اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، صبح امروز نشستی با عنوان «حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی» با حضور قانعی، کارشناس ارشد حقوق بشر و به همت مرکز دانشجویی حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران صلح زیبا در حوزه علمیه کریمه اهل بیت برگزار شد.
قانعی، کارشناس ارشد حقوق بشر در این برنامه گفت: در سال 1948 میلادی اعلامیه حقوق بشر جهانی تدوین شد که این یک اعلامیه جهان شمول بوده و پس از تدوین آن 48 کشور به آن رای مثبت دادند.
وی تصریح کرد: این اعلامیه دارای 30 ماده بود؛ که بسیاری از بندهای آن مشترک است و برخی از کشورها نسبت به برخی از بندهای آن مانند آزادی بیان و تساوی زنان اعتراض داشتند، ولی کلیات آن حقوق های جهان شمول بود.
قانعی با بیان اینکه کشورهای بلوک شرق مانند چک، روسیه و لهستان نسبت به اعلامیه جهانی حقوق بشر ابراز رضایت نکردند، گفت: عربستان هم در آن سال ها به برخی از ماده های این اعلامیه همچون حق ازدواج و حق تساوی زن و مرد اعتراض کرد.
کارشناس ارشد حقوق بشر افزود: ایران جزو 35 کشوری بود که از زمان شاه با این سازمان همکاری کرد، ولی با توجه به اینکه برخی از بندهای آن با مبانی اسلام در تناقض بود، در ٢٦ و ٢٧ دسامبر ١٩٨٩ پيش نويس اعلاميه حقوق بشر إسلامي در تهران تهيه و در ٥ أوت ١٩٩٠ در قاهره تصويب شد .
وی با بیان اینکه از سال 78 سازمان همکاری های اسلامی 15 مرداد هر سال را روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی به ثبت رساند، تاکید کرد: ما در سازمان ملل دو نهاد رسمی داریم که بر وضعیت نقض حقوق بشر نظارت می کنند. قبل از انقلاب اسلامی هم برای اولین بار از سال ١٩٦٨ عضو کنوانسیون حقوق بشر شدیم و اولین کنفرانس اسلامی حقوق بشر در تهران برگزار شد. در آن زمان کمیسیون حقوق بشر دارای 54 عضو بود که در سال 2006 برخی از کشورها به مبانی آن اعتراض کردند.
قانعی با بیان اینکه شورای حقوق بشر هم اکنون 47 عضو دارد، گفت: 13 کشور از آفریقا، ۱۳ کشور از آسیا، 8 کشور از آمریکای لاتین و 13 کشور هم از اروپای سابق عضو این شورا هستند. در سال 2011 با انتصاب احمد شهید به عنوان گزارشگر ویژه ، جمهوری اسلامی تحت نظارت بین المللی قرار گرفت.
کارشناس ارشد حقوق بشر ادامه داد: سازمان ملل زمانی که مخبری را منصوب کند آن گزارشگر مرتب گزارش های خود را به صورت محتوایی اعلام می کند؛ تاکنون 4 گزارش علیه جمهوری اسلامی اعلام شده است.
قانعی با بیان اینکه برخي مفاد مندرج در اعلاميه جهاني حقوق بشر به لحاظ محتوایی و مبنايي با أصول حقوق بشر اسلام در تعارض است، تاکید کرد :برخي از مفاد مندرج در کنوانسیون هاي حقوق بشری با مباني اسلام همخوانی ندارد كه جمهوری اسلامی در اين موارد تحفظ خود را به آن كنوانسيون اعمال مي كند. بنابراين نگاه ما به سازمان ملل نگاه مباني بر تعامل و همکاری است.
وی این موضوع را که 14 کشور در جهان دارای گزارشگر ویژه كشوري باشند، را غير منصفانه و ناعادلانه عنوان دانستند و افزود: کشور ما در کنار کره شمالی و برخی از ديگر کشورهای کم توسعه آفریقایی،داراي گزارشگر هستند.
وی ادامه داد: در سال 90 اعلامیه حقوق بشر اسلامی اعلام کرد که همه انسان ها از حیث عقیده برابر هستند و این در حالی است که ما در حقوق بشر اسلامی ملاک برتری را تقوا می دانیم؛ اینجا مبانی حقوقی بشری ما با حقوق بشر جهانی متفاوت است.
کارشناس ارشد حقوق بشر خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی در سال 90گزارش ملی خود را تنظیم و به سازمان ملل ارائه کرد و کشورها علیه ما توصیه هایی را صورت دادند؛ که پیرامون ارتباط با زنان و کودکان بود. ما برخی از این توصیه ها را با مبنای اسلامی خود سنجیدیم و برطرف کردیم و برخی ها را هم به دلیل اینکه با عقاید و اعتقادات ما تناقض داشت، نپذیرفتیم.
قانعی با بیان اینکه جمهوری اسلامی در سال 93 برای دومین بار گزارشی را به سازمان ملل ارائه داد؛ گفت: در آنجا 104 دولت در سازمان ملل علیه و له جمهوری اسلامی سخنرانی کردند؛ البته باید بگوییم همه قطع نامه های سازمان ملل با ما در تناقض نیست؛ برای مثال هر سال 5 قطع نامه علیه اسرائیل صادر می کند که این از اقدامات خوب سازمان ملل است.
وی افزود: جمهوری اسلامی با وجود تمام مجاهدت ها صدای خود را در قالب بیانیه ها به همگان می رساند، ولی فضا، فضای سالمی نیست. بسیاری از کشورها علیه ما و برخی از کشورهای اسلامی، قطع نامه صادر می کنند؛ برای مثال از سال 2011 به بعد درباره سوریه چهار نشست برگزار شده، ولی پیرامون بحرین کسی نشستی برگزار نمی کند.
کارشناس ارشد حقوق بشر تصریح کرد: در سازمان ملل فضای قدرت و ائتلاف سازی علیه دولت ها جریان دارد؛ هر کشوری که بتواند قدرت بیشتری داشته باشد، می تواند برای قطع نامه ها تصمیم بگیرد.
وی با اشاره به تعارض های حقوق بشر اسلامی با حقوق بشر جهانی ادامه داد: در سازمان کنفرانس اسلامی قطع نامه مبارزه با توهین با مذاهب داریم؛ این در صورتی است که چنین بندی در غرب تصویب نشده و همه در ذیل آزادی بیان است. برای مثال اگر در غرب قرآنی آتش زده شود، نمی توان علیه این حرکت قطع نامه صادر کرد، چرا که خلاف آزادی بیان است.
قانعی افزود: جمهوری اسلامی در برخی موارد یک تنه جلو رفته و گاهی نزدیک ترین همسایه ها ما را یاری نمی کنند. جایگاه ما در سازمان ملل متوسط رو به بالا است و جمهوری اسلامی تاکنون به تمام گزارش های گزارشگر ویژه پاسخ داده است. در مارس امسال عربستان و قطر علیه ما در سازمان ملل رای دادند و همین امر باعث شد گزارشگر ویژه برای ایران، یک سال تمدید شود.
کارشناس ارشد حقوق بشر با بیان اینکه ما ابا و ترسی از برخی از ادعاها نداریم، گفت: برخی از اصول ها در سازمان ملل قابل احترام است و برخی دیگر با مبانی ما در تضاد است. جمهوری اسلامی برای سومین سال جایزه حقوق بشری را به کشورهایی که با اسلام هراسی مبارزه می کنند، اهدا می کند. این جایزه از سوی قوه قضاییه تدارک دیده شده و همه ساله شاهدیم نمایندگان مجلسشان و یا مسئولین خیلی از کشورها در تلاشند که اسلام هراسی را در جامعه بسط دهند.