اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، بسیج دانشجویی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران پیرامون واردات و مصرف محصولات کشاورزی تراریخته در کشور اقدام به انتشار بیانیه کرد؛ که در آن نسبت به استفاده از این محصولات هشدار داده شده است.
در ابتدای این بیانیه آمده است: مدت زمانی است در کشورمان مباحثی پیرامون محصولات تغییر یافته ژنتیکی(تراریخته) به خصوص پیرامون تولید و کشت انبوه محصولات کشاورزی با این ویژگی و حواشی آن شامل مضرات و فواید آن مطرح است که بسیج دانشجویی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران به عنوان مرکزی علمی و دانشگاهی و مطلع در این حوزه بر خود فرض دید تا ضمن عرض نکات حائز اهمیتی، ملت شریف ایران اسلامی را هوشیار و به مسئولین ذیربط هشدار دهد.
در ادامه بیانیه بیان شد: افق نگاه مدیران جامعه چندان آینده را در بر نمیگیرد، آیندهای که از آن فرزندان کشور ماست. قطعاً بسیاری از معضلات فردای کشور مربوط به عدم برنامه ریزی مناسب امروز مسئولین و به دور نگه داشتن متخصصان امر در رده تصمیم گیری است. لذا فقط، عملکرد الآن مسئولین امر است که می تواند دست جوانان فردای کشور را بگیرد و ایران اسلامی را به سوی افق های روشن رهنمود سازد.
همچنین در قسمتی از این بیانیه آمده است: تراریخته به محصولاتی گفته می شود که از طریق مهندسی و اصلاح ژنهای اعضای یک موجود زنده (ارگانیسم) به دست میآیند. این محصولات متأسفانه بدون انجام ارزیابی ریسک و مدیریت خطر، وارد کشور گشته و باز هم متأسفانه بدون آگاه سازی مردم، چندین سال است که وارد سفره غذایی ایرانیان شده است. اگرچه ادعا میشود این محصولات فوایدی از جمله جلوگیری از کاهش عملکرد و افزایش مقاومت به آفات را دارا میباشند، اما مطالعات علمی نشان داده است که مصرف درازمدت این محصولات میتواند مشکلات جدی را برای سلامتی انسانها و برای چرخه طبیعی اکوسیستمها به وجود آورد.
در ادامه بیان شد: بنا به اعلام منابع رسمی تحقیقاتی، مشکلاتی که این محصولات تغییر یافته ژنتیکی به وجود می آورند به قدری است که این مسئله در بسیاری از کشورهای جهان به صورت بالقوه به عنوان تهدید شناخته می شود؛ یعنی علاوه بر برهم زدن اکولوژی طبیعت باعث اختلال در تولید آب و غذای سالم جامعه و تغییر در دیگر گیاهان نیز می شود و به همین دلیل، کاشت این محصولات در این کشورها ممنوع بوده و در کشورهای دیگر، مصرف این محصولات تحت قوانین سخت گیرانه و فقط با برچسب گذاری این گونه مواد غذایی امکان پذیر است.
بسیج دانشجویی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در بیانیه خود تاکید کرد: تهدید سلامت مردم بعد دیگری است که در مصرف درازمدت این محصولات توسط مطالعات علمی مطرح گردیده است که سبب ناباروری ها و رشد سرطانها در میان جوامع مصرف کننده شده است که متأسفانه به دلیل نبود نظارت قانونی در این حوزه ،کشور ما قطعاً با مشکلات جدی در آینده مواجه خواهد گشت.
در بخشی از این بیانیه آمده است: از نکات قابل توجه میتوان به نامه دکتر ظریف در سال ۷۸ به عنوان رئیس هیئت هفت نفره در تصویب کنوانسیون زیست محیطی «کارتاهنا» به رئیس جمهور وقت اشاره نمود که صراحتاً از احتمال استفاده این محصولات به عنوان سلاح و عقیم سازی و تغییر حالات روحی و روانی یک نسل سخن می گوید. وی اشاره میکند که این نوع محصولات اولاً قادرند به مجرد ورود به سیستم محیط زیست بومی کشورها، بر تمامی اقلام مشابه غلبه یافته، و بهتدریج آنان را نابود سازند، ثانیاً قادرند تأثیرات منفی ناشناخته و بلندمدتی را بر نسل و نژاد و توانایی ها و سلامت انسان ها بگذارند.
در این بیانیه بیان شد: در بازار مصرف، قیمت محصولات تراریخته پایین تر(تا۳۰%) از محصولات سالم و بومی میباشد. اگر قانون برچسب گذاری محصولات تراریخته در کشور به صورت کامل اجرایی گردد که مسلماً به زودی اجرایی خواهد شد، کاشت این محصولات برای کشاورزان ایرانی مقرون به صرفه نخواهد بود.
در ادامه بیانیه آمده است: از آنجا که عمده محصولات تراریخته ژنهای مقاومت به آفات و علفهای هرز را دارا میباشند، کاشت مستمر این محصولات منجر به شکستن مقاومت، افزایش مقاومت آفات از طریق ایجاد گونههای جدید زیستی حشرات و افزایش مقاومت علف های هرز از طریق ایجاد ابر علف های هرز و گسترش آفات ثانویه می گردد که سبب افزایش هزینه های تحمیلی بر کشاورز و نیز سبب برهم خوردن نظم طبیعت و محیط زیست خواهد شد.
بسیج دانشجویی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران بیان داشت: اغلب محصولات تراریخته عقیم بوده و قابلیت کشت را فقط برای یک نسل دارا می باشند و برای تولید دوباره آنها، شرکت های تولید کننده باید وارد عمل شوند و عمدتاً فناوری تولید این محصولات در اختیار شرکت ها و تاجران صهیونیستی است و دقیقاً به خاطر همین مسئله، کشاورزان پس از کشت طولانی مدت این محصولات، به تولیدکنندگان این بذور وابسته شده که این وابستگی پس از گذشت مدتی سبب از بین رفتن ذخایر ژنتیکی بومی کشور می گردد.
در این بیانیه تاکید شد: کشت محصولات تراریخته سبب کاهش صادرات محصولات کشاورزی بومی مزیت دار خواهند شد؛ یعنی افزایش نیاز به جای خودکفایی، و چون در کشوری که محصولات تراریخته کشت می شود به دلیل بی اعتمادی دیگر کشورها، صادرات محصولات بومی فقط در صورت اثبات غیر تراریخته بودن، امکان پذیر است و این خود هزینه آور برای دولت و کشاورزان است و همه این ها، تهدید امنیت ملی به خصوص در باب محصولات استراتژیک محسوب خواهد شد.
بسیج دانشجویی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در بیانیه خود آورده است: در تاریخ ۲۶ آبان سال۹۴، امام خامنهای سیاستهای کلی محیط زیست کشور را ابلاغ کردند. بند هشت آن سخن از «گسترش اقتصاد سبز با استفاده از محصولات کشاورزی سالم و ارگانیک» به میان می آورد، در این بند تأکید معظم له بر برنامه ریزی کلان کشور بر اساس توسعه محصولات کشاورزی سالم و ارگانیک به وضوح مشخص است در حالی که متأسفانه عملکرد دولت و یا حداقل نوع نگاه مسئولان دولتی به سوی تولید محصولات سالم نیست، به طوری که با ارائه لایحه برنامه ششم و قصد توسعه کشت محصولات تراریخته این نگاه را به عینیت تبدیل کرد که خوشبختانه با هشدارهای جامعه علمی و حزب الهی کشور و هوشیاری اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی اقدام به جلوگیری از این مسئله گردید.
در ادامه آمده است: البته باید گفت که سپردن برخی مسائل تخصصی این حوزه به دیگر حوزهها که تخصص کافی را در این مسائل ندارند خود معضلی، بس اساسی است که امید میرود هر چه سریعتر پیگیری و حل شود. تمامی موارد ذکرشده، لزوم تخصص مداری و نزدیک شدن به جامعه دانشگاهی از سوی دولت را میطلبد که با همتی مضاعف و به دور از مسائل سیاسی و جناح بندی ها، به راحتی امکان پذیر است. لذا در سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل؛ ضروری است تدابیری تخصصی و اقداماتی جهادی در راستای اجرای منویات ایشان در حوزه محیط زیست و کشاورزی صورت گیرد.
بسیج دانشجویی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در بیانیه خود تاکید کرد: براساس قانون ایمنی زیستی کشور (مصوب مجلس شورای اسلامی) نباید محصول تراریختهای به کشتزارها منتقل شود، مگر اینکه از سه مرکز؛ وزارت بهداشت، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیطزیست، مجوز کسب کند که بر اساس اطلاعات و مستندات موجود هیچ گونه مجوز قانونی برای تولید و رهاسازی محصولات تراریخته در مزرعه صادر نشده است و این بدان معناست که قانون گرایان در سخن خود قانون گریزی می کنند. لذا شایسته است مسئولان دولت نسبت به رفع ابهام درباره آمار سطح زیر کشت محصولات تراریخته که توسط مراجع بین المللی و افراد داخلی ارائه می گردد و بی قانونیهای این حوزه شفافسازی کنند.
در ادامه آمده است: کشاورزی مشارکتی بر پایه دانش بومی جایگزین مناسب برای محصولات دستکاری شده ژنتیکی است. دانشی که با فرهنگ هر منطقه رشد یافته و به شکل طبیعی به وجود آمده است و به شکلی پویا خود را با تحولات محیط سازگار ساخته است. بنابراین یکی از نیازهای اساسی ما برای دستیابی به کشاورزی پایدار، شناخت و تحلیل دانش بومی کشاورزی به صورت علمی و نظام مند است. دولت باید از راه اندازی روش های بومی تولید غذا در کنار ارتقای سرمایه گذاری در بخش کشاورزی صنعتی حمایت و با پشتیبانی خود، بخش کشاورزی را تشویق کند تا از روشهای پایدار استفاده کنند.
بسیج دانشجویی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران تاکید کرد: از شما ملت غیور و زحمتکش ایران اسلامی نیز تقاضامندیم که همچنان حساسیت خود را نسبت به فریب های تبلیغاتی تمام رنگی تاجران تراریخته که منافع خود را در خطر دیده اند و از انتشار هرگونه دروغی هیچ ابایی ندارند و دست به تحریف واقعیت ها می زنند، حفظ نمایند و نسبت به این مسائل هوشیاری کامل داشته باشند.
در پاین این بیانیه تاکید شد: ان شاءالله در سال اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل؛ شاهد رشد چشمگیر عرصه کشاورزی سالم و ارگانیک و همچنین اقدامات اجرایی مناسب دستگاه های ذیربط در این رابطه باشیم. در انتها یادآور می شویم که مجموعه بسیج دانشجویی آمادگی خود را نسبت به هر گونه فعالیت در زمینه پیشرفت حوزه کشاورزی و محیط زیست کشور اعلام می دارد و خود نیز با تیز بینی کامل تمامی فعالیت های این حوزه ها را رصد خواهد کرد. امید است با همکاری دولت و مردم شاهد بهبود وضعیت کشاورزی و محیط زیست کشور عزیزمان، ایران باشیم.