اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، جلال نژاد جواد مدیرکل دانشجویی وزارت بهداشت طی سخنانی در «نخستین نشست آموزشی و توجیهی همتیاران سلامتروان دانشجویان» که صبح امروز در محل وزارت بهداشت آغاز به کار کرد، باتشریح برنامههای عملیاتی و فعالیتهای ادارات مشاوره دانشجویی وزارت بهداشت، گفت: کار در حوزه روان و مشاوره سلامت دانشجویان بسیار دشوار است و یکی از حوزههای مهم کاری دانشگاهها در حال حاضر حوزه سلامت روان و مشاوره دانشجویان است، توجه به این مساله قطعا آینده بهتری را برای جامعه دانشگاهی کشورمان رقم میزند.
مدیرکل دانشجویی وزارت بهداشت خطاب به مسؤولان و همتایاران سلامت روان دانشگاههای علوم پزشکی کشور، گفت: تلاش شما دستاندرکاران سلامت روان دانشجویان ستودنی است، امیدوار هستیم با برنامهریزی و تلاش شما در این فضای پرآسیب دانشگاهها، بتوانیم با رفع آسیبها و مشکلات دانشجویان گامهای اساسی برداریم.
نژاد جواد توجه نداشتن به بحث سلامت روان و مشاوره از سوی دانشگاهها را موجب وارد شدن آسیب جدی به جامعه دانشگاهی کشور دانست و افزود: خوشبختانه مدتی است که مسؤولان دانشگاه به این نتیجه رسیدهاند که به بحث مشاوره و سلامت روان دانشجویان توجه بیشتری داشته باشند، چرا که اگر شما هر یک از مشاوران، مسؤولان و همتایاران سلامت، حتی یک نفر را از مشکلات و آسیبهای اجتماعی خارج کنید و به جامعه برگردانید کار بسیار بزرگی کردهاید.
وی افزود:اگر شما بتوانید با مشاوره درست دانشجویی را که مستعد اعتیاد است، هدایت کرده وبه جامعه و مسیر اصلی برگردانید یا دانشجویی که به هر دلیل دچار افت تحصیلی شده را به مسیر اصلی خود بازگردانید قطعا کار ارزشمندی کردهاید.
نژاد جواد با اشاره به اینکه بیماران حوزه سلامت روان در دانشگاهها به نحوی دچار ضایعه هستند، خاطرنشان کرد: اگر به بیمارانمان در جامعه دانشگاهی به اینگونه نگاه کنید که آنها از نخبگان کشورمان هستند و دلسوزانه مشکلات آنها را با ارائه آموزشهای لازم درخصوص مهارتهای زندگی مرتفع کنیم، قطعا انگیزه و تلاش ما بیشتر میشود.
مدیرکل دانشجویی وزارت بهداشت لازمه داشتن جامعه پویا را داشتن دانشگاه سالم دانست و بیان داشت: اگر جامعه دانشگاهی سالمتری داشته باشیم، قطعا کشوری پویا و سالمتر با حداقل آسیبهای اجتماعی خواهیم داشت و این مهم با تلاش شما مشاوران و همتایاران سلامت محقق میشود .
وی بحث پایش سلامت روان دانشجویان را یکی از اقدامات مهم وزارت بهداشت در سال گذشته عنوان کرد وگفت: بخش مهمی از پایش سلامت روان دانشجویان توسط دانشجویان انجام شد و خوشبختانه بر اساس دستورالعملهای مختلف، بحث پایش سلامت سال گذشته بر مبنای سی. ای .کیو انجام شده و تا این لحظه به نتایج قابل قبولی رسیده است.
نژاد جواد بحث «مشاوره فعال» را یکی از مهمترین وظایف و اقدامات همتایاران سلامت دانست و گفت: باید در سالهای ۹۵ و ۹۶ بحث مشاوره فعال را در دانشگاه توسعه دهیم و بگذاریم حرکتی نوین به سمت مشاوره فعال در دانشگاه ها آغاز شود.
مدیرکل دانشجویی وزارت بهداشت از همتایاران سلامت و مشاوران خواست تا در برنامههای سال ۹۵ خود در دانشگاهها مشاوره فعال را با جدیت دنبال کنند و خطرات آسیبهای اجتماعی متعدد را به همراه آمار دانشجویان بیمار که در دانشگاه محلف خدمت وجود دارد، همواره در جلوی دیدگان خود قرارداده و مورد نظر داشته باشند
وی با بیان اینکه در بحث استاد مشاور، در دانشگاهها مشکلات جدی وجود دارد و جای مشاوره فعال در دانشگاهها خالی است، خاطرنشان کرد: اگر آمار و لیست دقیقی از تعداد دانشجویان و آسیب های گریبانگیر آنها داشته باشیم به راحتی میتوانیم برای رفع مشکلات این عزیزان با کمک افراد متخصص، اساتید و غیراساتید به نتایج قابل قبولی دست یابیم. به هر حال شما همتایاران سلامت و مشاوران در دانشگاههای علوم پزشکی باید پلی بین خود، دانشجویان و افرادی که شما را در مشاورهها راهنمایی میکنند، باشید.
نژاد جواد یکی از مشکلات مراجعه نکردن دانشجویان به دفاتر مشاوره را ترس و نگرانی عنوان کرد و افزود: باید دانشجویان محل امنی برای صحبت کردن با مشاوران داشته باشند و بسترهایی فراهم کنیم که دانشجویان بدون هیج نگرانی واسترسی به دفاتر مشاوره بیایند و مشکلات خود را مطرح کنند. متاسفانه دانشجو از ترس اینکه ممکن است اسمش به دلیل مشکلات و آسیبهای اجتماعی وارد لیست دانشگاه شود، از رفتن به دفاتر مشاوره خودداری می کند که باید روی این موضوع نیز در جلسات مختلف کار کارشناسی انجام شود.
مدیرکل دانشجویی وزارت بهداشت با بیان اینکه در راستای ایجاد آرامش در میان دانشجویان و تعامل دوسویه بین دانشجویان و همتایاران، مشاوره جدی و رسمی ضرورت ندارد، افزود: اینکه دانشجو احساس کند یک نفر در دفتر مشاوره دانشگاه یا خارج از آن، مسائل و مشکلات مربوط به وی را پیگیری و مرتفع میکند خود میواند بهترین بستر برای ایجاد تعامل باشد.
نژاد جواد خاطرنشان کرد: برنامه و خواست ما این است که در شش ماه یا یک سال آینده به نقطهای برسیم که دانشجویان دفاتر مشاوره و همتایاران سلامت را محل امن وامین خود بدانند.
وی ایجاد هماهنگی، همدلی، همفکری و تعامل میان مشاورانْ، همتایاران سلامت و روسای ادارات، همچنین تشکیل جلسات در راستای رسیدن به اهدف مورد نظر را از دیگر برنامههای مهم وزارت بهداشت در حوزه مشاوره دانست و گفت: این برنامهها حتی از برگزاری جلسات آموزشی نیز مهمتر هستند.
مدیرکل دانشجویی وزارت بهداشت با ابراز تأسف از وجود آسیبهای متعدد اجتماعی در دانشگاهها، اظهار داشت: هر ساله مشکلات و اسیبهای اجتماعی بیشتر میشود از این رو باید با ایجاد تعامل بین دانشجویان و همتایاران، در راستای حل مشکلات اقدامی اساسی به عمل آید.
وی گفت: در پنج ماه نخست امسال تعداد ۱۱۸۱۰ نفر دانشجو به دفاتر مشاوره برای حل مشکلاتشان مراجعه کردهاند که قطعا این آمار در نیمه دوم سال بیشتر میشود از این رو شما مشاوران و همتایاران سلامت باید متوجه رسالت خطیری در راستای حل مسائل دانشجویان باشید.
نژاد جواد خطاب به کارشناسان و مسؤولان همتایار سلامت دانشگاههای علوم پزشکی گفت: شما قطعا این توان را دارید که اجازه ندهید حتی یک نفر در محیط دانشگاه به خاطر مشکلات دست به خودکشی بزند و ما باید ا قدام به خودکشی در دانشگاههای علوم پزشکی کشور را به روشهای مختلف و سرکشیها و انجام مشاورههای فعال به مرز صفر برسانیم، حتم دارم این کار قطعا با همت شما عزیزان شدنی است.
وی با ارائه آماری از شیوع اضطراب ، افسردگی و مشکلات تحصیلی دانشجویان وگفت: در سال ۹۲ تعداد کل مراجعین به دفاتر مشاوره ۱۷۵۲۳ نفر بود که این رقم در سال جاری به ۱۱۸۱۰ نفر رسید.
نژاد جواد بیشترین مشکلات تحصیلی را به ترتیب در بین دانشجویان رشتههای پزشکی، داروسازی، پرستاری، بهداشت محیط و دندانپزشکی عنوان کرد.
وی با ارائه آماری از دانشجویان دارای رفتارهای خود آسیب رسان، اظهار داشت: در سال ۹۲ تعداد ۳۶ مورد فکر خودکشی، ۲۶ مورد اقدام به خودکشی و ۴ مورد خودکشی منجر به فوت داشتهایم که این رقم در سال ۹۵ به ۲۲ مورد فکر خودکشی، ۹ مورد اقدام به خودکشی و هیچ موردی درخصوص اقدام به خودکشی منجر به فوت نداشتهایم که این نشان از فعالیت شما مشاوران و همتایاران سلامت در محیط دانشگاهی است.
در این مراسم همچنین روسای مناطق دهگانه به ارایه مسائل و مشکلات دانشگاههای مناطق، بررسی مشکلات و آسیب های اجتماعی دانشجویان و راهکاری حل این معضلات پرداختند.
همچنین بهرام علی قنبری رییس شورای سیاستگذاری بهداشت روان دانشجویان نیز در سخنانی به ارایه گزارش نتایج پایش سلامت روان دانشجویان پرداخت.
گفتنی است، نخستین کارگاه آموزش همتایاران سلامت روان دانشجویی ویژه روسا و کارشناسان و همتایاران سلامت روان دانشگاههای علوم پزشکی صبح امروز نهم شهریور در سالن امام جواد وزارت بهداشت آغاز شد و تا دهم شهریور ادامه دارد.