اخبار دانشگاهی را از «کانال اخبار دانشگاهی SNN.ir» دنبال کنید
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، محسن خلیلی امروز در نشست «تحلیل انتخابات آمریکا» که به همت انجمن علمی گروه علوم سیاسی دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، با اشاره به این نکته که فدرالیزم آمریکا تنها فدرالیزم تاسیسی است، گفت: آمریکاییها از بین نظریات موجود در خصوص حکومت پذیرفتند که حکومت فدرالیزم داشته باشند و به همین دلیل حکومت آمریکا خاص شده است.
وی ادامه داد: خاص بودن نظام انتخاباتی آمریکا دلایل دیگری هم دارد به طوری که در هیچ کجای دنیا نظام حزبی به معنایی که در آمریکا وجود دارد را نداریم، در هیچ کجای دنیا کالج انتخاباتی وجود ندارد همچنین فقدان یک نظام انتخاباتی مشخص نیز از دیگر دلایل خاص بودن نظام انتخاباتی امریکا نسبت به دیگر کشورها است.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد ادامه داد: زمانی که کنوانسیون فیلادلفیا در آمریکا تصویب شد، سیاستگذاران به این میاندیشیدند که رئیس جمهور چگونه و به چه شکل باید انتخاب شود؟.
خلیلی تصریح کرد: این افراد دو طرز تلقی داشتند، اول اینکه پوپولیسم به وجود نیاید؛ چراکه دموکراسی به نوعی به وجود آورده پوپولیسم نیز هست و دوم اینکه قدرت رئیس جمهور آنچنان افزایش نیابد که سایر مؤلفههای دموکراسی در این کشور از بین برود.
کاندید انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا چه ویژگیهایی باید داشته باشد؟
وی ضمن بیان این مطلب که آمریکاییهایی به بحث نظارت بی اعتقاد نیستند؛ بلکه معتقدند که امور و تصمیمات بایستی به فرآیندها سپرده شود نه اینکه از قبل همه چیز مشخص باشد، در خصوص مؤلفههای نامزدهای انتخاباتی ریاست جمهوری در آمریکا تصریح کرد: فردی در آمریکا میتواند کاندید انتخابات ریاست جمهوری شود فطرتاً آمریکایی و تبعه آمریکا باشد، به مدت 14 سال در آمریکا اقامت داشته باشد و برای اینکه این سه شرط منجر به پوپولیسم نشود تصمیمات باید به فرآیندها سپرده شود.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد افزود: همچنین طبق قانون اساسی آمریکا نامزد انتخاباتی نباید سناتور و یا عضو مجلس نمایندگان باشد همچنین نباید دارای دفاتر تجاری باشند و یا نظامیان درجه دار رسمی و یا از کارمندان دولت فدرال نیز نباید باشند.
نظام آمریکا بر گرفته از الگوی افلاطونی است
خلیلی با یادآوری اینکه نظام آمریکا بر گرفته از الگوی افلاطونی است، بیان داشت: تاریخ انتخابات آمریکا نشان داده که الکترالها به هر فردی که رای دادند همان فرد انتخاب میشود.
وی تاکید کرد: البته نظام انتخاباتی آمریکا مانند انگلستان نظامی منظم نیست. به این معنا که افراد یک حزب در انگستان باید به همان فردی رای دهند که حزب مشخص کرده است؛ اما در امریکا ممکن است در امریکا به این شکل نیست.
عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه الکترال کالجها به فردی رای میدهند که مردم به آن رای دادهاند، گفت: فردی که میخواهد به عنوان رئیس جمهور آمریکا انتخاب شود باید از 538 رای نمایندگان 270 رای الکترال داشته باشد و این مسئله حدود 200 سال است که در آمریکا یک سیستم محسوب میشود.
وی در پاسخ به این پرسش که چرا از 538 رای باید 270 رای کسب کند، تصریح کرد: هر ایالتی در امریکا طبق جمعیتی که دارد تعدادی نماینده در مجلس نمایندگان دارد و تعداد نمایندگان مجلس نمایندگان به اضافه دو نماینده مجلس سنا میشود تعداد رای الکترال آن ایالت.
خلیلی با مهم خواندن ایالت کالیفرنیا به دلیل دارا بودن 55 رای الکترال، اضافه کرد: چنانچه در روز انتخابات نهایی فردی این 270 رای را که رای کل ایالات آمریکاست کسب کند، ان فرد رئیس جمهور آمریکا خواهد بود.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد در ادامه سخنان خود ابراز داشت: مسئله دیگری که در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مورد توجه است این است که نامزدهایی انتخاباتی در آن دسته از ایالاتی که دارای رای الکترال کمی هستند برای تبلیغات نمیروند و بیشتر بر ایالاتی سرمایه گذاری میکنند که دارای رای الکترال بالایی باشند مانند کالیفرنیا.
وی ادامه داد: همچنین برخی ایالتها مشخص است که به کدام دسته رای میدهند، بنابراین نامزدهای حزب دموکرات به برای تبلیغات به ایالتی نمیروند که اکثریت آنان طرفدار حزب جمهوری خواه هستند.
سیستم انتخابات در آمریکا پیچیده است/ ترامپ از کلینتون بهتر است
خلیلی ضمن پیچیده خواندن سیستم انتخاباتی آمریکا با اشاره به این موضوع که چنانچه میخواهید از این سیستم اطلاع یابید میبایست بسیار مطالعه کنید، در پاسخ به این پرسش که کدامیک از این دو نامزد انتخاباتی بهتر هستند، گفت: به عقیده من ترامپ از کلینتون بهتر است.
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص مسئله تقلب که توسط ترامپ مطرح شده است، بیان کرد: کلمه تقلب در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا توسط الگور مطرح شد زمانی که وی این ادعا را مطرح کرد به او گفته شد چنانچه شکایت کنی احتمال اینکه دیوان عالی آمریکا به تو رای دهد وجود دارد؛ اما تو بیا و این لطمه را به خود بزن و به فرآیندها خیر و همین گفته باعث شد که وی برای همیشه از سیاست کناره گیری کند.