به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، سفیر و نماینده دائم کشورمان در آژانس بین المللی انرژی اتمی بعدازظهر امروز (31/6/95) طی سخنانی در جریان نشست فصلی سپتامبر شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی که هم اکنون در وین در حال برگزاری است ضمن اشاره به اجرای کامل تعهدات برجام از سوی جمهوری اسلامی ایران و تایید آن توسط آژانس تاکید کرد اجرای تعهدات سایر طرف های برجام رضایت بخش نیست.
رضا نجفی در ادامه گفت همانگونه که از ابتدای اجرای برجام از سوی جمهوری اسلامی ایران اعلام گردید اقدام متقابل و اجرای کامل تعهدات از سوی کشورهای 5+1، اصل اساسی برجام و بخش بنیادین توافق برای ماندگاری آن بشمار می رود.
وی همچنین گفت رفع جامع همه تحریم های شورای امنیت سازمان ملل و کلیه تحریم های مرتبط هسته ای یکجانبه و چندجانبه می بایست به همکاری بیشتر با ایران در همه زمینه ها منجر شود که متاسفانه تابحال این مهم بطور کامل جامه عمل نپوشیده است.
نماینده کشورمان همچنین در ادامه سخنان خود ضمن تاکید بر اینکه نتایج عینی برجام بر همکاری با ایران در زمینه های مختلف، بویژه در بخش اقتصاد و تجارت، می بایست با قوت دنبال گردد، هشدار داد در غیر اینصورت آینده توافق در معرض مخاطره خواهد بود.
وی همچنین ضمن یادآوری تعهد روشن کشورهای 5+1 برای اجرای برجام " با حسن نیت و در فضائی سازنده، بر اساس احترام متقابل و با پرهیز از هرگونه اقدام ناسازگار با متن، روح و نیت برجام که اجرای موفق آن را تضعیف کند" گفت متاسفانه، برخی از طرف ها منطبق با تعهدات خود عمل نمی کنند. وی همچنین گفت اجرای ناقص برجام یک گزینه نیست.
نماینده دائم کشورمان در ادامه سخنان خود ضمن اشاره به ماموریت محوله به آژانس برای ارائه گزارشات روزآمد از اجرای برجام و اینکه گزارش اخیر آژانس نشاندهنده انجام کلیه اقدامات مرتبط هسته ای بطور کامل از سوی جمهوری اسلامی ایران می باشد؛ درخواست معدودی از کشورها برای ارائه گزارش مفصل در این زمینه را مغایر ماموریت محوله به آژانس دانست و تاکید کرد علاوه بر مفاد موافقت نامه پادمان جامع و ماده 5 پروتکل الحاقی مبنی بر حفاظت از اطلاعات محرمانه ، برجام نیز به روشنی از آژانس خواسته است تا کلیه تدابیر مراقبتی را برای حفاظت از اسرار تجاری، فنآوری و صنعتی و همچنین سایر اطلاعات محرمانه ای که به آگاهی آژانس می رسد را اتخاذ نماید.
نماینده دائم کشورمان در آژانس در پایان تصریح کرد جمهوری اسلامی ایران به اجرای کامل تعهدات خود ادامه می دهد و در عین حال اجرای تعهدات سایر طرف ها در چارچوب برجام را برای اطمینان از پایداری این توافق رصد خواهد نمود.
نماینده کشورمان همچنین در خاتمه به ادعاهای مطروحه از سوی نماینده رژیم صهیونیستی پاسخ داد و ضمن اشاره به افشای اطلاعاتی در زمینه در اختیار داشتن 200 کلاهک اتمی از سوی این رژیم اظهار داشت انتشار چنین اخباری می بایست موجب نگرانی شدید جامعه بین المللی باشد. وی همچنین ضمن اشاره به عدم پیوستن رژیم صهیونیستی به معاهدات بین المللی مربوط به منع سلاح های کشتار جمعی و ادامه پیگیری استفاده و توسعه سلاح های کشتار جمعی و از جمله سلاح های هسته ای از سوی این رژیم و همچنین عدم امکان بازرسی آژانس از تاسیسات هسته ای مخفی این رژیم و همچنین در اختیار داشتن دهها کلاهک هسته ای توسط رژیم صهیونیستی سخن گفتن نماینده این رژیم از نگرانی عدم اشاعه را مضحک دانست.
وی همچنین تاکید کرد اشک تمساح این رژیم راجع به برنامه صلح آمیز هسته ای سایر اعضای آژانس مطمئنا" نمی تواند سرپوشی برای برنامه هسته ای این رژیم که تهدیدی واقعی علیه صلح و امنیت بین المللی است فراهم سازد.
متن کامل سخنرانی رضا نجغی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی در نشست سپتامبر 2016 شورای حکام به شرح زیر است
بسم الله الرحمن الرحیم
آقای رئیس، مدیرکل و همکاران گرامی،
در آغاز ، مایلم از درخواست عضویت کشورهای جمهوری اسلامی گامبیا و سنت وینسنت و گرانادیس در آژانس استقبال نمایم.
همچنین مایلم از دبیرخانه آژانس بخاطر تلاش های مربوط به نظارت و راستی آزمائی برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در جمهوری اسلامی ایران تشکر نمایم.
آقای رئیس،
اکنون بیش از یکسال از تصویب برجام می گذرد و به نهمین ماه اجرای آن وارد می شویم. درحالیکه ایران به اجرای کامل سهم خود در توافق ادامه می دهد که مورد تایید آژانس نیز قرار گرفته است و درحالیکه همه مفاد قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل و همچنین قطعنامه های شورای حکام درخصوص موضوع هسته ای ایران مختومه شده اند، اجرای تعهدات سایر طرف های برجام رضایت بخش نیست.
همانگونه که در ابتدای این مسیر اعلام نمودیم اقدام متقابل و اجرای کامل تعهدات از سوی کشورهای پنج بعلاوه یک، اساس اصلی برجام و بخش بنیادین توافق برای ماندگاری آن بشمار می رود. توافق شد که رفع جامع همه تحریم های شورای امنیت سازمان ملل و کلیه تحریم های مرتبط هسته ای یکجانبه و چندجانبه می بایست به همکاری بیشتر با ایران در همه زمینه ها منجر شود که متاسفانه تابحال بطور کامل جامه عمل نپوشیده است.
نتایح عینی برجام بر همکاری با ایران در زمینه های مختلف، بویژه در بخش اقتصاد و تجارت، می بایست بشدت دنبال شود، در غیر اینصورت آینده توافق در معرض مخاطره خواهد بود. کشورهای پنج بعلاوه یک تعهد روشنی برای اجرای برجام " با حسن نیت و در فضائی سازنده، بر اساس احترام متقابل و با پرهیز از هرگونه اقدام ناسازگار با متن، روح و نیت برجام که اجرای موفق آن را تضعیف کند" بر عهده دارند. متاسفانه، برخی از آنها این چنین و منطبق با تعهدات شان عمل نمی کنند. اجازه دهید صریح باشم، اجرای ناقص برجام یک گزینه نیست.
آقای رئیس،
برجام و قطعنامه دسامبر 2015 شورای حکام دستورالعمل مشخصی به مدیرکل برای " ارائه روزآمدهای مکتوب قبل از هر نشست فصلی شورای حکام" داده است. ما گزارش روزآمد اخیر مدیرکل (GOV/2016/46) که نشان می دهد همه اقدامات مرتبط هسته ای بطور کامل از سوی ایران انجام شده اند را مورد توجه قرار می دهیم. معدودی از کشورها، که به نظر می رسد به آژانس اعتماد ندارند، برخلاف دستورالعمل محوله، خواهان افشای اطلاعات پادمانی محرمانه هستند. هیات جمهوری اسلامی ایران بار دیگر مایل است یادآوری نماید که علاوه بر مفاد موافقت نامه پادمان جامع و ماده 5 پروتکل الحاقی بمنظور حفاظت از اطلاعات محرمانه ، برجام نیز به روشنی از آژانس خواسته است تا " کلیه تدابیر مراقبتی را برای حفاظت از اسرار تجاری، فنآوری و صنعتی و همچنین سایر اطلاعات محرمانه ای که به آگاهی (آژانس) می رسد اتخاذ نماید". در این زمینه تلاش های بخش پادمان آژانس قابل تقدیر است. معهذا چنین تلاش هائی از آنجاکه ما اخیرا" گام مهم دیگری یعنی ارائه اظهارنامه اولیه پروتکل الحاقی به آژانس را برداشته ایم، می بایست دوچندان شود.
ما به اجرای کامل تعهدات خود ادامه می دهیم و بدقت اجرای تعهدات سایر طرف ها در چارچوب برجام برای اطمینان از پایداری توافق را تحت نظر داریم.
در مورد سخنرانی نماینده رژیم اسرائیل نیز طبق معمول سخنان نامربوطی شنیدید. افشای اخیر ایمیل یکی از مقامات با ادعای در اختیار داشتن 200 کلاهک اتمی از سوی این رژیم می بایست موجب نگرانی شدید جامعه بین المللی باشد. برای رژیم صهیونیستی که هرگز به هیچیک از معاهدات بین المللی مربوط به منع سلاح های کشتار جمعی نپیوسته، رژیمی که هرگز از استفاده و توسعه سلاح های کشتار جمعی و از جمله سلاح های هسته ای دست بر نداشته، رژیمی که هرگز به بازرسان آژانس اجازه بازدید از تاسیسات هسته ای مخفی خود را نداده و دهها کلاهک هسته ای در اختیار دارد سخن گفتن از نگرانی عدم اشاعه مضحک است.
بگذارید این رژیم به ریختن اشک تمساح راجع به برنامه صلح آمیز هسته ای سایر اعضای آژانس ادامه دهد. اما مطمئنا" این اقدام نمی تواند سرپوشی برای برنامه هسته ای این رژیم که تهدیدی واقعی علیه صلح و امنیت بین المللی است فراهم سازد.