آخرین اخبار:
کد خبر:۵۴۳۷۷۶
گزارش/

آیا وقت تغییر قانون سربازی نرسیده است؟/ پایان اجباری!

اکثر منتقدین وضعیت فعلی خدمت سربازی، با توجه به واقعیات کشور،به جای حذف کامل در پی راه حل هایی برای «بهبود»آن هستند.

گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، همه چیز از یک پایان ،شروع می شود. پایان دوران تحصیل در دانشگاه که با همه فراز و نشیب هایش، حداقل در به تعویق انداختن دوران سخت و طولانی سربازی موفق است. اما وقتی تمام شود، کابوس سربازی خودش را نشان می دهد. کابوسی که دوسال از عمر دانشجوی دیروز و نیروی کار فردا را، به ثمن بخسی می خرد و جنس خریده شده اش را، هرگز پس نخواهد داد.

 

برای اصلاح و بهبود وضعیت خدمت سربازی، تاکنون اقدامات متعددی صورت گرفته و راههای پرشماری پیموده شده است. در میان همه این راهها اما، چند وقتی است «کمپین بهبود خدمت سربازی» آغاز به کار کرده و تلاش می کند با بررسی آسیب شناسانه و واقع گرایانه موضوع سربازی، راهکارهای جدیدی برای اصلاح ساختار این خدمت بیابد.کانال تلگرامی این کمپین به آدرس @khedmatesarbazi تاکنون بیش از 25 هزار عضو را به خود جذب کرده است. اما این کمپین، و سایر تحرّکات برای اصلاح ساختار سربازی،به دنبال چه چیزی هستند؟

 

120 هزار تومان، به ازای یک ماه سربازی!

یکی از مهم ترین مشکلات سربازان، بحث حقوق آنهاست. بسیاری از جوانانی که به خدمت سربازی اعزام می شوند، در سن و سالی هستند که نیروی کار مفید به حساب می آیند و بخش قابل توجهی از آنها هم متاهل هستند. طبق ماده 49 قانون خدمت وظیفه عمومی:« حقوق سربازان وظیفه حداقل شصت درصد (60%) و حداکثر نود درصد (90%) حداقل حقوق کارکنان نیروهای مسلح مبتنی بر قانون مدیریت خدمات کشوری است که با توجه به تحصیلات و درجات آنان توسط ستاد کل تهیه می شود و به تصویب فرماندهی  کل می رسد.» اما در واقعیت، آنچه به سربازان داده می شود، رقمی بسیار کمتر از این است. سردار کمالی،جانشین اداره کل منابع انسانی ستاد کل نیروهای مسلح، درباره این موضوع گفته است:« در ماده ۵۲ همین قانون گفته شده اجرای  دو ماده  49 و 50 منوط به تامین اعتبار مالی از سوی دولت است و دولت تا به امروز نتوانسته این اعتبار را تامین کند، لذا حقوق سربازان افزایش پیدا نکرده است. امروز حقوق سربازان چیزی حدود ۷۰ تا ۱۲۰ هزار تومان در ماه است که از نظر ما این حقوق ناچیز است، اما به هرحال برای افزایش حقوق باید منابع مالی‌اش تامین شود.» سردار کمالی همچنین ادامه داد:«اولویت ما حقوق سربازان نیست، بلکه خوراک، پوشاک و هزینه سفر سربازان برای ما در اولویت است.» آنچه در میان کشمکش های دولت و ستادکل نیروهای مسلح نادیده گرفته می شود،حق و حقوق قانونی سربازانی است که بی شک می توانستند در همین سالهای سربازی، رقمی بسیار بیشتر از حقوق اعطائی از سوی ستادکل نیروهای مسلح را بدست بیاورند.

 

فلاحت پیشه:سربازی باید «پیمانی»شود

حشمت الله فلاحت پیشه، نماینده مردم اسلام آباد غرب و عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوال خبرگزاری دانشجو درباره بحث حقوق سربازان  می گوید:«اولین بار این بحث افزایش حقوق سربازان در مجلس هشتم مطرح شد و این رقم از حدود 20 هزار تومان به 80 هزار تومان رسید.ماده 49 هم در همان زمان مطرح شد ولی به دلیل مشکلات موجود، به مرحله اجرا نرسیده است. » او همچنین درباره ساختار فعلی خدمت سربازی می گوید:« به نظر من سیستم سربازی در کشور ما باید دستخوش اصلاحات اساسی شود. در حال حاضر بیش از 130 کشور در جهان دیگر خدمت سربازی اجباری ندارند و در منطقه ما هم فقط کویت و آن هم برای یک سال خدمت اجباری دارد.با توجه به تهدیدات امنیتی پایدار کشور، بحث سربازی هم باید به صورت پایدار برنامه ریزی شود. در حال حاضر سربازان در مدت دو تا سه ماه به پادگان ها و مناطق مرزی می روند و آموزش می بینند و بعد به حال خود رها می شوند. در حالی که به نظر من باید سربازی به صورت «پیمانی»باشد. یعنی قرارداد امضا شود و سرباز به مدت پنج سال با بهره مندی کامل از حقوق و مزایا مشغول به خدمت شود. در این طرح مدت زمان آموزش هم به 9 ماه تا یک سال افزایش خواهد یافت. ما در مجلس گذشته طرحی را برای تبدیل 10 درصد از ظرفیت سربازی کشور به نیروی پیمانی در هر سال تا پایان چشم انداز 20 ساله ارائه کردیم که متاسفانه در کمیسیون فقط 6 رای آورد. اصلاح ساختار سربازی مخالفین زیادی دارد و نیازمند چانه زنی درون و بیرون مجلس است.» فلاحت پیشه در خلال صحبت هایش تاکید می کند که به عنوان یک «نظر شخصی» با روند فعلی موجود برای سربازی در کشور مخالف است و آن را نیازمند اصلاحات می داند.

 

الگوی درست: تبدیل سربازی نظامی به سربازی اجتماعی

تهیه «الگوی مناسب سربازی» هم یکی دیگر از چالش های بهبود این خدمت است. یکی از کارشناسان امر، طی یادداشتی در روزنامه دنیای اقتصاد می نویسد:« هم‌اکنون 123 کشور سربازي اجباري ندارند و در مقابل 17 کشور سربازي اجباري بيش از یک سال را به اجرا گذاشته‌اند. بقیه کشورها نيز شيوه‌هايي مانند ترکیبی، سربازي اجتماعي، غيررزمي، انتخابي و سربازي داوطلبانه را در پيش گرفته‌اند. بسیاری از کشورهاي مجری سربازي اجباري، فاقد صنايع نظامي و دفاعي بوده و از خودکفايي نظامي بي‌بهره هستند و در واقع کشورهاي قدرتمندی به‌لحاظ نظامي محسوب نمي‌شوند (کشورهايي مثل ارمنستان، بورکينافاسو، تاجيکستان، ترکمنستان، سائوتوم، سودان، سوريه، سومالي، قرقيزستان، کنگو، کوبا، گينه، ليبي و موزامبيک). امروزه ارتش‌های بزرگ دنیا در پی جایگزین‌سازی سیستم‌های بدون سرنشین به جای نیروی انسانی در صحنه‌ نبرد هستند.» و در انتها نتیجه می گیرد:« رویکرد دشمنان منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران در هر گونه رویارویی نظامی احتمالی، مسلما متمرکز بر استفاده از نیروی هوایی، نیروی دریایی و تهاجم موشکی خواهد بود که بدیهی است راه مقابله با آن نه شمار زیاد سربازان وظیفه، بلکه وجود سیستم‌های آفندی و پدافندی پیشرفته موشکی، تقویت نیروی هوایی و نیروی دریایی به‌لحاظ تجهیزات و ادوات و پرسنل متخصص است. به نظر می‌رسد ضرورت دارد با توجه به شرایط خاص ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک کشور و نیز مطالعات صورت گرفته درخصوص مسائل اجتماعی و اقتصادی ناشی از وضعیت کنونی خدمت سربازی، نسبت به بهینه‌سازی خدمت وظیفه عمومی در کشور متناسب با جنس تهدیدات پیش رو اقدام شود.» نتیجه گیری آقای کارشناس،نتیجه گیری درستی است. به نظر می رسد واقعیت های جنگ مدرن، بیش از نیروی زمینی، وجود نیروی قدرتمند هوایی و هوافضایی را می طلبد. انگار زمان آن رسیده که سرباز ها، از پادگان ها به کارگاه ها و ادارات منتقل شوند تا به چرخش بهتر سیستم تولید و کارآفرینی کشور کمک کنند. «امریه» پدیده ای است که از دل همین نیاز متولد شده است.

 

اکثر منتقدین وضعیت فعلی خدمت سربازی، با توجه به واقعیات کشور،به جای حذف کامل در پی راه حل هایی برای «بهبود»آن هستند. یک اتفاق جالب در این میان، به یکی از مطالب منتشر شده از جانب سایت دفتر مقام معظم رهبری Khamenei.ir برمی گردد. این سایت در  اینفوگرافیک «ازدواج موفق»، یکی از وظایف مسئولین را  «حل مشکل سربازی» عنوان کرده است. تعبیر از مساله سربازی به مثابه یک «مشکل» توسط دفتر رهبری، می تواند راهگشای تسریع روند حل آن باشد.

 

در شرایط فعلی کشور، حذف کامل خدمت سربازی حفره امنیتی بزرگی برای کشور ایجاد خواهد کرد. اما کاهش دوره،افزایش حقوق و شاید از همه اینها مهم تر؛ از بین رفتن حس بیهودگی ضمن خدمت، از مهم ترین مطالبات جنبش های اصلاح طلب در حوزه سربازی است. 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
ناشناس
Germany
۳۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۰۹:۱۷
این هم بوی حرف های سلطان اشرافیگری است را میدهد چه بوی مشمایز کننده ای که این خاک مصلح نباشد اع اع بوی خفه کننده ای که آینده کشور را تهدید می کند تز ایران آلمانی و ژاپن اسلامی مال ذهن اشرافیکری است و۰۰۰۰۰ حافظ نیز زین سالوسان نیز چه فریاد ها که زد۰ البته در زمان صلح ضمن آمادگی و نظم می توان از اجباری برای ساخت کشور در هر زمینه استفاده های موثر ومفید کرد مدیریت نیاز دارد ارتش ایران
9
4
ناشناس
Saudi Arabia
۳۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۰۹:۵۳
نمیدونم چی باعث شده سربازی، قبل از انقلاب یه چیز بد باشه، بعد از انقلاب بشه مقدس. بعدم ۲ سال عمر آدمو مال خودشون بدونن. واقعا سربازی رفتن توی میل به جهاد چه تاثیری داره (به جز آموزش)؟ چند تا از مدافعین حرم در حال سربازی بودن و هستن؟ الکی آدم عقب بیوفته از زندگیش بعد بریم بگیم مشکل اینه که کار نیست ماشین نیست خونه نیست و... .
29
1
سید
Iran (Islamic Republic of)
۳۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۰:۰۳
کسی به فکر ما نیست ! همه به فکر چاپیدن از دولت هستند ! مثل روز برام روشن شده ما جوونارو میخوان مشغول یه چیزی کنن تا خودشون بخورن ، بچاپن و ... !! بنده تا 1 ماه دیگه خدمت سربازی دارم و اعلام میکنم مثل خیلی از جوونها نیستم ! اگر سربازی نبود تا 1 سال دیگه سرمایه داشتم برای کارآفرینی ! اما متاسفانه از شغل خودم که عقب میمونم هیچی ، از درآمدشم عقب میمونم . و این هم بگم اگر بعد از آموزشی تو شهر خودم نیفتم قطعا سرباز فراری میشم . یا علی
23
4
مرتضی
Iran (Islamic Republic of)
۳۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۰
اگه خدمت سربازی تخصصی بشه خیلی بهتره تا این روش بیگاری کشیدن از جوونا گل این مملکت علی الخصوص برای کسایی که تحصیلکرده و دارای تخصص هستن. یه عمر درس می خونن بجای اینکه برن سرکاری که تخصصشو دارن باید دو سال دور از آموزش هایی که دیده در ناکجا آباد بگذرونه. با این روشی که در حال حاضر پیش گرفتن دارن در حق استعدادهای این مرز و بوم ظلم می کنن.
دوره آموزشی که تموم شد به مدت باقی مونده خدمتش از تخصصش استفاده کنن.
مهدی هاشمی خدمت مقدس سربازی رو گذرونده؟
14
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۳۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۴
کجای دنیای برای یک ماه کار به یه دکتر، 100 هزار تومن حقوق میدن
من ستوان یک دکتر دارم ماهی 100 تومن میگیرم، بازم اینش مهم نیست زورش جایی که یه بچه 18 ساله دیپلم چون کادر رسمی هست به خودش حق میده توهین کنه و بگه سرباز واسه ما سربازه چه دکتر باشه چه سرباز صفر
تا کی این نگاه باید باشه که سرباز نوکر پدر کادری هاس
کجای این اسلامیه
اصلا کجاش انسانیه
25
1
موسوسی لر
۳۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۳:۱۵
در آمریکا اسرائیل آلمان اتریش و.. کشورها درجه دارها با سربازها تجاوز هم میکنند نگو کجای دنیا ...
اگر در ایران یک مورد پیدا شد به حساب همه نمیگذارند
hf
Iran (Islamic Republic of)
۳۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۴:۵۱
سلام.من مستقیم با این برادران سر و کار دارم.
سربازی به روش فعلی هم خوبیهایی داره و هم بدیهایی
از جمله خوبیها همون مرد شدن افراد هست.شاید جوونای معدودی باشن که از سن پایین آبدیده شدن ولی اکثرا محصل و وابسته به خانواده و دوستانشون هستند تا در محیطی مثل سربازی قرار نگیرند متوجه اجتماع و واقعیات زندگی نمیشن.قدر دان خانواده نمیشن.به قول معروف مرد نمیشن.مسئولیت پذیر نمیشن.ولی وقتی رفت سربازی ،براش یک یا چند وظیفه تعریف میکنند که در اثر همت تشویق و در اثر از زیر کار در رفتن تنبیه میشه و گاهی ممکنه از جانب درجه بالای خودش تنبیه بشه و گاهی از جانب هم خدمتی خودش.مثلا از سربازی فرار میکنه برای مدتی و در نتیجه کمبود نیرو به هم خدمتیش مرخصی نمیدن و این خودش باعث میشه که دوست و هم خدمتی دیروز ،امروز با ژ
0
12
سید حسن
۳۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۲۳:۳۸
دوست عزیز از طرز نوشتن شما کاملا مشخصه که یک نظامی هستید بنده قصد توهین ندارم ولی مطمئنا شما و امثال شما هیچ موقع دوست ندارید که سربازی جوان های ما بهبود پیدا کنه. چرا چون اگر سرباز نباشه کی میتونه کارهای نظافت اتاق شما و چایی دشلمه شما را مهیا کنه. اگه سرباز نباشه کی میتونه از اون بیگاری بکشه. اگه سرباز نباشه دیگه کی میتونه تو اون پادگان احساس قدرت کنه و همش برای جوون بیچاره اضافه خدمت بزنه. شما میزان کار و فعالیتی که از یک سرباز میکشید دقیقا برابر یک کارگر ساده است که الان حقوق روزانه او 70 هزارتومنه چی از این بهتر نیروی مفت که کلا روزی 4 هزار تومن بهش میدید.دوست عزیز 5 صبح بیدار شدن و تنبیهات سربازی کسی رو مرد نمیکنه. جوانان ما زمانی مرد میشند که وضعیت اشتغال و ازدواجشون حل بشه...
hf
۰۸ مهر ۱۳۹۵ - ۱۳:۱۳
سلام سید جان خوب حدس زدی.ولی خدا میدونه مدتهاست آرزوم اینه که جایی خدمت کنم که سرباز نباشه.شما داری از دید خودت نگاه میکنی.جوان در این سن بسیار اهل ماجراجویی است و کادر که سالهاست این گونه اخلاق رو داره میبینه و در اصل داره تحمل میکنه.شما ببین ناهنجاریهای اجتماعی سطح جامعه رو بیشتر چه طیف سنی ایجاد میکنند.کدوم طیف سنی با موتور تک چرخ میزنن.کدوم طیف دختربازی و امثالهم رو انجام میدن.کدوم طیف سنی سیگار رو با افتخار میکشن.من منظورم از حرفهام تحصیل کرده ها نیست.بلکه جوونایی که قید درس رو زدند والان اومدن سربازی.حرف زیاده.
hf
Iran (Islamic Republic of)
۳۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۵:۰۱
با ژست دیگر در مقابلش ظاهر بشه و یک خود نظارتی نیز روی سربازان انجام میشه یا یک نفر میخواد زیر آبی بره و پست نده ،در اثر این زیر آبی رفتن باید بقیه هم خدمتیهاش بیشتر پست بدن و خود به خود جلو بی انضباطیش رو میگیرند و موردهای زیاد دیگری که اینجا مجال گفتنش نیست که همه باعث ساخته شدن سرباز میشه بازم بگم مثلا طرف تا دیروز تا لنگ ظهر میخوابیده ولی الان توی خدمت میبینی ساعت 5 از سر پست میاد و ساعت 6 بیدارباش و نظافت و صبحگاه و غیره است .به مدت دوسال همین برنامه البته با شدت و ضعف ادامه داره که باعث میشه یک آدم تنبل به یک آدم منضبط تبدیل بشه.برای اولین بار با محیط بازداشت و محدودیت در اثر بی انضباطی مواجه میشن.بازداشت رو می چشن تنبیه رو به عینه بدون اون رعایتهای دلسوزانه پدر و مادر حس میکنند و گاهی
0
5
hf
Iran (Islamic Republic of)
۳۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۵:۰۹
و گاهی در تنهایی اشک میریزند و یاد آغوش گرم خانواده که عمری قدر نشناسش بودند میکنند.اینها آغاز مرد شدن این جوان است برای همینه که میگن طرف تا سربازی نره مرد نمیشه مسئولیت پذیر نمیشه.و حال بدیهای زیادی هم داره که نیاز به این داره که با اول سربازان بعد افرادی که مستقیم با سربازان ارتباط دارند به چالش کشیده بشه تا بشه در یک مدیریت کلان ازش استفاده کرد.از جمله معایب حتمی سربازی اینه که سرباز پستی و سربازی که کارش نگهبانی است و به کار دیگه ای نمیرسه غیر از آموزش نظامی هنر دیگه ای کسب نمیکنه.خیلی از سربازان نماز رو در سربازی رها میکنند به مسائل دینی بی توجهی میکنند من به عینه دیدم سربازان زیادی که نماز خون بودند و بی نماز شدندکارخانه تولید قرص نماز اکثرا در سربازیه.البته برخی سربازان در همین
2
3
بنده خدا
Iran (Islamic Republic of)
۳۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۵:۱۱
بسم الله الرحمن الرحیم

من متاهلم و یه یچه کوچیک دارم
قراره دی ان شا الله برم به خدمت مقدس....

قراره تو سربازی ماهی 125 تومن بهم بدن با لیسانس برم دستشویی بشورمو برا فرمانده چایی بیارم
تازه اگه پسر خوبی باشم بهم مرخصی تشویقی میدند البته به خدمتم هم لطمه نخوره و هفته دوبار هم نگابنی رو بدم دستشویی رو هم برق انداخته باشم راستی من مخترع هم هستم اما چون پارتی کلفتی نداشتم امریه ندادن بهم فعلا باید برم رو آفتابه تحقیق کنم
سپاه قاون کارت سبزشم بعد از 45 روز کارت سبزی که با سختی که اونم جدیدا قانون گذاشته بود که کارت سبزو سخت کردن تو حدود 45 روز و نه مثل قدیم, بلکه پادگان شبنه روز اموزشی و..... دادن و یهو بهشون الهام شد که قانون لغو کنن خداوند بهشون خیر مداوم بده چه زحمت کشایی هستن
9
1
hp
Iran (Islamic Republic of)
۳۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۵:۱۶
البته برخی از سربازان از این دوسال استفاده میکنند و گواهینامه موتور و ماشین خودشون رو میگیرند بعضی دیگه درس میخونند ولی برخی دیگه اوقاتشون به بطالت میگذره(بیخیال)(چون میگذرد غمی نیست)(سلطان غم مادر) و این گونه مسائل میشه کار روزمره این سربازان.برخی رو به ناس و سیگار و مواد مخدر میارن.برخی به در بیخیالی میزنند و برخی هم خیلی قشنگ خدمت میکنند و به زیبایی خدمت رو تموم میکنند که خیلی از کادریها تا مدتها حسرت اخلاق زیبای اونها رو میخورند.
10
2
hf
Iran (Islamic Republic of)
۳۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۵:۲۳
.به نظر بنده حقیر سرباز در سن و سالی به سربازی میاد که اوج هیجاناتش هست((بیچاره اون کادری که یک عمر با همچین موجوداتی سرو کله میزنه تا دوتاشون رو سر به راه میکنه خدمت اونا تموم میشه و چندتا چموش ترشون میان سرخدمت باز روز از نو و روزی از نو.پرسنل کادر متاسفانه به دلیل برخورد چندین و چند ساله با این طیف از جوانان دچار مشکلاتی میشن که ممکنه به خانواده هاشون هم منتقل بشه.))اینها همه جای بررسی داره ولی غفلت شده.سربازها دارن بهترین روزهای جوانیشون رو بی برنامه میگذرونن.من از نوشتن اینا ترس هم دارم ولی نوشتم.یا علی
10
4
رضا
Netherlands
۳۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۷:۱۰
ماشاا... دل همه پره...
0
0
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۳۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۲۰:۴۸
در مجلس هشتم نماینده خمینی شهر پیشنهاد تخصصی کردن سربازی را داد ولی تصویب نشد.
3
0
س.ح
Iran (Islamic Republic of)
۳۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۲۳:۴۶
خواهش میکنم دوستانی که تحصیل نکردند خواهشا در این مورد نظر ندهند به خصوص عزیزانی که با مدرک دیپلم وارد نظام شدند و اصلا شرایط جوون های ما رو درک نمیکنند. این دوستان یه کمی فکر بکنند که اگر نظام هم فراخوان جذب اون ها نمیداد چه واویلایی میشد الان باید پیش استا ابوالفضلی چیزی ... کار میکردند. پس کسی که اصلا دانشگاه نرفته و سختی های اونو نکشیده خواهشا نظرات خنده دار و بی اساس در رابطه با سربازی نده ...
2
1
ناشناس
۰۸ مهر ۱۳۹۵ - ۱۳:۲۱
از اینکه تحصیل کرده اید خوشحالید.تحصیلات جنابعالی چند جنبه داره.از مدرک نگو که من هم دیدم چطوری مدرک میگیرن.با جزوه و تقلب و هزار بامبول.
در ثانی گیرم مدرک دانشگاهی هم داری و واقعا با زحمت گرفتی ولی این رو بگو تو چه رشته ای بوده.بهداشت و محیط.برق.تاسیسات.علوم دامی....
میشه بفرمایید چندتا رشته توی دانشگاه داریم.
آیا کسی که فوق لیسانس مثلا بهداشت و محیط داره میتونه راجع به سربازی نظر بهتری داشته باشه به قول شما از یک زیر دیپلم.اصلا چه ربطی داره.این هم از مشکلات امروز ماست که فقط به مدرک نگاه میکنن و تحصیلات دانشگاهی
س.ح
Iran (Islamic Republic of)
۳۱ شهريور ۱۳۹۵ - ۲۳:۵۳
همون آقایونی که صدتا شعار میدن و مرد مرد میکنن به پسر خودشون برسه از من و شما جلوتر دنبال این آشنا و اون آشنا میگردن که آقازادشون جای هتل بیفته و یه موقع اذیت نشه گوگولی بابا و یه موقع 6 صبح از خواب بیدار نشه. خودم چند مورد رفیق داشتم که باباشون نظامی بود پسرشو جایی فرستاد که آب تو دلش تکون نخوره به نظرتون ایشون مرد میشن یا نه؟؟؟..
2
0
محمد مهدي اميري
Iran (Islamic Republic of)
۰۱ مهر ۱۳۹۵ - ۲۲:۳۷
من ٣١ سال سن دارم و چون كارشناسي ارشد دارم و ٢ سال غيبت دارم نمي تونم خدمتمو بخرم اما يه ديپلمه با ٢٦ سال سن مي تونه بخره
1
0
پربازدیدترین آخرین اخبار