آغاز کنم اما نهادهای اروپایی تأکید کردهاند که هیچ مذاکرهای انجام نخواهد گرفت مگر اینکه ابتدا انگلیس رسما بروکسل را درباره نیت خود برای خروج از اتحادیه تحت ماده 50 اعلام کند.
هاموند در ادامه تأکید کرد که روابط دیپلماتیک بریتانیا در آینده با اروپا بیش از هر چیز مبتنی بر سفارتخانههای این کشور در پایتختهای 27گانه کشورهای عضو اتحادیه اروپا خواهد تا بر اساس روابط با بروکسل و این امر نیازمند منابع و نیروی انسانی بسیار بیشتری است.
وی در بخش دوم از اظهاراتش در کمیته امورخارجی مجلس عوام انگلیس به موضوع گزارش کمیته حقیقتیاب «چیلکات» درباره نقش این کشور در جنگ عراق به شدت تحت فشار قرار گرفت تا بگوید که مشارکت انگلیس در حمله به عراق اشتباه بوده است. با این وجود گفت: چیلکات در گزارش خود به فریب و ریاکاری در این اقدام اشارهای نکرده و صرفا به شکست فرایند اجرای عملیات پرداخته است. نیت ما خوب بود اما روش اشتباهی را در پیش گرفتیم.
میته حقیقتیاب «چیلکات»، روز چهارشنبه نتایج تحقیقات خود درباره نقش انگلیس در مداخله نظامی تحت رهبری آمریکا در عراق را منتشر کرد. این کمیته سال 2009 برای بررسی این موضوع تشکیل شده بود.
این گزارش به شدت از تصمیم دولت انگلیس برای مداخله نظامی در عراق انتقاد کرده و تصریح کرده که این تصمیم بر اساس اطلاعات نادرست درباره تسلیحات کشتار جمعی عراق گرفته شده بود.