به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، انوشیروان محسنی بندپی رئیس سازمان بهزیستی کشور در سخنان پیش از خطبه نماز جمعه امروز با اشاره به اقدامات عملکردهای سازمان بهزیستی گفت: به برکت جمهوری اسلامی ایران سازمان بهزیستی در جهت تحقق آرمانهای نظام مقدس جمهوری اسلامی و منویات و دستورات بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی به پیشنهاد شهید فیاضبخش تأسیس شد.
وی ادامه داد: سازمانی که بر اساس وظایف قانونی عهدهدار اقدامات، وظایف،تعهدات و مأموریتهای ارزشمندی مانند حمایت از خانوادههای بیسرپرست،کودکان بدسرپرست، ارائه خدمات پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و معلولیتها،ارائه خدمات آموزشی و تخصصی به بیماران، پیشگیری از اعتیاد،درمان و بازتوانی معتادان بهبودیافته، اشتغال و توانمندسازی معتادان و حمایت نیتهای خیرخواهانه و سازمانهای مردم نهاد از جمله اهداف سازمان بهزیستی است.
بندپی اظهار داشت:برای تحقق این اهداف سازمان بهزیستی 4 هدف کلی را در دست انجام دارد اولین هدف پیشگیری از شیوع آسیبهای اجتماعی است چرا که بر اساس تحولات محیط و زندگی صنعتی شاهد تغییرات و دگرگونیهایی در فرهنگ جوامع هستیم که بر این آسیبها تأثیر گذاشته است.
وی خاطر نشان کرد: پیشگیری از آسیبهای اجتماعی یکی از دغدغههای مقام معظم رهبری بود که در طی سال گذشته دو بار مسئولان نظام را احضار کردند و از آنها خواستند نسبت به کنترل و شیوع آسیبها اقدام کنند، اولین آسیب خانمانبرانداز اعتیاد است،اعتیادی که باعث از دست رفتن نیروی کار،عدم پیشرفت تحصیلی، فروپاشی خانوادهها میشود و بر اساس آمارها بیش از 40 درصد طلاقها به دلیل اعتیاد، وقوع 60 درصد جرایم خرد به دلیل اعتیاد صورت میگیرد.
بندپی با بیان اینکه سازمان بهزیستی به عنوان تخصصیترین نهاد حاکمیتی در بحث شیوع از اعتیاد است،افزود: ارتقاء بخشیدن آگاهیهای جامعه نسبت به این مسئله و ارتقاء دانش خانوادهها و ایجاد حساسیت و آگاهی در جامعه، برگزاری کارگاههای رسانهای، راهاندازی خط تماس آنلاین برای دریافت مشاوره، و استقرار 5100 تیم اجتماعمحور در محلههای دارای ریسک بالا، از جمله اقداماتی است که سازمان بهزیستی برای پیشگیری از اعتیاد انجام داده است.
رئیس سازمان بهزیستی طلاق را دومین آسیب اجتماعی مهم در جامعه دانست و افزود:همانطور که استحضار دارید اصلیترین بنیاد در جامعه خانواده است و اگر دلایلی باعث شود اصل خانواده دچار مشکل شود به دنبال آن تربیت فرزندان به خطر افتاده و شاهد بیسرپرست شدن فرزندان و همسران میشویم و این موقعیت شرایطی را فراهم میکند که نتیجه آن ناپایداری جامعه خواهد بود.
وی در خصوص اقدامات سازمان بهزیستی در زمینه پیشگیری از طلاق، گفت: برنامههای آموزش پیش از ازدواج، آموزش مهارتهای زندگی،دایر کردن بیش از 1600 مرکز مشاوره،استقرار 450 پایگاه سلامت اجتماعی و استفاده از 3900 مدرس آموزش دیده برای کنترل و مهار طلاق از جمله اقداماتی است که تا کنون انجام شده است.
بندپی تصریح کرد: بر اساس آمار در سال 93،به ازای یک ساعت 19 طلاق رخ میداد که این آمار در سال جاری کاهش چشمگیری داشته است.
رئیس سازمان بهزیستی پیشگیری از معلولیتها را یکی دیگر از اهداف سازمان بهزیستی دانست و افزود: شنواییسنجی برای کودکان زیر یک سال در سال 93 به گونهای که توانستیم 63 درصد کودکان زیر یک سال را تحت پوشش قرار دهیم در سال 94، 96 هزار نفر از یک میلیون و 500 هزار کودک را غربالگری شنواییسنجی کردیم و تعهد دادهایم برای سال 95 بیش از 90 درصد کودکان تحت آزمایش شنواییسنجی قرار گیرند.
بندپی افزود: در خصوص غربالگری بیناییسنجی نیز برای سه میلیون کودک 3 تا 6 سال که 75 درصد کودکان را شامل میشود،اقدامات لازم را انجام دادهایم و متعهد شدیم در سال 95 بیناییسنجی را برای 85 درصد از کودکان انجام دهیم که نتیجه این آزمایشات شناسایی 100 هزار کودک بود که برای دریافت خدمات به مراکز درمانی ارجاع دادیم. بحث بعدی جلوگیری از معلولزایی با ورود به بحث اختلالات ژنتیکی است که در این زمینه با 2600 پزشک و 250 غربالگر وارد عمل شدهایم و شرایطی را فراهم کردهایم که این اختلالات مورد شناسایی قرار گیرد به گونهای که 1300 نوزادی که میخواستند با معلولیت شدید متولد شوند با استفاده از قانون و شرع سقطدرمانی کردیم.
وی در خصوص توانمندسازی افراد آسیبدیده گفت: ارائه خدمات استاندارد بر اساس آخرین دستاوردها از استراتژیهای سازمان بهزیستی است، برخورداری از لوازم توانبخشی از جمله مسائلی است که تلاش کردیم در اختیار معلولان قرار گیرد به گونهای که در سال 94، 98 معلول از این لوازم برخودار شدند و 220 هزار معلول در سال 95 قرار است از این امکانات استفاده کنند.
رئیس سازمان بهزیستی در خصوص شرایط تأمین مسکن افراد معلول گفت: با همکاری بنیاد مستضعفان که زیر نظر دفتر مقام معظم رهبری است تلاش داریم برای خانوادههایی که بیش از دو معلول دارند مسکن احداث کنیم به گونهای که در یک برنامه دو ساله تمام این خانوادهها صاحب مسکن شوند،همچنین 46 هزار مسکن نیز برای خانوادههای بیسرپرست در دست احداث است.
بندپی افزود: در سه ماهه اول سال 95، برای 8500 نفر اشتغال ایجاد کردیم چرا که ارتقاء تقویت توانمندیها و خودباوری یک از استراتژی راهبردی سازمان بهزیستی است و برخوردار کردن جامعه هدف از تعالیم قرآنی نیز در دستور کار ما قرار دارد به عنوان مثال مسابقات بینالمللی جهان اسلام در مصلی امام خمینی برگزار شد که از رویکردهای سازمان بود و توانستیم در سال 94 به عنوان یکی از سازمانهای برتر قرانی شناخته شویم.
وی برخودار بودن از شبکه وسیع اورژانس اجتماعی را یکی از ویژگیهای سازمان بهزیستی دانست و افزود: باهمکاری اورژانس اجتماعی در سال 94 از وقوع 4700 خودکشی جلوگیری کردیم. یکی از اقدامات اورژانس اجتماعی استفاده از ظرفیت سازمانهای مردم نهاد است و از سوی دیگر بدون حمایت دولت هیچ یک از این اقدامات قابل انجام نیست بنابر این جلب مشارکت تمام سازمانها و اقدامات نیکوکارانه را متقاضی هستیم و امیدواریم بتوانیم برای افرادی که به دلیل عدم استفاده از فرصتهای برابر دچار آسیب شدهاند با بهرهگیری از آموزههای علمی و دینی بتوانیم ایرانی با نشاط را فراهم کنیم.