به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، رضا هاکان تکین، سفیر ترکیه در ایران در نشست خبری گفت: ترکیه صحنه کودتا از طرف یک گروه تروریستی بود که در ساختار حکومت نفوذ کرده بود، این اقدام، نهادینه شدن دموکراسی در ترکیه و اهمیت ملت به دولت و مجلسی که بر سرکار اورده اند را نشان داد.
وی تاکید کرد: هیچ شکی نداریم که ترکیه از این امتحان سخت با موفقیت بیرون آمد؛ در مقابل این گروه تروریستی وابسته به فتح الله گولن، مقامات تصمیمات درست را انتخاب کرده و خواهند کرد.
سفیر ترکیه در ایران گفت: پس از کودتا عمق ارتباطات ایران و ترکیه یک بار دیگر متجلی شد و این سندی دیگر مبنی بر عمق ارتباطبات ایران و ترکیه بود؛ اعلام موضع مقامات ایرانی در اولین ساعات کودتا مبنی برایستادن در کنار دولت و ملت ترکیه برای ما بسیار ارزشمند است.
وی افزود: بی شک بعد از تصمیمات بعد از کودتا نیروهای مسلح در ترکیه سازماندهی مجدد خواهند شد چرا که مشخص شده سازمان تروریستی وابسته به فتح الله گلن نه تنها در نیروهای مسلح بلکه در تمام ادارات نفوذ کرده اند.
رضا هاکان تکین گفت: متاسفانه بعد از اقدام وحشیانه کودتا بعضی از کشورها با پیش داوری به دنبال اعلام موضع درباره این کودتا هستند.
وی ادامه داد: از طرف رئیس جمهور و مقامات اعلام شده که همه اقدامات در مسیر قانون خواهد بود؛ تعداد زیادی از کارکنان دولت معلق یا بازداشت شده اند ولی باید بررسی ها انجام شود و ممکن است برخی از افراد به سرکار خود بازگردند.
سفیر ترکیه در ایران خاطرنشان کرد: گفتگوی تلفنی اردوغان و روحانی گفتگوی بسیار سازنده بود و حتی آقای روحانی در صحبت های خود اشاره کردند همانطور که ترکیه آن شب تا صبح بیدار بود ایران هم آن شب نخوابید؛ در این مکالمه اردوغان بر همکاری بیشتر در مورد موضوعات منطقه ای تاکید کرد و هر دو طرف در این باره هم نظر بودند و ما باور داریم که در شرایط فعلی برای به حداقل رساندن اختلاف نظرها قدم برداریم.
رضا هاکان تکین گفت: نباید سخن اردوغان اینگونه تعبیر شود که ترکیه قرار است سیاست های منطقه ای خود در عراق و سوریه را تغییر دهد بلکه اگر قرار به تغییر مواضع باشد همه طرف ها قدم هایی به عقب برگردند و اگر موضوع سوریه یا عراق است باید در جهت منافع مردم این کشورها قدم برداشته شود.
وی گفت: اقدام به کودتا اقدامی در سلسله فرماندهی نیروهای مسلح نبود و یک گروه کوچک نفوذی در نیروهای مسلح این کار را انجام دادند.
سفیر ترکیه در ایران گفت: عضویت ترکیه در ناتو از این وضعیت هیچ تاثیری نخواهد پذیرفت.
وی گفت: مواضعی که حاکمیت و دولت ایران از آغازین ساعات کودتا گرفتند برای ما بسیار خوشحال کننده بوده است، مخاطبین اصلی ما مقامات ایران هستند و آقای روحانی، لاریجانی و ظریف در مکالمات تلفنی و با رسانه ها حمایت خود از دولت ترکیه را اعلام کردند، طبیعتا ما متوجه مواضع متفاوت ائمه جمعه هم هستیم؛ برای اینکه علمای دینی در ایران نیز ارزیابی درستی از وضعیت ترکیه داشته باشند و به مستمعین خود هم ارائه دهند برای ما بسیار با اهمیت است.
رضا هاکان تکین گفت: ما انتظار داشتیم در خصوص کودتا در ترکیه مواضع روشن تری داشته باشیم و نگرانی درباره این مواضع را به مخاطبان ایرانی اعلام می کنیم.
ما از اینکه در روزهای سخت کنار ما بودند تشکر داریم و در کنار آن انتظارات خود را اعلام می کنیم یکی از انتظارات ما لغو ممنوعیتی است که برای شرکت های تروریستی در مورد ترکیه وضع شده است.
وی افزود: ما انتظار داریم که این ممنوعیت خیلی زودتر لغو شود چون ما ایران را خیلی نزدیکتر از دیگر کشورها می دانیم و این گامی است برای نزدیک تر شدن مردم دو کشور.
سفیر ترکیه در ایران گفت: مساله ضمانت درباره مشکلاتی که در شرایط فوق العاده ممکن است درباره مسافران ایرانی اتفاق افتد قابل انجام است و ما حاضر هستیم ضرر ایرانیانی که ممکن است در ترکیه متضرر شوند را جبران کنیم.
هاکان تکین گفت: ترکیه نسبت به سیاست خود برای عضویت در اتحادیه اروپا تغییری نداده، البته برخی از مواضعی که کشورهای اتحادیه اروپا بعد از کودتا گرفتند باعث ناراحتی ما بود؛ چه عضویت ما در اتحادیه های اروپا محقق شود یا نه ما از اصول دموکراتیک خودمان عدول نمی کنیم.
وی اظهار داشت: اگر قرار است گام هایی برای بهبود روابط به عقب برداشته شود نباید اینگونه باشد که این گام ها از یک طرف باشد و ما اگر بخواهیم مسائل منطقه را حل کنیم باید از همه طرف ها برداشته شود.
سفیر ترکیه در ایران گفت: در خصوص عقب نشینی نیروهای ترکیه از عراق اطلاعی ندارم ولی این نیروها با اطلاع مقامات عراقی و با هدف مبارزه با تروریسم به آنجا سوق داده شده اند.
وی خاطرنشان کرد: از ساعات اولیه کودتا تا صبح فردا آقای ظریف با وزیر خارجه ما سه بار تماس داشتند.