گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، زینب امیدی؛ سابقه نهاد در دانشگاهها به زمان امام خمينی (ره) بر میگردد. پس از انقلاب فرهنگی و بازگشايی دانشگاه ها به منظور جلوگيری از توطئههايي که در صدد جدا کردن دو قشر روحانی و دانشگاهی از يکديگر بودند، امام (ره) انديشه وحدت حوزه و دانشگاه را پايه گذاری کردند. براساس اين انديشه حضور روحانيان آگاه و خوش فکر، در دانشگاهها ضروری به نظر میرسيد و پس از آن بود که نمايندگان امام در دانشگاه های مهم کشور، فعاليت خود را آغاز کردند.
پس از ارتحال امام با توجه به توسعه دانشگاهها به دستور حضرت آیت الله خامنهای، نهاد نمايندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها تأسيس گرديد و اولين اساسنامه آن در سال ۱۳۶۹ به تصويب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسيد. پس از آن اساسنامه ديگری بنابر مقتضيات و نيازهای جديد، تدوين و در سال ۱۳۷۲ به تصويب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسيد که اينک مبنای کار نهاد نمايندگی میباشد. خوب است بدانید که مقام معظم رهبری در جلسه پرسش و پاسخ که در تاريخ ۱۳۷۲/۲/۲۲ در دانشگاه تهران برگزار شده بود، فرموده بودند: قبل از زمان من هم اين نهاد بود، من آمدم و در واقع اين نهاد را مقداری ويراستاری کردم.
حالا از آن سالها مدت زیادی میگذرد و ارتباط دانشجویان با دفاتر نهاد رهبری دانشگاه امری ملموس و جا افتاده شده است. نهاد توانسته خود را به عنوان یکی از ارکان تاثیر گذار در بطن دانشگاه جا بیاندازد و همین امر موجب شده تا جوانان و نیروهای انقلابی برای شروع و یا ادامه فعالیتهای خود در دانشگاه، جذب آن شودند. نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها طبق اساس نامه، بند و تبصرههای مدونش هر چند سال یک بار مسئولان خود را در نهادهای مختلف جا به جا و نیروهای جدیدی را به دانشگاه تزریق میکند. دیروز هم این کار در دانشگاه صنعتی شریف تهران رخ داد و طی یک مراسم تودیع و معارفه حجت الاسلام رستمی جایگزین حجت الاسلام محمدنژاد شد.
ما به همین منظور به سراغ تشکلهای مختلف این دانشگاه رفتیم تا از فضای عملکردی نهاد در دانشگاه شریف و انتظارات دانشجویان از مسئول جدید را جویا شویم.
دانشجویان انتظار دارند نهاد، نیروهای انقلابی را سازماندهی کند
امیر شعبان جولا جانشین مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه شریف با توجه به تودیع و معارفه مسئول جدید نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در خصوص انتظارات دانشجویان از مسئول جدید و عملکرد نهاد در دانشگاه به خبرنگار ما گفت: یکی از وظایف اساسی نهاد رهبری در دانشگاه سازمان دهی و پشتیبانی از نیروهای انقلابی در دانشگاه است که طبیعتا دانشجویان از نهاد انتظار دارند.
جانشین مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه شریف با اشاره به اینکه نهاد علاوه بر پشتیبانی نیروهای انقلابی وظیفه سازماندهی فعالیت آنها را برعهده دارد خاطرنشان کرد: یکی دیگر از انتظارات ما رصد و نظارت دقیق فضای دانشگاه و جلوگیری از بروز اتفاقاتی است که خلاف منافع انقلاب اسلامی و قانون هستند.
وی در ادامه سخنان خود تصریح کرد: مسئول نهاد رهبری در دانشگاه اختیارات زیادی دارد که از آنها میتواند برای جلوگیری از بروز اتفاقاتی که دانشگاه را به حاشیه میکشاند استفاده کند.
نهاد رهبری دست تشکلها را در دانشگاهها بازتر کند/ لزوم حفظ فضای پدرانه در موضع گیریهای نهاد
عباس ندایی، دبیر انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه شریف معتقد است: انتظاری که از نماینده جدید نهاد رهبری داریم این است که در دانشگاه با فضای عقلانیت پیش رود کما اینکه مسئول قبلی نهاد نیز با همین روند پیش رفته بود. انتظار تشکلها این است که نهاد رهبری دستشان را در فضای دانشگاه بازتر کند چرا که متاسفانه در یکی دو سال اخیر فضا برای تشکلها بسته شده است.
وی با تاکید بر اینکه همه تشکلهای دانشجویی از بسته بودن فضای دانشگاهها ابراز ناخرسندی میکنند، افزود: به همین خاطر تشکلهای دانشگاه شریف از حجت الاسلام رستمی، مسئول جدید نهاد رهبری خواستار حمایت بیشتری هستند تا خواست رهبری مبنی بر پویایی هر چه بیشتر محیط دانشگاهها با بازتر شدن عرصه فعالیت تشکلها محقق شود.
دبیر انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه شریف در پاسخ به اینکه چه انتظاری نسبت به موضع گیری نهاد رهبری در فضای دانشگاه ها و اتفاقات آن دارید، گفت: نهاد رهبری معذوریتهایی دارد که باید در فضای دانشگاه لحاظ شود به همین خاطر معتقدیم همان طور که مسئول قبلی فضای پدرانه خودش را نسبت به دانشگاه حفظ کرده بود مسئول جدید نیز همین فضای پدرانه را حفظ کند. اینکه ما انتظار داشته باشیم نهاد رهبری در همه زمینهها موضع گیری تند و سریعی داشته باشد انتظار درستی نیست نهاد رهبری باید کل فضای دانشگاه و قضایای آن را بداند و مبتنی بر آنها به قضایا ورود و نگاه عقلانی را اعمال کند. عملکرد مسئول قبلی در موضع گیریها کاملا مورد تایید ماست و مبتنی بر یک عقلانیت منطقی بوده است که امیدواریم مسئول جدید نیز آن را داشته باشد.
نهاد رهبری مانع فشار نهادهای بیرونی به دانشگاه شود
محمدرضا نفیسی، دبیر سیاسی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شریف در گفتوگو با خبرگزاری دانشجو میگوید: نهاد رهبری چه در دانشگاه شریف چه سایر دانشگاهها همیشه سعی کرده است با موضع بی طرفانه با اتفاقات مواجه شود و جانب داری خاصی از گروه یا تشکلهای خاص نداشته باشد. انتظار ما از مسئول جدید نهاد رهبری این است که سلایق جناحی، حزبی و ... خود را بر روی مدیریت نهاد رهبری اعمال نکند که خدا را شکر تاکنون نیز این گونه بوده نهاد رهبری باید بر روی نوع قضاوت و همچنین مجوز دادن تشکلهای دانشجویی کاملا عادلانه عمل بکند.
نفیسی ضمن تاکید بر اینکه نهاد رهبری باید پیگیر باز شدن فضای نشریات دانشجویی در دانشگاه و آزادی بیان برای دانشجویان باشد، خاطرنشان کرد: عملکرد نهاد قبلی در دانشگاه شریف نسبتا خوب بود اما یکسری مسائل وجود داشت که کار را برای تشکلها سخت میکرد مثل مجوز دادن به برنامههایشان که اکثرا به علت فشار نهادهای خارج از دانشگاه لغو یا حتی پس از صدور مجوز کنسل میشد. این شرایط خیلی قابل قبول نبود و ما در این زمینه توقع بیشتری از نهاد رهبری دانشگاه داشتیم.
دبیر سیاسی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شریف در پایان سخنان خود تصریح کرد: ما از نهاد رهبری انتظار داریم نهادهای خارج از دانشگاه نتوانند روی تصمیم نهاد و یا هیئت نظارت دانشگاه تاثیر بگذارند و در این زمینه دانشگاه مستقلا عمل بکند.
با نهاد رهبری برای حل معضلات فرهنگی دانشگاه همکاری میکنیم/ مسئول جدید، نیروی جوان و خوش کارنامهای است
امیرمحمد واعظی قائم مقام دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه شریف در گفتوگو با خبرگزاری دانشجو این خصوص اظهار داشت: انتظار تشکلهای دانشجویی از نهاد رهبری پیگیری، بررسی و یافتن فعالیتهای مثبتی است که هر دانشجو یا گروه دانشجویی در محیط دانشگاه انجام میدهد. پشتیبانی از فعالیتهای دانشجویی باعث دلگرمی دانشجویان و افزایش انگیزه آنها برای ادامه فعالیتهایشان است. از طرف دیگر یکی از وظایفی که برای مسئول نهاد رهبری قائل هستیم این است که خطاها و اشتباهاتی که ممکن است هر دانشجویی مرتکب شود به نحو پدرانهای گوشزد کنند همان طور که رهبری نیز در قبال دانشجویان همین طور رفتار میکنند.
قائم مقام دبیرجامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه شریف اظهار داشت: یکی دیگر از انتظارات ما میتواند این باشد که نهاد رهبری به عنوان نماینده رهبری در دانشگاه به دنبال مسائل و معضلات فرهنگی باشد و با تشکلهای دانشجویی این مشکلات را مطرح کنند و با هم فکری همدیگر به دنبال ارائه راه حل باشند.
واعظی ضمن ابراز خرسندی از منصوب شدن مسئول جدید نهاد رهبری در دانشگاه شریف خاطر نشان کرد: ما خوشحالیم که حجت الاسلام رستمی یکی از نیروهای جوان و پرانرژی در زمینه فعالیتهای خود بودند و در دانشگاههای مختلف رزومه موفقی داشتند. امیدواریم با همکاری ایشان بتوانیم دغدغه دانشجویان نخبه و فعال شریفی را مرتفع کنیم.
آنطور که پیداست فصل مشترک انتظارات دانشجویان حمایت بیشتر و پررنگ تر کردن نقش نهاد رهبری در تصمیم گیریهای تاثیر گذار دانشگاه است. دانشگاه در دو سه سال اخیر فضاهای ملتهب و پر حاشیهای را پشت سر گذرانده است و قطع به یقین دانشجویان معتقدند یکی از عناصر التیام بخش برای این فضا نهاد رهبری در دانشگاه میتواند باشد؛ کما اینکه طی این سالها نهاد رهبری نیز نقاط قوت و ضعفی داشته است.