به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو به نقل از حریت، «ایلکر باشبوغ» رئس سابق ارتش ترکیه در اظهاراتی سازمان سیا (سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا) را در پس کودتای نافرجام ترکیه دانست.
پیش از این پلیس فدارل آمریکا (اف بی آی) و همچنین یکی از ژنرال های ارشد این کشور متهم به حمایت از کودتای ترکیه شده بودند.
اما پس از متهم شدن سازمان سیا به حمایت از کودتای نافرجام ترکیه، «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور این کشور، بار دیگر قدرتهای خارجی را مسئول سازماندهی کودتای نافرجام در این کشور دانسته است.
اردوغان در سخنانی که از تلویزیون ترکیه پخش شد، با بیان اینکه «غرب از تروریسم حمایت میکند»، گفت: سناریوی این کودتا در خارج از کشور طراحی شده بود. باید بگویم که این کودتا اقدامی از سوی قدرتهای خارجی بوده است. این کودتا رویدادی نبوده که صرفا از داخل هدایت و برنامهریزی شده باشد. بازیگران داخلی کودتا، سناریویی را بازی کردند که در خارج از کشور نوشته شده بود.
رئیس جمهور ترکیه افزود اگر امریکا همچنان به «پناه دادن» به فتحالله گولن، ادامه دهد آنکارا همکاری های راهبردی خود با واشنگتن را متوقف خواهد کرد.
ترکیه فتحالله گولن را به طراح» کودتای نافرجام در این کشور متهم کرده و خواستار استرداد گولن شده اما امریکا اعلام کرده است پیش از تحویل گولن، ترکیه باید مدارک شفافی درباره دست داشتن وی در این کودتا ارائه کند. به گفتۀ وکلا، این روند ممکن است سالها طول بکشد.
اردوغان از خواستۀ امریکا مبنی بر ارائۀ مدارکی دربارۀ دست داشتن گولن در کودتا انتقاد کرد و گفت: «ما برای تحویل تروریستهایی که شما خواهان استرداد آنها بودید، تقاضای مدرک نکردیم.»
رئیس جمهور ترکیه در سخنان خود از آلمان نیز انتقاد کرد. دلیل این انتقاد آن بود که در تاریخ ۱۱ مرداد حدود ۴۰ هزار نفر از طرفداران اردوغان و مخالفان کودتای نظامی در ترکیه در شهر کلن به خیابانها آمدند اما دادگاه قانون اساسی آلمان در حکمی سخنرانی زنده اردوغان از طریق ارتباط ویدئویی در بین هواداران خود در شهر کلن آلمان را ممنوع اعلام کرد.
اردوغان گفت: «غرب از تروریسم حمایت و از کودتا طرفداری میکند. کسانی که ما آنها را دوست خود میپنداشتیم از کودتاچیان و تروریستها جانبداری میکنند.»
در کودتای نافرجام ترکیه که گروهی از نیروهای ارتش این کشور با هدف سرنگونی دولت آنکارا عملیات نظامی را در استانبول و آنکارا آغاز کرده بودند و با همکاری مردم و نیروهای امنیتی خنثی شد، دستکم ۲۹۰ کشته تن کشته و هزار نفر زخمی شدند. پس از آن دولت آنکارا موج گستردهای از بازداشتها را آغاز کرد.
دولت اردوغان تاکنون بیش از ۶۰ هزار نفر از نیروهای نظامی، پلیس، قضات، اساتید دانشگاه و معلمین و کارمندان دولت را بازداشت، تعلیق و یا تحت پیگرد قرار داده است.